Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Οχι, δεν ήταν η Ελλάδα

Επιμένει ο επίτροπος Ρεν να επαναλαμβάνει το συμφωνημένο ψέμα οτι η κρίση ξεκίνησε στην Ελλάδα και μεταδόθηκε στους υπόλοιπους.
Αυτά είπε σε συζητηση με δημοσιογράφους σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους Ελληνες ευρωβουλευτές Γιώργο Σταυρακάκη και Γιώργο Χατζημαρκάκη.
Μόνο που το παραμύθι αυτό δεν κολάει καθόλου πια.
Πρωτον γιατί όλοι θυμούνται οτι το 2008 είχαμε το ξεσπασμα της μεγάλης κρίσης στις ΗΠΑ με τα οικιστικά τοξικά ομόλογα στα οποία ως γνωστόν οι Ευρωπαικές τραπεζες είχαν μπει στον πειρασμο να απλώσουν χέρι και μάλιστα μακρύ. Περιέργως μετά την άνοδο των χρηματιστηρίων το Μαρτιο του 2009 έπεσε ένα πέπλο σιωπής από όσους μέχρι εκείνη την ώρα αναφερόντουσαν μαινόμενοι κατα της απληστίας των Τραπεζών και των golden boys.  Mέχρι οι γιαγιαδες στα χωριά είχαν μάθει την περίφημη έκφραση golden boys.
Δευτερο, όπως λέει ο Ρεν η κρίση μεταδόθηκε από την Ελλάδα στους αλλλους. Η κριση στην Ελλάδα εμφανίστηκε ως κρίση χρεους. Ομως η Πορτογαλία και ειδικά η Ισπανία δεν είχαν πρόβλημα χρεους. Το χρεος της Ισπανίας ήταν  69% και της Πορτογαλίας κάτω από 90%. Πως μολύνθηκαν λοιπόν; Η Ισπανία είχε ριχτεί με μανία στην αναπτυξη μεσω των κατασκευων σπιτιών, δανείων τύπου ΗΠΑ κλπ. κι έτσι έμπλεξε κι εκείνη.
Επίσης η Ιρλανδία βρεθηκε στον κυκλώνα εξ αιτίας των τζογαδόρικων συμπεριφορών των Τραπεζών της που χρεοκόπησαν άγρια και τραβηξαν μαζί στο βυθό ολόκληρη την οικονομία. Αρα κι εκεί καμία σχεση με το δικό μας "πρόβλημα χρέους".
Τρίτο από ότι αποδεικνύεται  το πρόβλημα των Ευρωπαικών τραπεζών που χρειαζονται οπωσδήποτε ανακεφαλάιωση, δεν έχει επίσης σχεση με την Ελλάδα αφού οι τραπεζες των Γάλλων και Γερμανων σχεδόν ξεφορτώθηκαν με τη δική μας βοήθεια τα ελλ.ομόλογα(κυβερνηση ΓΑΠ) αλλά εξακολουθούν να εχουν πρόβλημα κι ας μην το ομολογούν ανοιχτά(στις αγορες κάποια πραγματα απαγορευεται να λεγονται). Σαν παραδειγμα θα φερουμε τη Βελγική DEXIA που χρεοκόπησε 2η φορα επειδή είχε τη φαεινή ιδεα να δανείζει τους μετόχους της για να αγοράζουν μετοχές έτσι ωστε να σταματησει η πτώση(που ειχε να κανει με τα τοικά του 2008). Οταν όμως η πτωση δεν σταματησε όσο χρειαζόταν, η τραπεζα αυτοστραγγαλίσθηκε!

Τό μόνο σημείο στο οποίο συναντιούνται όλοι οι παραπανω αλλά και όλοι όσοι θα μπλεχτουν στη συνέχεια ειναι οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ και οι ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ. Το σημειο G της κρίσης λοιπόν λέγεται τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό συστημα.
Αυτό που συμβαίνει και κρυβει καλά ο Ρεν και η παρεα Μερκελ, Σαρκοζύ, Γιουνκερ και σια το εχουμε ξαναπεί και ειναι το εξής:
Οι τραπεζες χρεοκοπησαν οταν βρεθηκαν φορτωμενες τοξικα του 2008. Και χρεοκόπησαν εξ αιτίας όχι μόνο του ότι είχαν τετοια προιόντα στα χαρτοφυλάκια τους αλλά και λόγω του τρόπου λειτουργίας τους με τους πολυ αδύναμους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που ίσχυαν. Ο τζόγος λοιπόν εκτός ορίων και η μόχλευση τις έφεραν σε δεινή θεση. Αυτό που άρχισαν αμεσως να κανουν για να εξυγιανουν τα ενεργητικά τους, εν γνωσει φυσικά και με τις ευλογίες των κρατών που έτρεμαν αυτό που ερχόταν, -γνωριζοντας βεβαια το μεγεθος του προβλήματος και το τι μπορούσε να δημιουργήσει- ήταν να πουλάνε τα "αδύναμα" στοιχεία που είχαν πιθανότητα να εξελιχθούν σε προβληματικά. Ετσι τα Ελληνικά ομόλογα βρεθηκαν στην πρωτη γραμμή  (και με τη βοήθεια του Γ.Παπανδρεου αλλά και της ΝΔ που ειχε συνεισφερει ως κυβερνηση στη διόγκωση του χρεους σε οριακό σημείο) και ξεκίνησε η γνωστή ιστορία και το ντόμινο που βαζει και τις αλλες οικονομίες στο χορό. Από εκεί και πέρα βεβαια οι τραπεζες σταματησαν να δανειζουν η μια την άλλη αφου ηξεραν σε τι κατασταση βρίσκονταν όλο το σινάφι και στη συνεχεια έκλεισαν γενικα τις στρόφιγγες του δανεισμού αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ρευστοτητας, την ύφεση και την περαιτερω όξυνση και γενίκευση της κρίσης.

Αυτή είναι η αλήθεια  λοιπόν όσο κι αν επιχειρεί να μπερδέψει την εικόνα η γνωστή συμμορία των Ευρωηγετών που τόσο χειροκροτήθηκε και από πολλούς και έγκριτους "Ελληνες" οικονομολόγους, δημοσιογράφους, πολιτικούς καί άλλους υπαλλήλους.
  Τελος, παρα τη λυσσασμένη προπαγάνδα η κοινή γνώμη  και στην Ευρώπη και στην Αμερική, εχει αρχίσει να διαισθανεται ότι η "εξήγηση" της κρισης με το παραμυθι της Ελλάδας μπάζει από παντού και πλέον ενοχλείται από τη συμπεριφορά της ΕΕ προς την Ελλάδα. Στην Ευρώπη μαλιστα πολλοί, όπως π.χ.οι Ιταλοί έχουν αρχισει να βλέπουν οτι φθανει και η δική τους ώρα να λοιδωρηθούν αλλά Ελληνικά και μετα να ριχτουν στον Καιάδα.
Το ψέμα πάντα είχε και πάντα θα έχει κοντά ποδάρια.

Αρκεί και οι λαοί να έχουν το κουραγιο να το δούν και να κάνουν αυτα που πρέπει.


2 σχόλια:

Karvelitsa είπε...

Το όλο στήσιμο της Ευρωπαϊκης ένωσης ηταν μαθηματικά βεβαιο οτι θα οδηγούσε σε αυτη την κατάσταση κάποια στιγμη. Γιατι η Ευρώπη ονομάζεται μεν "ενωμένη" αλλα δεν είναι. Αν ήταν θα είχε κοινό φορολογικό , κοινή πολιτικη, κοινή στηριξη. Κατι που ολοι βλεπουμε πως δεν ισχυει.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Και ουτε και μας ενδιφερει να το έχει αυτή η Ευρωπη που λειτουργεί σαν όργανο των ευρωπαιων τραπεζιτων και μεγαλοεπιχειρηματιων. Τι ειδους κοινη πολιτικη θα ηταν αυτη ξερουμε, το εχουμε καταλάβει από όσα εχουν αποφασιστει για την Ελλαδα.
Κοινως να λείπει το κοινο βυσσινο.

ShareThis