Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Η διάσωση του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ! - (Βίντεο ντοκουμέντο)




Πριν 20 χρόνια ακριβώς μια φοβερή καταιγίδα και πλημμύρα, πλημμύρισε τον Περισσό.
Το κτίριο του ΚΚΕ βρισκόταν ακριβώς στο κέντρο της καταστροφής. 
Οροφοι ολόκληροι βρέθηκαν μες τη λάσπη. 

Μαζί με τις άλλες μεγάλες καταστροφές σε μηχανήματα, υποδομές και υλικά, η μεγαλύτερη είχε να κανει με το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ, τα ντοκουμέντα δηλ. των αγώνων του λαού μας τα τελευταία 100 χρόνια. "Και τι με νοιάζει..." θα πουν πολλοί...

Ευτυχώς δεν το είπαν τα χιλιάδες μέλη και φίλοι(και οχι μόνο) του ΚΚΕ, οι τόσοι και τόσοι Έλληνες και ξενοι κορυφαίοι επιστήμονες, τα επιστημονικά και άλλα ιδρύματα και οργανισμοί, που κατάλαβαν τι ήταν αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο και μπήκαν στη μάχη για τη διάσωση του αρχείου! 

Τότε ανακαλύφθηκαν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά παγκόσμια μέθοδοι και τεχνικές διάσωσης ανάλογων ντοκουμέντων και αρχείων ενώ δοκιμάστηκαν στην πράξη άλλες επιστημονικές μέθοδοι που ήταν ήδη θεωρητικά γνωστές. 

Πάνω απ'όλα όμως ήταν η απίστευτη προσφορά της εθελοντικής δουλειάς χιλιάδων ανθρώπων που έφθαναν καθημερινά από όλη την Ελλάδα για να δώσουν τη βοήθεια τους στην διάσωση του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ! Δηλαδή στη διάσωση μιας ανεκτίμητης πηγής ντοκουμέντων για τη μελέτη της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 

Ήταν μια απόδειξη ακόμη ότι το ΚΚΕ δεν είναι "ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα".

 Άραγε αν ένα ανάλογο αρχείο(που δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρχει...) που βρισκόταν στα χέρια άλλου κόμματος περνούσε από έναν τ'ετοιο κινδυνο καταστροφής, θα είχει διασωθεί; Θα είχαν βρεθεί τόσες χιλιάδες άνθρωποι να προσφέρουν με αφιλοκέρδεια τη βοήθειά τους για να σωθεί ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, της ιστορίας τους;

(Το βίντεο αξίζει πραγματικά να το δει κανείς!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis