Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πορεία κάτω απ' τη βροχή-Βιντεο -Εχει καταλάβει ο λαός τις ευθύνες του;


Οι πορείες της Τρίτης 7/2/2012 κάτω από δυνατή βροχή. Το ΠΑΜΕ ανέβηκε την Πανεπιστημίου και οι ΄ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κλπ τη Σταδίου. Ο κόσμος ήταν πολύς ειδικα στην πλευρά του ΠΑΜΕ παρά τη βροχή, που λες κι ήταν παραγγελία  άρχισε σιγά-σιγά στις 11πμ και δε σταμάτησε παρά αργα μετα το μεσημέρι. Τα στοιχεία από την απεργία όμως δεν ήταν αυτά που έπρεπε.
Υπήρχαν π.χ σχολεία που δεν άνοιξαν καθόλου αλλά και άλλα όπου δεν απεργούσε κανείς ή απεργούσαν οι 5 από τους 35. Οι δικαιολογίες ήταν βεβαια πάντα εκεί, αλλά αυτα δεν ισχύουν  σε καταστάσεις πολέμου όπως αυτή που ζούμε.
Οι περισσότεροι είναι φανερό πως ενώ ξέρουν βέβαια τι συμβαίνει, δεν έχουν καταλάβει τις δικές τους ευθύνες. Νομίζουν οτι όλα θα λυθούν από μόνα τους ή οτι κάποιοι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να παλέψουν ή και να θυσιαστουν για αυτούς. Αναθεσεις όμως  αγώνων σε  σε αγωνιστες δεν υπάρχουν. Ειμαστε στην αρχή της πιο σκληρής και μάλλον και της πιο μακρόχρονης κρίσης κι αν δεν παλέψουμε, αν δεν συγκρουστούμε μετωπικά ας μην περιμενουμε να μας λυπηθούν.
Η ωρα έχει φτάσει. Τι θα κάνουμε;

Μια τέλεια δήλωση
Η Αλ. Παπαρήγα είπε σήμερα απλά και σωστά:
"Τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού Ή θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες".

Νομίζω οτι και το χάιδεμα αυτιών μη ακουόντων πρεπει να τελειώσει.

15 σχόλια:

bandiera rossa είπε...

"Τώρα πια η αποκλειστική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια του λαού Ή θα τους σαρώσει ως το τέλος ή θα σπαταλάει άσκοπα και άδικα τα δάκρυα και την αγανάκτησή του στους παλιούς και νέους ψευτοσωτήρες"
Αλέκα Παπαρήγα

ένας στρατολάτης είπε...

Ο λαός Γιώργο μου το μόνο που επιζητά είναι να μοιράσει ευθύνες επί δικαίων και αδίκων. Είναι ακόμα σε νηπιακό στάδιο κι αντί να απαντήσει στα αλεπάλληλα χαστούκια προτιμά να κλαψουρίζει και να ψάχνει τη μαμά του. Ή έστω την τσατσά του.

Ανώνυμος είπε...

Βαρέθηκα να ακούω οτι φταίει ο λαός. Σύμπασα η αριστερά της ήττας (Παπαρήγα και όχι μόνο...) επιρρίπτουν ευθύνες στο λαό για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες. Πάντα όμως που ο λαός μας διέκρινε μια προοπτική φερέγγυα και αξιόπιστη, ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις δικές του ευθύνες. Και επειδή, έτσι κι αλλιώς, λαό δεν μπορούμε να αλλάξουμε, καλύτερα θάταν να αλλάξουν αυτοί που τον κατηγορούν. Σ’ αυτούς είναι το πρόβλημα. Πόσο αξιόπιστοι είναι, πόσο εκφράζουν πραγματικά τα λαϊκά συμφέροντα… Για να μην αναφερθούμε στις δικές τους ευθύνες και στο πόσο, δεκαετίες τώρα, συνέβαλλαν στη διάλυση-αποδιοργάνωση-αποσυγκρότηση του λαϊκού μας κινήματος

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ας συνεχίσουμε λοιπόν να χαιδευουμε τα αυτιά του "λαού" γλειφοντας και παρακαλώντας για κανενα ψηφαλάκι σα φτηνοί πολιτικάντηδες. Μπράβο στην Παπαρήγα που είπε αυτή τη μεγάλη αλήθεια και μαλιστα προ εκλογων. Ποια ειναι η ικανότητα διάκρισης του "λαού";;Αυτή που τον οδήγησε στην τραγωδία να ψηφίζει τους σφαγείς του;Ποια ήταν η φερέγγυα και αξιόπιστη προοπτική που λές;Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα που τωρα ανακαλύπτουμε τι στοίχισαν οι εύκολες πολιτικές που για ψηφοθηρικούς λόγους επέλεγε; Ας μη μιλάμε για λαό έτσι ευκολα χωρίς να ξερουμε τι σημαίνει αυτό. Ολαός αυτη τη στιγμή και για τα 30 τελευταία χρόνια έχασε την ταυτότητά του κι έγινε μάζα που ακολουθούσε(κατα πλειοψηφία) ό,τι του έλεγε η τηλεόραση. Αυτη δεν είναι η αλήθεια; Ετσι έγινε πλαδαρός και έτοιμο σφάγιο για το βωμό.Λαός δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Τωρα αρχιζει ξανα να συγκροτειται σε ενιαία οντότητα ανακαλύπτοντας μεσα στην κρίση την πλάνη και την παγίδα που είχε πέσει ξεχνώντας οτι σα λαός είναι καταπιεζόμενος που προφανως δεν ανηκει στον ίδιο "λαό" με τους καταπιεστές του.Η λαός ή Κολωνακι και τα 2 μαζί δε γίνεται πως να το κανουμε. Πως θα μπορούσε αυτη η μαζα λοιπόν να έχει ικανότητα διάκρισης όταν δεν μπορούσε να δει το γκρεμό που τον έσπρωχνε η αρχουσα τάξη ψήνοντ'ας τον πως καταργήθηκε η πάλη των ταξεων και πως η ιστορία τέλειωσε.Ας μην μπερδευουμε τα πραγματα.ΟΙ ευθυνες της Αριστεράς και του ΚΚΕ σαν ηγετικής δύναμης ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙς ΔΕΝ ΤΙς ΑΡΝΕΙΤΑΙ-ουδείς αναμάρτητος μεσα στον κόσμο αυτό που λεγεται καπιταλισμός- αλλά όχι να αγιοποιήσουμε κ να αθωωσουμε αυτούς που κυρίως εφαγαν την μπανανόφλουδα ρίχνοντας την μπαλα στην εξεδρα.
εΛΕΟς ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΆΘΗΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ ΛΑΟΎ! γΙΑ ΠΟΙΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΙΛΆΜΕ; Αυτό που τον έκανε να ηρωοποιήσει τηλεπερσόνες και απατεώνες μόδιστρους και παρατρεχαμενους της Μυκόνου και να κανει πέρα ως γραφικούς όσους του έλεγαν την αλήθεια που όμως δεν ήταν καθόλου γοητευτική;Πόσο οξυμενο μπορεί να είναι το ενστικτο που γυμναζεται από άθλια σήριαλ, σκυλοτράγουδα και in περιοδικά LIFESTYLE; Mήπως ανωνυμε αφήνεις να σε τυφλώνει η αντιπάθεια προς την Αριστερά. Για σκέψου όμως αν δεν ήταν η Αριστερά της ήττας παρούσα σήμερα πόσοι θα είχαν βγεί στους δρόμους; Γιατί εκτός από λίγες εκατοντάδες όλοι οι άλλοι ήταν κάτω από τα πανώ αριστερων κομματων και οργανώσεων. Αυτων που ρισκάροντας πολλα, το ευχαριστώ που ακούνε είναι να τους βρίζουν κομματόσκυλα. Ειναι φοβερό δυστυχώς το ότι και σε σενα και σε όλους θα δοθεί η ευκαιρία να διαπιστώσουν πόσο άδικο έχουν γι αυτά τα "κομματόσκυλα".Θα δοθεί όμως σε φρικτες συνθηκες επειδή ακριβως ο περίφημος "περήφανος λαός" έχει σε μεγάλο μερος του αποφασίσει να παραμενει ακόμη απών ξεχνωντας την περηφανεια του κατω απ τον καναπέ η δίπλα στο τραπεζακι της τηλεόρασης και οχι γιατί του φταιει η Αριστερά αλλά γιατί δεν έχει ακόμα τα κότσια να αντικρύσει την απόλυτη ανάγκη να αντισταθεί και να πάψει να πιστευει σε χίμαιρες και άθλιους επίδοξους εθνοσωτήρες.
Ο λαός θα ξαναγίνει λαός μόνο οταν δει τις ευθυνες του και με γενναιότητα τις αναλάβει. Αλλιώς θα παραμείνει μαζα που θα τη σκορπίσει ο ανεμοστρόβιλος της κρίσης γυρίζοντας την ιστορία όχι 30 χρόνια αλλα αιώνες πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Γιωργο.
ακριβως ετσι ειναι!

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Ναι, ας πούμε ότι δέχομαι αυτά που λες για το λαό.
Αλλά για πες μου Γιώργο ποιός έδινε άλλοθι ριζοσπαστικότητας στο ΠΑΣΟΚ από το '74 και δώθε; Ποιός το αναγόρευε σε δύναμη αλλαγής η οποία θα πρέπει να πιεστεί για να εφαρμόσει αυτά που έλεγε και το καλύτερο θα ήταν συγκυβερνήσουμε το '81; Δεν ήταν η αριστερά και πρώτο και καλύτερο το ΚΚΕ που λοιδωρούσε όποιον χαρακτήριζε από τότε το ΠΑΣΟΚ ως αστικό κόμμα; Mια ματιά μόνο στα συνεδριακά του ντοκουμέντα των '70 και ΄80 φτάνει!
Τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει ακόμη ελπίδες με το τότε ΠΑΣΟΚ ενώ το ΚΚΕ θέτει το λαό προ των ευθυνών του! Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Και πάλι μια ματιά στο Ριζοσπάστη προεκλογικών περιόδων φτάνει.
Αλλά για πες μου που ήταν η αριστερά στο Σύνταγμα το καλοκαίρι; Οι μεν το παίζαν ακομμάτιστοι και γλείφαν εκεί που έφτυνε το σύστημα, οι δε από μακρυά άντε καμιά φορά με πέρασμα αντί να δουν λαό που ψάχνεται έβλεπαν τις υπαρκτές επιδιώξεις του συστήματος για να μην πάρουν τις ευθύνες τους και προσπαθησουν να τον οργανώσουν.
Αυτομαστιγωνόμαστε και κατηγορούμε τον ίδιο λαό που τα 3 τελευταία χρόνια έδωσε σοβαρές μάχες, που είχε σοβαρά ξεσπάσματα, που αναζητούσε την αριστερά να στηριχθεί και αυτή τον έστελνε στις κάλπες θέτοντάς τον προ των ευθυνών του.
Είναι ο ίδιος λαός που τον Σεπτέμβρη - Οκτώβρη καταλάμβανε τα υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς, που τους τελευταίους μήνες απεργεί σε εργοστάσια και εταιρείες, που κινητοποιείται καθημερινά για τα χαράτσια, που στηρίζει τους χαλυβουργούς. Και η αριστερά που ήταν και που είναι;
Αντί να χωθεί στα γεμάτα και να προσπαθήσει να μαζικοποιήσει τους όποιους αγώνες τσακώνεται για το ποιός έχει την πιο επαναστατική πρόταση ...συμμετοχής στις εκλογές που θα δώσουν λύση για πάσα νόσο!
Καλά κάνουμε λοιπόν και τα χώνουμε στο λαό, άλλωστε όταν του λέμε ότι πρέπει να βγει στο δρόμο, να οργανωθεί, να παλέψει, να ανατρέψει πολιτικές και ότι δεν φτάνει το σιχτίρισμα τι άλλο κάνουμε;
Μην ξεχνάμε όμως και τα του οίκου μας! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας να διανύσουμε και λαός και αριστερά για να ξεπεράσουμε τα βαρίδια του παρελθόντος.

Υ.Γ.: Ξέρεις τι είναι να μαζεύονται πάνω από 2000 εργαζόμενοι σε ένα υπουργείο, πρωί χωρίς απεργία ή στάση εργασίας, να υποχρεώνουν τα ΜΑΤ να "ανοίξουν" την είσοδο να εκφράζουν διαθέσεις για απεργίες διαρκείας και η αριστερά επίσημη και μη να του λέει ότι δεν είναι ώριμο και ότι κάτι τέτοιο θα φέρει τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας σε σύγκρουση με τον υπόλοιπο λαό; Αν αυτό δεν είναι η πλήρης υιοθέτηση των αστικών ιδεολογημάτων ακόμη και από αυτούς που δηλώνουν ταξικοί και αντικαπιταλιστές τότε τι είναι; Και το ωραίο ξέρεις πιο είναι; Όταν γίνονται τέτοια στο εξωτερικό τα προβάλουν με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες τους, όταν όμως έρχεται η ώρα μας (η περίφημη ώρα της αριστεράς) τότε πρέπει να γίνουμε "υπεύθυνοι"!

Ανώνυμος είπε...

Ase ρε αντίσταση στις γειτονιές το πασοκ το επάνδρωσε το ΕΚΚΕ

μια χαρα και ασε που το 81 ήσουν 10 χρονών, καλύτερα να βρεις

πρώτα τις "δικες"σου ευθύνες για την θλιβερή κατάσταση στο κκε(μ-λ)

διαλεκτικά κατα προτίμηση η"φταίει το ΚΚΕ και γιαυτο.

Μου αρέσει που βλεπεις στιβαρές μαχες σε ακτιβισμόυς αλλα δεν ειναι

και τίποτα βρε παιδι μου το λιμάνι η ζωνη στο Πέραμα οι κινητοποιήσεις

στην ΑΓΝΟ επισιτισμός (που ηταν νικηφόρες) η χαλυβουργία που ολοι

θαυμάζεται αν και πέρασε κανας μηνας για να μάθετε κατα που πέφτει.

Μας λες για σύνταγμα Ε οχι ρε μεγάλε και το σύνταγμα ενα χαπενινγ

ηταν με ντουζίνες φασίστες δεξιούς και αλλους με τα γνωστα καπέλα

και μην ξεχνας πως μας απαγορευτικέ η είσοδος και το πέρασμα αν θυμάσαι


η" ήταν κανας ταξικός αγωνας .Ερώτηση δηκαωθηκε το ΚΚΕ πολίτικα

για το τι ηταν το σύνταγμα ναι η ου ,αντικειμενικά εκ του αποτελέσματος που λενε. ?



Και τελος δεν κατηγορεί τον λαο αλλα του λεει πως μονο εκεινος μπορεί δεν

του ζητα να ψηφίσει να σηκωθεί ορθιος του λεει ποιος αλλος θα το κανει ?

εγω εσυ οι τα σεχταριστικά Μ-Λ (υπάρχουν ακομα?)

ΥΓ

Αφου σε ενοχλούν οι εκλογές γιατι συμμετέχεις .αντε γιατι κουραστήκαμε το τίποτα

να κανει υποδείξεις

Ανώνυμος είπε...

Ούτε γλύφω κανέναν, ούτε ψηφαλάκια αλιεύω. Άλλοι είναι που και στο ξύπνιο τους και στον ύπνο τους ζητάνε και ονειρεύονται εκλογές. Νομίζω όμως φίλε Γιώργο ότι φοράς ματογυάλια. Και μάλιστα ματογυάλια που αντί για φακούς έχουν κάλπες. Όλα τα εξηγείς και τα ερμηνεύεις με μια εκλογικίστικη-κοινοβουλευτική λογική. «Δια της ψήφου». Όμως ο λαός δεν εκφράζεται μόνο «διά της ψήφου». Το αντίθετο μάλιστα. Νομίζω δηλαδή ότι εκεί που ΚΥΡΙΩΣ εκφράζεται ο λαός και μάλιστα πιο αυθεντικά, πιο άμεσα και πιο αδιαμεσολάβητα είναι όταν διαδηλώνει, απεργεί, αγωνίζεται… Είναι, όπως λες, «μάζα» ο λαός; Θα το έλεγες άραγε αυτό στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου; Θα το έλεγες στη 48ωρη απεργία της 19 και 20/10; Θα το έλεγες στις πλατείες; Ή, για να πάμε πιο πίσω: Έκανε ο λαός ότι έλεγε η τηλεόραση όταν στις Καλλικράτειες εκλογές με την μαζική αποχή του αποδοκίμασε τα κυρίαρχα κόμματα; Όταν έκανε το ίδιο στις ευρωεκλογές; Όταν ακόμα και σήμερα ο «κανένας» των γκάλοπ αποτελεί αστάθμητο παράγοντα που βραχυκυκλώνει τα επιτελεία τους; Βεβαίως και ψήφισε ΠΑΣΟΚ ο λαός. Γιατί δεν έβλεπε αλλού «φως». Φάνηκε «συνεπής» στην κοινοβουλευτική λογική, στη λογική των μεταβατικών σταδίων, στη λογική του μικρότερου κακού, στη λογική των εκλογικών αυταπατών που για δεκαετίες τον διαπαιδαγωγούσε η Αριστερά «μας». Αυτή η Αριστερά της ήττας που άλλοτε «λιβανίζει» τον Καραμανλή («Καραμανλής ή τανκς»), άλλοτε συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ για την «αλλαγή», άλλοτε φτιάχνει κυβερνήσεις με τη Δεξιά ή «οικουμενικές» για την «κάθαρση», που μέχρι και τις παραπροηγούμενες δημοτικές εκλογές έφτιαχνε κοινά ψηφοδέλτια με τη ΝΔ (Καρδίτσα), κ.ο.κ. «Φταίει» και παραφταίει λοιπόν και η Αριστερά «μας». Και αν δεν αλλάξει αυτή η Αριστερά, αν δεν φτιάξουμε μια άλλη ΜΑΧΟΜΕΝΗ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, τότε, συμφωνώ μαζί σου, θα γυρίσουμε «αιώνες πίσω».
Ανώνυμος 7/2, 10:29

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αντίσταση,
δεν εχω διάθεση να ανοιξω εδω ενδοαριστερο πόλεμο και το εχετε δεί όλοι. Δεν ειναι όπως τα λες όμως τα πράγματα.Οποιος δεν εζησε το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ του 74-81 δεν μπορεί να εχει άποψη ολοκληρωμένη. Η εικόνα του τοτε ΠΑΣΟΚ δεν έμοιαζε καθόλου μα καθόλου με αυτό που βλέπεις τώρα. Το ΠΑΣΟΚ την έβγαινε στην Αριστερά από αριστερά σε ένα σωρό ζητήματα και μόνο όσοι είχαν στενη σχεση με τα κινηματα μπορούσν να δουν τι συμβαίνει και ίσως ουτε κι εκείνοι. Επειδη μαλιστα δεν ειχε κυβερνησει κι ο Ανδρεας σαρωνε κυριολεκτικά μες τη Βουλή με το χαρισμα που είχε-σε βαθμό να κλείνεις την τηλεόραση για να μη σε ψήσει- το μόνο επιχείρημα που κρατούσαμε τότε στα χερια μας οι κομμουνιστές ήταν το παρελθόν της σοσιαλδημοκρατίας και η θεωρητική ανάλυση. Ο λαός όμως που μαγευόταν από την "επαναστατικότητα" του Α.Π. δεν έδινε καμια σημασία σε αυτα΄. Δεν ήταν καθόλου ευκολο λοιπόν να κάνεις ανοιχτό καταγγελτικό πόλεμο σε έναν Ανδρέα που έλεγε ότι ακριβως ήθελε ο λαός να ακούσει και έκλεβε αμέσως όλα τα συνθηματα-αιτήματα της Αριστεράς και τα έκανε δικά του χωρίς δευτερη κουβεντα. Για συγκυβερνηση δεν το θυμαμαι καθόλου για να πω την αλήθεια αλλά ακόμη κι αυτό τοτε ακουγόταν πολύ διαφορετικά. Τοτε βγαίνοντας από τη χούντα και με το λαό ριζοσπαστικοποιημένο θεωρητικά-αλλά εκ του ασφαλούς πια αφου η αντίσταση στη χούντα δεν υπήρξε παλλαική ούτε ανατράπηκε απ΄το λαό η χούντα- βλέπαμε να απομακρύνεται η Αριστερή προοπτική μεσα από το τέχνασμα ΠΑΣΟΚ που σαρωνε και ενω όλα όσα ακουγόντουσαν ήταν Αριστερά. Υπήρχε λοιπόν η άποψη να προσπαθήσουμε να τραβηξουμε όσο πιο Αριστερά γίνεται το ΠΑΣΟΚ αφου μεσα του είχε μεγάλες λαικές μαζες που δεν είχαν πολύ διαφορετικό όραμα από εκείνο της Αριστεράς.Αν το ειχες ζησει θα το καταλάβαινες καλύτερα.ΑΠό κει κ περα ΄δε λοιδωρουσε το ΚΚΕ "όποιον έλεγε πως ειναι αστικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ". δΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ.εΚΕΙ ΉΜΟΥΝ και το εζησα από πρωτο χερι κι οχι απο πληροφορίες. Το πασοκ την επομενη των εκλογων βρωμουσε σοσιαλδημοκρατια αλλά τα κινηματα δεν ηταν πια εκεί. Κανενας δεν ενδιαφερόταν πια. Οι συνελευσεις των 500 ατομων στα Παν/μια ειχαν γινει των 30-40 γνωστων και έπρεπε κάπως να μιλησεις για να βρεις τροπο επικοινωνίας με αυτούς που δεν ήθελαν να ακουσουν μετα από 8 χρόνια έντονης πολιτικής συζήτησης. Ηταν σοκ η απόλυτη άρνηση συμμετοχής του λαού Που τότε άρχισε να χανεται ολοκληρωτικά.
Αυτα όμως πια φαινονται πολύ μακρινα΄.

Γιώργος Σαρρής είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Από κει και πέρα δεν καταλαβαινω ακριβως τι λες. Πεφτεις πανω στα δικα σου επιχειρήματα. Το "τσακώνεται για το ποιός έχει την πιο επαναστατική πρόταση" ειναι ακριβως ότι κανουμε εσυ κι εγω τωρα εδω. Δεν ειναι το ΚΚΕ μεσα στους αγωνες; Δεν ειναι μπροστα στους χαλυβουργούς; Δε λέω ότι κ οι άλλοι δεν κανουν ότι μπορούν αναλογα με τις δυναμεις τους αλλά όχι οτι απουσιαζει η Αριστερα και το ΚΚΕ.
Στις καταλήψεις των δημοσιων κτιριων δεν ήταν όλοι μεσα; Στη ΔΕΗ δεν ήταν δίπλα οι σημαιες του ΠΑΜΕ του Συριζα και του "ΔΕΝ πληρώνω";
Αυτό που ειπε ο Δουζινας για το ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ειναι σωστό τελικά.
Εγω ΠΑΝΤΩς πιστευω οτι το ΚΚΕ πρεπει να συνεργαστεί στη βαση με όποιον άλλο από τα Αριστερά συμφωνεί χωρίς αποκλεισμούς αλλά αυτό δε σημαινει ότι κ οι άλλοι είναι αθωοι κ ειλικρινείς σε όσα προτείνουν. Εδω ειναι που πρεπει να μεινουμε και να κανουμε ό,τι μπορούμε για να συγκροτηθεί η μαζα σε λαό και να αποκτησει αυτοπεποίθηση σταματωντας τα περι προδοτων, πουλημενων, ρεβιζιονιστών κ αναθεωρητών. Οι κομμουνιστές-όπου κι αν βρίσκονται εντός ή εκτός ΚΚΕ- συνεργάζονται και με μη κομμουνιστές στη διάρκεια των αγωνων κ της ταξικης πάλης. Αυτο ξερω εγω κ αυτό πρεπει να γίνει. Οι εκλογες είναι μια άλλη μεγαλη κουβεντα.
Η μεγαλη ευθυνη της Αριστερας κατα τη γνωμη μου ειναι η συνεργασία στη βαση τουλάχιστον χωρίς φυσικα να εγκαταλείπει ο καθενας τις δικες του απόψεις για το γενικότερο πολιτικό πλαίσιο κ το σοσιαλισμό. Εννοείται οτι όπως εχει δειξει η ΔΗΜΑΡ δεν περιλαμβανεται στην Αριστερα ούτε στο στοχο της Ανατροπής.
Αυτα σε ότι αφορά την Αριστερά. Αυτό όμως δεν εξαφανιζει τις ευθυνες του λαού. Κανείς δεν εχει δικαίωμα να τα βαζει με όσους εχουν λοιωσει στο δρόμο καθισμενος στον καναπέ του κ να τους βριζει κομματόσκυλα. Ειναι χυδαίο αν όχι ύποπτο.
Η μεγαλη ευθυνη του λαού είναι να ενδιαφερθει για τη ζωή του κ το μελλον του πραγμα που ελάχιστα εχει δειξει ειδικα τελευταία.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Ανωνυμε δεν εχω καθόλου κοινοβουλευτικη λογική. Οι εκλογες μπορούν να παιξουν κάποιο ρόλο ως ενα σημειο κι αυτό είναι όλο. Δεν μπορούν βεβαια ουτε να αγνοηθούν σαν εργαλείο αν υπάρχει δυνατότητα παρεμβασης. Από κει και περα έχεις βαλει πολλα ζητήματα μαζί που αφορουν όλους μαζι κ δεν μπορω να απαντησω σε όλα χωρις να φαω όλη τη μερα. Το Καραμανλής η τανκς ας πουμε δεν το εβαλε γενικα η Αριστερά, μη με τρελαίνεις. Επίσης το να δινουμε την εντυπωση οτι η "κοινοβουλευτική Αριστερά συνεργαστηκε με το ΠΑΣΟΚ" ειναι και λίγο λασπη με στοχο όσους δεν εζησαν την εποχή.Και πάλι δε λεω οτι δεν εγιναν μικρά η μεγάλα λαθη. Αλλο λεω εγώ. Για μενα η ασπίδα μας είναι η Αριστερά.Εγω αυτο βλέπω στους δρόμους. Χωρίς την Αριστερά και την όποια οργάνωση και δυνατότητα παρεμβασης διαθετει δεν γινεται τίποτα. Το να λεει κάποιος π.χ. οτι το ΚΚΕ δεν κανει τίποτα κι εγω να βλέπω δεκαδες χιλιάδες μεσα σε δυνατη βροχή, ακόμη και γερους με μπαστούνια, η αναπηρους σε καροτσακια στο μπλοκ του ΠΑΜΕ ειναι κατι που δεν μπορω να το καταλάβω.Το ειχα γραψει κ 2 μερες πριν:"Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες. Ας πολεμήσουμε με ό,τι έχουμε. Οποια σωματεία εχουμε, οποια κόμματα έχουμε, όποιους φοβισμένους εαυτούς εχουμε, όση δύναμη ή αδυναμια έχουμε."Αλλος τροπο εγω δεν βλέπω.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Για να μην παρεξηγηθούν όσα λέμε πιστευω ότι όλοι όσοι εξακολουθούμε πέρα από απογοητευσεις να επιμένουμε, πιστευουμε στο λαό. Αλλιως δεν θα είχε κανένα νόημα όλο αυτό που κυνηγάμε. Αυτα που είπα λοιπόν δεν είναι επίθεση. Ειναι η αλήθεια που πρέπει να λέγεται ανοιχτά ειδικα σε αυτούς που νοιάζεσαι και που θεωρείς τον εαυτό σου κομμάτι τους.
Εκτός από τις εμμονές και τις διαφορετικες απόψεις νομίζω οτι στο βαθος συμφωνούμε σε πολλά και ουσιαστικά.
Σαν κλείσιμο ποσταρω ενα ποίημα που έγραψα πριν λίγο καιρό αυτούς τους μήνες της κρίσης.

Kάποιος κάποια μέρα

Kάποιος κάποια μέρα
θα δείξει το δρόμο
Το μέλλον θα ανάψει ένα φως
και θα ασημώσει τη θάλασσα
Ξέρεις, οι πόλεις ειν΄ακόμα γεμάτες ανάσες,
τα βράδια φορτωμένα χαμόγελα
κι οι ονειροπόλοι ιχνηλατούν αδοκίμαστες διαδρομές
κι ετοιμάζουν την έξοδο
Κι εγώ μέσα από μάσκες
διακρίνω σιγά-σιγά
το βαθύ και το άσπιλο


Κι αν μιλάω με σιωπές η με χρώματα
δεν είναι που δεν έχω κάτι να πώ
αλλά που ακόμα δεν υπάρχουν λόγια.
Αφού το αληθινό και το απέραντο
δε χωράνε σε ρούχα στενά


Πρεπει μια στάλα να μεγαλώσω
Δεν είμαι αυτό που μου λένε
Ειμαι από βροχή και κεραυνό
που σαρώνει το χάος
Ειμαι από πετρα και άνεμο
που αφουγκράζεται αστροπέλαγα να επιστρέφουν,


που με ένα τίποτα μπορεί ξανά να γεννηθεί
και να ξαφνιάσει το αναμφίβολο!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ωραια τα λες Γιωργο και συμφωνω σχεδον σε ολα.Αυτο που μ εχει απογοητευσει τελειως στην αριστερα(εννοειται ουτε εγω συμπεριλαμβανω τον Κουβελη)ειναι ο Συριζα που στην αρχη του μου εδωσε καποιες ελπιδες ειδικα οταν τον πλαισιωσε ο Μητσος Κωστοπουλος και ο Θεωνας.Δεν μπορει δεν νοηται αριστερη δυναμη ακομα να μην εχει κανει την αυτοκριτικη της για το Μααστριχτ,και να παλευει ακομα για αριστερα μεσα στην Ε.Ε..Κανει μπαμ απο χιλιομετρα οτι δεν μπορει να συμβει ΠΟΤΕ αυτο γιατι η Ε.Ε.ειναι αντιδραστικοτερη ακομα και των ΗΠΑ!Ενω συμφωνω σε θεσεις του σε περιφερειακα θεματα οπως πχ στις θεσεις του για τα μαλακα ναρκωτικα που πρεπει οντως να διαχωριζοντε απο τα σκληρα δεν μπορω πια να αντιμετωπισω καλοπιστα την προθεση του για ενοτητα της αριστερας.Ειδικα μετα την συνεργασια του στην Ικαρια με το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ!Μακαρι καποιοι οντως πραγματικοι αγωνιστες που βρισκοντε στον Συριζα να αλλαξουν την ροτα του σχηματισμου γιατι αλλιως οι εκκλησεις του για ενοτητα της αριστερας μου μυριζει προεκλογικο τεχνασμα.Το ΚΚΕ απο την αλλη δειχνει μια αντιστροφα καλη πορεια τα τελευταια χρονια(παρολες τις πολλες διαφωνιες μου με το κομμα ειδικα για πτυχες του υπαρκτου που δεν καυτηριαζονται οσο πρεπει ελπιζω απο αμυντικα αντανακλαστικα εναντια στην αστικη προπαγανδα της πληρης ισοπεδωσης.Την ελλειψη σοβαρης πολεμικης στο οικογενειακο καθεστως της Β.Κορεας που δεχομαι την αλληλεγγυη του με αντιιμπεριαλιστα χαρακτηριστικα αλλα πρεπει να καταδικαστει με σαφηνεια η διαδοχη με οικογενειακα κριτιρια και η πιστη στον ηγετη με θρησκευτικα χαρακτηριστικα)Προσπαθει να ξαναοργανωσει τον μαχητικο και μαζικο συνδικαλισμο και το ΠΑΜΕ πιστευω πως βρισκετε σε καλο δρομο.Η προταση του για λαικη εξουσια ειναι ευχαριστα πολυ καλα μελετημενη και ισως και η μοναδικη τεκμηριωμενη αντικαπιταλιστικη προταση στην Ευρωπη.Οι κομμουνιστες μετα απο παγομαρα δεκαετιων ξαναπαιρνουν τον ρολο της πρωτοπορειας στην εργατικη ταξη και αυτο ειναι το μονο ελπιδοφορο σημαδι στον οριζοντα.Εχω πιστει πια πως η συμπορευση με το ΚΚΕ ειναι η μονη μας δυνατοτητα αντιστασης και η εποχη της ευκολης κριτικης σε σημειο πολεμικης πρεπει να περασει.Η βελτιωση των θεσεων του κομματος μπορει να γινει μονο μεσα απο την συμμετοχη μας σ αυτο και οχι ελπιζοντας για την διαλυση του και προσπαθωντας να ξαναδημιουργησουμε ξανα απο την αρχη την αριστερα.Ο λαος οντως εχει υποστει απιστευτη πλυση εγκεφαλου απο την κυριαρχη προπαγανδα των αστων και θελει παρα μα παρα πολυ δουλεια ανθρωπο τον ανθρωπο σπιτι το σπιτι μαγαζι το μαγαζι εργοστασιο το εργοστασιο χωριο το χωριο γειτονια τη γειτονια για να τον κανουμε πρωτα να σηκωσει το κεφαλι.Να πιστεψει στη δυναμη του οτι μπορει να αλλαξει τα πραγματα,να παψει η μοιρολατρεια.Η αποκλειστικη ευθηνη ειναι πια οντως στο χερι του λαου αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να κανουμε τα παντα για να τον σπρωξουμε να σηκωθει πρεπει να γινουμε η περηφανη πρωτοπορεια του και επιμονη και υπομονη ετσι κι αλλιως δεν εχει μεινει αλλη λυση!

Αντίσταση στις γειτονιές! είπε...

Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι είμαι μικρός; Όχι ότι με πειράζει δηλαδή! Ίσα - ίσα! Ήμουν μέλος της ΚΝΕ από τις αρχές του '80 οπότε έζησα αρκετά πράγματα από πρώτο χέρι.
Μια άλλη διευκρίνηση η πλήρης φράση μου είναι η εξής: "τσακώνεται για το ποιός έχει την πιο επαναστατική πρόταση ...συμμετοχής στις εκλογές που θα δώσουν λύση για πάσα νόσο" εννοώντας ότι η σύγχρονή μας αριστερά, και δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ αυτό, δίνει πολύ μεγαλύτερο βάρος στις κάθε είδους εκλογικές διαδικασίες παρά στους αγώνες.
Σέβομαι και υπερασπίζομαι τον κάθε αγωνιστή, την κάθε οργάνωση και κάθε κόμμα που έχουν σα στόχο τους την ανατροπή του συστήματος, επιδιώκω την κοινή δράση όλων, όχι την πολιτική/ιδεολογική/οργανωτική ενότητα, στο κίνημα. Στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στις σχολές παντού. Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να έχω και αντίθετη άποψη σε πολλά πράγματα με τους εν δυνάμει συναγωνιστές μου, η ανοιχτή αντιπαράθεση δεν πρέπει να μας φοβίζει αλλά να την επιδιώκουμε. Είναι προωθητική, το αντίθετο μας οδηγεί σε τέλμα.
Για το ΠΑΣΟΚ και τις ευθύνες της αριστεράς, και του δικού μου χώρου που με την έλευσή του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία ...διαλύθηκε, εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη.
Το τι έγινε στο παρελθόν και η συζήτηση γι' αυτό μας βοηθάει να βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον. Πρέπει κάποια στιγμή να μας προβληματίσει γιατί σε μια χώρα που η σοσιαλδημοκρατία ήταν ανύπαρκτη πήρε τόσο πολύ τα πάνω της μετά το '74 και την κοιτάζαμε με δέος! Τη λογική των δημοκρατικών δυνάμεων δεν την στήριζε και το ΚΚΕ μέχρι τα μισά της δεκαετίας του '80 φτάνοντας να κοντεύουν να διαλυθούν οι οργανώσεις της Αθήνας στις δημοτικές του '86 γιατί η ηγεσία ήθελε να ψηφίσουμε Μπέη και η βάση αντιδρούσε;
Η κριτική υποστήριξη στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε; Μα μόνο μια ματιά στα ντοκουμέντα του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων και οργανώσεων της αριστεράς φτάνει! Οι πρώτοι που το πλήρωσαν το φαινόμενο "ΠΑΣΟΚ" ήταν οι οργανώσεις της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το ΚΚΕ έπρεπε να περάσει ένα '89 και '90. Φταίει πάντα ο ταξικός εχθρός ή κάναμε κάτι στραβά και ΄μεις με αποτέλεσμα να στείλουμε τον κόσμο στο ΠΑΣΟΚ;
Πολλά θα μπορούσα να γράψω ακόμη και ίσως ο πυρετός με κάνει να πλατιάζω, θεωρώ όμως ότι χρειάζεται και αυτή η συζήτηση. Η οποία δεν μπορεί να γίνει με αναθέματα και βρισιές σαν του "10.13", τον οποίο τον πληροφορώ ότι ναι μεν η εξωκοινοβουλευτική αριστερά τροφοδότησε το ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο, αλλά αν κάτσω να του αριθμήσω πόσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ήταν πρώτα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ μάλλον δεν θα το ξαναχρησιμοποιήσει αυτό το "επιχείρημα"!
Να 'σαι καλά Γιώργο συνέχισε έτσι και ο καλύτερος τρόπος να συζητάμε είναι στο δρόμο και στους αγώνες μπροστά και μέσα σε αυτό το λαό, το κάναμε στο Σύνταγμα και στις απεργίες. Μπορεί να διαφωνώ μαζί σου σε πολλά αλλά η εκτίμησή μου είναι δεδομένη γιατί είσαι από τους ελάχιστους "παλιούς" καλλιτέχνες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο κίνημα.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ είπε...

τι άλλο χρειάζεται άραγε για να καταλάβει ο λαός ότι πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην ελευθερία του ή τις αλυσίδες του;
Η αλήθεια διάολε είναι τόσο εκκωφαντική που δεν παίρνει ερμηνείες.
Άλλωστε '' η αλήθεια είναι πάνω απ'τη συμπόνια'' όπως έλεγε και ο Γκόργκι.
Την συντροφική μου καλημέρα σε όλους.

ShareThis