Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Η ελευθερία να αηδιάζεις

Στον κόσμο του καπιταλισμού, στην οικονομία της αγοράς, όλα είναι εμπορεύματα.
Από τα απλά αντικείμενα και προϊόντα μέχρι αυτά "που δεν είναι πράγματα" όλα πουλιούνται κι αγοράζονται.

Η χαρά, η λύπη, η δυστυχία, η προσωπική ζωή, τα καθημερινά δράματα, οι νίκες στους Ολυμπιακούς, τα τρομερά δυστυχήματα σαν αυτό της Αιγινας, οι εξυπνάδες, οι αθλιότητες, τα αστεία που λέει κανείς, το κουτσομπολιό, τα καμώματα του καιρού, το γέλιο και το κλάμα για ό,τι ζούμε, όλα παίρνουν τη θεση τους στους πάγκους των πωλητών και ψάχνουν τιμή και πελάτες.

Ετσι μάθαμε ανάμεσα σε άλλα, τα προσωπικά δράματα των θυμάτων στη Νίκαια της Γαλλίας, προσωπικες ιστορίες Ολυμπιονικών που δε μας χρειάζονται σε τίποτα, το πόσο καλά περνάνε οι πλούσιοι στα ακριβά νησιά, το τι εγινε στα γενέθλια της Μαντόνα, και αυτές τις μέρες τα "σπαρακτικά λόγια" των συγγενων των θυμάτων της Αίγινας.

Όλα  έπαιξαν στους τίτλους των δελτίων, άλλα με καλύτερο και άλλα με άθλιο περιτύλιγμα.

Δε μπορώ να καταλάβω τι σκατά αρέσει από αυτό τον κόσμο αυτού του τρισάθλιου παζαριού, στους φτωχούς και στριμωγμένους που περιέργως παραμένουν οπαδοί του καπιταλισμού.
Η ελευθερία να αηδιάζεις;

2 σχόλια:

Τάκης είπε...

Αυτή είναι η ζωή, δράμα και χαρά, θανατος και γιορτες, φτωχεια πολυτελεια. Η διαδοση των ειδησεων και η παγκοσμιοποίηση, απλα έκανε αυτη την εναλλαγή συναισθημάτων πολύ πιο ακαριαία και κυνική. Δεν προλαβαινει να κατακαθησει μια ειδηση και σου ερχεται και άλλη. Δεν είναι ότι παλιοτερα δεν συνεβαιναν αυτά, αλλα τωρα με την τεχνολογια και κυριως το ιντερνετ βομβαρδιζεσαι από ειδησεις και τελικα προσπαθεις να φιλτραρεις την κατασταση και να ακουσεις μονο αυτά που σε αφορουνε, αλλιως χανεις την μπαλα.

Τι ηθελες να κανει ο κοσμος; Να ακουσει διαλεξη για τον κολεκτιβοποίηση και τον φορντισμο του 1930, να ψυχαγωγηθει με θεατρικα του Μπρεχτ και να παρακολουθησει ντοκιμαντερ για την ζωη του Ζαχαριαδη; Οποιος θελει τα βλεπει και αυτά και μονο αυτά αν θελει. Αλλα και οι υπολοιποι εχουν δικαιωμα να βλεπουν και να διαβαζουν ότι «βλακεια» θελουν. Θες Μαντα και Δημουλιδου; Πληρωνεις και το εχεις. Θες Λουκατς και Βαζιουλιν από πρωτοτυπο; Τα παραγγελνεις και τα εχεις.

Αυτή η «ελευθερια», το δικαιωμα στο ευτελες και στο ανοητο, είναι από τα μεγαλυτερα οπλα του καπιταλισμου. Δινει στον κοσμο από το πιο ταπεινο ως το πιο σοβαρο και ο καθενας διαλεγει τι θα δει, τι θα διαβασει, πως θα καταπιαστει. Οι πιο πολλοι φυσικα, δεν εχουν μεγαλες ανησυχιες. Και αντε μετα αυτος ο κοσμος να μπει σε καλουπια και να δεχτει να καταρτιστει κοινωνικα και να μαθει να σκεφτεται σαν ομαδα και όχι σαν ατομο…

ΠολιτηςΧ είπε...

oχι μονο... H "ελευθερια" του να ΚΑΤΙΝΙΑΖΕΙΣ...

ShareThis