Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ξημερώματα του αγνωστου



Mέτωπο τραπεζιτών που αντιστεκονται εκβιαστικά στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και το ουσιαστικό "haircut" του χρέους εν όψει, ή μου φαίνεται;
Δηλώσεις Τρισέ ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα δέχεται η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα είχαμε σήμερα.
Οι οποίες με τη σειρά τους διαδεχτηκαν τις δηλώσεις Άκερμαν της DeutcheBank  χθες που ήταν αρνητικός σε "μεγάλο" κούρεμα και επίσης στην υποχρεωτική ανακεφαλαιoποίηση  των τραπεζων μιλώντας για μακροπρόθεσμη άντληση κεφαλαίων από τις αγορές...
Κοντά στους βασιλικούς πήγε να ποτιστεί κι η δική μας γλάστρα η ΑΛΦΑ που μίλησε για πιστωτικό γεγονός σε περίπτωση "μεγάλου" haircut 50% εκτοξευοντας απειλές εκ των ένδον και "εκτιμώντας" αντικειμενικά οτι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διοικήσουν τις τράπεζες(ενω οι τραπεζίτες τα κατάφεραν θαυμάσια βουλιάζοντας τον πλανήτη!). Πριν την ΑΛΦΑ βεβαια έχουν αρχίσει τα όργανα από τον κ.Παπαδήμο(σύμβουλο του Πρωθυπουργού παρακαλώ) που κόντρα στην διαφαινόμενη κυβερνητική άποψη υπέρ μεγαλύτερου κουρέματος, είπε πως δεν νομιζει ότι η Ελλάδα θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο! Για ποια Ελλάδα μιλούσε άραγε; Μάλλον των τραπεζιτών και των παπαγάλων τους (Κωνστα και λοιπών υπαλλήλων)
Ανάμεσα σε όλους η UBS που υποστηρίζει κούρεμα 70% για άλλους δικούς της λόγους! Ενας κανονικός πολτός γεγονότων που σε πρωτη αναγνωση δεν βγαζουν νόημα.
Ειναι γνωστό οτι με την υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών-που ειναι εκ των ων ουκ άνευ όπως έχουν καταντήσει χωρίς κεφάλαια, σε κρίση εμπιστοσύνης, κανονικό φρένο αντί μοχλός και χρηματοδότης στην ανάπτυξη- παίρνει τις τράπεζες από τα χέρια των σημερινών τραπεζιτών που ουσιαστικά τις έπαιξαν και τις έχασαν κανονικά στα στοιχήματα και το τζόγο των αγορών.
Ειναι ακόμη σαφές μαλλον σε όλους πια(ειτε το ομολογούν είτε όχι), οτι το Ελληνικό χρεος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί χωρίς γενναία περικοπή του. Ενω τεχνικά μιλώντας, αν αυτό γίνει θα μπορούν και οι λογικές δόσεις να αποπληρώνονται αλλά και η έξοδος στις αγορές που τωρα είναι μόνο αφορμή για χαμόγελα, να εχει νόημα και ορίζοντα αφού όποιος μπορεί να πληρώνει τα χρεη του μπορεί -γιατι όχι;-να είναι και πελάτης των αγορών κεφαλαίου.
Ειναι επίσης καθαρό οτι δεν μπορεί να γίνει ανακεφαλαιοποίηση χωρίς ουσιαστικό κούρεμα του ελληνικού(μόνον;) χρέους, αφου δεν μπορεί το Ταμείο της Ευρώπης να δίνει 2 φορές λεφτά στους τραπεζιτες, μια για να ανακεφαλαιοποιηθούν και μια μέσω της Ελλάδας για να τους τα δώσει πίσω ως χρεος.
Ειναι τέλος άλυτος γρίφος το πως θα καταφέρουν να κάνουν ανακεφαλαιοποίηση και επομένως ουσιαστικό haircut, πείθοντας τους κατόχους ομολόγων και κυρίως τους τραπεζίτες -που δεν το θέλουν όπως βλέπουμε εκτός των άλλων και για δικούς τους προσωπικούς υπαρξιακούς λόγους- να συμμετέχουν "εθελοντικά" ουτως ώστε να μην έχουμε πιστωτικό γεγονός που ένας Θεός (κυριολεκτικά) ξέρει, τι τσουνάμι κερδοσκοπικών απαιτήσεων σέρνει πίσω του. Ειναι μάλλον παράλογο επίσης να σκεφτεί κανείς πως όλοι όσοι αγόρασαν τα θρυλικά πλέον CDS's και είναι έτοιμοι να "πανηγυρίσουν" τρελά κέρδη θα μείνουν  με σταυρωμένα χέρια παρακολουθώντας απλά τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουν.
Οι ασχολούμενοι λίγο πιο προσεκτικά ξερουν οτι το πρόβλημα με το σκάσιμο χρεών δεν είναι κυρίως τα χρέη που είναι υπολογισμένα, αλλά ο άγνωστος και πολύπλοκος ωκεανός στοιχημάτων CDS's που ακολουθεί, που είναι σήμερα το πιο χρήσιμο παράδειγμα για να καταλάβει κανείς την έννοια της μαύρης τρύπας που ρουφάει πλανήτες στο εσωτερικό της.

Η κόντρα λοιπόν όλων με όλους φουντώνει.
Κράτη εναντίον τραπεζών, τραπεζίτες εναντίον τραπεζιτών, παικτών, κρατών και κερδοσκόπων, κερδοσκόποι εναντίον όλων. Με τους τραπεζίτες όμως να έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους πολιτικούς που τόσον καιρό χρηματοδοτούν και κρατούν στις κυβερνήσεις, όπως επίσης και με τα ΜΜΕ που κυρίως συντηρούνται από τις χορηγίες των "κοινοφελών" αυτων ιδρυμάτων.
Στη μεση όλων αυτών των διασταυρούμενων πυρών, βρίσκονται εκείνοι που είναι τα πραγματικά θύματα που ούτε ήξεραν τι συνεβαινε τόσα χρόνια πίσω από τα νούμερα και τους θριάμβους των καπιταλιστικών "αναπτύξεων", ούτε φυσικά έχουν την ευθύνη για όσα έγιναν.
Ποιοι είναι αυτοί; Οι λαοί.. Οι απλοί άνθρωποι που ενω φυσικά δεν θα εμπιστευόντουσαν ούτε κατοστάρικο για μια βδομάδα σε όλο αυτό τον συρφετό "αμφιλεγόμενων" όντων για να είμαι ακραία ευγενικός, για έναν διαβολικά ανεξήγητο λόγο τους εμπιστεύτηκαν όλόκληρη τη ζωη και το μέλλον τους.

Και τώρα τί κάνουμε εμείς για μας;

Θα συνεχισουμε θεατές;

Το πιστεύει κανείς αλήθεια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis