Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Με τις αγορές ή με τη ζωή; -Η 1η Νοέμβρη περιμένει απάντηση

Μετά απο άλλη μια "μαύρη μέρα"...

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι περίφημες αγορές επιστρέφουν στη γνωστή και καλοδουλεμένη τακτική του εκβιασμού και μάλιστα εν μέσω "λιακάδας", ακριβώς μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η συγκυβέρνηση και τις δηλώσεις Σαμαρά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016.

Πτώση -5,70%(!!) σημείωσε την Τρίτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας("μαύρη Τρίτη" την είπαν),  επιστρέφοντας στις 940 μ. μετά από ένα ράλι "αισιοδοξίας" που το είχε οδηγήσει στις 1370μ. λίγους μήνες πριν.
Έχασε δηλαδή ο Γ.Δ. πάνω από 400μ. κατρακυλώντας κυριολεκτικά μέσα σε λίγες εβδομάδες λόγω "πολιτικής αβεβαιότητας" όπως είπαν οι "έγκυροι αναλυτές".
Αντίστοιχα και τα σπρεντς έφτασαν τις 622μ. δίνοντας δηλαδή επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές πάνω από 7%!
(Σημερα Τεταρτη όπως είδαμε πριν λίγο τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Η πτώση έφτασε γυρω στις 3.30 το 9,5%(!) με το Γ.Δ, να φτάνει στις 850μ. γράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση 6 ετών!! Αντίστοιχα τα spreads ξεπέρασαν τις 700μ.)

Με λίγα λόγια η περίφημη "χρεοκοπία" είναι και πάλι προ των πυλών και έτοιμη προς χρήσιν...

Βέβαια το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να "θυμώσει" κανείς γενικά με τις "αγορές" και να ζητήσει  το σωφρονισμό τους και την επαναφορά τους στην τάξη...
Σε ποιά τάξη; Του καπιταλισμού; Των νόμων του κέρδους;
Της λογικής ότι "ένας είναι ο νόμος, ότι δεν υπάρχουν νόμοι";...για να θυμηθούμε τη θρυλική ρήση;

Αυτός είναι ο καπιταλισμός κι αυτές είναι οι αγορές του, το πιο σκληρό κομματι δηλαδή  και η αιχμή του δόρατός του που κινείται στο παρασκήνιο επιβάλλοντας όρους, οι αγορές που παρουσιάζονται ως αόρατες και απρόσωπες ενώ μόνο αυτό δεν είναι. 
Νόμοι στις αγορές απλά δεν υπάρχουν! Ας το καταλάβουμε. 
Οι αγορές πρέπει να κινούνται  σε καθεστώς απόλυτης "ελευθερίας". 
Μόνο τότε μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους για λογαριασμό των αφεντικών τους και του συστήματος.

Λίγες μερες μόλις πριν, ο κ.Σαμαράς διαφήμιζε το ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Από την άλλη στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΥΡΙΖΑ λεει με κάθε τρόπο ότι κι αυτός μπορεί, με τις διαβεβαιώσεις και τα πηγαινε-έλα του στον πλανήτη, να καθησυχάσει τις αγορές και να μην τις βρει μπροστά του όταν έρθει η ώρα του.

"Οι αγορές" όμως δεν ενδιαφέρονται για όλα αυτά.
Δεν κάθονται καν σε τραπέζια για να διαπραγματευτούν.

Αυτές κοιτάζουν τη δουλειά τους που δεν είναι άλλη από την χωρίς περιττά λόγια διασφάλιση κερδοφορίας για τα κεφάλαια που επενδύονται, που δεν είναι βέβαια τα χρήματα των φορολογούμενων όπως πονηρά λένε κάποιοι "ειδικοί". Είναι κυρίως τα τεράστια λιμνάζοντα κεφάλαια σε όλο τον πλανήτη που ψάχνουν ευκαιρίες και που έχουν βρει τρόπους να κινούνται στο σκοτάδι εντός ή εκτός επίσημης "πλατφόρμας" ανάλογα με το πως συμφέρει.

Διασφάλιση κερδοφορίας όμως για τα τεράστια κεφάλαια που "επενδύονται" σε χρηματιστήρια και ομόλογα σημαίνει μόνο ένα πράγμα.
Σημαίνει σταθερότητα στην εξαθλίωση των λαών και των εργαζόμενων.
Σταθερότητα στην ανεργία που πιέζει τα μεροκάματα προς τα κάτω.
Σταθερότητα στην επέλαση του ιδιωτικού τομέα σε Υγεία, Παιδεία και αλλού.
Σταθερότητα στη συνέχιση της λεηλασίας κάθε κοινωνικού δικαιώματος.
Σταθερότητα στο κούρεμα της ζωής μας και της ευτυχίας μας.

Κάθε ..."αστάθεια" ως προς τα παραπάνω, προκαλεί "ανησυχίες" και φέρνει "αναταράξεις"(έτσι λέγονται κομψά), και αμέσως βέβαια και τους αναγκαίους εκβιασμούς.

Είτε το θέλουμε λοιπόν είτε όχι αυτός είναι ο κόσμος των περίφημων αγορών, αυτός είναι ο καπιταλισμός, αυτή είναι η Ευρώπη του Μάαστριχτ, η ΕΕ δηλαδη, με τις περίφημες "ελευθερίες" της, όπως η "ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων" που φέρνει μαζί της και το ελεύθερο δικαίωμα των κατόχων και διαχειριστών τους να εκβιάζουν και να απαιτούν!


Όσο για μας μένει να σκεφτούμε και να αποφασίσουμε.

Η θα είμαστε μαζί τους ή θα είμαστε εναντίον τους.

Η θα είμαστε εντός των αγορών και της λογικής τους, εντός της λογικής των επενδύσεων και της κερδοφορίας τους, δηλαδή υπέρ του δικαιώματός τους να μας εκμεταλλεύονται ελεύθερα και με τη συναίνεσή μας, ή θα είμαστε εκτός της λογικής τους και υπέρ του δικού μας δικαιώματος να μας ανήκει ολόκληρη η ζωή μας.

Η μόνη κερδοφόρα επένδυση για το λαό είναι η επένδυση της δύναμης και του θυμού του σε ένα μέλλον και ένα αύριο έξω από την αρένα του καπιταλισμού όπου αυτός θα παίζει μόνιμα το ρόλο του θηράματος για τα θηρία. 
Η επένδυση σε ένα δικό του αυριο, σε μια δική του εξουσία κι έναν δικό του κόσμο όπου αυτός θα είναι μοναδικός αφέντης της δουλειάς του και του πλούτου, της ζωής και της ευτυχίας που παράγει. 
Μόνο σε εναν τετοιο κόσμο θα μπορέσει να ζήσει τη ζωή του  ανθρώπινα όπως  αναλογεί σε ανθρώπους κι όχι σε σκλάβους, όπως αξίζει σε αυτόν και τα παιδιά του.

Αλλιώς, αυτό που μας περιμένει είναι μια ζωή ούτε καν μισή, μια ζωή που όποιος "σώφρων επενδυτής" θέλει θα κόβει κι ένα κομμάτι και θα το κρατάει για τον εαυτό του χάριν της "σταθερότητας".

Και το κακό είναι ότι εκτός από αυτήν άλλη ζωή δεν έχουμε...
Η την κερδίζουμε ή την χάνουμε και τη χαρίζουμε στα θηρία.

Τι θα κάνουμε λοιπόν;
Για τις αγορές ή για τη ζωή;

Η 1η Νοέμβρη περιμένει την απάντηση στο Σύνταγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis