Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Financial Times: Απότομη διακοπή συνομιλιών, προειδοποίηση στην Αθήνα

Μπορεί ο κ.Βενιζέλος να δήλωσε έκπληκτος για τα περί διακοπής των συνομιλιών με την Τρόικα, αλλά εμείς όρκο δεν παίρνουμε.
Ετσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα παιχνίδι τύπου ράβε ξήλωνε με σκοπό και πάλι την τρομοκρατηση του κόσμου με τον μπαμπούλα της διακοπής της "βοήθειας" κάθε φορά λίγο πριν την ώρα της δόσης. Ο μεγάλος εκβιασμός που λεγαμε.

Επίσης όσο και να καλεί "να σταματήσει η κινδυνολογία", μικρή διαφορά μπορεί να εχει το αν κάποιοι λιγότεροι ή περισσότεροι απλά κλείσουν τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει, αφου ο υπόλοιπος κόσμος τόχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι Financial Times(2/9), που δεν την διαβάζουν Ελληνες αλλά κατα βαση ξενοι επενδυτές. Ο τίτλος είναι "Οι δανειστές αναστέλουν τις συνομιλίες για τη διάσωση" και το άρθρο λέει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

 "Αξιωματούχοι της "τρόικα" -αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - διέκοψαν απότομα τις συνομιλίες και έφυγαν από την Ελλάδα την Παρασκευή σε μια προειδοποίηση προς στην Αθήνα πριν από τις διαπραγματεύσεις εκ νέου σε 10 ημέρες. "


 "Οι διεθνείς δανειστές προειδοποίησαν την Ελλάδα οτι κινδυνεύει να χάσει την επόμενη δόση των 8δις του δανείου διάσωσης, αν δεν πάρει μέτρα για να καλύψει τη διαφορά με το πρόγραμμα λιτότητας"
 Πολυ ενδιαφέροουσα η επόμενη παράγραφος.
 "Αν διακοπεί η βοήθεια,η απειλή μιας ολοκληρωτικής ελληνικής αθέτησης υποχρεώσεων θα πετάξει- με δυνητικά τρομακτικές συνέπειες για το υπόλοιπο της ζώνης του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία."

Το κυρίως θέμα για το οποίο "ενδιαφέρεται" η εφημερίδα βέβαια είναι το παρακάτω.
"Οι φόβοι για την Ελλάδα και οι αυξημένες ανησυχίες σχετικά με πακέτο λιτότητας της Ιταλίας τρομοκράτησαν τους επενδυτές"
Πρόκειται για ένα σκηνικό που μυρίζει σορτάρισμα και πτωση στις αγορες.

Μια μικρή παρατήρηση των  αρθρογράφων οπου επιβεβαιώνεται το παιχνίδι ως πατέντα.
"H αποχώρηση της Παρασκευής δεν ήταν η πρώτη φορά που η τρόικα έχει διακόψει τις συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους για τις διαφωνίες επί του προϋπολογισμού. Η αποστολή χρησιμοποίησε την ίδια τακτική τον Ιούλιο, φεύγοντας από την Αθήνα για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ η ελληνική πλευρά εντατικοποίησε το πρόγραμμα λιτότητας."


Και τα "καλά νέα"...
"Ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση συμφώνησε να περικόψει 150.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τους όρους μιας δεύτερης διάσωσης από ΕΕ-ΔΝΤ (bail-out) που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο."


Το τελευταία παράγραφος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον βέβαια. 150000 θέσεις εργασίας είναι πολλές  και από την ανθρώπινη πλευρά, αλλά και από την σκοπιά την οικονομική και αν περάσει θα προκαλέσει πόνο ολων των ειδών. 

Tέλος  οι αρθρογράφοι προβλέπουν έλλειμμα 9%, δηλ. πιο πολύ κι από τις απαισιόδοξες προβλέψεις του 8,5%.


Ενα ακόμη σημείο που έχει πολύ ενδιαφερον για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή ειναι η αναφορα στην Ιταλία. Λέει λοιπόν οτι η ΕΕ και η ΕΚΤ ειναι δυσαρεστημένες με το προγραμμα της Ιταλίας που "κατα βάση εστιάζει στην πάταξη της φοροδιαφυγής".
Jean-Claude Trichet, πρόεδρος της ΕΚΤ," λένε οι ΦΤ,  "ανέφερε ότι ήταν "απαραίτητο"  οι περικοπές των δαπανών και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις "να είναι πλήρως επιβεβαιωμένες και να εφαρμοστούν".
Ποιος κυβερνάει λοιπόν αυτή την "Ένωση" ;

Περικοπές-μεταρυθμίσεις είναι το κεντρικό μάντρα, το "κυριε ελέησον" της νεοφιλελευθερης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας  κι όποιος αντέξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου