Άλλη μια "μόνιμη", "τελική" και "βιώσιμη" λύση αποφασίστηκε χτες.
Mας λένε από το πρωί οτι η νεα απόφαση είναι μια μεγάλη ανάσα για την Ελλάδα.
Για ποια Ελλάδα μιλάνε όμως;
Για την Ελλάδα των εργαζόμενων και μικρών επιχειρήσεων ή για την Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών και επιχειρηματιών που συνεργάζονται με το μεγάλο Ευρωπαικό κεφάλαιο; Ή μήπως απλά για την Ελληνική οικονομία των αριθμών που καμια απολύτως σχεση δεν έχει με τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους; Μενει να το ανακαλύψουμε βασανιστικά στη συνεχεια όπως πάντα.
Για να πουμε όμως την αλήθεια δεν κολάει καθόλου να σκεφτούμε πως η κ.Μερκελ εκπροσωπει τα συμφεροντα των Ελληνων εργαζόμενων και του λαού. Σε συνθηκες μαλιστα όπου ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός κτυπάει κόκκινα μεσα σε μια κρίση που όλο φουντώνει και το "ο θανατός σου η ζωή μου" ειναι το μοτο που κυριαρχεί, πρεπει να ειναι κανείς εντελώς αφελής για να πιστευει οτι η Γερμανοκεντρική ΕΕ ενδιαφερεται για τους λαούς και τις αδύναμες ταξεις.
Προσωπικα δε μετα από τα ψέματα που μας εχουν πει ακόμη και 200% να μου έλεγαν ότι ειναι η διαγραφή χρεους και οτι θα πάρουμε αυξησεις δεν θα τους πίστευα. Οποιος θελει να πιστευει πολιτικούς απατεώνες ας το κάνει.
Η ειδηση λοιπόν ειναι η διαγραφή του χρέους που συμμετεχει σε αυτή τη διαδικασία κατά 50% . Το νεο πακέτο στηριξης θα είναι 100δίς. Επίσης θα ενισχυθούν οι τράπεζες με 30δις(από το κρατος αν καταλάβαμε καλά) ενω το κράτος θα καλύψει και τη ζημια των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτα γενικά και μενει να δούμε τις λεπτομέρειες όπου κρυβεται και ο διάβολος όπως λένε και οι σοφοί.
Το κυριο για μας όπως εξηγήσαμε και στο χθεσινό ποστ δεν ειναι το ποσοστό του κουρέματος. Ειναι το τι περιλαμβανει η συμφωνία αυτη επι της ουσίας. Επίσης ειναι αυτονόητο οτι μας ενδιαφερει απόλυτα το ποιοι θα είναι οι όροι-που ως συνηθως δεν μας λένε- με βαση τους οποίους θα δοθεί το νεο πακετο.
Για να ξεκινησουμε τις απορίες μας δεν καταλαβαίνουμε γιατι αποφασίζεται να ενισχύσει το κράτος τα Ασφαλιστικά Ταμεία αντί να εξαιρεθούν τα ομόλογα των Ταμείων από το κούρεμα(ανταλλαγή ομόλογων με νεα στο 100%) όπως έχουν εξαιρεθεί άλλα. Πως θα εγγυάται το αδύναμο και υπο χρεοκοπία Ελληνικό κράτος την βιωσιμότητα των Ταμείων σε διάρκεια στο μέλλον; Το βρίσκω κυριολεκτικά αισχρό να εξαιρούνται τα ομόλογα π.χ της ΕΚΤ και άλλων και να συμμετεχουν τα ομόλογα των προβληματικων και καταληστεμένων Ασφαλιστικων Ταμείων. Επίσης δείχνει το είδος του εκβιασμού που συμβαίνει και το οτι και πάλι η κυβερνηση δεν τόλμησε να πει ΟΧΙ.
Επίσης ενω ήδη διαβεβαιώνουν -για άλλη μια φορά- οτι δεν θα υπάρξουν μετρα κατα των μισθών συγχρόνως λένε οτι ήρθε η ώρα των ισοσκελισμένων προυπολογισμών εντός ύφεσης και των πρωτογενών πλεονασματων. Πως θα προκυψουν τα πλεονασματα και οι ισοσκελισμοί λοιπόν μεσα σε ύφεση; Δια της βίας και εναντίον ποιών;
Με τον τρόπο της Αιγυπτου μήπως όπου η οικονομία των αριθμών θριάμβευε και ο λαός πεινουσε κυριολεκτικά με τα γνωστα αποτελέσματα; Ετσι κι αλλιώς έχουμε σιχαθεί να τους ακούμε να θριαμβολογούν για το κατόρθωμα να κατεβασουν κατα 5% το έλλειμμα ισοπεδώνοντας μισθούς και συντάξεις και αυξανοντας την τιμή της βενζίνης κατα 50%. Με τον ιδιο τρόπο θα θριαμβευσουν πάλι οι αριθμοί; Θα δουμε πολύ συντομα.
Ενα ακόμη ζητημα πάρα πολύ σοβαρό ειναι το θεμα της Δημόσιας περιουσίας. Γιατί αν συμφωνησαν τα ξημερώματα να ξεπουλήσουν όσο-όσο για να πανηγυρίσει η κ.Μερκελ σήμερα τη νικη της, μάλλον πρεπει να το ξεχάσουν γιατί δεν φανταζομαι οτι ο λαός θα συμφωνήσει. Ειπαμε χθες τι έλεγε ο προεδρος της επιτροπής "αξιοποίησης της Δημ. περιουσίας" για τα αδιέξοδα των ιδιωτικοποιήσεων μεσα σε αυτες τις συνθήκες υποτίμησης των αξιων.
Θα θυμίσουμε οτι εφ' όσον η χθεσινή απόφαση ειναι στο πνευμα της 21ης Ιουλίου, το Ελληνικό χρεος με την ανταλλαγή ομολόγων περναει σταθερά από το Ελληνικό στο Αγγλικό δίκαιο που σημαίνει δικαίωση των πιστωτών αν προκύψει εμπλοκή. Αυτη ειναι μια πολύ κρισιμη διαφορά ανάμεσα στη διαγραφή χρεους που λέει η Αριστερά και σε αυτό το εκτρωμα που συμβαίνει τωρα.
Μεχρι το 2009 το 97% του ελλ. χρεους ηταν υπο το ελληνικό δίκαιο ενω τωρα περι το 30% ειναι ήδη υπο Αγγλικό. Με το Ελληνικό δίκαιο οι πιστωτες αντιμετωπίζονται απλά ως επενδυτές που σε περίπτωση "χρεοκοπίας" δεν αποζημιώνονται όπως δεν αποζημιώνονται και σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή επένδυση που που υπόκειται σε ζημίες.
Εκτός της Ελλάδας όμως η χθεσινή σύνοδος έπρεπε να αποφασίσει κυρίως το τι θα κάνει με την κριση στο χρεοκοπημενο Τραπεζικό συστημα της Ευρωπης και την εξάπλωση της κρισης στις άλλες μεγάλες ευρωπαικές χωρες(Ιταλία, Ισπανία). Το φαντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη δεν είναι ντυμένο γαλανόλευκα. Εχει ξεκάθαρο Ιταλικό χρωμα και πιθανόν και άλλου είδους τρικολόρ. Δεν ειναι καθόλου καθαρό ακομη το τι σημαίνει "η βελτιστοποίηση της ενίσχυσης των πόρων του EFSF στο 1τρις ευρώ με μόχλευση..."
Η μόχλευση είναι η τζογαδόρικη μεθοδος των αγορών που δημιούργησε την κρίση που ξεσπασε από το 2008 και μετά. Ειναι επίσης ουσιαστικά ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών που είχαν νόμιμα το δικαίωμα να δανείζουν μεχρι και 40 φορές τα κεφάλαιά τους(!) και που τωρα χρεοκοπούν εξ αιτίας αυτού του τρόπου. Τωρα λοιπόν το "μικρόβιο" που δημιούργησε την κρίση και έφερε τα πράγματα ως εδώ θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχυθεί το EFSF(Tαμείο ενισχυσης των προβληματικών χωρων και τραπεζών) σαν αντίδοτο στην κρίση; Δυστυχώς κάποιοι δεν βαζουν μυαλό με τίποτα την ίδια στιγμή που μιλάνε(ξανα και ξανα) για αναγκη ελέγχου των αγορών.
Ας ειναι καθαρό οτι ο "τρόπος" της μόχλευσης σε συνδυασμό με το τι χαρακτήρα θα λαβει τελικά το EFSF(θα είναι τελικά ασφαλιστική εταιρεία που θα εγγυάται ενδεχόμενες ζημιές;) μπορεί να γίνει κάλιστα η χαριστική βολή στο υπό σοβαρή αμφισβήτηση κοινό νόμισμα και ίσως όχι μόνον.
Κλείνοντας αυτό το αρθρο να πουμε πως δεν μας έχουν διευκρινίσει καθόλου πόση εποπτεια και πόσο εξευτελισμό συμφώνησαν(η κ.Μερκελ μίλησε για "γραπτή συναίνεση") και αν ο κ.Ράιχενμπαχ είναι ή δεν είναι "γκαουλάιτερ" ή αν βοηθάει καλοπροαίρετα σαν καλός φιλέλληνας τη χωρα μας όπως τον παρουσιάζουν. Και να μην τα πουν οι "δικοί μας" βέβαια θα τα πεί η κ.Μερκελ στο δικό της κοινοβούλιο. Παντως και χθες και τις προηγούμενες μερες είπε πως πρεπει η χωρα μας να μπει σε μονιμο έλεγχο, ενω πριν λίγες μερες έλεγε κραυγαζοντας πως "οταν μια χωρα(σαν την Ελλάδα) βρισκεται σε τετοια κατασταση μπαινει σε διαρκή εποπτεία και η ιδιωτικοποίηση περναει σε διεθνή χέρια..." Τι εννοούσε ακριβώς; Θα μάθουμε προσεχώς.
Τις προβλέψεις τέλος που κάνουν για το χρεος το 2020 δεν τις σχολιάζω καν αφου πρόκειται απλά για διαβεβαιώσεις που να καθσυχαζουν τις αγορές. Ας προβλέψουν πρωτα το τι θα γίνει στην Ευρώπη το επόμενο εξάμηνο και μετά ας μιλήσουν για το 2020 ή για τη δευτέρα παρουσία.
Ριχνοντας μια ματιά στην αντίδραση των αγορών πάντως δεν ειμαι σιγουρος οτι ενθουσιάστηκαν. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουμε άνοδο πάνω από 3% στις 11πμ (Η συμβουλή μου προς όσους είναι μπλεγμενοι ακόμη ειναι να φυγουν τρεχοντας γιατι αυτο προκειται να κανουν και πολλοί άλλοι "επενδυτές" εκμεταλευόμενοι την άνοδο όπως αποδείχτηκε οτι έγινε και μετά την 21η Ιουλίου, αλλά και μετα τη συμφωνία ΑΛΦΑ-ΕΥΡΩΒ). Τα σπρεντ όμως πέφτουν 120 μονάδες όταν χτες ανεβηκαν πάνω από 150 μονάδες. "No big deal" δηλαδή αν σκεφτει κανείς οτι τα Ιρλανδικα έπεσαν 500 μοναδες(σε λίγες ώρες), οταν οι αγορες πίστεψαν τα (αμφιβολα)λεγόμενα των Ιρλανδων οτι του χρόνου τελειώνουν με το δικό τους μνημόνιο και το ΔΝΤ. Τα Ιταλικα σπρεντ πεφτουν περιπου 30 μονάδες όσο ανεβηκαν δηλ. προχτες και με δεδομενη την παρεμβαση με αγορες ιταλικων ομολογων απο την ΕΚΤ και παρα τις Γερμανικες αντιρρήσεις. Οπότε... θα δούμε τις επόμενες ώρες και μέρες αφου στις αγορες δεν χωράνε βιασύνες.
Υ.Γ.Το αστείο έως γελοίο είναι οτι ο κ.Παπανδρεου είπε οτι οι συνταξιούχοι πρέπει να είναι ησυχοι! Οσο ήσυχοι ήταν ως τωρα; Η κ.Μερκελ μίλησε για μαραθώνιο της Ελλάδας. Ποιος αντεχει τον μαραθώνιο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου