Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Και ξαφνικά....χρεοκόπησε η Καταλωνία!


Κι εκεί που όλοι μιλούσαν για την Ελλάδα ξαφνικά η βόμβα έσκασε αλλού.
Η Καταλωνία μία από τις 17 αυτόνομες περιοχές (ισπ. Comunidades Autónomas) που απαρτίζουν το Βασίλειο της Ισπανίας με πληθυσμό 7 εκατομμυρίων κατοίκων δήλωσε αδυναμία πληρωμών!!
Τα σπρεντς της Ισπανίας ξανατράβηξαν την ανηφόρα -αν και όχι ανάλογα με την είδηση- και ο Ραχόι πρεπει να βρει άλλη δικαιολογία για τις αιτίες της κρίσης στην Ισπανία και να αφήσει την Ελλάδα στην "ησυχία της".
Μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, της Bancia, χθες η  Καταλονία ζήτησε βοήθεια και την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Μαυρα σύννεφα κατάμαυρα λοιπόν στον Ιβηρικό ουρανό καθώς η περιφέρεια, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της ισπανικής οικονομίας, δε μπορεί μέχρι το τέλος του μήνα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Ο δεξιός εθνικιστής  Artur Mas, πρόεδρος της Καταλωνίας, σήκωσε τα χέρια ψηλά λοιπόν και ζητάει άμεσα βοήθεια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνουν τα 13δις ευρώ ως το τέλος του χρόνου!
"Το εντελώς παράλογο", γράφει το Πρωτο Θέμα,  "είναι πως το χρέος της Καταλονίας ελέγχεται, σε ποσοστό περί το 25%, από μικροομολογιούχους οι οποίοι έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους στα λεγόμενα «πατριωτικά ομόλογα» (patriot bonds). Και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα."

Αυτά πρέπει να τα βλέπουν αυτοί που νομίζουν πως κομίζουν νέες σωτήριες ιδέες , έντός συστήματος, που θα σώσουν την άσωστη κάτάσταση. Οσο πιο γρήγορα καταλάβουν πως πρεπει ο λαός να ξέρει την αλήθεια και να ετοιμάζεται για σύγκρουση με την ΕΕ και τους εγχώριους προστατευόμενούς της τόσο το καλύτερο.
Να πουμε  ακόμη οτι παρά το παράξενο ότι ο Αρτουρ Μας ζητάει βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση την ώρα ακριβως που μιλάει για ανεξαρτητοποίηση της Περιφέρειας από τον κυβερνητικό έλεγχο, αυτό δεν αμβλύνει τις αυτονομιστικές διαθέσεις στην περιφέρεια αυτή αφού οι  Καταλανοί θεωρούν πως  άν  ήταν ανεξάρτητοι δεν θα είχαν χτυπηθεί  από την οικονομική κρίση σε τέτοιο βαθμό.
Αντε τωρα θα μου πείτε, να τα βγάλει πέρα η Ισπανια χωρίς Μπαρτσα...
Η Καταλούνια να πούμε οτι είναι  η πλουσιότερη  περιοχή της Ισπανίας και το  ΑΕΠ της φτάνει συνολικά το ΑΕΠ της Ελλάδας!

Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν και σ'αυτούς αλλά και σε όλους όσους νομίζουν πως θα ξεμπερδέψουν το κουβάρι μπερδεύοντάς το ακόμη περισσότερο με ψέματα

6 σχόλια:

akrat είπε...

καλησπέρα

δεν ξεμπλέκει το ρημάδι πουθενά....

είναι άρρωστος ο καπιταλισμός

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

Πρί Καταλονίας. Οι Ισπανοί δεν σφύριζαν αδιάφορα για την κρίση η οποία δήθεν είναι φαινόμενο αδύναμων οικονομιών; Τώρα άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ κάτω από τα μάτια τους; Προχθές μας έλεγε άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο Ραχόι! Τι θα πει τώρα, άλλο Ισπανία άλλο Βασκία, άλλο Ανδαλουσία κλπ; Και νομίζει ότι θα γλυτώσει η κεντρική κυβέρνηση όταν οι Περιφέρειες πτωχεύουν; Όνειρα γλυκά!
*****
Για το φαινόμενο των χωρών που βυθίζονται σταδιακά στην κρίση βυθίζοντας και το σύστημα και ωθώντας στον πόλεμο.
Μπρος-πίσω, πάνω – κάτω κ.ο.κ. τη μια νομίζουν ότι η κρίση είναι κακό όνειρο την άλλη είναι κόλαση και έτσι ο καπιταλισμός διολισθαίνει από χρόνο σε χρόνο σε διαρκώς βαθύτερη κρίση. Θυμίζει δεκαετία του ’30 που κάθε λίγο ξεπερνούσε την κρίση και τελικά κατάληξε σε γιγάντια παγκόσμια κρίση και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου (υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και αργού ««υπαρυσυσσωρευμένου» ανθρώπινου δυναμικού) με τον Β Παγκόσμιο πόλεμο.

Αν τώρα οι πόλεμοι τύπου Γιουγκοσλαβίας, Αφγανιστάν, Ιράκ, Καυκάσου, Λιβύης, και προσεχώς Συρίας, Ιράν και δεν ξέρουμε που αλλού, μας φαίνονται σαν αποκλίσεις από μια κανονική λειτουργία του συστήματος, ας θυμηθούμε τους πολέμους τη Αιθιοπίας, της Μαντζουρίας, του «Άνσλους», της Τσεχοσλοβακίας κλπ για να καταλάβουμε τα προεόρτια. Προεόρτια πολέμου αν οι λαοί δεν δράσουν έγκαιρα και δεν σταματήσουν τους ιμπεριαλιστές.
Και μη μας πούνε α, ο καπιταλισμός σήμερα άλλαξε γιατί θα θυμίσω τις ίδιες ηλιθιότητες που έλεγαν, ότι ποτέ δεν θα ξαναγίνει κρίση τύπου ’29, το ευρώ θα είναι σταθερό, η ΕΕ είναι τεράστια οικονομική δύναμη και δεν θα έχει κρίση και άλλα τέτοια φούμαρα. Η ταυτολογία Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ είναι η μόνη απάντηση που χρειάζεται σε όλους αυτούς τους κουφιοκεφαλάκηδες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαίο ότι χρεωκόπησε η πιο πλούσια περιοχή, αυτή που έχει βαθειά ιστορία αντίστασης, αυτη όπου ο κόσμος διαδηλώνει με τις σημαίες του Δημοκρατικού Στρατού της Ισπανίας. Τώρα θα μου πείτε, πώς αυτή η περιοχή έχει αφ' ενός δεξιό κυβερνήτη και κομμουνιστο-αναρχικούς κατοίκους, άγνωστο... "πάρτε όμως μια χρεωκοπία να στρώσετε, που θέλετε κι αυτονομία". Επειδή η Καταλωνία είναι χώρος πολυσχιδών πολιτικών και οικονομικών πειραματισμών, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει ο κόσμος από τη βάση...

Γιώργος Σαρρής είπε...

E τωρα χωρίς να ειμαι και απολυτα γνωστης το κομμουνιστο-αναρχικοί κάτοικοι πάει στο παρελθόν κι οχι στο σημερα του Αρτουρ Μας, γιατι μετά πό δεκαετίες δικτατορίας και ακμαζοντος καπιταλισμού πολλα έχουν αλλάξει. Βεβαια η παράδοση και ο μυθος της παντα κρυβουν μεσα τους καποια δυναμικη.

Γιώργος Σαρρής είπε...

AKRAT
Πραγματι όχι μονο δεν ξεμπλεκει αλλα μπλέκει όλο και περισσότερο το κουβάρι. ΜΕ ΤΙς ΟΙΚΟΝΟΜΊΕς τόσο συγκοινωνούντα δοχεία εν τω μετσξυ όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι η εξέλιξη θα είναι αστραπή.Αν ο κόσμος είχε ελάχιστη συνείδηση του πόσο στριμωγμενο είναι το σύστημα, θα είχε άλλη συμπεριφορά.Ακόμα τρωμε το μύθο του πανισχυρου καπιταλισμού όμως, και το κακό είναι οτι οσο πιο αδυναμος τόσο πιο επικίνδυνος θα γινεται προκειμενου να φοβισει.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, έχει ενδιαφέρον να δούμε τί θα κάνουν οι Καταλανοί... όσο για τον καπιταλισμό, δεν ξέρω, κι εμένα έτσι μου φαίνεται, αλλά μόνο οι ιστορικοί του μέλλοντος θα μας πουν με σιγουριά.

ShareThis