Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Τα βλέμματα στην Τυνησία

Προς τα που βαδίζει άραγε η Τυνησία;
Κανενας δεν μπορεί ακόμα να το πει την στιγμή που  δεν ξέρουμε καν για που τόβαλε ο τέως πρόεδρος ο οποίος τελικά δεν έφτασε στη Γαλλία. Οι Γάλλοι φαίνεται πως αρνήθηκαν να δεχτούν τον δικτάτορα προσέχοντας πολύ το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν εν όψει της επόμενης μερας.
Δεν υπάρχει καμμια αμφιβολία οτι οι πρόωροι πανηγυρισμοί παρότι δικαιολογημένοι δεν προσφέρουν καμιά βεβαιότητα για τη συνέχεια. Κι αυτό προκύπτει από τις πιο κάτω δεύτερες σκέψεις.

Πρωτα απ όλα από τον "βελούδινο" σχεδόν τρόπο της απαλλαγής από τον Μπεν Αλί που μέχρι χθες βράδι είχε τον έλεγχο και παρά την ασφυκτική πίεση δεν φαινόταν να μπορεί να μετακινηθεί από την εξουσία του.(Δεν υποτιμώ τους τόσους νεκρούς αλλά δεν περίμενα να φύγει τόσο γρήγορα ο τέως).Ισως κάποιες ισχυρές διεθνείς πιέσεις να έπαιξαν το ρόλο τους.
Δεύτερο ο 69χρονος τ.πρωθυπουργός  Mohamed Ghannouchi που ανέλαβε την ηγεσία θεωρείται ένας πολύ μετρημένος πολιτικός που μεχρι τώρα ηταν πιστός του τέως προέδρου αλλά και γνωστός για τις επαφές του με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Βέβαια σε πρώτη μετάφραση οι εξαγγελίες του μπορούν να θεωρηθούν θετικές αλλά ας μην ξεχνάμε την πίεση κάτω από την οποία λειτουργεί αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης για όσους παίζουν στην σκακιέρα της Τυνησίας και ολόκληρης της περιοχής. Ηδη αναλυτές αναφέρουν πως η ροή των εξελίξεων και η ανάγκη για δημοκρατία στη Β.Αφρική θα μπορούσε να επηρρεάσει όλες τις χώρες του Μακρέμπ(Λιβύη,Αλγερία, Μαυριτανία,Μαρόκο και Τυνησία).
Πόσοι άραγε επιθυμουν μεγάλες αλλαγές σε μια τόσο μεγάλη περιοχή μεσα σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης; Μάλλον μόνον οι λαοί της περιοχής ή και οι υπόλοιποι "άθλιοι' της Ευρώπης που περιμένουν να ανάψει κάπου μια δυνατή σπίθα.Η σταση  της Γαλλίας λεει πολλά και φαίνεται πως θα επιχειρηθεί να είναι στάση εγγυητή μιας δημοκρατικής μετεξέλιξης χωρίς βέβαια να ρισκάρεται η σταθερότητα.
Ενας άλλος παράγοντας είναι το γεγονός οτι τον έλεγχο της κατάστασης τον έχει μάλλον ο στρατός και βέβαια αν ο λαός αποσυρθεί από τους δρόμους καμια εξασφάλιση δεν μπορεί να έχει για την επόμενη μέρα.

Τα σημάδια δεν μπορούν ακόμα να διαβαστούν καθαρά αφού ναι μεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά πληροφορίες λένε οτι ομάδες νεαρών κάνουν εφόδους σε επαύλεις πλουσίων στις ακτές, ενώ τα σπίτια της οικογένειας της συζύγου του τ.προέδρου έγιναν ήδη στόχος. Η σύζυγος του τ.προέδρου και η οικογένειά της έχουν παρελθόν συμμετοχής στη λεηλασία του πλούτου της χώρας και οι επιθέσεις στα σπίτια τους λέγεται πως έγιναν κάτω από τα διακριτικά βλέματα της αστυνομίας.

 Πάντως το μήνυμα της Τυνησίας είναι καυτό και πρέπει να πουμε οτι ο ενθουσιασμός των μέχρι χτες απελπισμένων είναι μεγάλος. Ο κόσμος νίκησε το φόβο και βγήκε στο δρόμο παίρνοντας την τύχη του στα χέρια του. Κάτι που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν
σκεφτούμε πως μιλάμε για μια χώρα όπου η αντιστοιχία πολιτων/αστυνομικών ήταν 40/1!Υστερα λέμε κι εμείς πως έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα.
Εχει αξία ένα μήνυμα που στάλθηκε από Τυνήσιο της Ιταλίας σε κάποιο Ιταλικό μπλογκ που ασχολείται με την εξέγερση.Και να σκεφτει κανείς πως είναι χθεσινό πριν τη φυγή του Μπεν Αλί.

"Ειμαι ευτυχισμένος που είμαι Τυνησιος.Ειμαι ευτυχισμένος που είμαι γυιός καποιου που άρχισε πόλεμο για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη!Και θα είμαι ευτυχισμένος ακόμη κι αν χρειαστεί να πεθάνει γιατί τώρα ο λαός έχει καταλάβει την αλήθεια σ' αυτήν την ιστορία"

2 σχόλια:

www.aksioprepeiakantoxh.com είπε...

Φίλε Γιώργο, ρίξε μια ματιά και εδώ:

http://xstefanou.weebly.com/1/post/2011/01/95.html

Γιώργος Σαρρής είπε...

Το εχω αναδημοσιεύσει πριν από μερικά ποστ. Η κατάσταση στην Τυνησια δεν μοιαζει ιδιαίτερα με τη δική μας.Παρ όλα αυτα έχει πολλά μηνύματα που πρέπει να διαβαστούν.
Ειναι τρομερό πάντως το τι θετικές πλευρες βγαίνουν από ανθρώπους με χαμένη πριν λίγο αξιοπρέπεια μεσα σε αυτες τις καταστάσεις.

ShareThis