Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Αποφάσισαν πως δεν υπάρχουμε-Εμείς τι αποφασιζουμε;

 Αλλη μια "ιστορική συμφωνία" Αλλη μια "μεγάλη εθνική επιτυχία". Αλλη μια φορά που σώζεται η χωρα από την καταστροφή και τη χρεοκοπία...με μεγαλύτερη καταστροφή.

Το ζήτημα όμως δεν ήταν και δεν έιναι αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι. Ειμαστε ήδη σε χρεοκοπία. Χρεοκοπία είναι να δηλωνεις αδυναμία να αποπληρώσεις το χρέος σου. Αυτό δηλαδή που έγινε και χτες, όπου όλοι συμφώνησαν ότι ή Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει το χρεος της. Ο λαός από την άλλη είναι ήδη σε χρεοκοπία αφου κι αυτός πρώτα από όλους δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς όλων των ειδών.
Το ζήτημα ήταν οι όροι που γίνεται η χρεοκοπία και το ποιός χρεωνεται τα βάρη. Και επίσης το αν θα πάμε κάποια στιγμή σε άτακτη χρεοκοπία.
Ας δουμε ένα-ενα με απλά λόγια.
 Υπόγραψαν χθες μια φριχτή, ντροπιαστική συμφωνία που προβλέπει οτι η Ελλάδα θα βάλει στο Συνταγμα της ως πρώτη προτεραιότητα όχι τη ζωή των ανθρώπων, του λαού της, αλλά την αποπληρωμή του χρεους της!!
Υπόγραψαν χθες μια  συμφωνία περικοπής ενός μέρους του χρέους, ζητώντας κι άλλες θυσίες και "μεταρρυθμίσεις" που δεν μπορούν να γίνουν. 
Οι μεταρρυθμίσεις που λένε δεν είναι μεταρρυθμίσεις. Ειναι α-πο-λύ-σεις και γδάρ-σι-μο!
Ο νεος όρος που χρησιμοποιούν τώρα είναι "οι προαπαιτούμενες ενέργειες".
Με την οικονομία να βουλιάζει και φέτος σε ύφεση ενός επι πλέον 7%(!) ,παρά τις αντίθετες "προβλέψεις"-στάχτη στα μάτια-, δεν υπάρχει ούτε μια "μεταρρύθμιση" που να έχει στόχο το ξαναζέσταμα της μηχανής της οικονομίας. Αντίθετα οι γαμομεταρρυθμίσεις τους αφαιρούν  κι άλλο ρευστό από την αγορά, αφού προβλέπουν απολύσεις με κλείσιμο οργανισμών και μείωση δημοσίων δαπανών, με σίγουρο αποτέλεσμα το κλείσιμο κι άλλων μαγαζιών και επιχειρήσεων και παραπέρα βάθεμα της ύφεσης. Απλά και καθαρά είναι τα πράγματα και δεν μπορούν να κρύβονται συνέχεια με ψέμματα.
Αρα οι θύτες και οι υπαίτιοι της κρίσης, που είναι οι τράπεζες και οι καπιταλιστές μέτοχοι-κροίσοι και η κρίση του συστήματός τους, ενοχοποιούν τα θύματα και τους φορτώνουν τα βάρη ενω οι ίδιοι -έστω προσωρινά μέχρι το επόμενο επεισόδιο- διασώζονται με δεκάδες δις, παρα το ότι είναι εκείνοι που διέπραξαν το έγκλημα. Να θυμίσουμε ότι η κρίση αυτή ξεκίνησε όταν  τράπεζες και χρηματοοικονομικό σύστημα ξέφυγαν εντελώς στον άγριο τζόγο χρεοκοπώντας μέσω των οικιστικων χρηματοοικονομικών προιόντων που δημιούργησαν, ειδικά στην Αμερική το 2007-8. H τραπεζική κριση εγινε κριση κρατικών χρεών όταν οι χρεοκοπημένες τραπεζες άρχισαν να πουλάνε ομόλογα κρατων με μεγάλο αλλά εντός ορίων μέχρι τότε χρεος για να σωθούν οι ισολογισμοί τους που είχαν γίνει κουρέλια(και ακόμα είναι). Αν οι τράπεζες δεν ηταν χρεοκοπημενες απο το τζογο δε θα πουλούσαν  κρατικά ομόλογα που πλέον έγιναν επενδύσεις ρίσκου και δε θα είχαμε φτάσει εδώ τουλάχιστον τώρα.
Αρα αιτία της κρισης=τραπεζες και χρηματιστηριακός τζόγος=καπιταλισμός
 Αυτός είναι ο τρόπος "ανάπτυξης" που έχει επιλέξει ο καπιταλισμός για να αυξήσει τα κέρδη του και επομένως αργά ή γρήγορα θα καταλήγαμε εδώ. Το κακό μάλιστα είναι ότι παρά το ότι όλοι το ξέρουν τίποτα δεν έχει γίνει για να περιοριστεί ο χαμός και ο ανεξέλεγκτος τζόγος στις λεγόμενες αγορές που τολμάνε μετά από όλα αυτα να κουνανε το δάχτυλο σε οικονομίες και κράτη.
Αντίθετα λαμβάνονται μέτρα και σχεδιάζονται "μεταρρυθμίσεις" εναντίον των λαών!
Ξαναγυρνώντας λοιπόν στο θέμα μας αυτό που συμβαίνει είναι το επι πλέον ξεγύμνωμα, χτύπημα  και αφοπλισμός της οικονομίας την ώρα που χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο. Την ώρα δηλαδή που αποδεικνύεται με τον πιο τρανταχτό τρόπο ότι η πολιτική του μνημονίου 1 απέτυχε και βούλιαξε την ήδη προβληματική Ελλάδα και όχι μόνο, προχωρούν σε μνημόνιο 2 και δανειακή σύμβαση καταστροφή που την ονομάζουν σωτηρία. Μαλιστα ζητάνε σαν εγγύηση για να μπορέσουμε να τους πληρώσουμε τα δανεικά που μας δίνουν να τους υπογράψουμε ότι θα γίνουμε ακόμη πιο αδύναμοι και φτωχοί με ακόμη μικρότερα έσοδα, με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα ανεργιας, με ένα λαό εξοργισμένο που δεν πιστευει και δεν είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει όσα του λένε.
Φανταστείτε ένα στρατό να πηγαίνει σε κρίσιμες μάχες κάτω από τετοιες συνθήκες και ενώ του λένε ότι απέναντί του θα συναντήσει τέρατα, ταυτόχρονα για να τον πείσουν ότι θα τα καταφέρει του ζητάνε να παραδώσει όπλα, ρούχα και προσπαθούν να τον πείσουν να μείνει νηστικός για να...αντέξει και να ...νικήσει.

Για το άλλο θέμα της άταχτης χρεοκοπίας δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Ηδη πριν τη χθεσινή "ιστορική" συμφωνια το ίδιο το ΔΝΤ είπε οτι το χρέος το 2020 δεν θα είναι 120% αλλά 129%. Χθες το βράδυ το μαγείρεψαν πάλι και αποφάσισαν οτι θα είναι λεει 120,5%! 120,5 ή 120,6; Για να ξέρουμε... Κάνουν προβλέψεις για το τι θα γίνει σε μια καταρρέουσα οικονομία μετά 10 χρόνια όταν έπεσαν έξω σε όλα σε ορίζοντα 6μήνου. Και μάλιστα χωρίς κανείς να ξέρει τι θα γίνει το επόμενο τρίμηνο σε όλο τον κόσμο και περιμένοντας αργά ή γρήγορα να ξεσπασει η κρίση σε όλη την Ευρώπη.
Λένε ότι αυτά θα γίνουν αν όλα πάνε καλά ενώ είναι σίγουρο οτι δεν θα πάνε καλά. Καλλιεργούν δηλαδή όπως λενε ένα προίον-συμφωνία που για να αναπτυχθεί θέλει "καλοκαίρι", ενω προ των πυλών είναι χειμωνας και μάλιστα βαρύς και παγωμένος!

 Η "άτακτη" χρεοκοπία λοιπόν -δηλαδή η δήλωση ολοκληρωτικής αδυναμίας πληρωμής του χρεους που δεν είναι διαχειρίσιμο- με αυτους τους τρόπους έχει έρθει ακόμα πιο κοντά όπως λένε οι καλύτεροι οικονομολόγοι και δεν μπορεί να αποφευχθεί.
Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί ,αλλά αν πραγματικά ετοιμαζόμαστε σαν λαός και σαν οικονομία με πολύ συγκεκριμένους τρόπους γι αυτό. Κι αυτοί οι τρόποι δεν είναι άλλοι από την προώθηση μετρων ενίσχυσης της εσωτερικής παραγωγής και προετοιμασίας της οικονομιας για να τα βγάλει πέρα όταν έρθει η ώρα που θα κλείσει η στρόφιγγα του δανεισμού, και  σε καμιά περίπτωση δεν είναι η φτωχοποίηση και οι απολύσεις. Και βέβαια δεν μιλάμε για μετά 10χρόνια αλλά για μετά από μερικούς μήνες.

Αποφάσισαν χθές τις πιο φριχτές λεπτομέρειες, και η "Ελληνική πλευρά" συμφώνησε. Αποφάσισαν το Αγγλικό δίκαιο που τους δίνει το δικαίωμα να συρουν την Ελλάδα στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου κι όχι τα δικά μας. Αποφάσισαν  "... την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου". Αποφάσισαν ακόμη και τα επιτοκια 4,2% από το 2024 μέχρι το 2042!! Βγαζουν τους Ελληνες στους πάγους γυμνούς και αισθανονται ικανοποιημένοι. Τόσο άνθρωποι είναι και οι "εταίροι" και οι "δικοί μας" δολοφόνοι.
Πως πηγαίνουμε λοιπόν σε αυτή την τρομερά δύσκολη στιγμή;
Με τα όπλα μας η άοπλοι; Με το όποιο κοινωνικό κράτος έχει μείνει ή χωρίς αυτό; Με όποια δημοσια υγεία και παιδεία μας έχουν αφήσει ή χωρίς; Με 1,5 εκ. ανέργους ή με πολύ περισσοτερους. Με αυτά τα Δημοσια έσοδα ή με λιγότερα; Με αυτή την ήδη κλονισμένη ψυχολογία του απλού κόσμου ή με πολύ χειρότερη; Με τον λαό στα κάγκελα αλλά ακόμη με κάποια κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη όπως τώρα ή με συνθήκες κοινωνικής ζούγκλας και σύνθημα "ο σωζων εαυτόν σωθήτω" τρώγοντας ο ένας τις σάρκες του άλλου;

Πως θα πέσουμε στη θάλασσα την ώρα που το πλοίο θα βουλιάξει για να παλέψουμε; Με ελεύθερα έστω χερια για να μπορούμε να παλέψουμε και με την ξηρά κοντά ή δεμένοι χειροπόδαρα, με βαρίδια αντί σωσίβιο και ανοιγμένοι στο πέλαγος;
Χθες βράδυ οι σωτήρες μας αγκαλιά με τους δολοφόνους της τρόικας  αποφασισαν το χειρότερο...
Εμείς τι αποφασίζουμε για μας;

Η ιστορία μας δίνει το λόγο. Τα παιδιά μας περιμένουν να ακούσουν. Το μέλλον μας κοιτάζει στα μάτια.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"...Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει μας πατεί.
Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!"ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ.ΑΥΤΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ.ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ είπε...

Το γελοίο του πράγματος είναι ότι πανηγυρίζουν για το κούρεμα, με το οποίο και θα μειωθεί λένε το χρέος της χώρας κατά 100 δισ.
Δέν λένε όμως ότι την ίδια στιγμή έρχεται νέο δάνειο μαμούθ ,ύψους 130 δισ.
Άρα, ποιό είναι το όφελος τελικά ;
130-100=30
Ένα νέο φέσι λοιπόν στόν Ελληνικό λαό ύψους 30 δισ.
Περαστικά μας αδέλφια...

Γιώργος Σαρρής είπε...

Εν τω μεταξύ αν προσέξεις όλοι οι παραουσιαστές ειδήσεων δε μιλάνε απλά για μια συμφωνία που παρουσιαζουν στη συνεχεια. Παιρνουν θεση με το καλημέρα μιλώντας για ιστορικη μερα, συμφωνία ανασα κλπ. Μεχρι η Μπιλιω Τσουκαλα(που παρεμπιπτόντως ανανεωσε στην ΝΕΤ) ξεκινησε την εκπομπή της με πανηγυρισμούς! Αυτό το μπλέξιμο των ΜΜΕ πως το πολεμας μου λές;
Με τη σκληρή αλήθεια;
Αλλα θα μου πεις πανηγυρίζουν για λογαριασμό των χορηγών τους Τραπεζών.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ είπε...

Ε καλά, τα έχουμε ξαναπεί για τους συγκεκριμένους δημοσιοκάφρους(ξέρω δεν είναι sic έκφραση αλλά δίνετε δικαιώματα παιδιά) οτι η πλύση εγκεφάλου που κάνουν εδώ και χρόνια -μαζί με τους κ.κ. καθηγητές είναι απίστευτη.
Άλλωστε τα έχεις ξαναπεί αυτά σε παλιότερη ανάρτηση Γιώργο νομίζω,και πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι μας με το ρόλο που παίζουν όλοι αυτοί.
Δε βαριέστε όμως άστους να χαρούν λίγο ακόμη ,μετρημένες είναι οι ώρες όλων αυτών θα σαρωθούν απο το κίνημα και θα 'ναι μέρα μεσημέρι.
Όσο για την Μπήλιω...

Ανώνυμος είπε...

Πήγε κι'αυτός ο Κουφουντίνας και παραδόθηκε γμτ
τώρα που τον χρειαζόμαστε.

ShareThis