Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Η συμφωνία που θα γίνει


Πολλά από αυτά που λέγονται τον τελευταίο καιρό περνάνε φυσικά απαρατήρητα.
Είναι τόσο μεγάλος ο βομβαρδισμός που δεν τα χωράει όλα το κουρασμένο μας μυαλό.

Μόνο που εκεί βρίσκεται ο διάβολος.
Στις λεπτομέρειες και τις υποσημειώσεις και όχι στις καλές προθέσεις και τα ωραία συνθήματα.

Να τι είπε στη συνέντευξη τύπου μετά το ..."αποτυχημένο" eurogroup της Πέμπτης ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης που δείχνει τι πρόκειται να γίνει.

«Μια από τις μεγάλες αγωνίες που φυσιολογικά έχουν οι εταίροι μας  είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι αναγκαστικά η δική μας, αλλά το ελληνικό δημόσιο γενικότερα, ίσως κάποια στιγμή πάλι επιτρέψει τον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών και τη δημιουργία, αντί πλεονασμάτων, πρωτογενών ελλειμμάτων. Σε αυτό το σημείο μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας μαζί τους και κάναμε μια καινοτόμα πρόταση». 
«Προτείναμε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει ήδη επέλθει μεταξύ ημών και των θεσμών για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού συμβουλίου το οποίο θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανεξάρτητα από το Υπουργείο Οικονομικών».

«Αυτή η παρακολούθηση που θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, ταυτόχρονα να συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο στην περίπτωση που υπάρχει η διάγνωση ότι ο προϋπολογισμός τείνει να εκτροχιαστεί, να περάσει σε πρωτογενές έλλειμμα, αυτοματοποιημένα να γίνεται άμεση μείωση των δαπανών οριζοντίως, όλων των δαπανών του δημοσίου».

«..Να υπάρχει, αν θέλετε, ένα σύστημα το οποίο να μην περνάει μέσα από την πολιτική διαδικασία, που να εγγυάται ότι ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους, του ελληνικού δημοσίου, δεν θα περάσει σε πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική πρόταση»

Αυτή είναι η "καινοτομία" που βέβαια υπαρχει ήδη και στα προηγούμενα μνημόνια αλλά και στον έλεγχο των προυπολογισμών των κρατών μελών της ΕΕ(Συνθήκη της Λισαβόνας, Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (1997, 2005), αλλά και επικαιροποίηση και αυστηροποίηση με το Δημοσιονομικό Συμφωνο που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 2 Μαρτίου 2012 και είναι σε ισχύ από 1/1/2013).
Τότε ήταν εξάμηνο. Τωρα προτείνεται έλεγχος κάθε βδομάδα!
Η "δημοκρατία" στο φόρτε της...

Αυτό που θα γίνει λοιπόν είναι περίπου φανερό.

Από τη μια θα υπάρχουν "θετικές και αισιόδοξες" εξαγγελίες που θα γλυκαίνουν απελπισμένα αυτιά, όπως π.χ. αυτό που ακούστηκε σήμερα περί "σταδιακής αποκατάστασης συντάξεων το 2016".
Από την άλλη το μακρύ μυστικό χέρι των μηχανισμών της ΕΕ θα τις ακυρώνει.
Ετσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, και η ΕΕ και η κυβέρνηση.
 Ο λαός εν τω μεταξύ θα ¨τρέφεται με "αξιοπρέπεια" και υπομονή κάνοντας το "πατριωτικό του καθήκον".

Όσο για τους μεγαλοκαρχαρίες, αυτοί θα είναι πάντα χαμογελαστοί. Πάνω απ' όλα η σωτηρία τους. Στο κάτω κάτω ποιος έχει την εξουσία;

Μύκονο και Σαντορίνη... συμφωνία που θα γίνει!

Κι η ζωή στη ναφθαλίνη...

1 σχόλιο:

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Και θα ελειπε το καλλιτεχνικο απο εσενα στο τελος ?
Ωραιο στιχακι παει ...
"Μυκονο και σαντορινη συμφωνια που θα γινει
κι ο λαος στην ναφθαλινη"

"Παρ τα πανω σου λαε
πλωρη με το ΚΚΕ "
να προσθεσω κι εγω ...

ShareThis