Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ήττα της κυβέρνησης αλλά όχι της πολιτικής της-Ανάγκη να δυναμώσει ο λαός

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δίνει το ΥΠΕΣ αυτή τη στιγμή στο 23,5% του συνόλου η εικόνα είναι η πιο κάτω:

26,43 %
23,16 %
9,38 %
8,07 %
6,59 %
6,01 %
3,44 %
2,73 %
1,45 %
1,24 %
1,06 %

Το αποτέλεσμα αυτό έχει στοιχεία που σίγουρα χρειάζονται προσεκτική ανάλυση.
Δεν μπορεί να μη βλέπει όμως κανείς κάποια καθαρά συμπεράσματα που βγαίνουν αναγκαστικά.

Ήττα της ΝΔ - Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ με καθαρή διαφορά

Το πρώτο είναι η μεγάλη πτώση και ήττα της ΝΔ αλλά και η πτώση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ παρά την μεταμφίεση σε ΕΛΙΑ. Η ΝΔ από 29,66% βρίσκεται στο 23,1% ενώ το ΠΑΣΟΚ από 12,28% έχει βρεθεί στο 8%. Η ΔΗΜΑΡ που ήταν ο 3ος εταίρος της συγκυβέρνησης τιμωρείται με αποβολή με ένα ποσοστό λίγο πάνω απο το 1%.
Παρ'όλα αυτά δεν καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική αφού κόμματα όπως το ΠΟΤΑΜΙ φαίνεται να κερδίζουν από τη διαρροή αυτή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ποσοστά του 2012, επιβεβαιώνοντας ψηλά ποσοστά και είναι ο νικητής των εκλογών με καθαρή διαφορά 3,5 μονάδων, έστω και με ένα ποσοστό κάτω από το 30%.
Η Χ.Α παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν τον τελευταίο καιρό, κι εδώ μιλάμε για δολοφονίες ανθρώπων, ανέβασε το ποσοστό της στο 9,38% πράγμα που πρέπει να βάλει σε πολλές σκέψεις για τον τρόπο που προβάλλεται ο φασισμός και τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπισθεί και εδώ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπου επίσης είχαμε άνοδο  ακροδεξιών και εθνικιστικών κομμάτων. Η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής φέρνει στο τέλος πάντα τέτοια αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ φαίνεται να έχει άνοδο σε σχέση με το χαμηλό ποσοστό του 2012, όμως επίσης φαίνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό από παλιούς και καινούργιους ψηφοφόρους του, υποκύπτει στον εκβιασμό και παγιώνει την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ (έστω και με κατεβασμένο το κεφάλι).
Θετικό για το ΚΚΕ η διατήρηση των 2 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο και φυσικα στα λίγα θετικά αυτών των εκλογών η εκλογή Πελετίδη στην Πάτρα που είναι το 2ο λιμάνι της χώρας.

Το πολυσυζητημένο ΠΟΤΑΜΙ δεν επιβεβαίωσε τα ψηλά ποσοστά που του έδιναν, όμως το όλο εγχείρημα έδειξε την ευκολία που εχει το σύστημα στη δημιουργία ακίνδυνων εναλλακτικών. Με ανάλογο τρόπο είχαν φουσκώσει τα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ που τώρα εξαφανίζεται.

Συνολικά σαν πρώτο γενικό συμπέρασμα θα λέγαμε ότι είδαμε την έκφραση ενός αδύναμου λαού που και πάλι προσπάθησε να ψελλίσει ένα οποιοδήποτε ΟΧΙ στην κυβέρνηση, αποφεύγοντας να πάρει καθαρή πολιτική θέση απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που τον ταλαιπωρεί.

Τέλος θα έλεγα πως δεν είναι δυνατό να περιμένει κανείς την ανάδειξη ενός πολύ ισχυρού ΚΚ από έναν αδύναμο λαό.

Η δύναμη του ΚΚΕ, και γενικά ενός πραγματικά κομμουνιστικού κόμματος, δεν μπορεί παρά να είναι μέτρο της δύναμης του λαού.

Το ΚΚΕ πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά, για να δυναμώσει ο λαός.
Η μαζικοποίηση και η αναγέννηση του λαικού εργατικού κινήματος είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη.
Μόνον έτσι μπορεί να περιμένουμε ριζοσπαστικοποίηση του λαού που στην καθημερινή πάλη θα βρεί το βηματισμό του, θα νοιώσει τη δύναμή του και θα μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis