Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Ο μεγάλος εκβιασμός

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης Τρόικας αφού έπεσαν σε κάποιο από τους χιλιάδες  υφάλους που ηταν εξ αρχής διάσπαρτοι παντου και κάποιοι έκαναν πως δεν τους έβλεπαν.

Το κεντρικό ζήτημα που είναι η άσκηση σκληρής Δημοσιονομικής πολιτικής σε καταρρέουσα οικονομία και μάλιστα μέσα σε συνθήκες Παγκόσμιας Κρισης δεν θα μπορούσε να οδηγήσει κάπου αλλού. Η αφαίμαξη της αγοράς απο ρευστό δεν θα μπορούσε ποτέ να καταφέρει αύξηση των εσόδων και μείωση των ελλειμμάτων.
Η βαρειά και απότομη φορολογία σε όλα τα επίπεδα -εκτός φυσικά των πορτοφολιών των εφοπλιστών, δισεκατομμυριούχων, μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοκαταθετών ιδιοκτητών οφσόρ εταιρειών κλπ-  είναι ολοφάνερο οτι οδηγεί σε αναγκαστική φοροδιαφυγή.
Το είπε τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δ.Ασημακόπυλος οτι η τελευταία τεράστια αύξηση του ΦΠΑ δημιουργούσε το δίλημμα "φοροδιαφυγή ή λουκέτο" κι έτσι έδωσε μεγάλο κίνητρο στην φοροδιαφυγή.

Τωρα η Τρόικα παριστάνει την έκπληκτη και κατηγορεί τους πάντες οτι δεν εφάρμοσαν τις "συμφωνημένες" πολιτικές που διέταξε. Η δε κυβέρνηση ειναι πλέον υποχρεωμένη να ομολογήσει οτι ο αυτοστραγγαλισμός που "επέλεξε μόνη χωρίς κανείς να της το επιβάλει" έφτασε την οικονομία σε σημείο ασφυξίας και ως γνωστόν ο κατάκειτος και ασθμαίνων, δεν αποδίδει όχι τα μέγιστα που "απαιτούνται" αλλά πλέον ούτε τα βασικά.

Τωρα άρχισε ήδη ο μεγάλος εκβιασμός. Η απαίτηση των Τροικανών από τη μια για εδώ και τωρα και ανευ όρων ξεπούλημα των πάντων και το γκρέμισμα κάθε δικαιώματος στην εργασία, κι από την άλλη ο εκβιασμός που πρέπει να ασκήσει το λαικο κίνημα και ο λαός , αρνούμενος να πληρώσει το λογαριασμό και προστατεύοντας ό,τι είναι δικό του.

Η 6η δόση στον αέρα μας λένε και πάλι. Ωραια λοιπόν.
Αν δεν έλθει η 6η δόση ας δούμε ποιος θα πληρώσει τις χρεωστούμενες δόσεις και λήξεις ομολόγων σε ελληνικές και ξενες τράπεζες. Όσο κι αν το βάρος έχει σαφώς μετακινηθεί προς την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, οι αριθμοί παραμένουν πολύ μεγάλοι και εξακολουθούν να φοβίζουν αν όχι να τρομοκρατούν.
  Μια ενδεχόμενη ξαφνική κατάρρευση ελληνικών τραπεζών δεν θα ήταν το καλύτερο σκηνικό μεσα στις συνθηκες, ειδικά μετά και τη χθεσινή προειδοποίηση του ΔΝΤ οτι οι Ευρωπαικές τράπεζες χρειάζονται 200δις για να εξυγιανθούν. Μια έστω και μικρή αύξηση του κόστους δανεισμού που θα είχε σαν αιτία της την απότομη όξυνση της κατάστασης στην Ελλάδα, θα έβγαζε στη φόρα ένα σωρό αχρείαστα αυτή την ώρα προβλήματα για τις Ευρωπαικές Τράπεζες που είναι φορτωμένες με περίπου 5,5 τρις κρατικών ομολόγων!

Βεβαια αρχίζει να γίνεται φανερό το τι έκαναν ως τωρα οι σωτήρες-εταίροι μας -με την συμμετοχή στο εγκλημα της Ελληνικής κυβέρνησης- που κερδίζοντας χρόνο, αργά και σταθερά ξεφόρτωναν ελληνικά ομόλογα από τις δικές τους τράπεζες για να μπορούν να πιέζουν χωρίς να πιεζονται, να εκβιάζουν χωρίς να εκβιάζονται.

Αναμενόμενο το σκηνικό από το πρωί, ειδικά στα στεκια της Τρόικας και του ΔΝΤ όπως είναι το ΣΚΑΙ. Ξαμολήθηκαν οι "ειδικοί" Μπάμπηδες, Στούπες, αναλυτές, καθηγητές και άλλοι πρόθυμοι, και ζητάνε απολύσεις από το Δημόσιο, κλείσιμο υπηρεσιών, ξεπούλημα εταιρειών και ότι άλλο αηδιαστικό βάζει ο νους του κανονικού  ανθρώπου. Και δίνουν και παίρνουν τα άθλια επιχειρήματα του στυλ "Δεν σας ενοχλεί που αν δεν απολυθούν Δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθουν από τον Ιδ. τομέα"; Λες κι εχει κάτι να προσφέρει στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ή στους μικρομαγαζάτορες -για τους οποίους δηθεν ενδιαφερονται οι πιο πάνω άθλιοι- η απόλυση Δημοσίων υπαλλήλων και το ξεπουλημα Δημοσιας περιουσίας και αγαθών.

Διάβασα ενα πολύ ωραίο σχόλιο  σε κάποιο  οικονομικό site χθες που έλεγε: "Αν η πολυκατοικία των Δημοσίων Υπαλλήλων χάσει τις δουλειές της  θα χρεωκοπήσει και το μαγαζάκι της γωνιάς".

Αρχίζει η συνέντευξη του υπουργού οικονομικών.
Φτιάχνω καφέ. Ωρα για το παραμύθι της ημέρας. Ποιος δεν εχει αναγκη να του πουν ότι όλα πανε καλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis