Τί γράφει η Λε Μόντ
"Λύση" στον ορίζοντα του χρέους;
Θα ξέρουμε μέσα σε λίγες ώρες.
Αυτό που κάνει πρώτα από όλα εντύπωση είναι η άποψη Βενιζέλου που είπε οτι ακόμη και μια κακή λύση είναι λύση...ενννοώντας δεν ξέρουμε τί ακριβώς.
Η σημερινή Λε Μοντ πάντως λέει ότι κατέληξαν σε συμφωνία Σαρκοζί και Μέρκελ αλλά τίποτα δεν ανακοινωθηκε πριν από τη συνοδο.
Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος της Λε Μοντ γράφει:
"Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί την Τετάρτη, κατέληξαν σε κοινή θέση σχετικά με ένα νέο χρηματοδοτικό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα και μια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, λίγες ώρες από πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη, 21 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Το περιεχόμενο του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε μετά από επτά ώρες συνομιλιών, με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Jean-Claude Trichet, δεν είναι γνωστό αυτή τη στιγμή. Μεταξύ των ιδεών που συζητήθηκαν περιλαμβάνονται η επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, ένας φόρος στις τράπεζες που θα μπορούσε να αποφέρει 50 δισ. ευρώ, και μείωση το χρέους της χώρας μέχρι € 90 δισεκατομμύρια, μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων που έχει ο ιδιωτικός τομέας"
Πάντως κατα τη γνώμη μας δεν φαίνεται τόσο εύκολο να δεχτεί ο Τρισέ έτσι απλά τη φορολόγηση των τραπεζών, πόσο μάλλον οι ίδιοι εκπρόσωποι των τραπεζών που πιθανόν να παρευρίσκονται με κάποιον τρόπο στη σύνοδο.(Ηδη η Φιγκαρό λέει οτι η λύση δεν περιλαμβάνει φορολόγηση τραπεζών)
Επίσης για την περίφημη επαναγορά ομολόγων από τη δευερογενή αγορά τα έχουμε ξαναπεί. Στην πράξη θα αποδειχτεί αναφάρμοστη αφου θα σπρώξει τις τιμές προς τα πάνω, εκτός αν μιλάμε για ασήμαντη ποσότητα του χρέους. Προβλήματα έτσι κι αλλιώς υπάρχουν ήδη -που έχουν να κάνουν με μεταρυθμισεις στη δομή του ΕFSF- και πιθανότατα θα εκφραστούν από Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία.
Από τον τρόπο που οργανώνεται η σύνοδος φαίνεται πως η Ευρώπη προτιμάει να κλείνει τα μάτια και να παραμένει σε λάθος δρόμο. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που γίνεται όλο και πιο φανερό πως ο βρόγχος του χρέους σφίγγει όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προσποιούνται ακόμη οτι το πρόβλημα είναι απλά Ελληνικό. Αν και μάλλον έχουν όλοι κατανοήσει ότι τα 110δις του μνημονίου καθόλου δεν έλυναν το πρόβλημα αλλά απλώς ήταν επιπλέον δανεικά για αποπληρωμή προηγούμενων δανειακών υποχρεώσεων και μάλιστα με επιβολή εξοντωτικών για την οικονομία μέτρων, οι Ευρωπαίοι αλλά και το ΔΝΤ δεν φαίνονται πρόθυμοι να κάνουν το μεγάλο βήμα.
Κι αυτό βεβαια είναι να δούν όχι τι θα στοιχίσει μια συνολική λύση αλλά τι θα κοστίσει τελικά το να αφεθεί το πρόβλημα να διογκώνεται μεσα στη θύελλα της κρίσης που παρασύρει όλο και περισσότερους. Ειναι τρομερό το ότι μια λύση που πέρσι θα κόστιζε μερικές δεκάδες δις αν είχε αποφασιστεί έγκαιρα, σήμερα κοστίζει εκατοντάδες δις και αύριο θα κοστίζει τρις!
Αυτα έχει όμως ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός και οι εσωτερικές αντιφάσεις του.
Δεν πρόκειται απλά για ανικανότητα. Προκειται για δομική αδυναμία. Στις περιόδους μεγάλων κρίσεων οι καπιταλιστές από τη φύση τους αδυνατουν να σκεφτούν με βάση κάποιο συνολικότερο συμφέρον. Ειδικά στην εποχή των αγορών όπου το κύριο ενδιαφέρον τους είναι οι ισολογισμοί του επόμενου τριμήνου ή στην καλύτερη περίπτωση εξαμήνου.
Υ.Γ. Εξ' ίσου εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ολη η προσοχή επικεντρώνεται στο να αποφευχθεί κάποιο "πιστωτικό επεισόδιο" που θα ενεργοποιούσε αποζημιώσεις σε CDS's. Aφου εξέδωσαν τα περίφημα αυτά "προιόντα" τα πούλησαν και τα άφησαν να προκαλέσουν τις γνωστές παρενέργειες στα σπρεντς των ομολόγων, τώρα προσπαθουν να αποφύγουν τις αποζημιώσεις. Απίστευτοι!
Και το χρέος ολόκληρο και ο τζόγος χορτάτος που θάλεγε και η αναπροσαρμοσμένη παροιμία.
κοντός ψαλμός αλληλούια....
ΑπάντησηΔιαγραφήόλα θα κριθούν σύντομα... και δεν εννοώ ημέρες ... σύντομα όμως