Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Διάλυση μιας τραγικης Βουλής- Εκλογές 6 Μάη- Πίσω σε ριζοσπαστικοποίηση ο λαός

Τοιχοκολήθηκε η απόφαση διάλυσης της Βουλής. Οι εκλογές πλέον ανακοινώθηκαν για τις 6 Μαίου.
Ηταν χωρις την παραμικρή αμφιβολία η χειρότερη Βουλή τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και  μετά.  Ηταν μια Βουλή που εκλέχτηκε με άλλη εντολή -δηλ.  να μην ακολουθηθεί γραμμη λιτότητας- και που επι δυο χρόνια επιδόθηκε πεισματικά στην εξόντωση του λαού με μέτρα λιτότητας, αντισυνταγματικών περικοπών και πρωτοφανους φορομπηξίας.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ένα κατεβατό λόγους ακόμη, για το πόσο δολοφονική ήταν η  περίοδος της θητείας αυτής της Βουλής. Ολοι όμως καταλήγουν στον εξής ένα.
Η Βουλή αυτή ήταν εν γνωσει των πρωταγωνιστών της σε ολοφάνερη, εξοργιστικη, πρωτοφανή και κραυγαλέα αντίθεση και δυσαρμονια με το λαό. Οι "εκπρόσωποι του λαού" -και μιλάμε βεβαια για αυτούς που εκλέχτηκαν με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ- έκαναν επί 2 χρόνια ακριβώς τα αντίθετα από αυτά για τα οποία έιχαν εκλεγεί, λέγοντας διαρκώς ψέμματα. Ολοι ζήσαμε μια περίοδο απίστευτης απαξίωσης και γελοιοποίησης του κυβερνητικού πολιτικού λόγου, όπου την ίδια στιγμή που οι διάφοροι κυβερνώντες και από τα 3 κομματα, διαβεβαίωναν ότι δεν θα ληφθούν νεα σκληρά μέτρα, σε διπλανά γραφεία καθαρόγραφαν την εξαγγελία τους.
Αραγε πως θα εκμεταλλευτεί ο λαός την ευκαιρία που του δίνεται;
Σίγουρα όχι με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε. Η συνήθεια, η προπαγάνδα και ο εγκλωβισμός σε διλήμματα και λάθος αδιέξοδες λογικές  θα παίξουν το ρόλο τους.
Το ζήτημα δεν είναι βεβαια το αν τα παλιά πρόσωπα θα αντικατασταθούν, μέσα από άλλους παρόμοιους πολιτικούς σχηματισμούς, από νέα που θα εκπροσωπούν τις ίδιες πολιτικές. Το ζήτημα είναι να φανεί και μεσα από την κάλπη μια διάθεση για κάτι πραγματικά καινούργιο, για πραγματικές ανατροπές που θα βαζουν σε κίνδυνο την εξουσία που εκπροσώπησε τόσα χρόνια ο δικομματισμός. Θα συμβεί όμως αυτό;
Προσωπικά μετά  από όσα είδαμε και πάθαμε αυτα τα χρονια, δεν είμαι ικανοποιημένος από την "αλλαγή" που βλέπω στη συνείδηση του λαού. Η προπαγάνδα των ΜΜΕ έχει καταφέρει να απονευρώσει την αντίθεση του λαού με την πολιτική που ακολουθήθηκε και να την στρέψει κατα βάση σε ομοειδείς με τα 2 κόμματα επιλογές τύπου ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά και χειρότερες όπως η Χρ.Αυγή. Αυτό που βεβαια δεν αποφεύχθηκε, και δεν θα μπορούσε βεβαια, ήταν η αποδόμηση και σχεδόν διάλυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η διάσπαση της ΝΔ, και αυτό είναι σίγουρα σημαντικό στο βαθμό που δεν θα δημιουργηθούν νεοι σταθεροί πόλοι που να κλέψουν την προτίμηση των από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προερχόμενων ανένταχτων και δυσαρεστημένων.

 Για την ώρα πάντως, από τα ποσοστά που δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως σε μεγάλη πλειοψηφία ο λαός δεν έχει ριζοσπαστικοποιηθεί όσο θα περίμενε κανείς. Δεν δείχνει δηλαδή να επιλέγει ριζικά διαφορετικές πολιτικές από αυτές που έφεραν τα πραγματα εδώ, ούτε να έχει συνειδητοποιήσει ότι χωρίς σκληρή αντιπαράθεση και σύγκρουση δεν μπορει να επιβάλει πολιτικές υπέρ του. Ακόμη περισσότερο δεν δείχνει να προετοιμάζεται για σύγκρουση αφού η συμμετοχή του στις διάφορες συλλογικότητες παραμένει δυστυχώς πολύ χαμηλά. Οποιος βέβαια λέει στο λαό οτι μπορεί να συγκρουστεί χωρίς να οργανωθεί σε σωματεία, συλλόγους κλπ δεν κάνει απλά λάθος, στην ουσία δεν θέλει με τίποτα μια νικηφόρα για το λαό έκβαση αυτής της σύγκρουσης. Σε μεγάλη πλειοψηφία λοιπόν αυτοί που υπέφεραν και εξακολουθούν να υποφερουν και να κινδυνεύουν από τις φοβερές πολιτικές που ακολουθούνται, είναι κατα τη γνώμη μου εντός της πλάνης οτι μπορεί με τις εκλογές να βελτιωθούν τα πράγματα και να ξεφύγουν από τη δύσκολη θέση χωρίς να χρειαστεί κάτι παραπάνω. Ειναι καθαρό ΄οτι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβει.
Η σημερινή δημοσκόπηση της Public Issue δίνει το παρακάτω αποτέλεσμα:
ΝΔ 19%, ΠΑΣΟΚ 14,5%, ΚΚΕ 11%, ΣΥΡΙΖΑ 13%, ΔΗΜΑΡ 12%, ΑΝΕΞ.ΕΛΛ. 11%, ΛΑΟΣ 3%, ΧΡ.ΑΥΓΗ 5%, ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.

Από το παραπάνω αποτέλεσμα προκύπτει οτι ο λαός δεν έχει καταλάβει πως η αιτία αυτής της κρίσης είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και η σήψη του και όχι ο λάθος τρόπος διαχείρισης. Και δεν το έχει καταλάβει γιατί πολλοί σταμάτησαν να μιλάνε γι αυτό καθαρά.
Παρότι λοιπόν θεωρώ θετικό το γεγονός της στροφής πρός τα Αριστερά μιας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3-4% εκτοξεύεται στο 13%, θεωρώ σοβαρό λάθος των δυνάμεων αυτών που δεν μιλούν ξεκάθαρα για τις αιτίες της κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Με αυτό τον τρόπο αφήνουν χρήσιμες δυνάμεις σε πλάνες που δεν μπορούν παρα να κάνουν κακό. Αλλά και το αρνητικό γεγονός ότι το άθροισμα των δεξιων κομμάτων(ΝΔ, ΑΝΕΞ.ΕΛΛ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, ΧΡ.ΑΥΓΗ και δυστυχως ΠΑΣΟΚ) φτάνει το 55% δεν είναι άσχετο με αυτη την λάθος τακτική που δεν λέει τα πράγματα με τό όνομά τους. Αν δε μιλησουμε τώρα για την ανατροπή του καπιταλισμού πότε περιμένουμε να το κάνουμε; Ειναι πολύ προτιμωτερο να αναβάλουμε την με το ζόρι "αισιόδοξη λύση" μιας εδώ και τώρα δημοκρατικής διεξόδου που στην ουσία δεν έχει δυνατότητα πραγματοποίησης (κυρίως γιατί μια τέτοια επιλογή εκτός από τα "εσωτερικά προβλήματα"  ανομοιογένειας δεν θα μπορεί να στηριχτεί από ένα ανάλογα δυνατό λαικό κίνημα αν επιλεγόταν), και να προετοιμάσουμε το λαό για τις δύσκολες μάχες και αναμετρήσεις που έρχονται.
Τελειώνοντας ευχομαι να συντριβούν κυριολεκτικά τα 2 μεγάλα κόμματα, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς -ειδικά το ΚΚΕ,ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- να πάρουν μεγάλα ποσοστά που να δίνουν αισιοδοξία για τη συνέχεια. Θεωρώ ακόμη πιο σημαντικό όμως το να καταλάβει ο πολύς κόσμος ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη να οργανωθεί με όποιον τρόπο μπορεί και οργανωμένα να απαντήσει στην λυσασμένη επίθεση που θα δεχτεί χωρίς αμφιβολία μετά τις εκλογές.

3 σχόλια:

akrat είπε...

καλησπέρα

χρόνια πολλά

θα διαφωνήσω

ΉΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΥΛΗ

εκεί που ειπώθηκαν χωρίς το τουπέ το παλαιό τουπέ οι μπούρδες που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΣΤΕΥΤΕΣ..

Ανώνυμος είπε...

Από την κεφαλή βρωμάει το ψάρι κ. Σαρρή. Δεν είναι πίσω σε ριζοσπαστικοποίηση ο λαός , αλλά η αριστερά μας.
Διότι πολύ σωστά αναλύεται την κατάσταση και συμφωνώ, όμως ποιά είναι η οργάνωση , η πρωτοπορεία που θα στοχοποιήσει τον καπιταλισμό , τον πραγματικό ένοχο?
Το ΚΚΕ μαθημένο να στηρίζεται για δεκαετίες σε ξένες πλάτες, ζυμωμένο με σοσιάλδημοκρατικές αντιλήψεις (βλέπε αλλαγή με παπανδρέου )από τις οποίες είναι αδύνατο να αποκοπεί?
ο ΣΥΝ ο οποίος ούτως ή άλλως ανήκει εις την Δύσην, συγγνώμη στην ΕΕ ?
η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τους τροτσκιστές, ένα πολιτικό ρεύμα που πάντα ήταν άγονο?
Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι , όπως γράφεται στο αρθρο δύσκολα, ή μάλλον πολύ πιο δύσκολα , πράγμα που ο λαός ακόμα δεν θέλει να το πιστέψει και ψάχνει ακόμα για εύκολες διεξόδους όπως είναι οι εκλογές.
Ισως η ανάγκη να μας κάνει να βρούμε τη λύση. Ας ελπίσουμε.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Eυκολο πραγμα η κριτικη σε 3 προτασεις που αποριπτουν ολη την Αριστερα. Η Αριστερα ομως ειναι κομματι του λαου που επηηρρεαζεται και επηρρεαζει. Προφανως και έκανε λαθος σε πολλα το ΚΚΕ-και πλεον τα ανγνωριζει-, αλλα ουτε σοσιαλδημοκρατικο ειναι ουτε σε ξενες πλατες στηριζόταν παντα. Προφανως και ειναι καπως η ευρωπαικη θεση του ΣΥΝ αλλά στην ΕΕ δεν ανηκει 'οπως π.χ. η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ κ η ΔΗΜΑΡ. Επισης στην ανταρσυα υπαρχουν και καποιοι τροτσιστες αλλά και πολλοι κομμουνιστες και λενινιστες. Αλλα ας μη φορτωνουμε την τεραστια δυναμη των ΜΜΕ που εχει στη διαθεση του το συστημα στην πλατη της Αριστερας και των κομμουνιστων. Αυτοι ειναι οι διαμορφωτες της λεγόμενης κοινης γνωμης και βεβαια εχει και ο λαος πολυ σοβαρες ευθυνες που πρεπει να αναλαβει χωρις να περιμενει να τον παρει απο το χερι το ΚΚΕ Ο ΣΥΝ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παντως ανατροπη χωρις αυτους που ειπες δεν υπαρχει.Εκει βρισκεται το τεραστιο ποσοστο αυτων που εχουν οραμα και δουλευουν γι την ανατροπη.Θα τη βρουμε την ακρη αλλα με αυτο τον κορμο σαν βαση

ShareThis