Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αποτέλεσμα των εκλογών-Νίκη ΣΥΡΙΖΑ, αβέβαιο διστακτικό βήμα

Μεγάλη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου!





Γι αυτό φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία.
Ποιος θα φανταζόταν πριν από λίγα μόλις χρόνια ότι ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που στις εκλογές του 2009 ανησυχούσε σοβαρά για το αν θα μπει στη Βουλή θα γινόταν κυβέρνηση 5 και κάτι χρόνια αργότερα.
Το πως έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 36,4% είναι μια μεγάλη κουβέντα που δεν θα την κάνουμε τώρα.
Μένουμε στο ότι κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία του λαού και να πάρει την εντολή για να κάνει κυβέρνηση.
Ο λαός έκφρασε έστω και με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκεια και το θυμό του και τη διάθεσή  του "να αλλάξει κάτι".

Όμως μεγάλη "νίκη του λαού" δεν ήταν. Πόσο μάλλον "ιστορική νίκη".
Αυτό ας περιμένουμε να το δούμε αργότερα όταν θα έχει περάσει κάποιος χρόνος και θα έχουμε νοιώσει στο πετσί μας το τι πραγματικά άλλαξε και τι όχι μετά και από αυτήν την εκλογή.

Τις νίκες ο λαός τις κάνει στο δρόμο δίνοντας σκληρές μάχες, κι όχι ρίχνοντας μια ψήφο στην κάλπη.
Από το πρωί άλλωστε σε όλα τα μέσα η ψήφος αυτή "μεταφράζεται" ανάλογα με το πως συμφέρει το σύστημα.
Ακόμη κι αν η χθεσινή ψήφος ήταν ψήφος πραγματικής ανατροπής, πάλι ο λαός με τη δράση, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του θα έπρεπε να  στηρίξει και να πάει ακόμα πιο μακριά την επιλογή του και να την επιβεβαιώνει καθημερινά.

Από εκεί και πέρα και παρά το κλίμα αισιοδοξίας που έχει περάσει σε ένα μεγάλο ποσοστό του λαού δεν μπορούμε να μη δούμε τα παρακάτω:
1. Το ότι η ΝΔ παρά την εξοντωτική πολιτική 2, 5 χρόνων που διαδέχτηκε εκείνην του ΠΑΣΟΚ, δεν εξοντώθηκε, δεν υπέστη μεγάλη ήττα. Σημείωσε μια μικρή σχετικά πτώση μόλις κατά 1,85%, δηλαδή μέσα σε πολύ λογικά όρια για κόμμα που κυβερνούσε. Επομένως η ΝΔ είναι ακόμη εδώ.
2. Τα ποσοστά της Χ.Α. εξακολουθούν να είναι ψηλά για συμμορία δολοφόνων, που σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό γοητεύεται από τη Χ.Α. παρά τη ολοφάνερη δολοφονική δράση της.
3. Το ψηλό ποσοστό που πήρε το Ποτάμι, ένα δεξιό μνημονιακό κόμμα γεμάτο ανθρώπους που ήταν όλα αυτά τα χρόνια κομμάτια του "καθεστώτος" ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του λαού δεν έχει καμιά διάθεση να δεχτεί αλλαγές πέρα από τις εναλλαγές προσώπων, ενώ έχει δεχτεί ότι η πολιτική των "μεταρρυθμίσεων" είναι για το καλό μας.
4. Τα ποσοστά των ΑΝΕΛ, του ΚΙΔΗΣΟ, της "Τελείας" και του "Κόμματος Κεντρώων"(Λεβέντης), δείχνουν  τη θολούρα που επικρατεί σε ένα επίσης σημαντικό ποσοστό του λαού που μετά από τόσα χρόνια κρίσης δεν έχει πάρει είδηση τι του φτάιει, τι πρέπει να γίνει και προς ποια κατεύθυνση.
5. Όλα τα πιο πάνω, παρά την τιμωρία κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της συγκυβέρνησης, δείχνουν ότι τα αντανακλαστικά του λαού εξακολουθούν να είναι σε συντηρητική κατεύθυνση με το ριζοσπαστισμό να κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα.

Οι αλλαγές που έδειξε ο λαός ότι εγκρίνει κινούνται περισσότερο σε επίπεδο προσώπων και πολύ λιγότερο σε επίπεδο πολιτικών.
Παρά το μαρτύριο δηλαδή που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, το σύστημα με τα μέσα που διαθέτει διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης

Για το ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ εδωσε τη μάχη των εκλογών μέσα στις γνωστές δύσκολες συνθήκες.
Και αυτή τη φορά, παρά το ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένο, ήταν μόνο του στην πλευρά του λαού εναντίον της ΕΕ, του ΝΑΤΟ στην πλευρά δηλαδή μιας πραγματικά ανεξάρτητης πορείας έξω από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς που ελέγχουν τα πάντα για λογαριασμό των μονοπωλίων.

Στα πανελ που παρακολούθησε ο λαός κανένα άλλο κόμμα δεν πήρε παρόμοια θέση. Και φυσικά όλοι οι άλλοι απο κοινού, επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να απομονώσουν και να απαξιώσουν τις θέσεις και την άποψη του ΚΚΕ (π.χ.για μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής) και να την κάνουν να φανεί σαν άποψη ρομαντικών ή ακόμα και γραφικών και όχι σαν την μόνη αναγκαία όπως πραγματικά είναι.
Παρ'όλα αυτά το ΚΚΕ κατάφερε μεσα σε ένα κλίμα έξαρσης του δικομματισμού, με τα τα 2 κόμματα να παίρνουν  65%, να σημειώσει άνοδο σε ποσοστά και ψήφους παίρνοντας 338000 ψήφους, 61000 περισσότερες από τις εκλογές του 2012.
Χωρίς φυσικά να θεωρούμε αυτό το ποσοστό μεγάλο, θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό ποσοστό, εκτιμώντας τη δυσκολία να περάσει στη συνείδηση του λαού μια πολιτική θέση τόσο διαφορετική από εκείνην που είχαν όλα τα άλλα κόμματα που κατάφερναν να πείσουν την πλειοψηφία να υποκυψει στο φόβο και το συμβιβασμό.

Οι 338000 ψήφοι που πήρε το ΚΚΕ μπορούν να γίνουν  ένα καλό νεο ξεκίνημα, για να πεισθεί ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό για τα πραγματικά σπουδαία, για τα μεγάλα και τα δύσκολα.

Για να πεισθεί ο λαός ότι μπορεί πραγματικά και πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του, να αντισταθεί και να παλέψει για τη ζωή του και τελικά και για την πραγματική ανατροπή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis