“Όταν οι άνθρωποι επιλέγουν τη ζωή, η μοίρα οφείλει να ανταποκριθεί, η νύχτα να ανάψει και οι αλυσίδες να σπάσουν” Κατσέμ Τσεμπί (τυνήσιος ποιητής)
Πόσοι ήταν σήμερα οι νεκροί στην Τυνησία; Ηταν 4, ήταν 6 ή περισσότεροι;
Και πόσοι είναι συνολικά από τη στιγμή που άρχισε η κοινωνική έκρηξη σε Αλγερία και Τυνησία; Ειναι 80, 90, πάνω από 100; Και τέλος πάντων δίνει καμια από τις πολιτισμένες ευρωπαικές χώρες κάποια σημασία στους αθώους νεκρούς των Αφρικανικών δρόμων που η κατάρα της ανεργίας και η οργή που ένοιωσαν βλέποντας τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής να πετάνε στον ουρανό τους έβγαλε στο δρόμο της εξέγερσης; Μέχρι τώρα τουλάχιστον τίποτα τέτοιο δεν φάνηκε.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας μάλιστα δήλωσε την υποστήριξη της χώρας του στην κυβέρνηση Μπεν Αλί, μένοντας φυσικά σταθερός στη γραμμή προτίμησης μιας δικτατορίας από την "τρομοκρατία" των πεινασμένων.
Βέβαια οι λαοί Γαλλίας, Ιταλίας νοιώθουν αλλιώς αφού μεγάλες διαδηλώσεις αλληλεγγύης ετοιμάζονται σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και σε ολόκληρη τη Γαλλία μεθαύριο Σάββατο 15 Ιανουαρίου.
Τα επίσημα κράτη όμως παραμένουν πιστά στο δρόμο της "νομιμότητας".
Αυτής που επιτρέπει στις καταραμένες "ελεύθερες αγορές" (χρηματιστήρια προιόντων στην περίπτωσή μας), να τζογάρουν στα προιόντα διατροφής πολλαπλασιάζοντας όποτε τους κάνει κέφι τις τιμές του σιταριού, του ρυζιού, της ζάχαρης κλπ. στέλνοντας φτωχούς ανθρώπους στην απόγνωση ή στον τάφο.
Να πούμε εδώ οτι οι αγορές αυτές λόγω περιορισμένης συμμετοχής "επενδυτών" είναι ευκολότερα χειραγωγούμενες.Ειδαμε άλλωστε το παιχνίδι διπλασιασμών, 3πλασιασμών τιμών του 2008, αλλά και τη γελοιότητα του ασσανσέρ των τιμών του πετρελαίου που έφτασε τα 150 δολ/βαρέλι στα τέλη του καλοκαιριού του 2008, γύρισε μέσα σε λίγες εβδομάδες μόλις στα 32 δολάρια/βαρέλι(!!) και τώρα τραβάει ξανά την ανηφόρα με τιμή κοντά στα 100 δολάρια.Μένει να δούμε ξανά γελοίους πολιτικούς και δημοσιογράφους να προσπαθούν να μας εξηγήσουν τους "αντικειμενικούς" λόγους που προκαλούν την άνοδο! Όμως έτσι είναι οι ελεύθερες οικονομίες. Σκοτώνουν δια της νομιμότητας...
Η κυβέρνηση Μπεν Αλί χτύπησε λοιπόν στο ψαχνό δείχνοντας το πραγματικό της πρόσωπο για άλλη μια φορά.Και σήμερα το βράδι ο πρόεδρος που επανεκλέχτηκε πέρυσι για 5η φορά(!) -παρά το ότι το Σύνταγμα αρχικά επέτρεπε μόνο 2 θητείες- βγήκε στην tv και ανακοίνωσε την πρόθεση του να αποχωρήσει το 2014. Να σημειώσουμε πως είναι 74 χρονών και πως υπάρχει όριο ηλικίας στα 75 χρόνια. Ακόμη έρριξε μερικά δάκρυα για τη βία και τα θύματα και είπε φτάνει πια, όχι άλλοι νεκροί, λές και άλλος είχε δώσει την εντολή στην αστυνομία, το στρατό και τους ελεύθερους σκοπευτές να πυροβολούν εν ψυχρώ.
Εταξε επίσης μειώσεις τιμών σε προιόντα διατροφής και θέσεις δουλειάς ευρισκόμενος προφανώς κάτω από τρομερή πίεση. "Σας κατάλαβα είπε" πολλές φορές και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να σταματησουν να πυροβολούν. Βέβαια διαβάζοντας το μήνυμα του στην Λε Μόντ κάνει λίγο εντύπωση η φράση του "Assez de tirs à balles réelles" που σημαίνει "αρκετά με τα πραγματικά πυρά"
Ας ελπίσουμε πως δεν θα συνεχίσει με άλλα πυρά...
Μια τελευταία σύντομη σημείωση για σκέψη.
Πιστευω πως η άνοδος της τιμής των προιόντων μέσω των αγορών (τρόφιμα, πετρέλαιο κλπ) συμβαίνει σε μια στιγμή που τα χρηματιστήρια μετοχών ετοιμάζονται για διόρθωση και έπομένως δεν έχουν να δώσουν κάτι παραπάνω στους "διεθνείς επενδυτές" τζογαδόρους.Ετσι στρεφονται και πάλι στα προιόντα. Μονο που η στιγμή είναι πολύ πιο δύσκολη η ακατάλληλη λόγω του ότι οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις θα είναι ένας επι πλέον λόγος απορρύθμισης και επομένως έντασης της κρίσης.
Πολλοί νομίζουν πως η λειτουργία των αγορών και του συστήματος αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με την επικράτηση κάποιου σκληρού πυρήνα άπληστων καπιταλιστών που κάνουν λάθος και κάνουν κακό στο ίδιο τους το σπίτι.
Δυστυχώς δεν είναι έτσι.Απλά βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της απόλυτης όξυνσης του ανταγωνισμού μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα που έχει μετατραπεί σε ένα άγριο παιχνίδι επιβίωσης για τους καπιταλιστές του τύπου ο θάνατός σου η ζωή μου.Αυτό σημαίνει οτι το μόνο που δεν εχει σημασία γι αυτούς είναι η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.
Οσο για τη βία είναι η μόνη λύση που έχουν στα χέρια τους αφού η πειθώ με τα ψέμματα κάποτε θα τελειώσει. Ποιος εξαθλιωμένος θα ενδιαφέρεται για επιχειρήματα άλλωστε.
Ας ξέρουμε λοιπόν ποιος μονόδρομος μας περιμένει αν δεν βρεθούμε οργανωμένα και αποφασιστικά απέναντί τους.
(Με αυτή την οπτική γωνία είδα και τα γεγονότα στην Τυνησία που όσο κι αν φαίνονται μακρινά για μας ίσως και να μην είναι.)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Γιώργο,
ΑπάντησηΔιαγραφήαπλώς εγκυκλοπαιδικά να προσθέσω (έτυχε να επισκεφτώ πέρυσι την Τυνησία σε περίοδο εκλογών) ότι όλοι οι δρόμοι σε όσες πόλεις επισκέφτηκα είχαν σημαίες και γιγαντοαφίσες του Άλι κάθε 100 μέτρα! Σε ειδικά σημεία (ελάχιστα) υπήρχαν πινακίδες όπου ήταν κολλημένες μικρές φωτογραφίες των άλλων 10 περίπου υποψηφίων!
Το αποτέλεσμα που σημειωτέον είναι περίπου το ίδιο σε όλες τις αναμετρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια ήταν η εκλογή του Άλι με 98%. Μιλάμε για μια δημοκρατία άνευ προηγουμένου. Ο Καντάφι ως γείτονας, ήταν από τους πρώτους που έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα. Ακολούθησαν Γάλλοι, Ιταλοί και οι Αμερικάνοι...
Δεν χρειάζεται πιστεύω να αναφέρω την αντιδιαστολή μεταξύ φτώχειας του λαού και του παλατιού της "δημοκρατίας".
Γιώργο η Τυνησία δείχνει το δρόμο για τους «δικούς μας». Νύχτα και μ ελικόπτερο! Ο Μπεν Άλι την έκανε για Γαλλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις τιμές σε επίπεδο λειτουργίας κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού και άκρατης κυριαρχίας των πολυεθνικών ούτε η αγορά λειτουργεί ούτε οι τιμές αντανακλούν την αξία τους. Αντανακλούν την πολιτική κυριαρχία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Άσε τους σφουγκοκωλάριους «αναλυτές» τύπου Κώνστα και Καψή να κάνουν βαθυστόχαστες… αναλύσεις για τη… προσφορά και ζήτηση.
Όμως αυτά που γίνονται σήμερα «μακριά» αύριο μπορεί να γίνουν εδώ με οποιαδήποτε αιτία. Και τότε πάλι ο Τυνησιακός λαός δείχνει το δρόμο. Μη νομίσει κανείς πως θα περάσει το ποτάμι χωρίς να βραχεί.
Ιπτάμενε ευχαριστώ.Σιγουρα χρήσιμες οι πληροφορίες.Τωρα που απαντώ ο Μπεν Αλι εκανε φτερά και το τοπίο ειναι θολό στγβ Τυνησία.Το τι θα γίνει θα έχει να μας πει πολλά για πολλες πλευρές.Οι εξεγερσεις θα είναι συχνές από δω και πέρα σε διαφορα σημεια του πλανήτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτεργιε και εμεις θα περασουμε ποτάμι αλλά κι αυτοί το περνάνε τώρα.Ολοι θα βραχούμε.Ελπίζω κάποιοι να βουλιάξουν όμως