Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τελείωσε η πτώση; - Απόλυτη αβεβαιότητα

Tο "διάβασμα" των κινήσεων των αγορών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και όποιος επιχειρήσει να βγάλει βιαστικά συμπεράσματα αργά ή γρηγορα θα το πληρώσει με κάποιο τρόπο.
Το να πεί κανείς ότι το χθεσινό γκρέμισμα(της Δευτέρας) ήταν απλά πανικός ή οτι η σημερινή αντίδραση ειδικά της Wall Street ήταν ολική επαναφορά όπως άκουσα κάπου, είναι ενδείξεις ανωριμότητας.
Τα ερωτήματα που βασανίζουν όσους ασχολούνται με τις αγορές, είναι πολλά καί πολλών ειδών και οι απαντήσεις εξαρτώνται από πολύ διαφορετικούς παράγοντες. Η πολιτική αβεβαιότητα ας πούμε στην Ιταλία έβγαλε στη φόρα το κρυμμένο πρόβλημα του χρέους της γειτόνισάς μας που είναι η τρίτη εκδότρια ομολόγων στον κόσμο, βγάζοντας εκτός πρώτης γραμμής το παραφουσκωμένο "Ελληνικό ζήτημα" που απειλεί την Παγκόσμια οικονομία πολύ λιγότερο από άλλα.
Η λεγόμενη ασυμφωνία Ρεμπουμπλικάνων-Δημοκρατικών αλλά και η παράξενα βλακώδης αντιμετώπιση του προβλήματος της κρίσης στην Ευρώπη, έκαναν την S&P να ρίξει μια προειδοποιητική κρότου λάμψης στις Αγορές τρίζοντας τα δόντια και δίνοντας ένα άρωμα από το τί έχουν στο μυαλό τους οι "σκληροί" του τζόγου. Επίσης πυροδότησαν την έναρξη μιας μεγάλης κουβέντας που φαίνεται πως θα ακολουθήσει, που θα περιλαμβάνει από σενάρια Παγκόσμιας Διακυβέρνησης (ως αναγκαιότητας) μέχρι επιθέσεις κατα της Δημοκρατίας -έστω κι αυτης της κουτσουρεμένης που έχει απομείνει στις καπιταλιστικές χ'ωρες- και των καθε είδους πολιτικών δικαιωμάτων που βέβαια "απειλούν" τη σταθερότητα της Παγκόσμιας Οικονομίας που "πρεπει" πάση θυσία(τίνος;) να διασωθεί.
 Επιστρέφοντας στα των αγορών η άποψη μου είναι οτι η πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια δεν τελείωσε. Το πιο πιθανό είναι ότι μόλις άρχισε. Οι προβληματισμοί ειναι βέβαια πολλοί.

Η Fed  με τη διατήρηση των επιτοκίων στο 0-0,25 έδωσε την έμφαση στο να μην αφήσει να λιμνάσει χρημα σε καταθέσεις τη στιγμή που τεράστια ρευστότητα αποσύρεται από μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, πετρέλαιο κλπ. κι έτσι να σπρώξει ξανα ρευστό στις αγορες. Η πρώτη αντίδραση στα Αμερικάνικα Χρηματιστήρια ήταν απογοήτευση αφου περίμεναν νέες τεράστιες αγορες ομολόγων ΄κι ένα "QE 3" πράγμα που δεν έγινε. Ετσι το +1% μετατράπηκε σε -1% σε χρόνο μηδεν για να γυρίσει όμως γρήγορα σε πολύ θετικό έδαφος και να κλείσει κοντα στο 4% ξαναβλέποντας την απόφαση σαν επίδειξη ψυχραιμίας.
Ομως τα ερωτ'ηματα που παραμενουν είναι τα εξής.
Τι γίνεται με την πραγματική οικονομία; Η ανακοίνωση της Fed μίλησε για ανάπτυξη κάτω του αναμενομένου που αναγκάζει στην παραπάνω ανακοινωθείσα τακτική. Η κρίση λοιπόν είναι πάντα εδω και τα πραγματικά στοιχεία των εταιρειών και βέβαια των τραπεζών δεν δείχνουν καθόλου ελπιδοφόρα.
Τι είναι λοιπόν αυτό που θα οδηγήσει χρήμα στις αγορες;
Υπάρχει έστω κάτι που να δείχνει ψηλότερες αποτιμήσεις και επομένως έστω και ελαχιστα ικανοποιητικές αποδόσεις μέσα σε κλίμα απόλυτης οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας ή μήπως το αντίθετο συμβαίνει;
Ιδού η απορία.

1 σχόλιο:

  1. Εχει αποδεχτεί το πλαίσιο της συγκυριαρχίας

    Τούρκος πρώην διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι στις διμερείς συνομιλίες έχουν συμφωνηθεί χωρικά ύδατα - «δαντέλα», για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

    Ανεπίσημος τουρκικός χάρτης που απεικονίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 και στα 12 ν. μίλια
    Αποκαλυπτικά της βάσης πάνω στην οποία διεξάγεται η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση, υποτίθεται για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά στην πραγματικότητα για το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, αποτελούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου του πρώην Τούρκου διπλωμάτη Ντενίζ Μπολούκμπασι. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, να μην επεκτείνει μονομερώς σε ορισμένα σημεία που ενοχλείται η Τουρκία τα χωρικά της ύδατα και να τα διατηρήσει στα 6 ν. μίλια αντί των 12 που δικαιούται, με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, επί σειρά ετών θεωρούνταν κορυφαίος εμπειρογνώμονας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας και σήμερα είναι στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Στο βιβλίο του, με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ» περιγράφει και τα όσα έζησε στις ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, συμμετέχοντας στους 36 πρώτους γύρους τους (σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 50).

    Χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Sabah», με τον τίτλο «Η πρώτη υποχώρηση από τα 12 μίλια», παραθέτει αποσπάσματα από το βιβλίο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που έφερε για πρώτη φορά το θέμα προς συζήτηση στις διερευνητικές επαφές και δέχτηκε μόνο σε ορισμένα σημεία, που επελέγησαν από κοινού, να είναι τα χωρικά της ύδατα 12 ναυτικά μίλια, ενώ σε κάποια άλλα να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια.

    Οπως αναφέρει ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης στο βιβλίο του, οι περιοχές που συμφωνήθηκε να παραμείνουν στα 6 ναυτικά μίλια, είναι οι παρακάτω:

    1. Ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    2. Η ανατολική, η νότια και η βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

    3. Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.

    4. Η βόρεια πλευρά της Σάμου.

    5. Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.

    6. Η περιοχή με καθεστώς ανοικτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από την Μύκονο και την Ικαρία στη Μεσόγειο.

    7. Ο δίαυλος Ρόδου - Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου - Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων - Κρήτης.
    Εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Ντ. Μπολούκμπασι τονίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα ισχυρίζεται η Ελλάδα στις διερευνητικές συνομιλίες ότι «πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της μονομερούς επέκτασης των χωρικών μας υδάτων». Επίσης, λέει ότι, αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις συνομιλίες αυτές η Τουρκία δέχθηκε την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προφανώς με δεδομένη τη συμφωνία για ψαλίδισμα των ελληνικών χωρικών υδάτων.

    Να σημειωθεί πως αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, δηλαδή την ευθύνη από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε ο σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα, αναφερόμενος στη συνέχιση των ελληνοτουρκικών «διερευνητικών επαφών» είχε πει ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα από εκεί που το είχαμε αφήσει», επιβεβαιώνοντας ότι οι ελληνικές υποχωρήσεις στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι ένα το κρατούμενο στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται.

    Ολα τα παραπάνω σημαίνουν για την Ελλάδα εγκατάλειψη κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποδοχή τουρκικής συγκυριαρχίας σε όλη την έκταση του Αιγαίου, μέχρι τα Αντικύθηρα και την Κρήτη.
    rizospastis p3

    ΑπάντησηΔιαγραφή