Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ανθρωποι στη θάλασσα ...

Το θέμα των μεταναστών έχει πολλές πλευρές.Ειναι ενα θεμα δύσκολο κι επικίνδυνο.Δεν λύνεται παρά μόνο με την καρδιά.
Εχει όμως μια βασική πλευρά την πιο βασική, που γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί γιατί ενοχλεί.Ενοχλεί πρώτα από όλους εμάς τους ίδιους.Τον καθένα από εμας ξεχωριστά ειτε λίγο είτε περισσότερο είτε πολύ.
Ειναι άνθρωποι ισότιμοι με εμάς.Ναι, αυτοί οι φτωχοί, οι κατατρεγμένοι, οι ρακένδυτοι  έχουν δικαιώματα όπως όλοι εμεις.
Ας το παλέψουμε μεσα μας κι ας το δεχτούμε.Ας σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.Ας σταματήσουμε να συζητάμε για το άσυλο, για το ποιός και πως τους έφερε, για τη νομιμότητα, για το νεοκλασσικό της Ηπείρου και την ιστορία του(!), για όλα τα άλλα εκτός από αυτό.Ειναι άνθρωποι με ανθρώπινα δικαιώματα.
Ας το πάρουμε απόφαση κι ας σταματήσουμε να ψάχνουμε για κάποιον πιο μαλάκα από μας για να αισθανθούμε καλύτερα.
Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε τους αριστερούς που τους υποστηρίζουν για να κερδίσουν δήθεν μικροπολιτικα ωφέλη.Ποια ωφέλη; Μόνο ζημία έχει στην άθλια κοινή γνώμη όποιος τους υποστηρίζει.
Επομένως μόνο από κάποια μανία ανθρωπιάς τους υποστηρίζουν, κόντρα σε κάθε είδους δικό τους προσωπικό η πολιτικό συμφέρον.
Κόντρα στο συρμό και στο ρεύμα που ντροπιαστικά τους θέλει στη θάλασσα ή στον αγύριστο.
Ειναι άνθρωποι. Ας το σκεφτούμε.Ας δουμε τα παιδιά τους δίπλα στα δικά μας.Ειναι ακριβώς ίδια.Και τους αξίζει μια καλύτερη ζωή όπως και στα δικά μας παιδιά. Συντροφοι και συναγωνιστές είναι κι όχι οι χειρότεροι εχθροί μας. Ας βουλώσουμε λίγο τα αυτιά μας στις άθλιες απάνθρωπες προπαγάνδες που λαικίζουν για να αρπάξουν καμια ψήφο από αυτούς που υφίστανται περισσότερο το πρόβλημα.
Αυτούς που αντί να δείξουν την απόφαση που πήραν να πεθάνουν, δείχνουν τους πολυελαίους του σπιτιού στην Ηπείρου.Ειναι άνθρωποι.Ας το δούμε.
Αλλιως θα είμαστε λιγότερο άνθρωποι.

3 σχόλια:

Gryzor είπε...

Έωλα λόγια, όμορφα και του αέρα. Ας γεμίσεις εσύ πρώτα το σπίτι σου μετανάστες, ας δώσεις ό,τι έχεις σε αυτούς και μετά το συζητάμε. Εϋκολο να κατηγορείς τους άλλους - αλλά το ίδιο πράττεις και εσύ με αυτούς.

Το ότι οι όσοι έκαναν αυτό το ρεζίλι υπέστησαν τέτοια ήττα στα μάτια της κοινής γνώμης δεν τους κάνει μή υστερόβουλους. Απλά απέτυχαν.

Α, και, άλλο ίδιοι, άλλο ίσοι. Ίσοι ναι. Ίδιοι, όχι. Κι εγώ, που έχω φάει ξύλο σε πορείες μεταξύ άλλων, σόρρυ, αλλά την κοινωνία μου τη θέλω όπως ήταν, και όχι ώς χαβούζα και χωνευτήρι των λαών. Μή ρατσισμός δεν σημαίνει ελάτε άπαντες όσοι να διαλύσουμε όλοι μαζί ό,τι έχει απομείνι, όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα.

Για να μην επαναλαμβάνομαι, bis πρώτης παραγράφου.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δεν βγαζω τον εαυτό μου απ έξω φίλε μου.Αν εμενα στον Αγ,Παντελεήμονα μπορεί να ήμουνα χειρότερος από όλους αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα είχα δίκιο.Ας δουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κι ας τον αντιμετωπίσουμε.Δεν ειμαστε οι καλύτεροι του κόσμου τι να κάνουμε.Πρεπει να δουλέψουμε και να νικήσουμε αδυναμίες φυσιολογικές ίσως αλλά αδυναμίες που δημιουργούν κινδύνους.Δεν κανω τον έξυπνο, λυσεις ψάχνω αλλά με ανθρωπιά.
Η κοινωνίες πάντα ήταν χωνευτήρια λαών και πολιτισμών.Αν νομίζεις ΄΄οτι κουβαλάμε κάτι αμόλυντο και ανεγγιχτο στο αίμα μας εισαι απλά εκτός αλήθειας. Ο κόσμος μετακινείται μπερδεύεται αλλάζει.Δεν μπορεί να ανοίγεις τα σύνορα στην οικονομία και στο εμπόριο αλλά να τα θελεις κλειστά στον πολιτισμό.Ας δούμε τι θελουμε.Αλλα πανω από όλα ας αποφασίσουμε αν είμαστε άνθρωποι.Αν δεις ενα πακιστανακι να πνιγεται τι θα κάνεις; Θα μιλάς για πολιτισμούς και θεωρίες ή θα πέσεις να το σωσεις.Σκεψου το.Δε λέω οτι δεν υπάρχει πρόβλημα.Λεω να επιλέξουμε την ανθρωπια σαν πρωτη προτεραιότητα.Δεν φταίνε οι μεταναστες για τα κυρια προβλήματα μας.Ας λύσουμε τα κύρια κι ας βρουμε μετα καταλληλες λύσεις για τα υπόλοιπα.

Gryzor είπε...

Χαίρομαι που δεν βγάζεις τον εαυτό σου απ'έξω. Το πρόβλημα είναι ότι για να πετύχεις πολλά από αυτά πρέπει, απλά, να είσαι άγιος.

Ναι, οι κοινωνίες πάντα αλλάζανε, χωνευόντουσα, αλληλεξαρτιόντουσαν, διευρύνονταν, και, και, και... Αυτό δεν σημαίνει ότι μία τόσο βίαιη αλλαγή όσο αυτή που συντελείται τώρα είναι καλή ή πρέπει να γίνει στο όνομα της ανθρωπιάς. Αυτό οδηγεί μόνο σε αντίδραση και οπισθοδρόμηση.

Το ότι το εμπόριο πρέπει να είναι ανοιχτό* δεν σημαίνει ότι πρέπει και όλα τα άλλα να γίνουν μπάχαλο (και είμαι μακράν του μερκαντιλισμού και του φιλελευθερισμού). Το εμπόριο από καταβολής κόσμου, όμως, βοηθάει στην προσέγγιση και στην αποδοχή, θέλουμε δεν θέλουμε. Δεν ήξερα όμως το ότι επειδή απολαμβάνω το τσάι Κεϋλάνης σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτώ και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες αναξιοπαθούντες στη χώρα μου...

*και, βέβαια, μόνο για ελεύθερο εμπόριο δεν μιλάμε, απλά για ένα σετ κανόνων που βαφτίζεται έτσι, το οποίο σετ είναι φτιαγμένο για να εξυπηρετεί λίγους. Οπότε ακόμη περισσότερο δεν στέκει η σύγκριση...

ShareThis