Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Η δήλωση του Α.Τσίπρα:Άκυρο το μνημόνιο -Διευρυμένο μέτωπο με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ;



Εντυπωσιακή δήλωση του Α.Τσίπρα σε ύφος προεκλογικού λόγου και τόνους που θύμιζαν καλές στιγμές του Α.Παπανδρέου λίγες ώρες αφού πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο κ.Παπούλια.
«Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο» είπε ο Α.Τσίπρας.
«Οι πολίτες έδωσαν τέλος στα σχέδια μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ και 150.000 απολύσεων στο δημόσιο», είπε και πρόσθεσε ότι «τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας και αυτό είναι σημαντική νίκη για κοινωνία»

«Ας σταματήσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο. Δε μας αφορά κάτι τέτοιο. Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, του καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν στείλει επιστολή σε ΔΝΤ και ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έλαβαν σε παλαιότερη επιστολή τους ότι θα εφαρμόσουν πιστά το μνημόνιο. Αν δεν το πράξουν τους καλώ να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, δεν πείθουν ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους».
Η συνέχεια θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού απ΄'ότι φαίνεται ο  ΣΥΡΙΖΑ καταλαβαίνει οτι η διάθεση των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει τον ΣΥΡΙΖΑ και επομένως είναι αποφασισμένος να μην την δεχτεί και να προχωρήσει σε εκλογές.
 Διερυμένο μέτωπο με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ;
Τα ραντεβού με τους αρχηγούς των κομμάτων που δεν μπήκαν στη Βουλή δείχνουν  οτι ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται ήδη για τις επερχόμενες εκλογές και βρίσκεται πιθανά σε προσπάθεια διεύρυνσης του Αριστερού ψηφοδέλτιου του ΣΥΡΙΖΑ που θα εμφανιστεί πιο πειστικά σαν ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο αν πεισθούν η ΔΗΜΑΡ, οι οικολόγοι πράσινοι ή και άλλες δυνάμεις όπως η Κοιν.Συμφωνία να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Εννοείται πως κάτι τέτοιο τρομοκρατεί πρώτα απ'όλους το ΠΑΣΟΚ που καθώς βρίσκεται ήδη σε βαθιά κρίση φοβάται την πραγματική εκλογική του εξάτμιση.
Αν κάτι τέτοιο συμβεί πρέπει να θεωρείται εξ ίσου πιθανή και μια Δεξιά Νεοφιλελεύθερη συνεργασία ανάμεσα σε Δημιουργία Ξανά, Δράση και ΔΗ.ΣΥ. που δεν θα αρέσει καθόλου στη ΝΔ που θα έχει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
Πίεση βέβαια θα δεχτεί και το ΚΚΕ που όμως έχοντας συγκεκριμένη σκληρή και σωστή πολιτική γραμμή ανησυχεί πολύ λιγότερο. Απλά το ΚΚΕ θα πρεπει να προσπαθήσει πολύ για να πείσει τους ψηφοφόρους που θα μαγνητίζονται από μιά ατμόσφαιρα ΠΑΣΟΚ 1981. Θα ξαναγυρίσουμε όμως στο θέμα αυτό αργότερα.


12 σχόλια:

Red Star είπε...

Ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας.Μπράβο !

Αφήνω όμως και μια εκδοχή να έχουμε τον Κουβέλη πρωθυπουργό σε κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΔΗ.ΑΡΙ-ΟΙΚΟΛ.ΠΡΑΣ με ανοχή της Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αν μιλάς για τώρα, δλδ χωρίς να πάμε σε εκλογές μαλλον δεν φαινεται κατι τετοιο. Απ ότι άκουσα η ανακοινωση ΝΔ ειχε πολεμικό τόνο

ΑΓΓΕΛΟΣ είπε...

Φαινεται γιωργο οτι ο τσιπρας το χειριζεται καλα και δεν προσπαθει να πεσει στην λουμπα του πασοκ-νδ.
Ειδικα το σεναριο που ακουστηκε για νδ-συριζα-δημαρ θα αναγενουσε το πασοκ που θα το κατηγορουσε ως αριστερο-δεξιο μετωπο εναντια στο πασοκ.
Δυστυχως οσοι στηριζουμε τις κινησεις αυτες του συριζα και ειμαστε ακοματιστοι καλουμαστε να κατευνασουμε απο την μια την ανησυχια των δεξιων-κεντρων φιλων μισθωτων κυριως,που ηδη λενε τι θα γινουν οι καταθεσεις μας(ακουνε σταση πληρωμων και νομιζουν οτι ειναι ως προς τους μισθους) και απο την αλλη των αριστερων με πιο αγριες και σεβαστες θεσεις υπερ τις πληρης αρνησης του χρεους της εε και λοιπον.
Βλεποντας με ψυχραιμια τα πραγματα γιωργο θεωρω πως ο ΤΣΙΠΡΑΣ πηρε την γεναια ΑΠΟΦΑΣΗ να δωσΕΙ μαχη εξουσιας και να τους κοντραρει στα ισια..
Ασφαλως και η στηριξη του κκε θα ηταν οτι πιο ομορφο στην αριστερα(αλλωστε και την τετραετια 81-85 εδωσε ανοχη στο πασοκ).Ποσο μαλλον που ειδη θελουν οι της δεξιας πληρη συννενωση με τον φοβο οτι θα χασουν την κρατιστικη εξουσια που εχουν(βλεπε κονε..βισματα γνωστος εδω και εκει ...το ολο συστημα εξουσιας που ειναι σαπιο και εχει παντου εναν πασοκο η νεοδημοκρατη)
ΗΔΗ ακουγονται σεναρια ενωσης δρασης-καρατζαφυρερ-ντορας σαμαρα και τζημερου μπας και δεν τους ξεπερασει ο συριζα.

Ο κυριαρχος ελληνικος λαος,εαν ο τσιπρας φανει συνεπης στην αταλαντευτη θεση του για αρνηση μνημονιου,επιστροφης συλλογικων συμβασεων,επιστροφης των μισθων σε επιπεδα 09 που τους κατεβασε ο πρακτορισκος γιωργος και τουλαχιστον μορατοριουμ με ελε για ελεγχο του χρεους, θα στηριξει θεωρω με ενα πολυ μεγαλο ποσοστο αυτην την προσπαθεια. και στην καλπη και στην πλατεια αναβιωνοντας τα κινηματα των αγανακτησμενων και δειχνοντας την δυναμικη του κατα της ληστοσυμμοριας πασοκ-νδ-δντ

φιλικα

Γιώργος Σαρρής είπε...

Αγγελε όποιος Αριστερός θέλει να επιχειρήσει να κυβερνησει στον καπιταλισμό μπορεί να το κάνει. Δεν εχω ιδιαίτερο πρόβλημα μ αυτό, ουτε μπορω να πεισω καποιον που δεν θέλει, να δεχτεί τη δικη μου άποψη και την άποψη του ΚΚΕ ως σωστή.ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΊ ΝΑ ΜΠΛΈΞΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΟΜΩΣ Σ ΑΥΤΌ.
Το τι θα συμβεί στο κίνημα αν τελικά υπάρξει τωρα η αργότερα μετα από τις εκλογες του Ιουνίου Αριστερή κυβερνηση το ξερουμε όλοι μας με απόλυτη σιγουριά. Θα πανε σπίτια τους και θα γυρίσουν στους καναπέδες μεχρι νεωτέρας οι περισσότεροι. Εδω υποχώρησαν εστω για λίγο μετά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και με την κυβερνηση Παπαδημου που τους έλεγαν αηδίες και ακατανόητα ψέματα και δε θα υποχωρήσουν τωρα με κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα ταζει καταργηση του μνημονίου; Αυτα τα πράγματα τα έχω δει ακριβως ίδια με το ΠΑΣΟΚ του 81. Από 450-500 άτομα που συμμετειχαν στις τοτε συνελεύσεις του φοιτητικου συλλόγου που ανήκα ξαφνικά σε χρόνο μηδέν βρεθήκαμε 40-50 που κοιταζόμασταν. Οι υπόλοιποι τόσκασαν ενω οι πασοκοι έλεγαν οτι τα προβλήματα θα τα έλυνε η σοσιαλιστικη κυβερνηση. Τότε υπηρχε η πολυτέλεια να γινει αυτό. Τωρα οχι. Τίς όποιες λύσεις και το όποιο κέρδος θα το δείς οτι δεν θα μπορέσει να τις δώσει κάποια Αριστερή ή άλλη κυβερνηση αλλά το κίνημα αν είναι δυνατό και ζωντανό. Καθε υποχώρηση είναι για μενα αρνητικό σημείο. Ηδη αισθάνομαι ότι έχουμε παρακαθήσει χωρίς κάποια μεγάλη πανελλαδικη κινητοποίηση τη στιγμή που άνθρωποι υποφερουν και εργαζόμενο χανουν τις δουλειές τους.
Εσεις πιστεύετε, όπως πολλές άλλες φορες, οτι οι λύσεις θα δοθούν απόπάνω. Το ΚΚΕ ακριβώς ανάποδα. Αν έλεγε ο Τσίπρας κάτι που να δειχνει οτι θα ζητήσει από το λαό να είναι παρών και σε ετοιμότητα θα σκεφτόμουνα μηπως έχω άδικο. Τωρα δεν πιστευω καθόλου τα τολμηρά μεν λόγια δέ που τα έχω ξανακούσει. Η κυβερνητική εξουσία δεν είναι παρά μια οθόνη όπου προβάλλεται ένα έργο που εκπέμπεται από αλλού. Δεν μπορεί να επηρρεάσει αποφασιστικα τα πράγματα ειδικά αν δεν υπάρχει πίσω της ένα παντοδύναμο κίνημα που να ελέγχει και να σπρώχνει προς τα μπρός και να μην αφήνει κανενα περιθώριο για πισωγυρίσματα.Ρίξε μια ματιά και στο προηγούμενο άρθρο όπου μιλάω γι αυτά.

Γιώργος Σαρρής είπε...

(συνεχεια)
Επίσης σκέφτομαι οτι η πολυπόθητη για σενα κ δυστυχώς κ για τον ΣΥΡΙΖΑ απομόνωση του ΚΚΕ θα έχει σαν αποτέλεσμα το ΚΚΕ Κ ΤΟ ΠΑΜΕ να μείνουν μόνα στο δρόμο και με το βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ αρνητικης προπαγάνδας που θα δημιουργει αντιπάθεια στον πελαγωμένο κόσμο για τις κινητοποιήσεις που θα κάνει "ένα μόνο κόμμα και μια συνδικαλιστική παράταξη κόντρα στη θέληση όλων των άλλων" (αλλά όχι του λαού) θα βάλει σε σοβαρό κίνδυνο όχι μόνο το κίνημα ή τις όποιες κατακτήσεις έχουν μείνει αλλά και τα ίδια τα άτομα που θα συμμετέχουν που το σύστημα θα ψάξει τρόπους για να χτυπήσει και με το νόμο και με τη βία.Αυτα για την ώρα. ΔΥΣΤΥΧΩς ΑΚΌΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΊΘΩ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΆΜΕΣΑ. Επίσης φιλικα

Γιώργος είπε...

'Καταστροφική η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή υπό τις παρούσες συνθήκες'
Αλέκα Παπαρήγα

Αυτή είναι η συγκεκριμένη, σκληρή και σωστή πολιτική γραμμή που έχει το ΚΚΕ Γιώργο;

Γιατί εμένα μου μοιάζει πιο πολύ με Ομολογία Πίστης προς το υπάρχον πολιτικό σύστημα υπό τις παρούσες συνθήκες ;

(Και δεν είναι η πρώτη φορά που μου αφήνει αυτή την αίσθηση - για να είμαι ειλικρινής!...)

Ανώνυμος είπε...

@γιώργος
Μάλλον είδες μόνο αυτό που σε συμφέρει για να βγάλεις "αντικειμενικά συμπεράσματα".Το υπόλοιπο για να σου θυμήσω ήταν"θα ήταν καταστροφική...χωρίς να συνοδεύεται ταυτόχρονα απο την έξοδο απο την ΕΕ."
Αλλά όταν οι αυταπάτες σας,σας οδηγήσουν στο ίδιο και χειρότερο τραγικο αδιέξοδο τότε οι μοναδικές σας επιλογές θα είναι ή να αυτοκτονήσετε ή να συμμαχήσετε με την τάξη σας...

ο κυριος αμ είπε...

Καλημέρα ,
τίτλοι σαν τον σημερινό , στον Ριζοσπάστη , σίγουρα στέλνουν στον καναπέ και τον τελευταίο υποψιασμένο αριστερό .
Αν είναι ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ "Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις , η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις , η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών , να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock και η δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του. " . Τότε πραγματικά , έχω πρόβλημα κατανόησις απλών ελληνικών .
Μα η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ Γιώργο μου ;
Μήπως η σεχταριστική ηγετική ομάδα του ΚΚΕ , ξέχασε πόσες φορές στο παρελθόν έχει υπογράψει και καταθέσει ΜΑΖΙ με το λεγόμενο κόμμα του Ευρωμονόδρομου , πρόταση για την καθιέρωση της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ;
Δυστυχώς , αυτή η ομάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ , στον βαθμό που του αναλογεί , είναι υπεύθυνοι , απέναντι στον εργαζόμενο Λαό και αυτός ο Λαός , που σήμερα υποτιμάται , θα τους κρίνει και τους δύο πολύ σύντομα .

akrat είπε...

είναι μια ΣΤΙΓΜΗ στην πορεία της βαθιάς κρίσης και της επερχόμενης ταξικής σύγκρουσης...

ούλα ανοκτά...

Γιώργος Σαρρής είπε...

Γιώργος
Σου απάντησε ήδη ο ανώνυμος, αυτη ηταν η ολοκληρωμένη απάντηση της Παπαρήγα. Μην κατανταμε σε διαστρευλωση για να βγει ντε και καλά το συμπέρασμα και η εμμονή που έχουμε στο μυαλό μας.
Δηλαδή θα μπορούσε να βγάλει εκτός ευρώ την Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ και να το κάνει υπερ του λαού κ των εργζόμενων; Η τέλως πάντων υπάρχουν οικονομοτεχνικές λύσεις με ουδέτερο πρόσημο. Ακόμη και τις κρατικοποιήσεις τραπεζών τις έκαναν και στην Αμερική και μάλιστα πιο σωστα από ό,τι σχεδιάζουν εδω. Το εκαναν όμως για τη σωτηρία του καπιταλισμού. Γιατί ενοχλούν οι ολοκληρωμένες πολιτικές τοποθετήσεις;Τα ίδια συμβαίνουν και στα σωματεία όπου οι άλλες δημοκρατικές παρατάξεις διαμαρτύρονται και χλευάζουν τα ολοκληρωμένα πολιτικά πλαίσια που βαζει το ΠΑΜΕ.

admin είπε...

Απο ότι κατάλαβα το ΚΚΕ λέει οτι δεν πιστεύει στον κοινοβουλευτισμό, αλλά στον Σοσιαλισμό. Πολύ ωραία μέχρι εδώ αν εξαιρέσουμε βέβαια την συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση το 1989.
Να ρωτήσω κάτι;
Ο κόσμος πως θα καταλάβει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και του κοινοβουλευτισμού;
Θα περάσει απο κάποιες σχολές επιμόρφωσης στελεχών ;
Η απάντηση είναι απλή και είναι η απάντηση του ΚΚΕ μέχρι το 1996, χρησιμοποιώντας το κοινοβούλιο και δείχνοντας τα όριά του, μπορούν συμμετέχοντας σε κυβέρνηση οι κομμουνιστές να εκπαιδεύσουν τον κόσμο με τρόπο που κανένα σχολείο δεν μπορεί.
Μαζί με τους εργαζόμενους πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις της τρόικας και των τραπεζιτών . Η κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να κάνει αφάνταστα πολιτικά προχωρήματα στον κόσμο, για ένα πολύ σημαντικό λόγο οτι μπορεί να μην αποτελεί αυτοσκοπό ,αλλά μέσο για την ανατροπή και τον σοσιαλισμό.

Γιώργος Σαρρής είπε...

@Κύριος αμ
Δεν είναι κακό να καταλήγει κανείς σε διαφωνία με μια θέση. Κακό είναι να το κανει χωρίς να την έχει διαβάσει. Διαβαστε καμια φορά προσεκτικά και με ενδιαφέρον τις θεσεις του ΚΚΕ.
Το ΚΚΕ π.χ. δεν λεει πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ "εκπροσωπουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου", όπως κάνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οποιος το λεει αυτό είτε δεν εχει καταλάβει είτε διαστρευλώνει. Το ΚΚΕ λεει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης με αυτά τα συμφέροντα. Τωρα όμως που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι δεν μπορεί να βρεθεί μια θέση χρυσή τομη που να ικανοποιει και τους εργάτες-εργαζόμενους και τα επιχειρηματικά συμφέροντα μικρά κ μεγάλα και το καπιταλιστικό σύστημα που είναι ο πνιγμένος που αρπάζεται από τα μαλλιά όποιου βρεθεί μπροστά του και μπορεί να τον εξουσιάσει. Π.Χ. Πόσο φιλολαική μπορεί να έιναι μια θέση μή σύγκρουσης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που η αλήθεια είναι ότι το σύστημα έχει καταφέρει να την φυτέψει στο μυαλό μιας μεγάλης μάζας εργαζόμενων σαν λύση παρότι είναι τραγικό νεοφιλελεύθερο λάθος. ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΎΝ να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των υπο ισδιωτικοποίηση εταιρειών με την υποστήριξη των ταξικων δυνάμεων που εχουν καταλάβει πως ιδιωτικοποιήσεις =νεοφιλελευθερισμός. Κι αυτό μόνο με σύγκρουση μπορεί να γίνει.
Επίσης κανείς δεν αρνείται οτι ο Τσίπρας "τόλμησε" να τα πεί. Πριν από τον Τσίπρα είχαν επίσης "τολμήσει" κι άλλοι και μάλιστα καλύτερα όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό που δεν τόλμησαν ήταν να σταθούν μέχρι τέλους υπέρ των εργαζόμενων και όχι υπέρ του κεφαλαίου. Στα λόγια είναι όλα εύκολα. Στην πράξη όμως χωρίς κάλεσμα για ένα δυνατό και ανυποχώρητο λαικό κίνημα μόνο πισωγυρίσματα μπορούν να γίνουν. Και αυτή τη στιγμή το χειρότερο που μπορεί να γίνει από την πλευρά ετοιμοπόλεμων αριστερών είναι αυτό που λεγόταν και το '81."Ας δώσουμε μια ευκαιρία, ας περιμένουμε και βλέπουμε" Δεν έχουμε καιρό να περιμένουμε. Οι αυταπάτες σκοτώνουν.Ελπίζω να επιβιώσουμε γιατί βλέπω πολλούς που μεχρι χτες ήταν στους δρόμους να είναι τώρα έτοιμοι να τις πιστέψουν. Τουλάχιστον ας μην προσπαθούν να τραβήξουν μαζί τους στο γκρεμό κι αυτούς που μένουν σταθερά στο 'ΤΈΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΆΤΕΣ, Η ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ"

ShareThis