Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι κατέστρεψαν την Αθήνα- Ποιοι ειναι αυτοι που κλαψουρίζουν

 Η Αθήνα καταστράφηκε από την αντιπαροχή του εθνάρχη Καραμανλή λόγω του κομμουνιστικού κινδύνου στην επαρχία!

Ολοι είδαμε την Κυριακή τις συμμορίες των κουκουλοφόρων να καίνε με σχέδιο ό,τι μπορούν, παλευοντας απεγνωσμένα να κρύψουν την τεράστια διαδήλωση που σόκαρε ΕΕ και εληνικό αστικό πολιτικό συστημα εξουσίας. Δε μιλάω βεβαια για τους απλούς διαδηλωτές που εξαγριωμένοι από τον ψεκασμό και το απρόκλητο κυνηγητό από τα ΜΑΤ  αμύνθηκαν με όποιο τρόπο είχαν εκείνη τη στιγμή. Οποιος δεν είδε το βίντεο με τις μηχανες των ΔΙΑΣ  (κάντε κλικ στο γαλάζιο λίνκ) να πέφτουν πάνω σε κόσμο και μετά να σκορπίζουν τον τρόμο με δακρυγόνα και κρότου λάμψης, ας του ρίξει μια ματιά και θα καταλάβει. Αυτοί όμως που αμύνθηκαν, δεν κουβάλαγαν μαζί τους πετρέλαιο ουτε είχαν στο μυαλό τους να καψουν νεοκλασσικά κτίρια. Κανένας δεν καίει το ιδιο του το σπίτι για να εκδικηθεί άλλους. Ας μην τρελαθούμε, απλά είναι τα πράγματα.
Αυτοί όμως που κλαψουρίζουν επισήμως εδω και δυό μερες για τις "ομορφιές της Αθήνας" που χάθηκαν, ας σκεφτούν λίγο κι ας βγάλουν τη μασκα. Οσο για τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν έναντι αντιπαροχής στο παιχνίδι  τι να πώ...κρίμα.

Ποιος κατέστρεψε την εικόνα της νεοκλασσικής Αθήνας, πότε και γιατί;

Η Αθήνα καταστράφηκε ουσιαστικά όταν ή χωρίς ορια εφαρμογή της αντιπαροχής ξέφυγε εντελώς μετά τα μέσα της δεκαετίας του '50. Ποιος ήταν ο υπεύθυνος της Αντιπαροχής; Ο εθνάρχης Κων. Καραμανλής κι αυτό είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ο πραγματικός λόγος. Κι αυτός ήταν η προσπάθεια να αδειάσει η επαρχία για το φόβο νέου ξεσηκωμού αφου το 2ο αντάρτικο και ο εμφυλιος ήταν μόλις λίγα χρόνια πίσω. Οχι κυριοι, η αιτία  δεν ήταν η επίλυση της έκρηκτικής αυξησης του πληθυσμού στην Αθήνα λόγω των καταστροφών του εμφυλίου και του πολέμου. Αν ήταν έτσι θα ειχαν προχωρήσει σε ανασυγκρότηση των επαρχιακών πόλεων με σχέδιο ανθρώπινο όπως έγινε και αλλού. Αντί γι αυτό όμως "άφησαν" τον πληθυσμό στην Αθήνα να αυξηθεί κατα 200% μεσα σε 20 χρονια και μάλιστα αφήνοντας τους κατασκευαστές και τους δικούς τους να καταστρεψουν την Αθήνα για να κερδοσκοπήσουν, παίρνοντας κι αυτοί βεβαια το κατι τίς τους.
Τα όρια της Αθήνας δεν ήταν και δεν είναι βεβαια τέτοια που να δεχτούν 5εκ. κόσμο.
Τότε λοιπόν από τη δεκαετία του '50 και μετά κατεδαφίστηκε άγρια το μεγαλύτερο μερος των υπέροχων νεοκλασσικών ή εν πάσει περιπτώσει δεν ανακατασκευαστηκε μετά τις καταστροφές όπως έγινε σε αλλες ευρωπαικές πόλεις. Για ποιο λόγο ας πουμε τα κτίρια γυρω από το Συνταγμα δεν ανακατασκευαστηκαν κατα τα πρτυπα Τσιλερ; Τόσα λεφτά έγιναν χαρτοπόλεμος, αυτό δεν άξιζε τον κόπο;
Φυσικά για τους ίδιους λόγους δεν πάρθηκαν ποτέ μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλ.επαρχίας και την άφησαν να μαραζώσει γιατί κατα τη γνωμη τους βρώμαγε ακόμα μπαρούτη.
Αλλά ακόμη και οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν θα μπορούσαν φυσικά να είναι αλλιώς. Υπάρχουν και αλλού πολυκατοικίες και δεν είναι στο χάλι των δικών μας. Υπάρχουν και στην Αθήνα ακόμη κάποιες λίγες. Αντι όμως να ακολουθηθεί η γραμμή των πολυκατοικιών Μπαουχάους ή άλλων που είχαν μια ανθρώπινη αισθητική(τετοιες είχαν αρχίσει να χτίζονται από το '30 και στην Αθήνα, π.χ. Μπλέ Πολυκατοικία στα Εξάρχεια κ.α.)) άφησαν με τις λαμογιές και τις γνωστές συνδιαλλαγές που σφράγισαν τόσα χρόνια την αηδιαστική  συμπεριφορά των 2 αστικών πολιτικών δυνάμεων(ΕΡΕ,ΕΚ που έγιναν μετά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να καταστραφεί πραγματικά η Αθήνα χωρίς να χύνουν τόσα χρόνια ούτε ένα δάκρυ.
Ισα ίσα το έκαναν "σωζοντας" και τότε την Ελλάδα από το "πρόβλημα της αστυφιλίας" και στο βάθος από τον κίνδυνο του κομμουνισμού, καταστρέφοντας και την αισθητική, και την ανθρωπιά των πόλεων και την οικονομία!
Ας μην παριστανουν λοιπόν τις θλιμένες χήρες οι διάφοροι κλαίοντες στα κανάλια και στα πεζοδρόμια με κεράκια. Ας πανε λίγο πίσω, ας ρίξουν μια ματιά στην ιστορία και σε φωτογραφίες και θα δούν πότε. ποιός και πως κατέστρεψε την μια φορά κι ένα καιρό όμορφη Αθήνα.
Ηταν αυτοί οι ίδιοι και μάλιστα το έκαναν ανοίγοντας σαμπάνιες και χωρίς κουκούλες.
Οπως και να έχει πάντως, δυστυχώς θα είμασταν πολύ ευτυχισμένοι αν το πρόβλημα μας ήταν κυρίως αυτό. Η πραγματική καταστροφή έχει αρχίσει να πατάει επικίνδυνο γκάζι. Η ΕΕ και η τρόικα με την ανοιχτή συνεργασία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΛΑΟΣ και της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης προχωράει σε προδοσία και ξεπούλημα της χωρας, σε προδοσία του λαού και άγριο κυνηγητό της εργασίας.
Και για να το πετύχει ετοιμάζεται άμεσα για παραπάνω απίστευτη εκτροπή της δημοκρατίας και σοβαρή πολιτική ανωμαλία.
Ο λαός πρεπει να αμυνθεί οργανωμενα και με κάθε τρόπο.

12 σχόλια:

santa maura είπε...

http://katotokerdos.blogspot.com/2010/12/1.html
σ'αύτό τό μπλόκ ύπάρχει μιά ένδιαφέρουσα καί τεκμηριωμένη άποψη -κατά τήν γνώμη μου- γιά τά αίτια τής καταστροφής τής Αθήνας καί τής Ελλάδας γενικώτερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ είπε...

Ολοκληρωμένη τοποθέτηση!
Όσο για το video με τους μπάτσους
δεν το είχα δεί και είναι φοβερό
τα λέει όλα για τους χέστες (συγγνώμη για τη λέξη)που πουλάνε τσαμπουκά και παληκαριά κάτω απο τα κράνη και με τα ρόπαλα στα χέρια.Χωρίς αυτά μάλλον θα τρέχανε ακόμη...

Ανώνυμος είπε...

ετσι...Γιωργο...τα ειπες ολα , τί να προσθεσω εγω.... και οσοι ημασταν κατω την Κυριακη ,ειδαμε ποιοι προκαλουσαν...και ποιοι ειχαν εντολη να καψουν...για να στρεψουν την προσοχη....των τηλεθεατων ,απο τους τροπους που χρησιμοποιηθηκαν για να μην φτασει ο κοσμος στο Συνταγμα...στα καμμενα νεοκλασικα...

επισης ,ελεος με την προβοκατσια πια... μπηκα στην καταληψη της Νομικης ,κατα τις 7 ,να παρω μιαν ανασα-οπως καλουσαν ,αλλωστε τα παιδια της καταληψης ,απο την μικροφωνικη -και δεν ειδα αυτα που λυσσαξαν τα καναλια ,οτι γινονταν εκει...το μονο που ειδα ...ασθενοφορο να παιρνει βαρια χτυπημενο στο κεφαλι...οταν Τα ΜΑΤ που ειχαν περικλωσει την Νομικη ,εμποδισαν τα παιδια απ την Νομικη ,να βγουνε εξω...

υ.γ την αγαπη μου κι απο δω
Λενα Γ

Swell είπε...

Σωστός, το παράδειγμα του Καραμανλή ακολούθησε και ο Τσαουσέσκου, όταν αποφάσισε για τους ίδιους λόγους να "μαντρώσει" τον πληθυσμό.

Δημιούργησε βέβαια και πόλεις στη μέση του πουθενά. Αυτόν, οι Ρουμάνοι τον εκτέλεσαν. Τον Καραμανλή εμείς τον αποκαλούμε εθνάρχη...

Ανώνυμος είπε...

Λένα, από το 2008 έμαθα να μην πιστεύω τίποτε από όσα λένε τα ΜΜΕ για διαδηλώσεις και καταστροφές από διαδηλωτές (για τους ίδιους λόγους που εσύ αναφέρεις). Οπότε δεν μου κάνει εντύπωση η δική σου μαρτυρία.

Όσο για την καταστροφή της Αθήνας, ναι, έτσι είναι και γενικά η μεταφορά του πληθυσμού στο κέντρο της χώρας έγινε για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Εάν παρατηρήσετε το χάρτη, ακολουθήθηκε η ίδια ακριβώς χωροταξική πολιτική με όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως της Αφρικής, όπου όλως περιέργως έχουνε δικτατορίες τα τελευταία 50 χρόνια τουλάχιστον. Δεν μπορείς να έχεις δικτατορία της προκοπής με αποκεντρωμένο πληθυσμό (επιστημονικά επιβεβαιωμένο).

Γιώργος Σαρρής είπε...

Παντως και λαικη αντιβία εναντιον του λαου δεν την καταλαβαίνω.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εν πολλοίς δε θα διαφωνήσω. Βέβαια, ο Καραμανλής σε μία άλλη αστική λογική προσπαθούσε να αναδείξει μία νέα μεσαία τάξη, αντικομμουνιστική με έμφαση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία (βλ. αντιπαροχή) και να αναπτύξει γρήγορα κι άμεσα μία μικρή βιομηχανία για καταπολέμιση της ανεργίας με ευκόλως ορατά αποτελέσματα για να επέλθει και η αντίστοιχη πολιτική επιτυχία. Είναι η ίδια πολιτική που διέλυσε το τραμ στη Σαλονίκη, προκειμένου οι ιδιοκτήτες λεωφορείων να πλουτίσουν.

Μία πολιτική ανάπτυξης της μεσαίας τάξης, που γέννησε μεν μια ταξική οντότητα, αλλά σίγουρα με τρόπο εντελώς στρεβλό.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Διάλεξε όμως να το κάνει στην Αθηνα κ τη Σαλονίκη για άλλους λόγους. Οπως κ να εχει ο τρόπος που έγινε κατέστρεψε την εικόνα της νεοκλασσικής Αθηνας. Οι συνεχιστές λοιπόν των αστικων κομματων γιατί προσποιούνται τόσο πονο "για την ομορφιά που χανεται"; Από πότε ο καπιταλισμός που ζούμε ειδικά στην Ελλάδα απόκτησε ευαισθησίες; Για τα κτήρια βεβαια, αντε και για τα ζώα...

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνώ για τις προσποιητές κραυγές των δημοσιογράφων. Υπάρχει ομως και η άποψη που επιμένει ότι δεν φτάνει που μας ...(μπιπ)... ο Καραμανλής, μας αποοτελειώνουν και οι αντιεξουσιαστές. Ο καπιταλισμός ποτέ δεν είχε ευαισθησίες (δεν είναι παρά ένα σύστημα καταπιεστικός, όπως κι όλα τα άλλα). Οι άνθρωποι έχουν ευαισθησίες κι ως εκ τούτου όποιος ενδιαφέρεται για τα λιγοστά αρχιτεκτονικά μνημεία, δεν εκφράζει και τον καπιταλισμό.

Στο βιβλίο μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχω ξεχωριστά κεφάλαια για τη σημασία και τη χρήση των μνημείων τούτων (δηλαδή το προσέγγισα/μελέτησα το ζήτημα). Ενώ κατανοώ τη θέση σου (κι ενμέρει τη συμμερίζομαι) και κατανοώ και των οργή/αντιβία των αντιεξουσιαστών, πονώ για κάθε καταστροφή ιστορικής υφής.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Δειμο, το άρθρο ξεκινάει βασικα με καθαρή καταγγελία των πληρωμένων κουκουλοφόρων που βεβαια δεν εχουν σχεση με εκείνους που αντιστάθηκαν αμυνόμενοι βιαια στη βια . Δεν εχω φυσικά αυταπάτη για το ποιοι είναι αυτοί που εκαψαν τα νεοκλασσικά τα οποία πιστευω οτι θα ξαναφτιαχτούν(αποκλείεται οι ζημιες να ειναι αυτες που λένε).Οι προβοκάτορες και οι ασφαλίτες δεν είναι αναρχικοί και απορώ γιατί δεν τους καταγγέλουν ανοιχτά οι ίδιοι οι αναρχικοί. Τι έχουν να χάσουν δεν καταλαβαίνω.
Επίσης είπα και πριν ότι η λαική αντιβία που έχει απέναντί της το λαό να μην καταλαβαίνει και να μην συμφωνεί και μαζί ανθρώπους που χανουν τις δουλειές τους ξαφνικά δεν είναι καθόλου λαική και καθόλου αντιεξουσιαστική. Ειναι βια και δράση εξουσιαστική 100% κι όλα αυτα που διαβάζω σαν διακαιολογίες είναι καθαρό ότι δεν είναι παρα πρόχειρες σκέψεις χωρίς στηριξη και υπόβαθρο.

Εγω το νεοκλασσικο και το παλιο κομματι της πόλης το αγαπάω και καταλαβαίνω και νοιώθω απόλυτα την πραγματική του αξία κ όχι την οικονομική ή τουριστική,αλλά για να πω την αλήθεια, αυτη τη στιγμή μου τη σπάει πιο πολύ το ότι οι καταστροφες έγιναν για εκμετάλλευση. Για να παρθούν φασιστικά μετρα και για να κρυφτεί η τεράστια διαδήλωση. Θα διαβασω το συνδεσμο.Με ενδιαφερει το θεμα

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δε διαφωνώ καθόλου με αυτό που λες. Βέβαια, για μένα το νεοκλασσικό και κάθε μνημείο ιστορικό (ακόμα και βιομηχανικά κτίρια με ιστορική & συναισθηματική σημασία για μια περιοχή) έχει ιδιαίτερη αξία όχι μόνο για τουριστική αξιοποίηση...

Ανώνυμος είπε...

Εν τάξει να ψέγετε ΠΑΣΟΚ,ΝΔ-το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καραταζαφέρη γιατί;Έκανε κάτι το Ειδεχθές εναντίον μας;Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ο Άνδρας που με την είσοδο του στην Βουλή το 07' πέτυχε την απόσυρση του βιβλιου της Ρεπούση,που Μόνος και Πρώτος μίλησε για την ΑΟΖ,τον Νοέμβριο του 08' ενώ άλλοι δεν ήξεραν το παραμικρόι,που είχε φέρει στις 29.3.2010 τον Ιρανό υφυπουργό εξωτερικών εδώ,στο Μαξίμου,για το δάνειο των 10 δισ Ευρώ,μα πέρα βρέχει ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου-σήμερα όλοι οι επτά αρχηγοί στην Βουλή τηρούν την ομερτά να μη μιλάνε για το θέμα.
Εδώ ο Καρατζ, έκανε δωρεά το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που υπάρχει ακόμα στο Λιτόχωρο(30.7.2011).
Εφερε εν γνώσει του τον Παπαδήμο διότι ποτέ δεν θα τολμούσαν
να χτυπήσουν ένα άνθρωπο των δανειστών,και απέτρεψε την τελευταία στιγμή την πρωθυπουργοποίηση του Πετσάλνικου,που
είχε αποδεχθεί η Ν.Δ..
Και στο Μαξίμου το 2012 τους το πρότεινε ανοιχτά να μετατρέψουν το Νεώριο στην Σύρο σε ναύσταθμο των Ρώσων-μια πρόταση που οι άλλοι λυσσαλέα απέκρουσαν.Μια πρόταση που αν εφαρμόζονταν όλη η ζωή μας αλλιώς θα ήταν,και βεβαίως δεν θα είχαμε τα hot spots.Τα μάζεψε κι έφυγε όταν το είδε ότι οι άλλοι δεν τήρησαν τίποτε απ'τις δεσμεύσεις για διαφύλαξη της όποιας Εθνικής Κυριαρχίας μας είχε μείνει.

ShareThis