Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πρόθυμοι υπάρχουν!-

 Ξεκάθαρη η ΔΗΜΑΡ ξαναξεκαθάρισε τα πράγματα μην τυχόν κάνουμε κάνα λάθος και τους πάρουμε για τίποτα ακραίους.
Σε συνέντευξή του ο Θ.Μαργαρίτης είπε με "σαφηνεια":
"Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα συμμετάσχουμε. Η εφαρμογή του Μνημονίου και η πιστή τήρηση των όρων του μας βρίσκει αντίθετους. Για τη ΔΗΜΑΡ, η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε ένα πρόγραμμα με δύο προαπαιτούμενα: Το πρώτο είναι η απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου και το δεύτερο είναι η παραμονή στη ζώνη του Ευρώ και στην ΕΕ...."
Δηλαδή με λίγα λόγια και για να μη μπερδευόμαστε, η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει το μνημόνιο αλλά ζηταει να μην εφαρμοστούν ΟΛΟΙ οι επαχθείς όροι! Προφανώς καμμια  αντίρηση δεν θα υπάρχει από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο να ζητηθεί κάτι τέτοιο από τα αφεντικά της Τρόικας. Κι ό,τι γίνει...
Οπότε ο κ.Βενιζέλος δεν έχει κανενα λόγο να ανησυχεί για ενδεχόμενη ακυβερνησία. Πρόθυμοι υπάρχουν! Και όταν έρθει εκείνη η ώρα θα γίνουν περισσότεροι.
Την κωλοτούμπα και ανατροπή τη λες ...αν είναι για το καλό της πατρίδας

Βεβαια η αστική εξουσία ξέρει οτι κυβέρνηση με 150+ δε σημαίνει και αποδοχή του λαού. Γι αυτό άλλωστε και ενω ξερουν οτι κουτσα στραβα μια κυβέρνηση θα την κάνουν, έχουν βάλει σα στόχο -και τον προβάλουν μεσω καναλιών- το 50% για τα 2 κόμματα για να έχουν μια θετική απόφαση για το μνημόνιο. Κάτι σαν δημοψήφισμα υπερ μνημονίου δια της πλαγίας για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Τοση ηλιθιότητα βεβαια δεν νομίζω να την ονειρεύονται.
Από κεί και πέρα για άλλη μια φορά φαίνεται η αδυναμία του "Αντιμνημονίου"  να αποτελέσει σοβαρό πόλο συσπείρωσης αφου τα χαρακτηριστικά του γίνονται όλο και πιο ασαφή με όλο και πιο πολλά περιθώρια κωλοτούμπας. Πίσω από  τετοια θολή σημαια καταλαβαίνει κανείς τι σόι μαχητικό κίνημα μπορεί να δημιουργηθεί που να αντισταθεί και να αποτελέσει φόβητρο για την εξουσία.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να προσέχει σε ποιους επιμένει να κάνει προτάσεις συνεργασίας την ίδια στιγμή που λέει πως θέλει τη συμμετοχή και του ΚΚΕ. Γιατί έτσι μοιάζει να λέει όσα λέει ελπίζοντας πως κανένας δεν πρόκειται να τα δεχτεί.

Η γνωμη μου πάντως είναι πως το ΚΚΕ κάνει λάθος που δεν καθεται να συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας έτσι να αιωρούνται στον κόσμο συγχύσεις και περί πιθανής δυνατότητας συνεργασίας που "την αρνείται το ΚΚΕ", αλλά και κατηγορίες ότι δεν συζητάει με κανένα. Τι θα γινόταν ας πούμε αν σαν πρώτο θεμα σε μια ενδεχόμενη συνάντηση έβαζε το ΚΚΕ το ζητημα ΕΕ και ευρώ; Πως θα έλυνε κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του; Από μια τετοια επαφή μόνο κερδος θα μπορούσε να υπάρχει. Δεν καταλαβαίνω γιατί το ΚΚΕ αφήνει τόσο ελεύθερο πεδίο για παρανοήσεις και συκοφαντίες.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, σε παρακολουθώ και στο διαδίκτυο, αλλά και στους δρόμους και τις πλατείες. Συμφωνώ με τα περισσότερα που λες. Συμφωνώ επίσης με την αντίληψή σου για πράγματα και καταστάσεις. Βλέπω ότι είσαι κριτικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι επιθετικός, όπως οι περισσότεροι που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Οι προτάσεις ενότητας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να απευθύνονται και στη ΔΗΜΑΡ, γιατί και εκεί υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν απόλυτα με τις θέσεις του κόμματος αυτού. ΄Οσον αφορά το ΚΚΕ, θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στα δύο αυτά κόμματα και θα έπρεπε μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα που βιώνουμε , να μπορούν τουλάχιστον να συνδιαλέγονται και όχι να αλληλοσφάζονται. Τί προσφέρει στην υπόθεση της εργατικής τάξης αυτή η αντιπαράθεση; Η συνειδητοποίηση του κόσμου δεν γίνεται με τηλεοπτικές κορώνες και κατηγορίες, γίνεται με ιδεολογική αντιπαράθεση στους δρόμους, στους αγώνες, στους τόπους δουλειάς.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ είπε...

κάνει ιδιαίτερη εντύπωση κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ όπου σταθούν κι όπου βρεθούν να λένε ότι οι συμβάσεις(δανειακές)που υπογράψαμε είναι διακρατικές συμβάσεις και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τις αθετήσουμε γιατί θα χάσουμε την αξιοπιστία μας σαν χώρα.
Αυτό που πρέπει ,λένε, να γίνει είναι να πάμε να διαπραγματευτούμε έτσι ώστε να γίνουν αυτές οι συμβάσεις περισσότερο ανώδυνες για τη χώρα .
Τι να πεί λοιπόν κανείς σ'αυτήν την''αριστερή'' επιχειρηματολογία;
Υπάρχουν ακόμη μάσκες που δεν έχουν πέσει ;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Φίλε ανώνυμε,
Οπως είναι φανερό δεν νοιώθω εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενω είναι επίσης φανερό οτι η άποψή μου είναι πολύ κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ.Στο βαθμό που οι δυνάμεις αυτές (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)βρίσκονται μαζικά στο δρόμο με συνθήματα όχι απλά κατα του μνημονιου όπως κάνει πλέον κάθε δεξιό κόμμα ή απόκομμα μέχρι κ η χρυσή αυγή, αλλά εκφράζουν και παλεύουν (με σωστό ή λάθος τρόπο) απόψεις για έναν άλλο κόσμο σοσιαλιστικό, τις θεωρώ δυνάμεις που κινητοποιούν εργαζόμενους και επηρρεάζουν προς την κατεύθυνση της ανατροπής.Επομένως όπως κι αν ακούγεται αυτό τους βλέπω σαν συντρόφους μεχρι να δείξουν κατι άλλο. Βέβαια αν οι ιδεολογικές γραμμές μεσα στις οποίες κινούνται ανατραπούν εννοείται οτι δεν θα έχω την ίδια γνωμη.
ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΕΩΡΏ ΚΑΘΌΛΟΥ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΉ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΤΩΝ 3 ΑΥΤΏΝ. Ισα-ισα νομίζω οτι αυτη τη στιγμή η μεγαλύτερη φθορά των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα έρθει αν ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέβουν ξεχωριστά. (Θα το εξηγήσω σε επόμενο άρθρο-σχόλιο)Ομως θεωρώ εντελώς απαραίτητο να προκύψει ενα μετωπο από τα κάτω, μια συνεργασία στη βάση δηλ. στα σωματεία κ τις οργανώσεις πράγμα που θα βοηθήσει και την αποτελεσματικότητα και επομένως και στο να ξαναγυρίσουν στα σωματεία εργαζόμενοι και να δυναμώσει το εργατικό κίνημα.Συμφωνώ πως η αντιπαράθεση αναμεσα στις δυνάμεις αυτές δεν μπορεί παρά να είναι ιδεολογική στους τόπους δουλειάς.

Γιώργος Σαρρής είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Τωρα στο "εκλογικό ζήτημα" η γνωμη μου είναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια πονηρή γραμμή που είναι σωστή και αποτελεσματική γι αυτόν αλλά όχι ειλικρινής. Οπως δείχνεις κι εσύ ("Οι προτάσεις ενότητας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να απευθύνονται και στη ΔΗΜΑΡ, γιατί και εκεί υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμφωνούν απόλυτα με τις θέσεις του κόμματος αυτού") η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ουσιαστικά προς τις ηγεσίες αλλά προς τους ψηφοφόρους των άλλων. Αν δεχόταν η π.χ. ΔΗΜΑΡ την πρόταση αμέσως η Αριστερή αντιευρω πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πρόβλημα, όπως και οι Αριστεροί ψηφοφόροι που ετοιμάζονται να τον ψηφίσουν(έχω τέτοιους στον κύκλο μου). Το ίδιο θα συνέβαινε αν δεχόταν την πρόταση -με τον όρο οτι θα ακολουθοπυσε ο συνασπισμός αυτός αντιευρωπαική γραμμή-το ΚΚΕ. Το Ευρωπαικό και αντιΚΚΕ(υπάρχει τέτοιο όπως ξέρεις) κομμάτι θα έψαχνε αλλού εκπροσώπηση. Την ίδια φθορά θα είχε το ΚΚΕ αν έκανε εκπτώσεις για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Θέλω να πώ οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την εκλογική συνεργασία-ενότητα επειδη δεν προκειται να συμβεί. Το κάνει γιατί επωφελείται προβαλοντας τον εαυτό του ως δύναμη χωρίς στεγανά και ανοικτό σε συνεργασία. Αν το ΚΚΕ δεχόταν να συζητήσει, όπως θα έπρεπε, τότε θα μπορούσαμε να δούμε πόσο αληθινή είναι η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η γραμμή τωρα για ένα συνασπισμό εξουσίας με κέντρο την Αριστερά είναι μια πολύ έξυπνη γραμμή όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλει ώς κέντρο των εξελίξεων στα Αριστερά προσπαθώντας να εκφράσει τον πόθο των προοδευτικών που έχουν την αγωνία όσο πιο γρήγορα να γίνουν πόλος εξουσίας παραλείποντας όμως ουσιαστικά και αναγκαία βήματα που έχουν να κάνουν με το βαθμό ανάπτυξης του λαικού κινήματος. Αυτη η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα είναι ωφέλιμη για το λαικό κίνημα κι ότι θα ριζοσπαστικοποιήσει μάζες. Μπορεί όμως πολύ εύκολα να εφησυχάσει αν για να συσπειρώσει "πολλούς" θολώσει τα νερά και μαλακώσει τα δύσκολα, σκληρά και απαραίτητα αιτήματα. Κατα τη γνωμη μου είναι αδύνατον να μιλάμε για ουσιαστική ανατροπή εντός ευρώ κι αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με μια εντός-εκτός θεση πράγμα που δε βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει τη θεση του ο λαός και να εξακολουθήσει να τρώει τον εκβιασμό ότι "θα μας πετάξουν έξω από την Ευρώπη")
Η προβλεψή μου τέλος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μεγάλα κέρδη ακολουθώντας αυτή την γραμμή(κατα το πρότυπο του ΠΑΣΟΚ 74-81) και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΚΚΕ. Στο βαθμό που τα κέρδη αυτά θα είναι τετοια που θα τον φέρουν π.χ. 3ο κόμμα με ένα ποσοστό 12-13% το επόμενο βήμα θα είναι να ακολουθήσει την "ΕΥΚΟΛΗ" επιλογή της συσπείρωσης όλο και περισσότερων γυρω από μια όλο και πιο μαλακή γραμμή και να μετατραπεί σε ενα νεο ΠΑΣΟΚ εκμεταλευόμενος την επικοινωνιακότητα του Τσίπρα που φαίνεται πιο ικανός "στο γυαλί" από όλους τους άλλους.

spiral architect είπε...

Εν μέρει η ευχή σου (και ευχή μου καιο πολλών) έγινε πραγματικότητα:

Την ερχόμενη Δευτέρα 23 Απριλίου ο Νίκος Χατζηνικολάου θα υποδεχθεί τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι θα δεχθούν τις ερωτήσεις πολιτών, ακριβώς όπως έγινε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

... για να μπουν και τα πράματα στη θέση τους!

spiral architect είπε...

... εδώ σε livestream

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο η θέση σου ειναι πολύ σωστή σε σχέση με την συζήτηση που πρέπει να γίνει μεταξύ ΚΚΕ και Συριζα...

Δεν ειναι δυνατόν το ΚΚΕ να αφήνει τον Συριζα να φαίνεται σαν ο αρχηγός της αριστεράς που θέλει να τους ενώσει ενώ το ΚΚΕ να φαίνεται σαν να λέει όχι και μόνο όχι...

Πρέπει να πάει στον διάλογο και να θέσει τις θέσεις του το ΚΚΕ...
1ον Αποδεσμευση απο την ΕΕ(άρα και έξοδο απο το ευρω)
2ον μονομερής διαγραφή του χρέους με λαική εξουσία.
Ειστε?και αστους να τα βγάλουν πέρα μεταξύ τους μόνοι τους.
Πιστεύω οτι δεν υπάρχει περίπτωση να βρούνε άκρη1ον και 2ον να τα δεχτούν.
Αρα οι προτάσεις προσωπική μου άποψη γίνονται απλά για να γίνονται,για τα αυτιά του κόσμου!!!
Αλλωστε πιστεύω οτι μια μινιμουμ συνεργασία τουλάχιστον στον δρόμο γιατί αλλου δεν φαίνεται(απέχουν ετη φωτός στο τι θέλει ο καθένας)θα έπρεπε να υπήρχε αυτές τις τόσο δύσκολες εποχές για την εργατική τάξη....


Γιοζεφ Κ

Ανώνυμος είπε...

Για μενα προσωπικα δεν εχει φοβερη λειτουργικη αξια το οιος θα μπει μπροσταρης μια ανατρεπτικης σοσιαλιστικης συμμαχιας
Σημασια εχει ποιοι θα ειναι οι στρατηγικοι στοχοι του

Πιστευω οτι 1)Εξοδος απο ΕΕ, 2)Μονομερης διαγραφη χρεους 3)Ξεκινημα οικοδομησης σοσιαλισμου με κοινωνικοποιηση και κοινωνικο ελεγχο στα κομβικης σημασιας μεσα παραγωγης

Τωρα αυτο περιπου Η' ακριβως το λεει το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και το ΚΚΕ(μ-λ)-ΜΛ ΚΚΕ, ισως και αλλες πολυ πιο μικρες οργανωσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμενει να κρυβει το προβλημα, να παραπλανα ,να μιλαει για δηθεν καλη ΕΕ και καλο ευρω, εξανθρωπισμο του πιο βαρβαρου συστηματος

Υπαρχει νοημων πολιτης που να πιστευει οτι σε αυτην τη κατευθυνση μπορει να ξεκινησει καν διαλογος με Συριζα;;;;

Για να μην εξαπατουμε τον ιδιο μας τον εαυτο, ο ΣΥΡΙΖΑ εχει επιλεξει να βρισκεται απο την αλλη πλευρα του ποταμου, απεναντι και οχι διπλα.
Τυχον ΕΚΛΟΓΙΚΗ συμμαχια με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελει πολιτικη εξαπατηση οσων πιστευουμε στις σοσιαλιστικες/κομμουνιστικες προτασεις και την ανατροπη του συστηματος

Γιωργος

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αλλο συζήτηση και άλλο εκλογική συνεργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι ένα προοδευτικό αριστερό κόμμα και η θέση για την ευρώπη δεν είναι αποδεκτή από το συνολο. Ισα-ισα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ειναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να αγνοηθει.Επίσης υπάρχουν εκεί πολλοί πραγματικοί αγωνιστές. Ειναι εννοειται σημαντικό το να μην κυλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δεξιότερες θέσεις

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, οι σκέψεις σου για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προβληματισμοί πιστεύω πολλών αριστερών που δεν είναι οργανωμένοι σε αυτό το κόμμα, όπως εγώ. ΄Ομως, πιστεύω ότι αυτή την ώρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια αριστερή κυβέρνηση με τις 9 θέσεις που διατυπώνει, δεν είναι ανέφικτη. Το μέσα ή έξω απο Ε.Ε., θα το αποφασίσει ο λαός και οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην ΕΥΡΩΠΗ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά μετεξελιχθεί σε ΠΑΣΟΚ, πράγμα που απεύχομαι, τότε ίσως θα είναι και καλύτερα να ξεσκεπαστεί και εφ΄όσον θα έχουν δικαιωθεί και οι θέσεις του ΚΚΕ, τότε δεν θα υπάρχουν διλήμματα για κανέναν αριστερό.

ShareThis