Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

Οι πατάτες της οργής και το θολό μυαλό μας


Ερριξα μια ματια στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ν.Δράμας: ΠΑΣΟΚ:41,5%, ΝΔ 41,5% ΛΑΟΣ 6,5% ήτοι 90% για τους τρεις του μαύρου μετώπου! Εκπληκτικό λοιπόν να ρωτάνε που ήταν το ΚΚΕ που του έδωσαν 3,5%!


Πατάτες φθηνές, πατάτες γι' αχνί, πατάτες τηγανητες, πατάτες Νευροκοπίου, πατάτες στο σακί, πάρτε κυρίες μου πατάτες που έλεγε κι ο Χαρης μια φορά κι έναν καιρό. Ολη η ζωή μας πατατοέρχεται και πατατοδέρνει και εκεί πού όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβια, ξαφνικά ένα φως εμφανίζεται και είναι τί άλλο; Πατάτες.
Ξαφνικά, νοιώθω γυμνός που νοιάζεται μόνο για τις πατάτες, αλλά μαζί ελαφρύς σαν πούπουλο. Σαν να μην υπάρχει πια κανένα χαράτσι, σαν να εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας οι άνεργοι, σαν να πήρε μπρός η στραπατσαρισμένη μηχανή της οικονομίας από τη στιγμή που έλαμψε η λαμπερή πατατοακτίνα. Μόνο που ηταν λίγο πιο λαμπερή από το κανονικό λόγω...λίγδας. Ο φακός ζουμάρει, όλα τα άλλα όπως το σιχαμερό μνημόνιο μπαίνει μεσα σε σύννεφο και το πρόβλημα γίνεται ενα και μόνο. Προμήθεια φθηνής πατάτας. Κι αυτό μοιάζει να λύνεται εδώ και τώρα!  Ηταν τελικά τόσο απλό!


Θα μου πείτε εντάξει καταλάβαμε, θέλεις να βάλεις πλάτη στο ΚΚΕ που έκανε πατάτα και "στήθηκε κόντρα" ή τέλος πάντων μπορεί να μη στηθηκε τελείως κόντρα αλλά ότι δεν του άρεσε δεν του άρεσε. Ομως οχι, δε νοιώθω την ανάγκη να βάλω πλάτη στο ΚΚΕ και μάλλον κι εκείνο δεν έχει την ανάγκη μου. Αυτό που νοιώθω και βλέπω σιγά σιγά μεσα από τις πατατοσκιές είναι μια πονηρή προσπάθεια των στριμωγμένων μνημονιακών κομμάτων να ξεφύγουν από τη γωνία πριν τις εκλογές και να θολώσουν όσο μπορούν τα νερά. Ε, αν τους κάτσει να τη βγουν κι από Αριστερά στο ΚΚΕ με τη βοήθεια πολλών και διαφόρων, ή και να μπερδεψουν και τα πράγματα σε ότι αφορά το τί είναι λύση και τι πατάτες  ακόμη καλύτερα. Δόξα τω Θεώ τυφλοί υπάρχουν. 
Να λοιπόν τι δε μ'αρέσει και με βαζει σε σκέψεις. 
1. Ξεκινάω από το όνομα:Κινημα της πατάτας! Από που  ήρθε αυτό; Ποιος το βάφτισε κίνημα όλο αυτό. Και εν πάσει περιπτώσει σε τι μοιάζει με κίνημα και βαφτίζεται έτσι σε μια στιγμή μάλιστα που όλοι, ακόμη κι αν δεν ξέρουν τι ακριβώς εννοούν, συζητούν για την ανάγκη κάποιου μαζικού κινήματος που -ας μιλήσουμε εντελώς απλοικά-να συσπειρώνει γύρω από έναν κοινό στοχο τους πολλούς. Για να μην λέω πολλά πάω παρακάτω.
Μου ήρθε το πρωί αυτό το μέιλ:

"Σάββατο 17 Μαρτίου 2012
Καταργούμε τους μεσάζοντες στον Βύρωνα
Καθορίστηκαν οι τιμές και στα τρία ελληνικά αγροτικά προϊόντα που είχαμε αναγγείλει χθες και θα έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες του Βύρωνα χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης πιστοποιημένο, σε συσκευασία των 5 λίτρων στη τιμή των 13,5 ευρώ.
Δηλαδή 2,7 ευρώ το λίτρο.

Πορτοκάλια Μέρλιν Αργολίδας Α´ποιότητας
στη τιμή των ο,35 ευρώ το κιλό.

Φασόλια βανίλιες Φενεού Κορινθίας (πιστοποιημένη γεωγραφική περιοχή) στη τιμή των 2,8 ευρώ τοκιλό.Ανάλογα με τις παραγγελίες θα διατεθούν και :
Φάβα Φενεού Κορινθίας
 στη τιμή των 2,8 ευρώ το κιλό."! Αυτό λοιπόν...


Μοιάζει αλήθεια το παραπάνω σε κάτι με κίνημα κατάργησης των μεσαζόντων;
Μήπως πραγματικά τελικά αυτό το "Καταργούμε τους μεσάζοντες" μοιάζει με διαφημιστικό σλόγκαν σουπερ μάρκετ και καθόλου μα καθόλου με στόχο που έχει κάποιο σοβαρό πολιτικό περιεχόμενο; Μήπως βγάζει μια ενοχλητική οσμη υποτίμησης ένός τρομερά σοβαρού και κρίσιμου προβλήματος όπως η σίτιση ενός λαόυ; Ενός προβλήματος που μόνο αν είσαι συστημικός και δεξιός ή απλά στραβός, δε βλέπεις πως είναι βαθιά πολιτικό και μόνο  πολιτικά μπορεί να αντιμετωπισθεί.
Τέλος πάντων, παμε ακόμη πιο κάτω

 2.Ακούμε από την τηλεόραση για την ταχύτατη εξάπλωση του κινήματος της πατάτας σε πολλούς Δημους και της Αττικής. Να όμως τι βλέπουμε ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά

Οι δήμαρχοι που έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στο κίνημα αμέσως ηταν ο ο δήμαρχος Αμαρουσίου  Γιώργος Πατούλης(ΝΔ),ο Ν.Χαρδαλιάς του Βυρωνα(ΝΔ), Ν.Χιωτάκης-Κηφησιά(ΝΔ), Αθ.Ζούτσος-Παλλήνη(ΝΔ) Β. Βαλασόπουλος-Ηλιούπολης(ΠΑΣΟΚ) ενώ  στο Δημο Αργυρούπολης Ελληνικού ειχαμε το εξής τρομερό. Γελοία επίθεση του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ Γ.Κωνσταντατου με άρθρο με τίτλο ¨Ντροπή σου κ.Κορτζίδη!" για το ότι αυτόε πρωτος έφερε πατάτες στο Δημο Αργυρούπολης Ελληνικού ενω ο δήμαρχος Κορτζίδης ακολούθησε μετα από 2-3 μέρες! (Αρα το συμπέρασμα θα πρέπει να είναι οτι το ΠΑΣΟΚ και οι άνθρωποί του νοιάζονται πραγματικά για το λαό σε αντίθεση με τον Αριστερό δήμαρχο Κορτζίδη. Να τρελαθω τώρα ή αργότερα;)
Όλοι οι παραπάνω ήρθαν σε επαφή με τους  πατατοπαραγωγούς Νευροκοπίου.
Το γενικότερο συμπέρασμα μετά από όλα αυτά θα πρέπει να είναι οτι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που καμιά διάθεση δεν έδειξαν να τα βάλουν με τους μεσάζοντες εδω και 40 χρόνια -κάθε άλλο μ'αλιστα- ξαφνικά λύνουν το θέμα εδώ και τώρα σε χρόνο μηδέν!
Και εντελώς συμπτωματικά φυσικά το "λύνουν" πριν τις εκλογές!
Ενας ένας οι δημαρχοί τους αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τη μαυρίλα από τα κόμματά τους και να δώσουν "αποδείξεις" για το ενδιαφερον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το λαό. Από αυριο οι εκπρόσωποι τους όπως ο κ. Πατούλης της ΝΔ θα αλωνίζουν στο σαλόνι μας μεσω TV μια ως δήμαρχοι μια ως εκπρόσωποι των κομματων τους. Ενω από την άλλη με τη βοήθεια των ΜΜΕ το ΚΚΕ βγαίνει ρόμπα επειδή τόλμησε να πεί πως δεν είναι δυνατόν όλο αυτό να ονομαζεται λύση και να προτείνει ένα ολοκληρωμενο σχέδιο(δείτε εδώ) βάζοντας και πολιτικό στόχο αλλά και πρόσημο στο όλο θέμα όπως έπρεπε. Δηλαδή ανακεφαλαιώνοντας το συμπέρασμα που γλιστράει σαν καπνός κάτω απ' την πόρτα μετά από αυτά, είναι οτι το ΚΚΕ δεν θέλει να βρεί ο λαός φθηνά προιόντα και είναι με τους μεσάζοντες ενω η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους καταργούν εδώ και τώρα!!!
Ελεος! Πόσο βλάκες πρεπει να είμαστε για να το φάμε; Πιθανόν αρκετά...

3. Ακουσα κάποιους 2 διαφορετικούς αγρότες από το Νευροκόπι(2 διαφορετικές μέρες σε 2 διαφορετικές εκπομπές που όμως είπαν το ίδιο ακριβώς) να ρωτάνε που ήταν το ΚΚΕ όταν τους έπαιρναν οι μεσάζοντες τις πατάτες φθηνά και εκνευρίστηκα πραγματικά. Οποιος λίγο παρακολουθεί ξέρει τι υποδοχη είχαν όλα αυτα τα χρόνια οι απόψεις της Αριστεράς ειδικά σε αυτα τα μέρη και πόσο δύσκολο ήταν(και είναι ακόμη) να παρέμβουν αυτοί που μιλούσαν με λόγια που δεν αρέσουν ζητώντας από το λαό να παλέψει. Το ερώτημα βέβαια είναι που ήταν αυτοί, που αυτοκτονούσαν ψηφίζοντας και απέχοντας από την πάλη για τα προβλήματά τους κι όχι που ήταν το ΚΚΕ ή όποιος άλλος τους μιλούσε για τους μεσάζοντες, την ΚΑΠ της ΕΕ κλπ.
Ερριξα μια ματια στο εκλογικό αποτέλεσμα του Ν.Δράμας: ΠΑΣΟΚ:41,5%, ΝΔ 41,5% ΛΑΟΣ 6,5% ήτοι 90% για τους τρεις του μαύρου μετώπου! Εκπληκτικό λοιπόν να ρωτάνε που ήταν το ΚΚΕ που του έδωσαν 3,5%! Φαντάζομαι ανάλογα δυνατοί θα είναι και οι κομματικοί μηχανισμοί των 2 κομματων ειδικά της ΝΔ αφου το ΠΑΣΟΚ ξεψυχάει παντού. Λογικό να υποθέσουμε πως  και η πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό θα είναι το ίδιο ισχυρή και χρήσιμη γι αυτούς.
 Αν τώρα βάλετε στο ίδιο δωμάτιο τα 1, 2 και 3 θα εχετε ίσως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πολλοί νομίζουν οτι το σύστημα μέσα σε μια τέτοια δυσκολη γι αυτό στιγμή κάθεται με σταυρωμενα χέρια και δεν ψάχνει για λύσεις. Νομίζουν οτι τα όπλα του, που είναι βασικά το γεγονός ότι έχει το κράτος στα χερια του, τα καταθέτει έντιμα και δεν τα χρησιμοποιεί θυσιάζοντάς τα στο βωμό του fairplay. Οτι θα σκυψουν το κεφάλι και θα δεχτούν το κατηγορητήριο του λαού και της Αριστεράς για τα εγκλήματά τους και  κατοπιν θα πάνε στις εκλογές για να χάσουν...

Δεν είναι έτσι φυσικά. Το σύστημα αξιοποιεί χωρίς αμφιβολία όλες τις δυνατότητες που εχει και ειδικά τωρα, σε συνεργασία και με τους έλληνες και ξένους συνεταίρους στη σφαγή. επεξεργάζεται κάθε πληροφορία, εμπειρία από άλλες χώρες και ό,τι άλλο χρειαστεί, προκειμένου να καταφέρει να αποκοιμίσει, να διαιρέσει, να αποπροσανατολίσει και τελικά να επιβληθεί. Και φυσικά και μόνο η ταυτιση απόψεων τηλεοπτικών αστέρων αντιδραστικών ΜΜΕ και η στήριξη από αυτούς "λύσεων" όπως αυτή, με ταυτόχρονη επίθεση σε ένα κομμουνιστικό κόμμα θα έπρεπε απόμόνη της να κινεί υποψίες.

Τελειώνοντας να πω πως διάβασα σήμερα στην στην ΑΥΓΗ-την οποία δεν βλέπω καθόλου με αντιπαλότητα- τη θεση του ΣΥΝ ότι το λεγόμενο κίνημα της πατάτας ειναι  "λαμπρό δείγμα αυτοοργάνωσης". Πρόκειται για μια πολύ λάθος θέση και θα το δούν. Και για τα όσα είπα πιο πάνω αλλά και γιατί όλη αυτή η εικόνα  φορτηγων που αδειάζουν σακιά πατάτας και ανθρώπων που σπρώχνονται για να τα πάρουν, τα φορτώνουν στην πλάτη και φεύγουν κάνοντας το σταυρό τους δεν μπορεί να ειναι αυτό που ονειρεύομαστε για μια νέα σύγχρονη κοινωνία ανθρώπων.


ΥΓ:(Παρεμπιμπτόντως και περιέργως ανάλογη θέση με αυτήν  του ΚΚΕ έίχαν και οι κινήσεις ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ αλλά ποιος νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες)

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ότι το σύστημα εκμεταλλεύεται κάθε προσπαθεια επίλυσης προβλημάτων εκ των κάτω, είναι προφανές και πριν το κίνημα της πατάτας (το ίδιο δεν κάνουν με διαδηλώσεις, απεργίες κλπ;). Το ότι το ΚΚΕ θα μπορούσε να έχει μια άλλου τύπου ανακοίνωση, είναι επίσης γεγονός - η οποία απλώς να αρχίσει με "Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες κάλυψης των αναγκών από τη βάση, αλλά επισημαίνουμε ότι η αποσπασματικότητά τους δεν τις καθιστά μόνιμες λύσεις, καλούμε το λαό να συμπαραταχθεί κλπ " και να αφήσει όλο το υπόλοιπο κείμενο όπως περίπου έχει, μια και η κριτική είναι χρήσιμη.

Το ότι όμως κανείς δεν ρώτησε με ποιόν τρόπο για τους ανθρώπους και τη φύση έχουν παραχθεί οι πατάτες, το λάδι κλπ είναι το μεγάλο αριστερό-κομμουνιστικό ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο κινηματικό έλλειμμα.

Δηλ. πόσο καλό είναι να πουλάς πατάτες χωρίς μεσάζοντες εάν στο χωράφι δουλεύουν σαν τους σκλάβους αμισθί και ανασφάλιστοι τα παιδιά και η γυναίκα σου, και κακοπληρωμένοι ανασφάλιστοι εργάτες για ένα κομμάτι ψωμί; Εάν οι πατάτες είναι γεμάτες φυτοφάρμακα; μπορούμε να τις αγοράσουμε φθηνά; αυτό ψάχνουμε;

Περίμενα καλύτερη κριτική από τα μεγάλα κεφάλια της αριστεράς, ειδικά από το ΚΚΕ, και όχι ότι απλώς δεν το ψήφισαν οι Νευροκοπίτες στις εκλογές - δηλ. αν οι αγρότες το ψηφίσουν μπορούν να εκμεταλλεύονται κόσμο στα χωράφια για την παραγωγή και μετά είμαστε εντάξει;

Ανατολή είπε...

Γιώργο,
2,7 το κιλό το κρητικό λάδι;;;
Ελπίζω εσύ να μη μετάνοιωσες που το πήρες λίγο πιο ακριβό!!!
Καλό ήταν; Το συγκεκριμένο ήταν φετινό και βιολογικό.
:)

Γιώργος Σαρρής είπε...

1.Στο θεμα της εκμετάλλευσης και της ανασφάλιστης εργασίας όλη η Αριστερα εχει καθαρή θεση νομίζω όπως και για τους ξενους που πιθανα δουλευουν στα χωράφια σα σκλάβοι. Πληρη δικαιώματα για όλους.Αυτο όμως κανει πιο φανερη την αναγκη ανατροπής για μια άλλη κοινωνία.Στο χαλι του καπιταλισμου ας μην ψαχνουμε ικανοποιητικές λύσεις.2.Το ιδιο ισχυει και για τα φυτοφαρμακα και το περιβαλλον.3. δΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙς ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.οΤΑΝ ΔΙΝΕΙς ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ 3,5% και δινεις 90% σ'αυτους που σε κλεβουνε με όλους τους τρόπυς ας ζητας τα ρεστα από τον εαυτό σου κι όχι από τους άλλους. Απλα. 3,5% δε σημαινει σε ακουω υποθετω.
ρΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΆ ΣΤΟ λινκ πουδινω. Δεν εχει υπάρχει θεωρητικα τουλαχιστον κανενα αριστερο-κομμουνιστικο ελλειμμα. Αν ο κοσμος ακουσει τι λεει η Αριστερα και αλλάξει διάθεση απέναντί της θα αλλαξουν πάρα πολλά

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ανατολή τα ρεστα μου.Αλλιως θα προσχωρήσω στο κινημα

Ανώνυμος είπε...

δεν διαφωνώ ότι η κοινότητα που επιλέγει κατά 90% αυτούς που δεν νοιάζονται για το καλό των πολλών, έχει μερίδιο της ευθύνης. Διαφωνώ όμως και με την αντιμετώπιση "αφού δεν μας ψηφίσατε, ό,τι και να κάνετε τώρα, δηλ. 2-3 χρόνια μετά τη λάθος επιλογή σας, είναι καταδικαστέο".

Δηλαδή, μπορεί και η επιλογή "χωρίς μεσάζοντες" να αποτελεί και έκφραση μια γενικότερης αναζήτησης (θα δούμε, δεν είναι σίγουρο). Τη στιγμή λοιπόν αυτήν το ΚΚΕ θα έπρεπε να καταδικάζει όλην την προσπάθεια γιατί δεν το ψήφισαν στις εκλογές; ευτυχώς όχι, ούτε το ΚΚΕ δεν χρησιμοποίησε τέτοιο επιχείρημα. Τα επιχειρήματα του ΚΚΕ είναι λίγο ως πολύ ορθά ως προς το σκεπτικό ότι δεν λύνουμε γενικά το πρόβλημα και ότι υπήρξε άγρια εκμετάλλευση από τα ΜΜΕ. Αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα: και τι άλλο μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί τώρα που, δεξιοί ή ανόητοι, κατάλαβαν τελευταία στιγμή το λάθος τους; να αυτοκτονήσουν; πόσο θα περιμένουν οι.. πατάτες, το λάδι κλπ για να διατεθούν στην αγορά με κάποια ποιοτική διασφάλιση;

και αντί να δείξει ότι καταλαβαίνει το επείγον του πράγματος, απλώς καταδικάζει για λόγους που δεν αφορούν ούτε στους παραγωγούς ούτε στους καταναλωτές (είναι σαν να καταδικάζει ολόκληρη διαδήλωση επειδή χρησιμοποιήθηκε απο τα ΜΜΕ για να δείξουν ότι οι διαδηλωτές είναι... χούλιγκαν).

Τη στιγμή που αν σαν κομμουνιστικό κόμμα ήθελε να κάνει κριτική, θα μπορούσε: α) να επισκεφθεί το Νευροκόπι επίσημα και να συζητήσει με τον κόσμο για να δει ποιοί είναι αυτοί που διαθέτουν τις πατάτες, είναι παραγωγοί, μεγαλοπαραγωγοί, με ποιόν τρόπο παράγουν κλπ β) να δει εάν αυτή η προσπάθεια, στο μέτρο που της αναλογεί έλυσε κάποια προβλήματα, έστω και ως πείραμα γ) να δει εάν οι καταναλωτές που αγόρασαν ήταν όντως καταναλωτές ή μανάβηδες της πέρα και της δώθε γειτονιάς.

Γενικά, αν θέλουμε να κάνουμε εποικοδομητική κριτική στο κίνημα της πατάτας μπορούμε - δεν μπορούμε όμως να καταδικάζουμε μια προσπάθεια επειδή προβλήθηκε άθλια από τα ΜΜΕ, αυτό εξάλλου συμβαίνει με όλες τις εκ της βάσεως προσπάθειες (αυτό μας έλειπε, να μην διαδηλώνουμε γιατί τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την εικόνα των κινημάτων).

Και τέλος πάντων, το τελευταίο που θα με ενοχλούσε είναι εάν ψήφισαν λάθος στις εκλογές, αλλά τώρα άλλαξαν γνώμη. Επιτέλους, μπορούμε να αλλάζουμε γνώμη.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ε τωρα δεν ξερω από που βγαινει το συμπερασμα πως το ΚΚΕ καταδικαζει την προσπαθεια και μαλιστα επειδη δεν το ψηφισαν στις εκλογες. Αυθαιρετο δικο σου συμπερασμα.
Διαβαζοντας τη 2η ανακοινωση του ΚΚΕ ΕΔΏ μπορείς να δεις οτι λεει οτι αποτελεί μορφη με περιορισμενες δυνατότητες. Καταδικαζει όμως την κοροιδία των ΜΜΕ. Επίσης διαβαζοντας το αρθρο "Κίνημα για την κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών" θα δεις πολλα και συγκεκριμενα που πρεπει να μπουν σε συζητηση. Η καλυψη των αναγκων σιτισης ειναι πολυ σοβαρο θεμα για να αντιμετωπιζεται προχειρα

Ανώνυμος είπε...

Δεν το έγραψα για το ΚΚΕ - ίσα-ίσα έγραψα ότι ούτε το ΚΚΕ δεν το λέει αυτό για τις εκλογές. Ήταν σχόλιο για τον συγγραφέα του άρθρου. Το ΚΚΕ αντιλήφθηκε το λάθος, ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναγίνει, αλλά και ότι η κατά τα άλλα χρήσιμη κριτική θα αξιοποιηθεί από τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες.

Ανώνυμος είπε...

Όπως άκριβώς αύτή είναι μιά κίνηση μέ "περιορισμένες δυνατότητες" , τό ίδιο "περιορισμένες δυνατότητες" 'εχει καί τό συνδικαλιστικό κίνημα

teo zan είπε...

Οι απόψεις σου με καλύπτουν απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

http://ithacanet.gr/article/t%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BE%CF%8D%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BE%CF%85%CE%B4%CE%BF-%CE%B7-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9#.T2MEIqSYZqU.facebook

ShareThis