Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

"ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ";;

Συνέντευξη του Δ.Κουτσούμπα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" με τίτλο "ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ" είδε το φως της δημοσιότητας...
Ένα φως λίγο σκοτεινό και θαμπό όμως, αφού φυσικά κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε. Ηταν "μετάφραση" του δημοσιογράφου Μ.Γαλάνη που πιθανότατα ...έκανε μια μικρή λάθος εκτίμηση των όσων ειπώθηκαν από τον ΓΓ του ΚΚΕ, κάνοντας συγχρόνως τη δουλειά του.
Ποια είναι η δουλειά του; Μα η στήριξη του συστήματος σε μια δύσκολη εποχή γι αυτό. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει και χτυπήματα κάτω από τη μέση εναντίον αυτών που απειλούν την ...σταθερότητα, δηλαδή του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ φυσικά καθόλου φιλικό δεν είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού διαρκώς κάνει σκληρή κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ψεύτικες ελπίδες και τις αυταπάτες που σκορπάει στο λαό, ότι μπορεί τάχα μια "αριστερή" κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση του καπιταλισμού προς όφελος του λαου. Όμως άλλο είναι αυτό και άλλο αυτό που γράφτηκε σαν τίτλος της συνέντευξης.
Αυτό ακριβώς άλλωστε είπε και ο Δ.Κουτσούμπας.

1.Στην ερώτηση...
Υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό της Αριστεράς με τη συμμετοχή και του ΚΚΕ;

- Η κάθε κυβέρνηση είναι όργανο της εξουσίας. Βάθρο της εξουσίας είναι η κυριαρχία στην οικονομία, στην ιδιοκτησία των μέσων με τα οποία γίνεται η παραγωγή, οργανώνεται όλη η κοινωνία. Το ΚΚΕ παλεύει για μια κυβέρνηση που θα εκφράζει τη θέληση, την ετοιμότητα για έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, για κατάργηση της εκμετάλλευσης, για κοινωνικοποίηση του πλούτου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, πραγματική λαϊκή εξουσία. Σε τέτοια διακυβέρνηση το ΚΚΕ θα δώσει το «παρών». Γι' αυτό σήμερα παλεύουμε για την δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.
2. Στην ερώτηση ....
Στην περίπτωση που μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια προσωπικότητα από τον χώρο του ΚΚΕ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τι θα κάνατε;

- Μα, νομίζω σας απάντησα ήδη. Φαντάζεστε ένα στέλεχος, μέλος, φίλο, συνεργαζόμενο με το ΚΚΕ να επικυρώνει αντιλαϊκά φιρμάνια της όποιας κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων λοιπών «συνεργαζόμενων δυνάμεων» και μάλιστα με τη βούλα της ΕΕ και του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων;
Στην αρχή της συνέντευξης τέλος σε ερώτηση για τις πιθανές πρόωρες εκλογές και τη "διαμάχη" για τις ημερομηνίες ο Δ.Κουτσούμπας λέει:
"Θα δούμε πολλά τέτοια επεισόδια, για να κρυφτεί η ουσιαστική σύγκλιση των δύο κομμάτων στα βασικά ζητήματα που είναι και οι αιτίες της ταλαιπωρίας του λαού μας."

Αυτά σημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο με τη ΝΔ; 
Φυσικά όχι. Φυσικά και υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα 2 κόμματα. Έστω και στα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για "σοσιαλισμό" (με τον τρόπο που τον καταλαβαίνουν οι διάφορες πλευρές και απόψεις που υπάρχουν εκεί) ενώ η ΝΔ εξελίσσεται σε ένα σκληρό δεξιό κόμμα αποφασισμένο ήδη να τσακίσει το λαό προκειμένου να σώσει το σύστημα.
Επίσης μέσα στη ΝΔ κρύβονται όπως φαίνεται δυνάμεις που ακουμπάνε στο φασισμό, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη δυσκολία να διακρίνει κανείς καθαρά μες την "ποικιλία" απόψεων, όλη την ωρα έχουμε καταγγελία του φασισμού και των δράσεων της Χ.Α.
Στα επι μέρους ζητήματα, επίσης υπάρχουν μεγάλες διαφορές, από τα ζητήματα του νομίσματος και του χρέους μέχρι τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της κρίσης, τις ιδιωτικοποιήσεις(τουλάχιστον θεωρητικά και μέχρις ενός σημείου), τα ζητήματα της Παιδείας, Υγείας κλπ.
Για όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια καλή κουβέντα να πει για το λαό κι αυτούς που υποφέρουν, ενώ η ΝΔ με όλους τους τρόπους λέει πως πάνω απ' όλα είναι το καλό της ''Πατρίδας", δηλαδή του καπιταλισμού. Όπως είναι γνωστό η πατέντα που ακολουθείται στις κρίσεις θέλει το συμφέρον του καπιταλισμού να ανάγεται σε εθνικό συμφέρον.
Εδώ όμως αρχίζει η σύγκλιση...
Πριν συνεχίσουμε θα πούμε ότι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα 2 κόμματα είναι στη βάση τους όπου βέβαια οι ψηφοφόροι και τα μέλη  της ΝΔ δεν γίνεται να έχουν και μεγάλη σχέση με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ που σίγουρα, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, κοιτάζουν προς άλλη κατεύθυνση κι ένα διαφορετικό μέλλον, όσο κι αν το κάνουν με έναν τρόπο που δεν μπορεί να οδηγήσει σ'αυτό το διαφορετικό μέλλον.

Με απλό τρόπο μιλώντας θα πούμε το εξής.
Είναι παράξενο πως 2 κόμματα που φαίνεται να έχουν τεράστιες διαφορές τελικά μπορεί να βρεθούν στην ίδια πλευρά. (Πόσο πιθανό φαινόταν άλλωστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ(πόσο μάλλον η ΔΗΜΑΡ) να συγκατοικούν σε μια δεξιά αντιλαική κυβέρνηση.) Είναι ιστορικά αποδειγμένο όμως ότι κάτι τέτοιο συμβαινει τελικά με ευκολία. 
Το δείχνει ο μεσοπόλεμος στη Γερμανία (και σε άλλες χώρες) αλλά και η πείρα των μεγάλων "δημοκρατικών συνεργασιών", "αριστερών κυβερνήσεων"(όπως π.χ. στη Χιλή με τη σύμπραξη των Χριστιανοδημοκρατών), μετώπων διαφόρων ειδών όπως π.χ. στη Γαλλία, ιστορικων συμβιβασμών όπως στην Ιταλία κλπ.
Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που έγινε ήταν ότι τελικά οι δυνάμεις που συμμετείχαν έκριναν ότι έπρεπε να αποφευχθεί το ξεκαθάρισμα του ταξικού προσανατολισμού του κινήματος, και "όλοι μαζί" να βαδίσουν για "το καλό της πατρίδας", αναβάλοντας την ταξική σύγκρουση για αργότερα.

Το ποιό ήταν το αποτέλεσμα δεν χρειάζεται καν να το πούμε. Το αποτέλεσμα είναι παντού γύρω μας. Ο καπιταλισμός έχει επικρατήσει παντού, ενώ τα κόμματα που συμμετείχαν σε τέτοιους σχηματισμούς και μέτωπα ψάχνουν τα κομμάτια τους.
Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει έναν απαράμιλλο τρόπο να σπρώχνει κόμματα που βλέπει πως δεν έχουν καθαρό στόχο και στρατηγική σύγκρουσης με τον καπιταλισμό, προς όλο και μεγαλύτερους συμβιβασμούς με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. 'Εχει έναν τρόπο να απαιτεί από κόμματα που λιγουρεύονται τη θέση του διαχειριστή, έμπρακτες δηλώσεις μετάνοιας και δεσμεύσεις, τέτοιες που να μην απειλούν σε καμιά περίπτωση την ίδια την ουσία και το πνεύμα του καπιταλισμού, την καρδιά της μηχανής του δηλαδή, που είναι η ιδιοκτησία από τους καπιταλιστές των μέσων παραγωγής, η ιδέα της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, η ανταγωνιστικότητα κλπ., και επομένως η διατήρηση και στήριξη μέχρι νεωτέρας του εκμεταλλευτικού συστήματος που ρημάζει καθημερινά ζωές.
Αυτό που συμβαίνει λοιπόν είναι να σταματάει η κουβέντα για το βασικό ζήτημα του "ποιος έχει την εξουσία" και όλη η "σύγκρουση" να γίνεται μόνο για την πιο δίκαιη μοιρασιά του πλούτου, δηλαδή την κατανομή. Δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι, ειδικά μέσα σε συνθήκες άγριας κρίσης, αυτός που εχει στα χέρια του την εξουσία και τα μέσα παραγωγής(και που βλέπει αυτή την εξουσία να κινδυνεύει), να γίνεται ξαφνικά ελεήμων και φιλάνθρωπος...

Έτσι πάντα στο τέλος της διαδρομής, κόμματα με  αριστερές διακηρύξεις και ιδέες αλλά χωρίς ταξικό προσανατολισμό και θεώρηση, όπου όλοι οι καλοί χωράνε (εργαζόμενοι και "υγιής επιχειρηματικότητα"), καταλήγουν όχι μόνο να στηρίξουν την ιδέα της "σωτηρίας της πατρίδας" αλλά και να επιτεθούν σε αυτούς που τάχα απειλούν την ...."κοινωνική συνοχή" και την "πολιτική σταθερότητα".
 Βέβαια αυτοί αντί για "σωτηρία της πατρίδας" μπορεί να μιλάνε για "σωτηρία της Δημοκρατίας" ξεχνώντας ότι η "δημοκρατία" στον καπιταλισμό μόνο δημοκρατία δεν είναι, και βέβαια δεν μπορεί να μην εξελίσσεται κατα το δοκούν στη διάρκεια σοβαρών κρίσεων όπως αυτή που περνάμε. 
Σημασία έχει ότι δυστυχώς κάποτε φτάνουν στο σημείο, βαδίζοντας βήμα- βήμα το γλιστερό μονοπάτι του συμβιβασμού, χέρι χέρι με τα πιο αντιδραστικά κομμάτια της αστικής τάξης, να δολοφονούν και να πετάνε στο ποτάμι ηρωικές μορφές όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Κ.Λίμπκνεχτ, ή να παραδίνουν την εξουσία στον Αδ. Χίτλερ...

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ποιο σοκ; Αυτός είναι ο καπιταλισμός

Διαβάζουμε σε εφημερίδες και μεγάλα σάιτ:
"Σοκ από την πρόταση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από τη πρόσληψή τους, προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις."
Την ίδια στιγμή που το περίφημο ΚΕΠΕ ζητάει να δουλεύουν οι νέοι για ενα χρόνο χωρίς μισθό, "βλέπει" ότι ...η Ελλάδα ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών! Το Χρηματιστήριο λένε έχει φτάσει τις 1260 μονάδες και περίπου 2,5δις έχουν επενδυθεί το τελευταίο διάστημα στο ΧΑΑ.

Πρώτα απ'όλα να πούμε ότι κανένα σοκ δεν υπάρχει.
 Απλά αυτή ακριβώς είναι η εικόνα της "νέας Ελλάδας" που ονειρεύονται τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό. Απλήρωτη δουλειά και ανύπαρκτα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία για τις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το "ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις" για το οποίο μιλάνε.
Εννοείται φυσικά ότι αν γινόταν να μην πληρώνεται καθόλου κανείς εργαζόμενος, αν μπορούσε να λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο, θα ήταν το ιδανικό για τις επιχειρήσεις και βέβαια μια τέτοια "θετική εξέλιξη" θα εκτόξευε στα ύψη το Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ.
 Όσο περισσότερη η απελπισία για τους εργαζόμενους τόσο πιο ψηλά οι διάφοροι "δείκτες".
Όσο μεγαλύτερη η εκμετάλλευση, τόσο μεγαλύτερη και η "εμπιστοσύνη των επενδυτών".

Βέβαια, ακόμα κι αν οι μισθοί γινόντουσαν σκόνη, οι ...επενδυτές θα εξακολουθούσαν να ζητάνε κι άλλη φτώχεια, κι άλλη πείνα, κι άλλη απελπισία.
 Αυτή είναι η φύση του σκληρού ανταγωνισμού και δεν μπορεί να αλλάξει.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός, και η όλο και πιο σκληρή αντιπαράθεση των "παικτών"-μονοπωλίων, μέχρι την τελική εξόντωση των ανταγωνιστών τους, ακόμα και μέχρι τον πόλεμο(μιλάμε για κανονικό πόλεμο βέβαια), είναι η μοναδική εξέλιξη που μπορεί να έχει, ό,τι κι αν διακηρύσσουν και ό,τι κι αν ορκίζονται οι υποστηριχτές του.
Σε ένα τέτοιο παιχνίδι αλληλοεξόντωσης και με την εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων, οι εργαζόμενοι και οι λαοί μόνο αναλώσιμα πιόνια και κρέας για τα κανόνια των εξουσιαστών τους μπορούν να είναι.
Εκτός αν κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αλλάξει δρόμο το ποτάμι της ιστορίας και να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και μαζί και την εξουσία, αφοπλίζοντας τους μέλλοντες δολοφόνους τους.
Αυτή είναι η μόνη και σκληρή αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε όχι.

ΥΓ: Το ΚΕΠΕ είναι ένα "ίδρυμα οικονομικών ερευνών" που δουλεύει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Για την ιστορία να πούμε ότι ιδρύθηκε το 1959(δεξιά κυβέρνηση ΕΡΕ), και όπως διαβάζουμε στο σάιτ του ΚΕΠΕ "...Την οργάνωσή του ανέλαβε ως πρώτος Πρόεδρος Δ. Σ. και Επιστημονικός Διευθυντής του ο Καθηγητής Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μετακλήθηκε για αυτό το σκοπό από το Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ."
Έχει ενδιαφέρον το πως πάντα κάποιοι δήθεν "προοδευτικοί" ήταν πρόθυμοι να σώσουν τα προσχήματα για λογαριασμό της εξουσίας.
Εννοείται ότι ακόμη κι αν τη διεύθυνση την αναλάμβανε κομμουνιστής, το "ίδρυμα" θα εξακολουθούσε να είναι εργαλείο του συστήματος και βέβαια το σύστημα δεν παραχωρεί έτσι απλά τα δικά του στους αντιπάλους του.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

"Καταπέλτης" η Ευρωβουλή...

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν κάτι παραμυθάδες φοβεροί και τρομεροί κυριολεκτικά.
Και δεν ήταν φοβεροί και τρομεροί απλά γιατί ήταν άσσοι στο παραμύθι, αλλά γιατί κυριολεκτικά έσπερναν το φόβο και τον τρόμο στο ..πέρασμά τους.
Μιλάμε για τη γνωστή ιμπεριαλιστική συμμορία της ΕΕ και των οργάνων της και το γνωστό ράβε ξήλωνε που εδώ και κάτι χρόνια πάει κι έρχεται στην Ελλάδα που υποφέρει.
Το τελευταίο παραμύθι, μετά τα περσινά επιτυχημένα παραμύθια του "λάθος πολλαπλασιαστή" που ποτέ δε διορθώθηκε βέβαια αλλά αντίθετα η λεηλασία συνεχίστηκε κανονικότατα, είναι η τελευταία "γνωμοδότηση" του Ευρωκοινοβουλίου, που μιλάει για λάθη και υπερβολές της Τρόικας(λες και η ΕΕ είναι εκτός τρόικας), που "παραβιαζουν τη συνθήκη της ΕΕ(!) και τον κοινωνικό χάρτη του Συμβουλίου της ευρωζώνης"!
 Τα ακούει όλα αυτά ο κάθε ταλαιπωρημένος που μαζεύει δεκάρες από δώ κι από κεί για να πληρώσει το ποτάμι των λογαριασμών που τον πνίγουν κι ονειρεύεται ότι μπορεί αύριο το πρωί να ξυπνήσει και ο εφιάλτης να έχει τελειώσει....

Διαβάζουμε σε έγκυρο σάιτ αλλά ακούμε κιόλας στα δελτία το ίδιο πάνω κάτω κείμενο:
"Καταπέλτης κατά της τρόϊκας και των πρακτικών της είναι η Ευρωβουλή καθώς με γνωμοδότησή της αναφέρει ότι οι περικοπές στην υγεία, στους μισθούς και στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια στην Ελλάδα και σε άλλες τρείς χώρες παραβιάζουν την Συνθήκη της ΕΕ και τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της ευρωζώνης."
Στη συνέχεια αφού αναφέρονται σε διάφορα ...σημεία και τέρατα, και τη " ζημιά που έχει προκληθεί στα συστήματα κοινωνικής προστασίας" ανάμεσα σε άλλα απίστευτα, τραγικά και γλαφυρά, λένε πως η εν λόγω γνωμοδότηση "... εκφράζει τη λύπη της Ευρωβουλής για το γεγονός ότι βρέθηκε στο περιθώριο σε όλα τα στάδια του εγχειρήματος. Το σχέδιο γνωμοδότησης επικρίνει ακόμη το γεγονός ότι τα εν λόγω προγράμματα σχεδιάστηκαν χωρίς καμία εκτίμηση των συνεπειών μέσω μελετών αντίκτυπου ή συντονισμού με τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα. Ειδικότερα, για τις επιπτώσεις των μνηνομίων στην απασχόληση, αναφέρει ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τέσσερις χώρες οδήγησαν σε δραματικά ποσοστά ανεργίας, ιστορικά υψηλά ποσοστά απώλειας θέσεων εργασίας και υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας"

Θα περίμενε κανείς μετά από τέτοιο ..."καταπέλτη" την άλλη μέρα το πρωί η ΕΕ να βάλει την ουρά κάτω απ' τα σκέλια, να ζητήσει ταπεινά συγνώμη για το κακό που μας έκανε, και να πάρει πίσω όλους τους κακούς νόμους που έφεραν αυτή την καταστροφή.
Όμως αυτό που δεν πολυλένε είναι η ουσία που περνάει στα ψιλά και που είναι η εξής:

Η ευρωβουλή  έχει   συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να επιβάλει αποφάσεις.
Και φυσικά δεν θα μπορούσε ένας μηχανισμός-εργαλείο και δημιούργημα της εξουσίας των μονοπωλίων να στρέφεται εναντίον του δημιουργού του.

Έτσι την ώρα που εμείς εδώ εξατμιζόμαστε λίγο λίγο , η Ευρωβουλή, αυτός ο τρομερός θεσμός της "δημοκρατίας" της ΕΕ, απλά εκφράζει τη λύπη της με ανακοινώσεις "καταπέλτες".
Μόνο που όλοι αυτοί οι καταπέλτες-παραμύθια, έχουν στόχο το μυαλό και την κλονισμένη λογική του κάθε απελπισμένου, που πάνω στη φρίκη του ψάχνει από κάπου να πιαστεί, αντί να οργανωθεί και να παλέψει για την έξοδο από κάθε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που του πίνει κυριολεκτικά το αίμα. 
Όταν όμως εκτός από τα συστημικά δελτία ειδήσεων υπάρχουν και "αριστεροί" που μιλάνε για τα καλά της "Ευρώπης" και την αλλαγή συσχετισμών στο ευρωκοινοβούλιο που θα φέρει δήθεν ανατροπές, άντε να βγάλει άκρη και να καταλάβει ο κάθε φτωχός τι του συμβαίνει, την ώρα που ακούει κυριολεκτικά παντού, εκτός Ριζοσπάστη και 902 φυσικά, πόσο σημαντικό είναι δήθεν, το ότι "...ο εισηγητής εκφράζει την μεγάλη του ανησυχία..." για όλα όσα φουντώνουν και θεριεύουν τη φτώχεια του.
Κι από πάνω λένε όλοι αυτοί οι "ουδέτεροι αναλυτές": Και τι θέλετε να κάνουμε; Να πουμε ότι "η ΕΕ είναι όργανο της εξουσίας των μονοπωλίων", 'ετσι σκέτα και ξύλινα όπως λενε οι κομμουνιστές;
Ε, όχι ...ας το κρατήσουν μυστικό μη τους παρεξηγήσουν. Αν είναι να μην υπάρχει άλλος τρόπος από τον ξύλινο(και η αλήθεια είναι πως κάποια πράγματα μόνο "ξύλινα" λέγονται), καλύτερα να μην το πούμε καθόλου... Ας μείνει μεταξύ μας.

Κι έτσι το μυαλό μένει θολωμένο, και η ...καλή μας η "Ευρώπη"- ΕΕ, συνεχίζει απτόητη την έφοδο και ζούμε εμείς χάλια και τα μονοπώλια τέλεια.

"Δεν θα υπάρξουν νεα μέτρα" ... μόνο νέες απολύσεις

Ενώ όλα πάνε καλά και δεν έχουμ' ανάγκη κανένα..., και όχι μόνο αυτό αλλά και με την προεδρία στα χέρια μας θα σώσουμε και την Ευρώπη, οι λίστες με τους μελλοθάνατους ξαναπαίρνουν μπρος.
"Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα" βροντοφωνάζουν υπουργοί, πρωθυπουργοί, παρατρεχάμενοι και παπαγαλάκια, αλλά μόνο νέες απολύσεις. Οι απολύσεις και οι ξαφνικοί θάνατοι οργανισμών και ανθρώπων είναι 'διαρθρωτικές αλλαγές" και όχι μέτρα, οπότε επιτρέπονται.
Κοιμηθείτε ήσυχοι λοιπόν.
Ο Αντώνης, τ' άλλα παιδιά και η τρόικα τους θα φροντίσουν για όλα...για το καλό ΜΑΣ φυσικά.




Το διαβάσαμε στο Έθνος:

ΤΟ 2014 - Από που θα απολυθούν οι 11.400 δημόσιοι υπάλληλοι

Βρέθηκαν οι κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων απ' όπου το 2014 θα απολυθούν 11.400 εργαζομένοι από το Δημόσιο.


Το πλάνο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο τέλος του μηνός, οπότε αναμένεται η έλευσή της.

Θα υλοποιηθεί με καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών αλλά και απομάκρυνση προσωπικού.

Από καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου αλλά και απομακρύνσεις υπαλλήλων που θα έχουν τεθεί ή πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα ολοκληρώνουν την 8μηνη παραμονή τους στο ιδιότυπο καθεστώς χωρίς να καταφέρουν να μετακινηθούν θα πραγματοποιηθούν οι 11.400 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014 που προβλέπονται από το Μνημόνιο.

Ο τελικός σχεδιασμός έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου και έχει προέλθει από τη συνεργασία όλων των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαπραγματευτεί με την τρόικα στα τέλη Ιανουαρίου που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα, καθώς το σχέδιο τελεί υπό την έγκριση των δανειστών.

Ειδικότερα, ο χάρτης των απολύσεων διαμορφώνεται ως εξής:

-500 επίορκοι

-1.000 για ιατρικούς λόγους

-1.500 από ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις

-2.400 από τον ΕΟΠΥΥ

-6.000 από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Αναλυταράδες με όλη τη σημασία της λέξης

Αναλυταράδες με όλη τη σημασία της λέξης.
Όποιος ακούει δελτία ειδήσεων αυτές τις μέρες και σχολιασμούς για το σκάνδαλο του ΤΤ, αλλά και τα άλλα ψιλοπταισματάκια των ...αγγέλων του συστήματος δε βγάζει άκρη με τίποτα.
Κι αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να πάρει ο κοσμάκης χαμπάρι τι τού συμβαίνει.

Φυσικά, ούτε γι αστείο δεν ακούγεται πουθενά ότι για όλα αυτά φταίει ο καπιταλισμός και η θεοποίηση του κέρδους. Αυτά είναι άχρηστες γραφικότητες. Χωρίς κέρδος και κερδοσκοπία, χωρίς κίνητρο δηλαδή μπορεί να υπάρξει κόσμος; Κόσμος καπιταλιστικός δηλαδή, που άλλωστε είναι και ο μοναδικός κόσμος που μπορεί να υπάρξει... κατά τους αναλυταράδες.

Οπότε για το δια ταύτα δεν ακούγεται λέξη. Ποιος φταίει; Όλοι και όλα εκτός από αυτό που πραγματικά φταίει. Ο ψεύτης κι άδικος ντουνιάς, η κακή απληστία, που φυσικά είναι λέει στο dna του ...κάθε ανθρώπου, εχετε δει άπληστο φτωχό και άνεργο φαντάζομαι, και άλλα πολλά.

Σε κάποιο "δημοκρατικό" ραδιόφωνο μάλιστα, ο αναλυτής που μιλούσε για το σκάνδαλο ΤΤ και την κ. Σακελλαρίου που βρίσκεται παρά την εμπλοκή του ονόματος της στη θέση της, όταν τον ρώτησαν πως θα το ονόμαζε όλο αυτό, εκείνος είπε:
"Θα το ονόμαζα μεταμοντέρνα νεοαποικιοκρατία"...
Βέβαια κανείς δεν κατάλαβε τίνος αποικία είμαστε. Των καπιταλιστών επιχειρηματιών που βρίσκονται στη σέντρα ας πούμε; Μα αυτοί είναι όλοι τους άξιοι Έλληνες...

Πάλι καλά πάντως. Θα μπορούσε και χειρότερα. Όπως ας πούμε να το ονομάσει"νεοσοβιετική μετακονστρουκτιβιστική φαυλοκρατία" ή κάτι τέτοιο.

Πάντως σύγχρονο και συνηθισμένο καπιταλιστικό επιχειρείν με τίποτα.
Μην παίζουμε και με το μεροκάματό μας....

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Σκάνδαλα και απατεωνιές ...προσώπων

Καταντάει πραγματικά γελοίο όταν οι διεφθαρμένοι προσποιούνται ότι κάνουν πόλεμο εναντίον της διαφθοράς!
Είναι ας πούμε σαν να κάνει η Μαφία εκστρατεία εναντίον του εγκλήματος ή κάτι τέτοιο.
Φυσικά δεν εννοούμε κάποια πρόσωπα που σήμερα ή αύριο θα εμφανιστούν σαν αρχάγγελοι της κάθαρσης με τα γνωστά και χιλιοειπωμένα "το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο" κλπ.
Εννοούμε συνολικά το σύστημα, αλλά και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, που είναι κατ'εικόνα και ομοίωσή του, που από όπου και να το πιάσεις βρωμάει κυριολεκτικά.

Δεν θα μπορούσε φυσικά να συμβαίνει κάτι διαφορετικό σε έναν κόσμο που αποθέωσε με όλους τους τρόπους το κέρδος αλλά και την κερδοσκοπία. Ποιος δε θυμάται διάφορους οικονομολόγους, αναλυτές τύπου Στούπα ή Κώνστα, δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς του κόλπου να γελάνε με κείνο το περίφημο: "Και τι θέλατε να είναι οι κερδοσκόποι, χασοκόποι; Κέρδος επιδιώκουν, δεν κάνουν τίποτα κακό..." Άντε να   εξηγήσεις εσύ μετά πως το κυνήγι του κέρδους δεν είναι παρά ένα κυνήγι για νέους τρόπους εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Έτσι λοιπόν και δώ, αλλά και παντού πάνω στον άγιο κόσμο του καπιταλισμού, νομιμοποιήθηκε κάθε μορφή κερδοσκοπίας, που άλλοτε σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης και άλλων αναγκών του συστήματος, μπορεί να 'ήταν από απαράδεκτη έως και παράνομη. Και από την εποχή της "αθωώτητας" του ελεύθερου ανταγωνισμού περάσαμε στο μονοπωλιακό καπιταλισμό όπου οι τρόποι κερδοφορίας "εκσυγχρονίστηκαν" όπου ουσιαστικά τα μεγάλα αφεντικά φρόντισαν να απαλλαγούν από όλους τους ενοχλητικούς κανόνες.

Οι λεγόμενες "αγορές", το αποτέλεσμα της  σύμφυσης βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου, έγιναν το άρμα για τη νέα έφοδο των υπερπλουσίων καπιταλιστών πρός νέα κέρδη.
Άλλοι το έκαναν εντελώς νόμιμα, άλλωστε οι ίδιοι "παραγγέλνουν" τους νόμους, μέσω "καθαρών" χρηματιστηριακών συναλλαγών, που όμως είχαν φροντίσει από πριν να ελέγχουν. Άλλοι πάλι με "νόμιμες" αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων εισηγμένων εταιρειών, όπου γινότανε το "έλα να δείς" κυριολεκτικά. Άλλοι με χρήση πληροφοριών κρίσιμων ειδήσεων, όπως π.χ. συγχωνεύσεων εταιρειών που ανακοινώθηκαν και μετά ...ξε-ανακοινώθηκαν. Άλλοι επέλεξαν πιο μπερδεμένους τρόπους που θα ήθελαν ανάλυση για να τους πούμε και να γίνουν κατανοητοί. Σημασία έχει ότι ο μπαξές των νόμων των αγορών είχε από όλα για όλους τους πονηρούς κερδοσκόπους που δεν ήθελαν να είναι χασοκόποι.
Από κοντά βέβαια ήταν και οι διάφοροι πολιτικοί εκπρόσωποι, το πολιτικό προσωπικό του συστήματος δηλαδή(που δεν είναι όλοι οι 300), έπαιρναν κι αυτοί στα κρυφά το κάτι τις τους παρέχοντας  στους προηγούμενους κάλυψη και φυσικά το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο.
Με απλά λόγια αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί ο καπιταλισμός.

Έτσι τελευταία μέσα στη φοβερή αυτή κρίση, για διάφορους λόγους (όπως είναι η αναζήτηση "εξιλαστήριων θυμάτων" που θα φορτωνόντουσαν όσα γινόταν ή η προσπάθεια να κατευναστεί ο κόσμος που τσακίζεται καθημερινά χωρίς να καταλαβαίνει τι τρέχει), άρχισαν να σκάνε μικρές ή μεγαλύτερες βόμβες. Από τις Λίστες Λαγκάρντ που έγινε "υπόθεση Παπακωνσταντίνου", την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την υπόθεση PROTON-Λαυρεντιάδη, τους διάφορους που ομολόγησαν ότι τα πήραν χοντρά(Καντας κλπ), μέχρι την τελευταία υπόθεση ΤΤ που στοίχισε λένε περίπου 500 εκ. ευρώ.
Βέβαια σε σχέση με τα λεφτά που έχουν νόμιμα δοθεί και εξαφανιστεί από επιχειρήσεις κολοσσούς και επιχειρηματίες, αυτά δεν είναι ούτε καν ψίχουλα. Γι αυτό άλλωστε τα ΜΜΕ αρχίζουν και πάλι τις φωνές λέγοντας πως επιτέλους σπάει ή "πρέπει να σπάσει το απόστημα", εννοώντας ότι αυτό είναι όλο το κακό, δηλ. μερικοί λίγο άπληστοι επιχειρηματίες, που αν τους βάλουμε στη θέση τους καθαρίσαμε. Τότε δε θα μας κλέβουν πια τα ψίχουλα, μόνο τα καρβέλια κι ό,τι άλλο έχουμε.
Μόνο που όλο αυτό που συμβαίνει δείχνει απλά τις άπειρες δυνατότητες που έχει δώσει αυτό το σύστημα σε αυτούς που έχουν την εξουσία να ρημάζουν κατά βούληση ό,τι θέλουν. Κι 'όταν κάποτε φτάνει ο κόμπος στο χτένι να επιτίθενται ο ένας στον άλλο κι έτσι να βγαίνουν και μερικά άπλυτα στη φόρα.
Όσο όμως κι αν 500 εκ.ευρώ δεν είναι και κανένα τρομερό ποσό σε μια χώρα με χρέος 300δις δεν παύει να είναι προκλητικό, τη στιγμή που κάνουν ντου σε τσέπες ανήμπορων που αρρωσταίνουν και τους ζητάνε εισιτήρια στα νοσοκομεία για περίθαλψη που έχουν ήδη πληρώσει ως ασφαλισμένοι χρόνια, για να εξοικονομήσουν 20, 30 ή 40 εκ. ευρώ, μια παρέα επιχειρηματιών να ρημάζει με ευκολία 500εκ.(!) όπως ακριβώς λίγο πρίν μια άλλη παρέα είχε ρημάξει ένα δις και πάει λέγοντας.
Κάτσε λοιπόν εσύ φουκαρά μου και θυσίασε τη ζωή σου, την υγεία σου, τη μόρφωση των παιδιών σου και το μέλλον τους "για το καλό της πατρίδας" για να μπορούν αυτοί νομότυπα να αρπάζουν 10 και 100 φορές περισσότερα από όσα σου ζητάνε να εξοικονομηθούν με τις θυσίες σου. Κι ύστερα πιες ένα ποτήρι και τραγούδα "το μερτικό μου απ' τη χαρά μου το 'χουν πάρει άλλοι.." κι εκτονώσου βρίζοντας μπροστά στο γυαλί.
Μόνο πρόσεξε μη διεκδικήσεις αυτά που σου ανήκουν και προκαλέσεις καμιά ..."επικίνδυνη πολιτική αστάθεια" και "μπει σε περιπέτειες ο τόπος". Στο κάτω κάτω μια χαρά θα τη βγάλεις εσύ ο ολιγαρκής και μ'ένα ξεροκόμματο. Αυτοί όμως ...έχουν μάθει "αλλιώς".

Βέβαια και αυτή τη φορά όλες οι ευθύνες θα είναι εντελώς προσωπικές όπως πάντα άλλωστε. Κι όπως ακριβώς όλοι οι καλοί αναλυτές των καναλιών ξέχασαν να σκεφτούν πως όλοι οι "λαδωμένοι" με εκατομμύρια  ήταν παιδιά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πως όλες οι απατεωνιές που βγαίνουν στη φόρα είναι από παιδιά των τωρινών μας σωτήρων, έτσι και τώρα "θα ξεχάσουν".

Θα ξεχάσουν πως ο κ.Φιλιππίδης διορίστηκε όχι από τον Κ.Καραμανλή αλλά από την κυβέρνηση της ΝΔ όπως και άλλοι όμοιοί του παλιότερα από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, από κυβερνήσεις δηλαδή που υλοποιούσαν τις επιθυμίες και τα συμφέροντα της Ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης.
Και βέβαια οι επιλογές των προσώπων που αναλαμβάνουν τη διοίκηση τραπεζών-κλειδιών όπως ήταν το ΤΤ δεν είναι δυνατόν να είναι προσωπικές...

Θα ξεχάσουν ακόμη ότι  όλοι αυτοί για τους οποίους μιλάνε τώρα όπως και να το κάνουμε είναι από τα πιο λαμπρά παιδιά του Ελληνικού καπιταλισμού.
Όποιος έχει αμφιβολίες ας ρίξει μια ματιά στις εταιρείες τους ή ας κάνει ένα ψάξιμο στο διαδίκτυο σε φωτογραφίες των πρωταγωνιστών του νέου μεγάλου σκανδάλου. Θα βρει τους πάντες να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται μαζί τους. Από προέδρους της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργούς και μεγαλο-υπουργούς, μέχρι επιχειρηματίες, καναλάρχες, μητροπολίτες και πατριάρχες.

Θα 'έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δούμε που θα καταλήξει και αυτή η υπόθεση ...προσώπων.
Κι αυτό που τελικά έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι να δει και να καταλάβει ο λαός ότι όλη αυτή η μπόχα που βγαίνει από κάθε πέτρα που σηκώνεται δεν είναι παρά μια μπόχα φυσιολογική ενός συστήματος που σάπισε και πρέπει να ανατραπεί.

Κι όπως είναι γνωστό ό,τι σαπίζει δεν ξε-σαπίζει.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Καθ' οδόν: Στο χριστιανικό εορτολόγιο -Με τους Φώτη, Θεοφάνη, Φωτεινή και Ιορδάνη...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

«Παιδική Συναυλία», πίνακας του Γ. Ιακωβίδη

Εκτός από τις ημέρες που τιμούνται οι άγιοι υπάρχουν και αυτές που τιμούνται τα σημαντικότερα γεγονότα του χριστιανικού βίου, όπως τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια, που καθιερώθηκαν τον 4ο μ.Χ. αιώνα περίπου.


Από την πλευρά του χριστιανικού δόγματος η βάπτιση του Ιησού έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί συμβολίζει την παλιγγενεσία του ανθρώπου. Γι' αυτό έως τα μέσα του 4ου αιώνα οι χριστιανοί, αντίθετα προς τους ειδωλολάτρες, ως αρχή του χρόνου γιόρταζαν όχι την 1η, αλλά την 6η Ιανουαρίου γιατί σ' αυτήν τοποθετούσαν τη βάπτιση του Χριστού και τη θεία του Επιφάνεια. Τα Θεοφάνια είναι και για το λαό μεγάλη γιορτή, θεότρομη, επειδή τότε αγιάζονται τα νερά και φεύγουν τα παγανά»...

Η γιορτή των Θεοφανίων αποκαλύπτει τις επιδράσεις του χριστιανισμού από την ειδωλολατρία και εξηγεί γιατί ο Χριστός άργησε πολύ να βρει τη θέση του στο χριστιανικό εορτολόγιο. Είναι και ενδεικτική για την τάση της Εκκλησίας να υιοθετεί τις ειδωλολατρικές γιορτές προκειμένου να πετύχει τη διάδοση της πίστης στους λαούς της Μεσογείου. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Πάπα Γρηγορίου του Μέγα (6οςαιώνας): «Πρέπει οι εορταί των εθνικών να μετατραπώσι βαθμιαίως εις χριστιανικάς»...

Η «υιοθέτηση» των Χριστουγέννων


«Κάλαντα», πίνακας του Νικηφόρου Λύτρα


Η παλαιστινιακή και ανατολική παράδοση τα είχε μπερδέψει πολύ τα πράγματα στο ζήτημα της γέννησης του Χριστού. Δεν ήξεραν την καταγωγή του, πότε και πού γεννήθηκε. Οσο ο χριστιανισμός καθορίζεται από τις ιουδαϊκές παραδόσεις δεν τίθεται ζήτημα γιορτασμού των γενεθλίων του Χριστού, γιατί οι Ιουδαίοι δε γιόρταζαν τα γενέθλια κανενός. Δεν είχαν τέτοια γιορτή για τους προφήτες τους. Θεωρούσαν ασέβεια να γιορτάζουν τα γενέθλια βασιλιάδων και άλλων προσώπων. Η γιορτή των γενεθλίων όμως συνηθιζόταν στις εξωπαλαιστινιακές περιοχές. Ο ελληνορωμαϊκός κόσμος γιόρταζε τα γενέθλια όχι μόνο των μεγάλων ανδρών και επίσημων προσώπων, αλλά και θεών και ηρώων.

Από το 2ο μ.Χ. αιώνα που ο χριστιανισμός αρχίζει να βγαίνει από τα όρια της Παλαιστίνης, πολλαπλασιάζονται οι αδελφότητες στους λαούς της Μεσογείου, υποχωρεί ο ιουδαϊσμός και επικρατεί ο εθνικοχριστιανισμός στις αδελφότητες. Ετσι άρχισαν να διαμορφώνονται νέες αντιλήψεις που συνέδεαν το χριστιανισμό με τις λατρευτικές συνήθειες του ασιατικού και μεσογειακού κόσμου και καθιέρωσαν τα γενέθλια του Χριστού σαν επίσημη γιορτή του χριστιανισμού.

Αρχικά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή παράδοση, γιόρταζαν τη Γέννηση του Χριστού στις 6 Γενάρη, ημέρα που, όπως πίστευαν, ο Γιάχβε (ο Κύριος, ο Θεός) έπλασε τον Αδάμ. Αφού δεν ήξεραν πότε γεννήθηκε ο Ιησούς παραδέχτηκαν πως γεννήθηκε την ίδια ημέρα με τον πρωτόπλαστο και την είπανε Επιφάνια ή Θεοφάνια, δηλαδή φανέρωση του Ιησού. Την έκφραση αυτή, με την οποία αντικαθιστούσαν τη λέξη γέννηση την είχαν και άλλοι λαοί. Υπήρχε στην αρχαιότητα η γιορτή των Θεοφανίων στους Δελφούς και περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια αγαλμάτων του Απόλλωνα και άλλων θεών. Τον 3ο αιώνα βρίσκουμε στην Αλεξάνδρεια, κέντρο της ελληνικής σκέψης, τη γιορτή των Επιφανίων αναφερόμενη στην εμφάνιση του θεού στη Γη χωρίς καμία σχέση όμως με τη γέννηση ή τη βάπτιση του Χριστού. Οι Αιγύπτιοι τιμούσαν την 6η Γενάρη σα γιορτή «επιφανείας του Οσιρι».

Οι πρώτοι χριστιανοί, μέχρι τον 4ο αιώνα, στις 6 Γενάρη γιόρταζαν τα Χριστούγεννα. Με τον καιρό και υπό την επίδραση του ρωμαϊσμού η γιορτή μετατέθηκε στις 25 Γενάρη. Οι Ρωμαίοι στις 25 Γενάρη γιόρταζαν τη γιορτή Natalis Solis Invicti (γενέθλια γιορτή του νικητή Ηλιου). Πάνδημη γιορτή συμποσίων και εύθυμων συγκεντρώσεων πολύ αγαπητή στο λαό. Και οι Πέρσες την ίδια μέρα γιορτάζανε τιμώντας τον Ηλιο και τον Μίθρα. Ετσι υπό την επίδραση Ρωμαίων και Περσών οι χριστιανοί δέχτηκαν την 25η Δεκέμβρη ως ημέρα γέννησης του Χρίστου, προσωποποιώντας στον Ηλιο τον Ιησού, με όλα τα έθιμα του εθνικού πανηγυρισμού: ο ανθοστολισμός των οικιών, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η διανομή δώρων στα παιδιά, οι χοροί και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις. Πιθανότατα περί τα τέλη της βασιλείας του Κωνσταντίνου καθιερώθηκε η 25η Δεκέμβρη ως ημέρα γέννησης του Χριστού.

Η αποδοχή της 25ης Δεκέμβρη συνοδεύτηκε και από την υιοθέτηση εκ μέρους των χριστιανών της 25ης Μάρτη ως γιορτή του Ευαγγελισμού. Οι Ρωμαίοι αυτή την ημέρα τιμούσαν με χαρές και γλέντια τη «μητέρα των θεών» - ήταν μια μεγάλη ρωμαϊκή γιορτή. Από τις 25 Μάρτη έως τις 25 Δεκέμβρη είναι ακριβώς εννέα μήνες και έτσι η 25η Μάρτη καθιερώθηκε σαν ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγιάς (η σύλληψη και ενσάρκωση του Χριστού) και τη «μητέρα των θεών» διαδέχτηκε η «μητέρα του θεού».

Οι πρώτοι χριστιανοί γιόρταζαν μόνο τις παλιές εβραϊκές γιορτές. Λίγο αργότερα, με την επέκταση του χριστιανισμού, γιόρταζαν «χριστιανικά» το Πάσχα (την ανάσταση του Κυρίου και όχι το εβραϊκό, που αναφερόταν στη διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας) και την Πεντηκοστή (όχι πλέον τις δέκα εντολές που παρέλαβε ο Μωυσής, αλλά την κάθοδο - επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος). Επί μεγάλου Κωνσταντίνου η Εκκλησία έλαβε αυστηρά μέτρα να μη συνεορτάζουν οι χριστιανοί με τους εβραίους.

Η τακτική της Εκκλησίας να υιοθετεί προχριστιανικές γιορτές δίνοντάς τους χριστιανικό περιεχόμενο συνέχισε μέχρι τον 6οαιώνα. Οι εκχριστιανισμένοι εθνικοί συνέχιζαν να πανηγυρίζουν τις παλιές γιορτές και έτσι η Εκκλησία αναγκάστηκε να τις αποδεχτεί εκχριστιανίζοντάς τις. Αλλά και να ταυτίσει ήρωες, ημίθεους και θεούς με χριστιανούς μάρτυρες. Π.χ. ο Περσέας έγινε άγιος Γεώργιος, ο Ηλιος έγινε προφήτης Ηλίας, ο θεός Διόνυσος άγιος Τρύφωνας, ο Ποσειδώνας άγιος Νικόλαος κλπ

Ονοματοποιία

Οι γιορτές αυτές αποτέλεσαν τη βάση για το σχηματισμό ονομάτων, π.χ. Ευάγγελος (από τη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου), Θεοφάνης από τη γιορτή των Θεοφανίων κλπ.

Το Θεοφάνης (< θεο- + -φάνης < φαίνω, -ομαι) είναι προχριστιανικό όνομα, υπήρχε και αντίστοιχη γιορτή (γνωστός μας είναι ο ιστορικός Θεοφάνης από τη Μυτιλήνη 1 π.Χ.). Σε δείγμα 28.076 ανδρικών ονομάτων έχει 58 εμφανίσεις (ποσοστό 0,20%). Από αυτό προέρχονται τα θηλυκά Θεοφανία (11 εμφανίσεις σε δείγμα 15.114 γυναικείων ονομάτων), Θεοφανώ (6 εμφανίσεις). Η διάδοση και χρήση των ονομάτων είναι σε αναντιστοιχία με το κύρος της γιορτής. Τα Θεοφάνια κοινώς αποκαλούνται γιορτή τωνΦώτων. Εξ ου και Φώτης (με 172 εμφανίσεις - 0,61%) - αυτός που φωτίζει - Φώτω (2 εμφανίσεις). Φωτούλα (2 εμφανίσεις) και Φανή (46 εμφανίσεις - 0,30%). Η Εκκλησία συνδέει και τα ονόματα Φωτεινός (2 εμφανίσεις) και Φωτεινή (134 εμφανίσεις - 0,88%) με τα Θεοφάνια (τα γιορτάζει την ίδια ημέρα), όμως αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ονομάτων που προέρχονται ή οφείλουν τη διάδοσή τους σε «Παρομοίωση προς το περιβάλλον και τη φύση» και δείχνουν μια ιδιότητα του ανθρώπου που τα φέρει (Φωτεινός = αυτός που εκπέμπει φως, που φωτίζει). Με τη βάπτιση του Χριστού σχετίζονται και τα ονόματα Ιορδάνης (20 εμφανίσεις) - από τον ποταμό Ιορδάνη -Ιορδάνα (1 εμφάνιση) και Ιορδανία (2 εμφανίσεις).

Μέρες που είναι και άσχετα από το «πιστεύω» μας, ευχόμαστε «ζωή Αβραμιαία»...

Ηρακλής ΚΑΚΑΒΑΝΗΣ

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Έφοδος με το καλημέρα -Ζήτω το πρωτογενές πλεόνασμα...

Ζήτω το πρωτογενές πλεόνασμα!!! Και τώρα φέρτε ό,τι έχετε και δεν έχετε!

Mε ...χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία υποδέχεται η κυβέρνηση τη νέα χρονιά.
Με την ελπίδα ότι θα τσακίσει ό,τι έχει απομείνει χωρίς να βρει ιδιαίτερη αντίσταση από τους ήδη πληγωμένους από τα απανωτά χτυπήματα κάτω από τη μέση του "επιτυχημένου" 2013.
Ετσι, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που κάνει το κατάμαυρο άσπρο και φωτεινό, με το ξημέρωμα κιόλας της νέας χρονιάς κάνει κυριολεκτικά έφοδο.
"Θα είναι χωρίς αμφιβολία μια πολύ καλή χρονιά λένε"! Για ποιούς άραγε;
"Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εδώ και φέτος θα μπούμε και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης..."
Πως θα γίνει αυτό;
Μα το δείχνουν ήδη με πράξεις. Το φωνάζει το 25άρι που ζητούν από φτωχούς και ανήμπορους στα νοσοκομεία, το λένε οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, το διαλαλούν τα "δώρα" στις τράπεζες(όπως στην ΑΛΦΑ) με το καλημέρα.

Είναι εν τω μεταξύ εντελώς προκλητικό, την ίδια στιγμή που άνεργοι και φτωχοί ανατριχιάζουν με τον κυνισμό του υπουργού υγείας που δε χάνει εκπομπή για εκπομπή διαλαλώντας τσαμπουκαλίδικα ότι "θα εφαρμοστεί ο νομος" (λες κι ο νομος είναι εκ Θεού και δεν τον έφτιαξαν οι ίδιοι), αυτός να προσπαθεί να πείσει ότι το 25 άρι είναι υπέρ τους αφού έτσι θα βρίσκονται πόροι για να λειτουργούν τα νοσοκομεία αλλά και ότι αυτό δεν θα το πληρώνουν οι φτωχοί αλλά οι "έχοντες"!!
Αν ξέρει κανένας κάποιο πλούσιο που πάει και στηνεται στις ουρές των Δημόσιων νοσοκομείων να μας τον πει να τον κάνουμε είδηση. Δεν υπάρχει όυτε μισός. Οι έχοντες πηγαίνουν σε θεση lux στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και δεν ενδιαφέρονται  καθόλου για το τι συμβαίνει στα Δημοσια.
Από αυτά δεν περνάνε ούτε απ' εξω μην τους πάρει κανα μάτι...Δεν ξέρουν καν κατά που πέφτουν.

Ας τα αφήσει λοιπόν αυτά ο ψεύτης υπουργός, γιατί ουτε οι εντελώς ηλίθιοι δεν θα του μείνουν για ακροατήριο. Αν και αυτός βέβαια, ποντάρει στο ότι οι ηλίθιοι είναι μάλλον πάρα πολλοί.

ShareThis