Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πανωλεθρίαμβος!

Πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα σήμερα.
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα με 6 δις.
Ανοιγεις τηλεόραση και όλοι οι αναλυτές θριαμβολογούν για τα απροσδόκητα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Απο τον Κώνστα στο ΑΛΤΕΡ μέχρι τον Χασαπόπουλο στο ΜΕGA όλοι συμφωνούν. Κερδίσαμε. Δεν θα χρεοκοπήσουΜΕ! Απλά πρεπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Περικοπές μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων κλπ. Αλλά τι να κάνουμε; Αφου τα φάγαμε...
Κι ύστερα μετα από 20 λεπτά αναλύσεις σεναρίων και επεξηγήσεων δίνουν και μερικά δευτερόλεπτα σε κάτι περίεργους γραφικούς που όλως τυχαίως είναι τα κόμματα της αριστεράς, συνδικαλιστές κλπ. Οι οποίοι όμως δε μοιάζουν να πανηγυρίζουν. Οπότε λίγα δευτερα ειναι αρκετά. Μη μας χαλάσουν το πάρτυ.

Ετσι στο MEGA ξαφνικά, δυο εβδομάδες μετα την "επανάσταση" του δελτίου των 8 που κατήγγειλε την εκποίηση 50 δις δημόσιας περιουσίας, σήμερα απαιτούσαν από την κυβέρνηση το συγκεκριμένο πλάνο εκποίησης που πρέπει να κατατεθεί μεχρι τέλος του μηνός!! Κυριολεκτικά πριν αλλέκτωρ λαλήσει τρίς.

Αυτό που έγινε  στην σύνοδο των ηγετών της ΕΕ πάντως ειναι με απλά λόγια το εξής.
Η ΕΕ διαπιστώνει την ξεκάθαρη και μαθηματικά αποδειγμένη αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της. Παρα τα παραμύθια που λέγονται ειναι καθαρό πως τα 360 δις του 2012 που αντιστοιχούν σε 159% του τωρινού ΑΕΠ(!) δεν ειναι δυνατόν να αποπληρωθούν με βάση τα χρονικά περιθώρια που μπαίνουν από ομόλογα και δανειακές συμβάσεις. Ηταν σε όλους πια καθαρό ότι χρόνο με το χρόνο το χρέος θα γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο και άρα μή εξυπηρετούμενο.
Προκειμένου λοιπόν να προχωρήσουν σε λύση γενναίου κουρέματος τουλάχιστον 30% που θα ήταν κακή είδηση  για τους ομολογιούχους Ευρωπαίους τραπεζίτες, προτίμησαν την κατα 1% πτώση επιτοκίου (το οποίο παραμένει πάνω από 4,2% και είναι τοκογλυφικό και μη εξυπηρετούμενο αφού το επιτόκιο του "κακού" ΔΝΤ είναι αρκετα χαμηλότερο), και επιμήκυνση που συνοδεύεται από ένα πακέτο "υποχρεώσεων" και δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας.
Ετσι επειδή το πρώτο κύμα παραμυθιού δε λειτούργησε, αφού κατέρρευσε από τους ίδιους τους αριθμούς των επιδόσεων της Ελλ.Οικονομίας τον πρώτο χρόνο μνημονίου, επιμένουν να δημιουργούν σε όλους την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το χρέος για να "καθησυχαστούν οι αγορές" που ενδιαφέρονται  για τους ισολογισμούς των τραπεζών εδώ και τώρα και όχι βέβαια για το τι συμβαίνει με την ελλ.οικονομία. Οι αγορές για όσους ξέρουν δεν ενδιαφέρονται και τόσο για το απώτερο μέλλον των οικονομιών, αλλά κυρίως για το τί θα γίνει με τα τωρινά στοιχήματα των  αγορών παραγώγων τα οποία φυσικά είναι υπέρογκα και πάντα έτοιμα να προκαλέσουν τεράστια τσουνάμι κατάρρευσης τόσο στους ίδιους τους οίκους και τους παίκτες τους όσο και  στις οικονομίες.
Ουσιαστικά λοιπόν το πρόβλημα και το δικό μας και του ευρω και των τραπεζών, μετατίθεται στο κοντινό μέλλον όπου θα δούμε τα νεα στοιχεία για την Ελλ.Οικονομία, τις τράπεζες και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Και όταν λέμε για το μελλον δεν εννοούμε το δικό μας αλλά των αριθμών και των ισολογισμών.Το δικό μας μας το είπαν. Μέτρα, υποχρεώσεις , δεσμεύσεις κλπ. γιατί "δεν γίνεται αλλιώς".
Το τι θα συμβεί βέβαια ειναι και πάλι προδιαγεγραμμένο. Επί πλέον στέγνωμα της αγοράς αφού θα ληφθούν μέτρα λιτότητας, νέα ανεργία από κλείσιμο επιχειρήσεων αφού μειώνεται κι άλλο το χρήμα που κυκλοφορεί και από εκεί νεος φαύλος κύκλος αφού όλα αυτά θα προκαλούν μείωση φυσικά των Δημοσίων εσόδων.

Ειναι μια πολιτική που έχει απλά το εξής ανάλογο. Ειναι σαν να έχουν δώσει δάνειο σε κάποιον που διατηρεί έναν κήπο και επειδή έχει αδυναμία να το αποπληρώσει, του ζητούν να μειώσει δραστικά ή να κόψει το νερό! 

Αν αυτό ειναι λύση για να πανηγυρίσουμε τότε εγώ είμαι στη λίστα του Forbes και δεν έχω ενημερωθεί.

Από ότι άκουσα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για τις χρεοκοπημένες Ευρωπαικές τράπεζες-(μόνο έμμεσα η ενίσχυση του Ταμείου σταθερότητας ίσως)-  που συντηρούνται με δικά μας χρήματα και που μεταφέρουν σιγά σιγά τη χρεοκοπία τους στις πλάτες μας με τη βοήθεια της ΕΕ.
Αυτός είναι και ο πυρήνας του προβλήματος της παγκόσμιας κρίσης που όταν λυώσει το ατύχημα του Τσέρνομπιλ θα είναι ευτυχής συγκηρία και το τσουνάμι της Ιαπωνίας και του Ινδικού παιδικές χαρές και Water Parks. Δυστυχώς...
 Οπότε λέω να μη βγω απόψε. Θα πανηγυρίσω αργότερα.

ΥΓ. Εννοείται οτι ούτε το κούρεμα θα αποτελούσε λύση. Αυτο θα είναι ο επόμενος θρίαμβος που θα συνοδεύεται από το νεο πακετο μέτρων.
ΥΓ. Τι λέει τωρα άραγε ο λαλίστατος  λαικιστής Καρατζαφέρης που καλούσε να σταθούν όλοι στο πλευρό του πρωθυπουργού κάνοντας βόλτα σε όλα τα κανάλια;

6 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Πάντως η χώρα δεν θα χρεωκοπήσει, όσο για τους πολίτες της αυτοί έτσι κι αλλιώς στη συντριπτική τους πλειοξηφία είναι χρεωκοπημένοι ήδη, τώρα αν χρεωκοπήσουν και μερικοί ακόμα μικρό το κακό για τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια της tv τύπου Κώνστα και Χασαπόπουλου...

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ο Λύκος λύκε μου ειναι εδω και μας κυνηγάει όλο και πιο άγρια. Εμεις τα προβατα άραγε τι θα κάνουμε;

monahikoslikos είπε...

Αν (ξε)σηκωθούμε απ' τον καναπέ τα άλλα έρχονται μόνα τους....

Γιώργος Σαρρής είπε...

Η ψυχολογική μελέτη των αντιδράσεων του κόσμου έχει γίνει Νο 1 επιστήμη.
Ανακοίνωσαν σήμερα Σαββατο τα "ευχάριστα" που ο κόσμος είχε ανάγκη μερα πού ειναι να ακούσει. Κι αύριο βλέπουμε. Θα μελεητθει το 2ο στάδιο που θα είναι το "Οχι δεν ειναι δυνατόν να ειναι έτσι"
Εν τω μεταξύ οι τράπεζες θα αδειάζουν καραβιές ομολόγων σώζοντας το τομαρι τους κι εμεις θα χρωσταμε όλο και περισσότερα.
Ρε που μπλέξαμε. Καιρος για πολύ μάγκες,ή για πουλημενους και λαμόγια. Διαλέγουμε και παιρνουμε.

monahikoslikos είπε...

Πάντως για λαμόγιο δεν σε κόβω...

Ανατολή είπε...

Θα τρελαθούμε Παναγία μου! παρουσιάζουν ως νίκη του ΓΑΠ τη συνέχιση της υποδούλωσης της χώρας στο διηνεκές! Τη συνέχιση της διαρκούς λιτότητας και της οικονομικής κατοχής. Τι έκανε αυτός ο ξεφτίλας στην ουσία; «Αγόρασε» χρόνο. Για να συνεχίσει να μας κυβερνά το ίδιο σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Γλυτώνουμε λέει 6 δις (από τη μείωση επιτοκίου) και χάνουμε 50 από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Για το οποίο θα έφερνε ο ίδιος νόμο στη Βουλή που θα το απαγορεύει. Προχτές τα ‘λεγε στη Βουλή!
Αυτό το γ@μημένο το δάνειο, τα 110 δις μέχρι το 2023, πόσα θα’ χουν γίνει;
Κι έχουμε και τα προηγούμενα που τρέχουν, (το δημόσιο χρέος), τα οποία υπολογίζονται ότι από 343 δις € (148% του ΑΕΠ) το 2010, θα γίνουν 380 δις και πάνω ή 170% του ΑΕΠ, το 2014, ΧΩΡΙΣ να έχουμε υπολογίσει το συγκεκριμένο δάνειο των 110 δις της Τρόικας !!!! Και χωρίς να υπολογιστούν επίσης οι δαπάνες για την εξυπηρέτησή του, οι οποίες δαπάνες θα ανέλθουν το 2014 σε 78 δις !!!!!!
Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά καραγκιόζη; Τι θα κάνεις μετά ; Θα πουλήσεις σκλάβους τους κατοίκους της χώρας σου;
Ή θα πας για δανεισμό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως ζητάς, μετατρέποντας το ιδιωτικό χρέος προς τους διεθνείς τοκογλύφους, ΣΕ ΕΝΥΠΟΘΗΚΟ χρέος προς τα κράτη της ΕΕ, όπως ακριβώς και τα 110 δις, το οποίο δεν θα μπορούμε πια να αγγίξουμε. Καταλήγοντας έτσι να βρεθούμε με ένα τεράστιο ενυπόθηκο πλέον δημόσιο χρέος, προς τα κράτη της ΕΕ, το οποίο θα απειλήσει άμεσα τις ατομικές μας περιουσίες.
Θα τρελαθούμε!!!!
Τέτοια νίκη είχαμε να δούμε από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Υ.Γ. Πέρνα από το μπλογκ μου, για να δεις πώς την έχω εγώ αντιληφθεί τη φάση, σε συμβολικό επίπεδο.

ShareThis