Αν κάποιος στο διηγηθεί χωρίς να δεις τις εικόνες θα νομίζεις ότι είναι απλά μια υπερβολή.
Κι όμως συμβαίνει σε μια πολιτισμένη χώρα!
Συμβαίνει σε μια χώρα της ΕΕ!
Συμβαίνει στη Δανία , μια χώρα με μάλλον ανεπτυγμένα οικολογικά αντανακλαστικά.
Είναι η γιορτή της ενηλικίωσης όπου νεαροί Δανοί κατασφάζουν τα δελφίνια Calderones, κάτω από τα περήφανα βλέμματα των μεγαλυτέρων τους. Η ενηλικίωση πιστοποιείται από την ικανότητά τους να σκοτώσουν μαζικά, ενώ τα καημένα τα δελφίνια πληρώνουν την κοινωνικότητά τους και την φιλική τους διάθεση προς τους ανθρώπους κι έτσι πλησιάζουν ανύποπτα και παγιδεύονται.
Εννοείται ότι δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν αυτό το έκαναν Έλληνες, ειδικά τώρα... αυτές τις μέρες που οι Έλληνες είναι στο στόχαστρο.Μπορεί και να έβρισκαν αφορμή να σπρώξουν άλλες 100 μονάδες τα spreads!
Για να πω την αλήθεια παρά το ότι δεν έχω κανενός είδους αισθήματα "εθνικής υπερηφάνειας" ,"εθνικής υπεροχής" και άλλα τέτοια δηλητηριώδη, δεν πιστεύω ότι Έλληνες θα έφταναν σε τέτοιο σημείο βαρβαρότητας.Αλλά κι αυτό που βλέπω,ειλικρινά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι συμβαίνει χωρίς κανείς να αντιδρά μέσα στην ΕΕ!
Ειναι φανερό ότι ο πολιτισμός δεν έχει να κάνει με το κατά κεφαλήν εισόδημα.Μπορεί μάλιστα επί της ουσίας, να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο
Δεν μας διευκρινίζεις αν όλο αυτό γίνεται απλώς για πλάκα ή αποτελεί μέρος ενός ηλίθιου εθιμοτυπικού (όπως το κηνύγι της αλεπούς στην Αγγλία).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρώνε το κρέας τους, το επεξεργάζονται; Υπάρχει κάποιος λόγος για το συγκεκριμένο κηνύγι; Είναι άθλιο, τέλος πάντων.
Υ.Γ. Σου έχω στείλει e mail.
Δεν είναι ο σκοπός μου να φανώ αγενής, αλλά μερικά από τα πράγματα που γράφεις είναι λίγο, χμμ...υπερβολικά (και διόλου έγκυρα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς, δεν πρόκειται για Δανούς, αλλά για Φεροέζους. Οι Νήσοι Φερόες ανήκουν στη Δανία, έχουν, όμως, δική τους αυτοδιοίκηση. Αν κρίνω σωστά από τις εικόνες, δεν πρόκειται για δελφίνια με την ονομασία Calderones(όσο κι αν έψαξα δε βρήκα κάτι που να το υποστηρίζει αυτό), αλλά για φάλαινες που ανήκουν στο είδος του οποίου η λατινική ονομασία είναι Globicephala melas (δυστυχώς δε γνωρίζω την ελληνική). Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το αν είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση.
Όπως προανέφερα, τα νησιά αυτά είναι αυτόνομα. Αποφάσεις για ζητήματα σχετικά με το κυνήγι των φαλαινών δε λαμβάνει ούτε η δανική κυβέρνηση(και το τονίζω αυτό), ούτε η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (δεν παίρνει αποφάσεις για μικρά κητώδη). Αποτελεί μέρος της φεροέζικης παράδοσης και κουζίνας (για να απαντήσω στο άλλο σχόλιο...ναι, το τρώνε το κρέας).
Η φαλαινοθηρία είναι νόμιμη σε κάποιες χώρες για εμπορικούς, επιστημονικούς και άλλους λόγους (π.χ. στον Καναδά επιτρέπεται σε διάφορες ομάδες Ινουίτ λόγω του ότι θεωρείται πως είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση τους, αλλά και σημαντική για τη διατήρηση της πολιτιστικής τους παράδοσης). Υπάρχουν, βέβαια, περιορισμοί, οι οποίοι δε βασίζονται στο ότι η φαλαινοθηρία είναι "ανήθικη", αλλά στο ότι προωθεί ένα είδος προς εξαφάνιση (όχι όλα τα είδη κητωδών, ας μη γινόμαστε απόλυτοι).
Γιατί είναι πιο άθλιο από το κυνήγι άλλων ζώων τη στιγμή που είναι ελεγχόμενο? Να μου το διευκρινίσει κάποιος αυτό, παρακαλώ...Το ετήσιο ποσοστό αυτών που σκοτώνουν οι Φεροέζοι σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό(αυτού του είδους πάντα) είναι πολύ κατώτερο του 1%. Επιπλέον, είναι ένα από τα πολλά μέλη της ΔΕΦ (και ένα από αυτά που σκοτώνει μικρό αριθμό ετησίως συγκριτικά με άλλα).
>"Εννοείται ότι δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν αυτό το έκαναν Έλληνες, ειδικά τώρα... αυτές τις μέρες που οι Έλληνες είναι στο στόχαστρο. Μπορεί και να έβρισκαν αφορμή να σπρώξουν άλλες 100 μονάδες τα spreads!": Με συγχωρείς, αλλά αυτό ακούγεται λίγο υπερβολικό και αβάσιμο κατά τη γνώμη μου.
Ελπίζω ότι από δω και στο εξής εσύ και άλλοι θα κάνετε αυτό που ονομάζεται "ολοκληρωμένη έρευνα" και δε θα προωθείτε τέτοιες ανακρίβειες που πιθανότατα έχετε βρει τυχαία σε κάποια άλλη ιστοσελίδα (στην οποία δεν αναφέρεται κάποια αξιόπιστη πηγή γιατί κι εκεί κάποιος τα έχει πάρει από αλλού...και πάει λέγοντας...σα σπασμένο τηλέφωνο ένα πράγμα). Συχνά, βέβαια, δεν υπάρχει καν πηγή.
Η κριτική μου είναι καλοπροαίρετη και όποια διαφωνία είναι καλοδεχούμενη.
Όλα αυτά που αναφέρεις δεν αναιρούν την φρικωδία της πράξης.
ΑπάντησηΔιαγραφή