Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Αγαπητέ Dominique Strauss-Kahn-Το αίσχος ενός "σοσιαλιστή"


"Η μόνη αποτελεσματική λύση που έχει μείνει στην Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός. Ακριβώς αυτό έχει επίσης προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή"
"Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια"
Ειναι τα λόγια του Dominique Strauss-Kahn στο αυστριακό περιοδικό Profil αυτές τις μέρες των αποφάσεων για την Ελλάδα.
Για όποιον καταλαβαίνει τι σημαίνει αποπληθωρισμός ο οποίος μάλιστα πρέπει να επιβληθεί σε μια χώρα ως λύση και δη σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο.Καλύτερα όμως να το κάνουμε λίγο πιο απλό.
Αποπληθωρισμός σημαίνει πτώση των τιμών.Δηλαδή λόγω μειωμένης ζήτησης οι παραγωγοί και οι έμποροι αναγκάζονται να ρίξουν τις τιμές μέχρι το σημείο που θα υπάρξει ενδιαφέρον.Μιας μειωμένης ζήτησης που θα προκύψει όπως λέει καθαρά ο Γάλλος "σοσιαλιστής" που θα έχει το θράσος να ηγηθεί ίσως της Γαλλικής Αριστεράς, από τη μείωση των μισθών!Των ήδη μειωμένων, αλλά για να το λέει κάτι παραπάνω θα ξέρει.Όμως απ'την άλλη με το πετρέλαιο στα 85 δολ/βαρέλι και την τιμή της βενζίνης κοντά στο 1,5Ε/lit. πως και πόσο μπορούν παραγωγοί κι έμποροι να ρίξουν τιμές, και επίσης με την φορολαίλαπα που έρχεται σε όλα τα επίπεδα πως θα υπάρξει αγορά;Θα μου πείς και τι τον νοιάζει τον "σοσιαλιστή" της συμφοράς;Λέει βέβαια πως θα είναι οδυνηρό αλλά δε λέει για ποιον.Οπως εκείνη η γελοιογραφία που ένας καπιταλιστής λέει:"Πρεπει όλοι να μοιραστούμε τις συνέπειες της κρίσης.Εγώ αναλαβάνω να λυπηθώ"!
Στην πρώτη φάση του αποπληθωρισμού λοιπόν επικρατεί απόλυτη παγωνιά στην αγορά μέχρι να αναγκασθούν όλοι να ρίξουν τιμές.Δηλαδή κλείσιμο μαγαζιών , αύξηση της ανεργίας, απολύσεις και βέβαια πτώση του ΑΕΠ σε ποσοστά που πολύ εύκολα σε συνθήκες κρίσης πλησιάζουν το 20%!(Εχει γίνει και αλλού).Βέβαια όύτε επενδύσεις γίνονται αφού ποιός θα επενδύσει όταν ξερει ότι λίγο μετά θα αναγκασθεί να πουλήσει το προιόν του πολύ φθηνότερα απο το κόστος;Και η ύφεση όλο και βαθαίνει.Εκεί έρχονται οι αγορές χρήματος να σε αποτελειώσουν.Το έλλειμμα και το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ ανεβαίνουν και φυσικά το κόστος δανεισμού και τα spread, αφού πλέον είσαι αναξιόπιστος χτυπάνε κόκκινο.Αυτό όμως δεν μας το λέει ο πρόεδρος του ΔΝΤ, απλά λέει θα είναι οδυνηρό.Οι συνθήκες που επικρατουν είναι πέρα από τη φαντασία και δεν θα μπω σε διαδικασία τρομοκράτησης εδώ.
Τοτε λοιπόν το ΔΝΤ αναλαμβάνει να σε "σώσει"!Αρκεί να είσαι διαθέσιμος να πουλήσεις την εργασία σου όσο όσο και βέβαια όλους τους πλουτοπαραγωγικούς σου πόρους σε όποια τιμή σου πούν.Γιατί οι ζητιάνοι βέβαια δεν διαπραγματεύονται.Βeggars can't be choosers όπως λένε και οι φίλοι του Strauss-Kahn.Ομως μετά την απόλυτη εξαθλίωση και το χάος, μετά το ξεπούλημα περιουσιών(όποιος πήρε δάνειο για σπίτι τα τελευταία χρόνια υπολογίζοντας στο όποιο περίσσευμα ας το σκεφτεί), ιδιωτικών και κρατικών όποιος επιβιώσει θα δεί λίγο φώς.Τι φώς.Αντί ας πούμε να ψάχνει στα σκουπίδια για τροφή σαν τους καρτονέρος της Αργεντινής, μπορεί να αρχίσει να τρώει λίγες πατατες βραστές σε κάποιο συσσίτιο.Και είναι αλήθεια πως όταν δεν υπάρχει πιο κάτω κάποιοι δείκτες αρχίζουν να βγαίνουν θετικοί.Βέβαια καταθέσεις θα έχουν δεσμευτεί για χρόνια, περιουσίες θα έχουν περάσει στα χέρια τραπεζών που δεν χρεοκόπησαν και κάποιοι νέοι δισεκατομμυριούχοι θα μπαίνουν στις λίστες του Forbes την στιγμή που παιδάκια θα πεθαίνουν στους δρόμους απο την πείνα.Η οικονομία θα έχει ξεπεράσει την κρίση, οι δείκτες θα ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια και ο Strauss-Kahn θα δέχεται συγχαρητήρια για τη λύση που πρότεινε σε όποια καινούργια θέση εξουσίας θα βρίσκεται.Γιατί πλέον η δουλειά ενος καλού σοσιαλιστή είναι η διαχείριση της εξουσίας ενω η επανάσταση η το όνειρο για έναν καλύτερο κόσμο, είναι ένα σενάριο για ηλίθιους ρομαντικούς.Ε ρε κρέμασμα που τους χρειάζεται.
Αγαπητέ Dominique Strauss-Kahn, σιχαμένο σκουλήκι που τολμάς να λέγεσαι σοσιαλιστής, πίσω από όλες τις λύσεις που προτείνεις υπάρχουν άνθρωποι και ζωές που θέλεις να γκρεμίσεις για να μοιραστείς τα λάφυρα με τους κροίσους φίλους σου.Κι αυτοί οι άνθρωποι είναι που θα σου χαλάσουν το σχέδιο.Κι όσο περνάει από το χέρι μας θα κάνουμε τα πάντα γι αυτό (που να σου ανέβει το spread 3000)!
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΠΕΡΝΕΤΕ ΤΡΙΓΥΡΩ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ!

4 σχόλια:

cynical είπε...

Γεια σου Γιωργο,

λυπαμαι αλλα θα σε απογοητευσω. Οι τυποι ξερουν σε τι εδαφος πατανε. Διαβαζα στον τελευταιο economist ενα πολυ ενθαρρυντικο αρθρο (ο αρθογραφος πεταγε τη σκουφια απ' τη χαρα του) ότι στην Ισπανια ο λοι περιμεναν κοινωνικες εκρηξεις με την ανεργια να ξεπερναει το 20%, αλλα λεει, τιποτε αυτα δεν συνεβη, και εδινε και αλλα παραδειγματα, οποτε ηταν σαν να εδινε το συνθημα: βαρατε, και μην φοβαστε!
Ολοι ψοφιοι ειναι...

Γιώργος Σαρρής είπε...

Χωρίς να είμαι ειδικός στο τι συμβαίνει στην Ισπανία πιστεύω οτι η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο πιεστική στην Ελλάδα και σύντομα.Ηδη είμαστε σε χειρότερη μοίρα και σε επίπεδο χρέους και σε επίπεδο ελλείματος και σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αλλά και τελικά σε επίπεδο κόστους δανεισμού.Επομένως βλέπω πως η παραμικρή σύμπτωση έστω (πχ. κάτι ανάλογο με την κρίση της Βραζιλίας που εκανε την κατάσταση στην Αργεντινή να ξεφύγει σε μια στιγμή που θεωρητικά ελεγχόταν) μπορεί να ανατρέψει δεδομένα και να δημιουργήσει συνθήκες αντίδρασης.Περα απ'αυτό ο Γ.Π.δεν νομίζω πως έχει το κύρος του Θαπατέρο που φαίνεται πως έχει πουλήσει σωστά το παραμύθι της αισιοδοξίας και της βελτίωσης ης οικονομίας στους Ισπανούς.Τελος παρά τις αδυναμίες, όσο κι αν πολλοί δεν το βλέπουν η αριστερά στην Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Ισπανία και αριθμητικά και οργανωτικά.Και κάτι ακόμα.Πιστεύω πως πανευρωπαικά υπάρχει διάθεση για αντίδραση και στην Ελλάδα επίσης και ίσως και λίγο παραπάνω.Μάλλον όμως ο κόσμος έχει φάει το παραμύθι των "σημαδιών ανάκαμψης" και έτσι ακόμη αναβάλει τους αγώνες μέχρι να διαψευσθεί παίζοντας το χαρτί της αισιοδοξίας.Τι θα γίνει όμως όταν όλες οι χώρες θα δανείζονται πολύ ακριβότερα και θα αρχίσει να φαινεται αδιέξοδο;Ισως μερικές σπίθες να αρχίσουν να βάζουν φωτιές παντού.Αλλωστε όπως είναι τα πράγματα μια αντίδραση ενός μόνο λαού δεν θα ήταν αρκετή

Γιώργος Σαρρής είπε...

Κάτι ακόμα.Ας μην πιστεύουμε τόσο ευκολα την αντικειμενικη ενημέρωση του Economist.Το πρώτο που θέλουν είναι να πείσουν πως δεν γίνεται τίποτα.Αυτή είναι η κύρια δουλειά τους.Δεν πιστεύω να θέλεις να το δεχτούμε οτι είναι έτσι.Μόνο αν είσαι πλούσιος δέχεσαι εύκολα κάτι τέτοιο.Δυστυχώς η ευτυχώς η ελπίδα μας είναι η απελπισία μας.

Ανώνυμος είπε...

Εκτιμώ ότι μια από τις βασικές αιτίες των δεινών που συνήθως φέρνει το ΔΝΤ είναι η διαχείριση της χρηματοδότησης του. Γι' αυτό και η αποτυχία του πιο πολύ στις υπανάπτυκτες χώρες με υψηλή διαφθορά.
Σίγουρα τα λαμόγια της πολιτικής άρχουσας συμμορίας που παραμένουν στο απυρόβλητο δεν ξερογλύφονται ήδη. ! Με ράσα και χωρίς ράσα !
Ήδη ο ΓΑΠ το προετοίμασε το θέμα: Κάνεις μια δωρεά στην Εκκλησία, της στοιχίζει 0,5% (ούτε καν 5%) και στα επιστρέφει ο Εφραίνων την καρδία σου αφού κρατήσει και το κατιτίς του. Υπεράκτια εσωτερικού δηλαδή, ευλογημένη μάλιστα !
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !
Υπάρχει λύση! Δείτε νέες κινήσεις πολιτών με λογικούς ανθρώπους, τους Δημοκρατικούς την Δράση, τους οικολόγους πράσινους, την φιλελεύθερη Συμμαχία, άλλους, ενισχείστε τελικά ένα κίνημα ανθρώπων της παραγωγής.
Να ενθαρρύνομε την δημιουργία κινήματος της παραγωγικής τάξης, δηλαδή των ανθρώπων που παράγουν και βλέπουν την δυνατότητα τους να μένει στα αζήτητα: εργάτες, επιστήμονες, γεωργούς, βιοτέχνες, βιομήχανους, επαγγελματίες, δημόσιους υπάλληλους στις παραγωγικές δραστηριότητες του δημόσιου τομέα, ιερείς με πραγματική κοινωνική προσφορά, αναστέλλοντας τους διαχωρισμούς σε αριστερούς και δεξιούς. Σύνθημα να είναι: ή αυτοί (της παρακμής) ή εμείς (της παραγωγής), δεν πάει άλλο.

ShareThis