Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ηρεμούν οι αγορές; Ανάσα ή εισπνοή τοξικών;


Η προπαγάνδα σε όλο της το μεγαλείο.
Τα δελτία των περισσοτέρων καναλιών μπορεί να μην θριαμβολογούσαν, συμφωνούσαν όμως χωρίς δευτερη κουβέντα οτι τα αποτελέσματα της συνόδου ήταν θετικά για την Ελλάδα. Οτι αποφύγαμε, "γλυτώσαμε" την χρεωκοπία, και βέβαια οτι "οι αγορές ηρεμούν" και διαβαζουν θετικά τις αποφάσεις.
 Εδω μπαίνει ένα εύλογο ερωτημα. Αφου η περίπτωση χρεωκοπίας είχε αποκλεισθεί από την πολιτική του μνημονίου από πέρσι, τωρα τι έγινε; Ξανααποκλείσθηκε; Η αλήθεια είναι από ότι λένε οι αγορές οτι η περίπτωση "χρεωκοπίας", αναδιάρθρωσης, κουρέματος, άρνησης χρέους(κυρίως γι αυτό ανησυχούν) ειναι πάντα εδώ.
Ας δουμε λοιπόν στα γρήγορα πόσο θετικά αντέδρασαν και κυρίως για ποιόν ειναι θετική η εξέλιξη.

Ειχαμε λοιπόν μια μεγάλη άνοδο για το χρηματιστήριο, μια μικρή πτώση των σπρεντς, και ναι μια μικρή άνοδο των CDS's!
H άνοδος στο Χρ.Αθηνών έχει να κάνει κυρίως με την εξαγγελία ξεπουλήματος Δημ.Περιουσιας. Κάθε είδηση περί εξαγορών συγχωνεύσεων -και φυσικά άσχετα αν αυτό ειναι υπέρ του λαού η  της χώρας- φέρνει ρίγη συγκίνησης στις αγορές. Επίσης ο τρόπος που αποφασίζεται να "αντιμετωπισθεί" η κρίση που είναι η προστασία των τραπεζών και των ισολογισμών τους, λειτούργησε πολύ θετικά ειδικά σε μια στιγμή που οι τιμές των μεγάλων εταιρειών και δη των κρατικών ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μετα και την απογοήτευση από την μή συγχώνευση ΑΛΦΑ-ΕΤΕ.
Με λίγα λόγια οι ομολογιούχοι τραπεζιτες και οι μέτοχοί τους, όπως και οι παίκτες που βλέπουν εξαγορές πανηγυρίζουν. Θα πανηγύριζαν βέβαια ακόμη περισσότερο αν όλη η Ελλάδα πουλιόταν άνευ όρων και δεν έμενε τίποτα όρθιο. Ετσι ειναι οι αγορές άλλωστε, δεν έχουν ούτε συναισθηματισμούς ούτε πατριωτικά φίλτρα ούτε τίποτα άλλο σχετικό. Βλέπουν μόνο πιθανά κέρδη εταιρειών. Μόνο.
Απο την άλλη όμως οι αγορές ομολόγων δεν ειδαν τίποτα το ιδιαίτερα θετικό. Αν με τα σπρεντς στις 950-1000 μ.β. ανησυχούσαν για την ελλ.χρεοκοπία, τότε εφ'όσον όπως μας είπαν οι πανηγυρίζοντες "οι αγορές ηρεμούν", θα έπρεπε να δούμε μια πτώση τουλάχιστον 100-200 μ.β. και με συνέχεια πτωτική και τις επόμενες μέρες. Ας μην ξεχνάμε οτι πριν τις Δημοτικές-Περιφερειακές εκλογές τα σπρεντς βρίσκονταν στις 600 μ.β. που ειναι πάλι πολύ ψηλά και σε απαγορευτικό σημειο για να βγει κανείς σε δανεισμό. Τότε με το γνωστό διλημμα του πρωθυπουργού πήγαμε ξανα στις 900μ.β.  και μείναμε εκεί.
Τωρα μια πτωση 35 μονάδων δεν μπορεί να θεωρείται παρά αναιμική αντίδραση χωρίς κανενα νόημα, εκτός από το ότι οι αγορές εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα υπο χρεοκοπία και μάλλον έχουν τη βεβαιότητα οτι θα χρειαστεί κάποια αναδιάρθρωση, κούρεμα ή ό,τι άλλο για να μπουμε σε κάποιο δρόμο όπου θα είναι ορατη από τους "ειδικούς" η δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανείων μας. Ολα τα άλλα είναι εκ του πονηρού μεταφράσεις, από αυτούς που θέλουν για άλλη μια φορά να κάνουν το μαύρο άσπρο.
 H σύνοδος της περασμενης Παρασευής ειναι πραγματική συμφορά για τον Ελληνικό λαό, ενω τίποτα το ουσιαστικά θετικό δεν έχει για την οποιουδήποτε τύπου επίλυση της κρίσης, αφού απλά μεταθέτει το πρόβλημα στα επόμενα χρόνια όπου και πάλι η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να αποπληρώσει τα χρέη της.
Το μόνο θετικό βρίσκεται στην πλευρά των τραπεζών, στις οποίες  δίνεται χρόνος να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα και να τα φορτώσουν στην ΕΚΤ, η οποία θα ζητήσει τα σπασμένα από την Ελλάδα με όρους πολύ διαφορετικούς και συνθήκες στις οποίες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιδράσουμε..
 Οσο για την "ανάσα" που ακούμε παντού δεν καταλαβαίνω για ποιον είναι η ανάσα.
Ηδη εξήγγειλαν 50δις "εκμετάλλευση κρ.περιουσίας" που μελλοντικά θα είναι επιζημια για όλους μας αφού θα αφαιρεθούν πόροι από την Ελλ,οικονομία αν πουληθούν σε ιδιώτες κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις. Δεύτερον αναμένεται κύμα σαρωτικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα, που εκτός της κυβέρνησης που πάντα πουλάει το γνωστό "δεν υπάρχουν άλλα μέτρα", κανείς σοβαρός δεν αρνήθηκε.
Οπότε τι είδους ανάσα είναι αυτή που θα ανεβάζει ίσως κι άλλο έμμεσους φόρους, θα σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι, θα προκαλεί κι άλλες απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταργήσεις δικαιωμάτων κλπ;
Αυτό λέγεται ανάσα;
Σαν ασφυξία μου κανει μάλλον, ή ίσως εισπνοή τοξικών...
Παρεμπιμπτόντως χθες βράδι άκουσα τον Θ.Βάρδα -που εκτός από ικανός επιχειρηματίας και πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ είναι και οικονομολόγος (ΝΥU και Columbia παρακαλώ) και σοβαρός άνθρωπος- να κάνει την εξής παρομοίωση-σύγκριση ζητώντας αλλαγή πολιτικής από τον υπουργό κ.Χρυσοχοίδη.
Αν ένας άνθρωπος του είπε έχει μισθό 1300 ευρω και ένα στεγαστικό δάνειο 350 ευρω το μήνα, μπορεί ίσως να το πληρώνει. Αν ο μισθος του γίνει 650-700 ευρώ τότε δεν μπορεί να ζήσει σταματάει να το πληρώνει και χάνει το σπίτι. Ο υπουργός δεν τον άφησε καν να τελειώσει τη φράση του κι έτσι δεν χρειαστηκε να απαντησει...
Ετσι απλά λοιπόν.Κινδυνεύουμε να "χάσουμε το σπίτι", λέγε με Ελλάδα.

ΥΓ.Ειναι πραγματικά εντυπωσιακό οτι κανείς εκ των κορυφαίων δημοσιογραφων ή ειδικών των καναλιών δεν αναρωτιέται καν για την περίπτωση να αρνηθεί η Ελλάδα έστω ενός μερος του χρέους.Ειναι μάλλον απαγορευμένη κάθε αναφορά στην επικίνδυνη αυτή έκφραση, που όμως είναι μια οικονομική πολιτική που έχει δεκάδες φορές ακολουθηθεί ως τώρα σαν τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων από άλλα κράτη στο παρελθόν, αλλά και από την Ελλάδα το 1937-39 και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα!
Να μην τους περνάει άραγε από το μυαλό καθόλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis