Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σοκ και πυρηνικό δέος

Φαίνεται πως ο σεισμός δεν ήταν το χειρότερο που έγινε στην Ιαπωνία.
Η ανησυχητική ελλιπής πληροφόρηση από την Ιαπωνία, οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Παγκόσμιας επιτροπής πυρηνικής ενέργειας, οι δηλώσεις των Γάλλων αλλά και οι τοποθετήσεις πολλών ξένων και δικών μας ειδικών επιστημόνων, μας προειδοποιούν πως ισως να έχει χαθεί ο έλεγχος στα Ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια. Οι συνέπειες ας μην πούμε ποιες μπορεί να είναι.
Αλλα τα ερωτηματικά πλέον είναι τραγικά.
Πως γίνεται μια χώρα που έχει υποστεί τις πυρηνικές καταστροφές σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι το 1945, να γίνεται σε τέτοια έκταση παραγωγός πυρηνικής ενέργειας με δεκάδες εργοστάσια σε όλη τη χωρα. Και μάλιστα με ελλείψεις στην ασφάλειά  τους, τη στιγμή που η χώρα είναι η πιο σεισμογενής χώρα του κόσμου!!
Πως γίνεται εργστάσια 40 χρόνων να είναι σε λειτουργία κάτω από τέτοιους όρους με την ένοχη έγκριση των διεθνών επιθεωρητών που σουλατσάριζαν στο Ιράν και την Κορέα "αγνοώντας" τόσο προκλητικά μια κατάσταση που τώρα έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης;
Κάποιοι σήμερα μίλησαν για απληστία που έκανε το κράτος και τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιήσουν κατώτερης ποιότητας υλικά και να αγνοήσουν κανόνες ασφάλειας!
Και τώρα πόσοι άνθρωποι ή πόσοι λαοί θα πληρώσουν τις συνέπειες αυτής της απληστίας;
Τί έχουν να πουν τώρα οι θεωρίες που βάζουν την ανάπτυξη πάνω από τη ζωή, τα κέρδη των αριθμών πάνω από τον άνθρωπο;
Και τώρα θα ακούσουμε πάλι τα επιχειρήματα για κάποιους "τυχαίους" άπληστους, κάποιους που "χωρίς λόγο", ανεξήγητα έγιναν άπληστοι και ασυνείδητοι, ενω το μοντέλο ανάπτυξης του κόσμου μας στάζει ανθρωπισμό!
Ειχαμε πει πόσο επικίνδυνο καταντάει ένα σύστημα που πεθαίνει, αυτό όμως ξεπερναει κάθε όριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis