Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Με τον τρόπο του Α.Τσίπρα



 "Ζητάμε μαζί να ανατρέψουμε το κατεστημένο και τη κυβέρνηση του μνημονίου και μαζί να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της δημιουργίας."

Ηταν μια εντυπωσιακή ομιλία. Μια ομιλία που είχε σα σκοπό της να δωσει ενθουσιασμό και αέρα νίκης στους αντιπροσώπους και τους παρόντες οπαδούς και μέλη για τις εκλογές που αργά ή γρήγορα θα ερθουν, αλλά μαζί και να αποφύγει τις κακοτοπιές και τις όποιες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αγκάθι στο επιχειρούμενο δύσκολο εγχείρημα της συνένωσης των διάφορων συνιστωσών σε ένα ενιαίο κόμμα.
Ηταν μια ομιλία όπου ο γλαφυρός λόγος αντικατέστησε την ουσία, όχι χωρίς λόγο βέβαια. Ακούγοντας ή διαβάζοντάς την κανείς εντυπωσιάζεται από το πως μπορούν με τόσα πολλά λόγια να ειπωθούν τόσο λίγα.
"... η δημιουργία, και όχι η καταστροφή.","...η ελπίδα, η αισιοδοξία, και όχι ο φόβος και η μιζέρια"
"Οι λαοί δεν εξεγείρονται από την απαισιοδοξία της σκέψης, αλλά από την αισιοδοξία της βούλησης."κλπ.

"Από πειραματόζωο της κρίσης θα γίνουμε ο εμβρυουλκός προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών"
'Τον Ιούνη η χώρα, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία.
Ο φόβος νίκησε οριακά την ελπίδα."

"...η σπίθα που θα βάλει φωτιά στον κάμπο", "...μαζί με το λαό για την κοινωνική χειραφέτηση, την αλλαγή, τη σωτηρία, όχι την καταστροφή." Είναι μερικές φράσεις ενδεικτικές του ύφους της ομιλίας του Α.Τσίπρα που δείχνει την επιλογή που έχουν κάνει επικοινωνιακά στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να μιλούν με ασάφεια για τα πάντα χωρίς τίποτα όμως το συγκεκριμένο που να τους δεσμεύει.
Ετσι βέβαια η μεγάλη αλλαγή(με καθαρές λογικές και συναισθηματικές παραπομπές), η "Ανατροπή" και όλα τα άλλα σχετικά που ανέφερε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν όπως έπρεπε χωρίς περιεχόμενο.
Εδώ όμως καρφώθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
"Ζητάμε" είπε "μαζί να ανατρέψουμε το κατεστημένο και τη κυβέρνηση του μνημονίου και μαζί να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της δημιουργίας."
Τι εννοούσε όμως; Ποια στιγμή "δικαιοσύνης, προκοπής και δημιουργίας"νοσταλγούσε,  που γκρεμίστηκε και πρέπει να την ξαναχτίσουμε . 
Και επειδή απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ θα του πούμε οτι εμείς δεν θέλουμε ούτε να ξαναχτίσουμε, ούτε να δώσουμε χέρι να ξανασταθεί ο καπιταλισμός στα πόδια του για να λοιώσει τα παιδιά μας στο μέλλον. Να τον γκρεμίσουμε θέλουμε και να χτίσουμε άλλο κόσμο, σοσιαλιστικό, γιατι αυτός είναι ο μόνος κόσμος "δικαιοσύνης και προκοπής"
Θα μας πουν βέβαια ένα σωρό. Οτι είμαστε εμπαθείς(εδώ μας είπαν σκατόψυχους...), ότι πάμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι κ.α. Ομως σε μια τόσο κρίσιμη ομιλία, όπου η παραμικρή "λάθος" διατύπωση θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εγχείρημα της ενοποίησης, είναι απόλυτα βέβαιο ότι κάθε λέξη έχει επιλεγεί συνειδητά και με προσοχή. Κάθε λέξη έχει λοιπόν το νόημα της. Η χθεσινή δεν ήταν η ομιλία ένός οποιουδήποτε στελέχους σε καποια τυχαία προεκλογική. Ηταν η ομιλία Τσίπρα στην πιο κρίσιμη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει νόημα να σταθούμε σε άλλα συγκεκριμένα σημεία μιας τόσο γενικόλογης γλαφυρής ομιλίας, αφού όλα αυτά και σε αυτό το ύφος τα έχουμε ξανακούσει και από τον Α.Τσίπρα, αλλά και τα έχουμε νοιώσει στο πετσι μας τι σημαίνουν, όταν δεκαετίες πριν με τον ίδιο ακριβώς γενικόλογο, ενθουσιαστικό και "ενωτικό" τρόπο προσπαθούσε ο Α.Παπανδρέου να εφησυχάσει και να παρασύρει τις μάζες μακριά από τους αγώνες.
Θα πούμε απλά ότι θα θέλαμε κι εμείς αλλά σίγουρα και πολλά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξέρουμε ποιά είναι τα συγκεκριμένα βήματα που έχει στο μυαλό του ο Α.Τσίπρας να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει όλη αυτή την ζοφερή κατάσταση που πνίγει το λαό και ζητάει διέξοδο. Αν σημαία του παραμένει το "όχι στο μνημόνιο", αυτό δε μας λέει τίποτα, αφού το ίδιο έλεγε και η ΔΗΜΑΡ και να που κατέληξε. Το ίδιο λένε και οι Ανεξ.Έλληνες αλλά ξέρουμε που θα καταλήξουν.'Οχι στο μνημόνιο" και ναι σε τί; Στην "παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας"; Ποιας οικονομίας; Του καπιταλισμού χωρίς να αγγιχτούν οι δομές του; Με σταθερή κατεύθυνση τη δανειοδότηση από την ΕΚΤ όπως και ο ίδιος είπε πρόσφατα; Εντός της ΕΕ και φυσικά των εκβιασμών που ασκεί και θα ασκεί; Με παραμονή στο ΝΑΤΟ χωρίς καν να γίνεται νύξη για το τι στάση θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν αύριο ξεκινήσει πόλεμος και επίθεση κατά της Συρίας;
Και για τα πιο συγκεκριμένα; Τι θα γίνει με τις ιδιωτικοποιήσεις ας πούμε; Θ ακυρωθούν όπως έλεγαν και δεν θα γίνουν; Η θα γίνουν σε καλύτερες τιμές αφού πρέπει να χρησιμοποιηθεί η δημόσια περιουσία για το δανεισμό της χώρας όπως είπε πρόσφατα ο Γ.Δραγασάκης;
Και τελικά σ'αυτό το κάλεσμα για Αριστερή κυβέρνηση που και πάλι ακούστηκε και μάλιστα πολύ "Αριστερά" ποιοι θα συμμετέχουν; Οι όποιες Αριστερές δυνάμεις ή όλες οι "υγιείς πατριωτικές και δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και αν διαφωνούμε σε πολλά" όπως είπε ο Α.Τσίπρας 1 εβδομάδα πριν στην εφημερίδα "6 μέρες". Κι αν τελικά σ'αυτό το εθνοπατριωτικό κάλεσμα χωράνε όλοι, αντιιμπεριαλιστές και μή, αντικαπιταλιστές και φιλοκαπιταλιστές(όπως σαφέστατα είναι οι ΑΝΕΛ) τι δουλειά έχει το ΚΚΕ και του χτυπάνε δήθεν και πάλι την πορτα;
Θα λέγαμε γιατί δεν το αφήνουν στο δικό του δρόμο και ασχολούνται μαζί του, αλλά ξέρουμε το γιατί.
Τι λέει δηλαδή ο Α.Τσίπρας στο ΚΚΕ; Εγκαταλείψτε τις θέσεις σας για την ΕΕ, τον ιμπεριαλισμό, την εξουσία στο λαό, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, δηλαδή όλα(!), μετατραπείτε σε άλλο κόμμα και πάμε όλοι μαζί ...στο  άγνωστο με βάρκα την ελπίδα για να είμαστε πολλοί. Ξεχάστε τις θέσεις της ΕΕ, ότι "ναζισμός και κομμουνισμός είναι το ίδιο επικίνδυνα"(!!), ξεχάστε ότι η ΕΕ κανει εμπάργκο στην Κούβα κι ελάτε μαζί μας να παλέψουμε ενάντια στο Μερκελισμό στο πλάι του σ.Ομπάμα. Μα είναι με τα καλά τους; Φυσικά και είναι. Ξέρουν πολύ καλά τι λένε. Οπως ξέρουν ότι δεν τα λένε στο ΚΚΕ που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να κάνει τέτοια χάρη στο σύστημα. Τα λένε στην κοινωνία με αριστοτεχνικό τρόπο, για να μην τυχόν και στρέψει το βλέμμα της προς τους "σεχταριστές" του ΚΚΕ-αλλά και για να πιεστεί έτσι το ΚΚΕ- που δεν συνεργάζονται με αυτούς τους τόσο υπέροχα ενωτικούς!
Πόσο υπέροχα ενωτικούς όμως;

Μια γρήγορη ματια στην αναφορά στο ΚΚΕ.
"Μελίπηχτη" πραγματικά που έλεγε κι ο γερο- Βάρναλης!
Γεμάτη δηλητήριο όμως στην ουσία.
Kαι τι δεν είπε μες το μπόλικο μέλι.
Οτι το ΚΚΕ "ασκεί κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς". Επιχειρήματα της δεξιάς είναι αυτό; "Το βαρίδι του ΣΥΡΙΖΑ που ΘΑ τον οδηγήσει στον ίδιο δρόμο(με το ΠΑΣΟΚ) είναι ότι δεν έχει γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.". Η μήπως αυτό;"Το κριτήριο για μας είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης ο καπιταλιστικός δρόμος και ο σοσιαλιστικός. Κριτήριο για μας είναι η αντίθεση κεφάλαιο-εργασία, μονοπώλια-λαός. Κριτήριο για μας είναι η Ελλάδα ανεξάρτητη, διεθνιστική για τους λαούς και απαλλαγμένη από τις ιμπεριαλιστικές δεσμεύεις και εξαρτήσεις." Αυτή είναι με 2 μόνο φράσεις η κριτική του ΚΚΕ και γι αυτά ο Α.Τσίπρας δεν είπε απολύτως τιποτα. Γιατί; Γιατί αν έλεγε θα έμπλεκε με τη δική του πλευρά και θα δημιουργούσε προβλήματα που βέβαια δεν ήθελε, ειδικά τώρα.

Είπε κι άλλα ενωτικά όμως.
"Μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα"! Εχουν τρελαθεί στο χειροκρότημα ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς! Αρπάζονται από την παραμικρή ασάφεια, που μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε λιγόλεξη αναφορά στελέχους του ΚΚΕ, προκειμένου να ξεφύγουν από την ουσία με την οποία βέβαια έχουν μεγάλο πρόβλημα.
"Από την ηγεσία του ΚΚΕ, ένα πράγμα περιμένουμε: Να μην αφήνει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας βορά στα χέρια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της Μέρκελ."είπε ο Α.Τσίπρας. Αφήνει δηλαδή την εργατική τάξη στα χερια του Σαμαρά και της Μέρκελ επειδή αρνείται να πέσει στην αγκαλιά του πιστού στην ΕΕ ΣΥΡΙΖΑ; Θαύμα! (Περιττό ίσως να πούμε ότι καμιά άλλη φορά, και σε αυτήν και σε άλλες ομιλιες του, ο Α.Τσίπρας δεν ξαναείπε  αυτό  το δίλεξο,"εργατική τάξη".Ξέρουν όμως ότι συγκινεί τους κομμουνιστές, οπότε είπαν μια φορά να της κάνουν την τιμή να την αναφέρουν)

Το καλύτερο όμως ήταν  το ότι το ΚΚΕ "επιλέγει να στέκεται απέναντι" και "δεν παίρνει μέρος σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και πολιτικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στο τόπο μας..."
Το ΚΚΕ λοιπόν που εκτός των άλλων, ήταν αυτό που γέμισε τους δρόμους το τελευταίο δίμηνο, από τις 3 Γενικές Απεργίες μέχρι την επέτειο της 17 Νοέμβρη -όταν ο Συριζα επέλεγε να φύγει από την Αμερικανικη πρεσβεία και να μη συνεχίσει προς την Ισραηλινή για να μη χαλάσει καρδιές-, στέκεται απέναντι στην Ανατροπή... Το ΚΚΕ που ήδη μετράει 2 νεκρούς τον τελευταίο χρόνο, και τόσους αγωνιστές του απολυμένους λόγω της συμμετοχής τους στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης όταν οι άλλοι επιλέγουν τη χαλαρότητα, πάει κόντρα "στη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης" Πιο ενωτικός δολοφονείς... Με τέτοιο σφιχταγκάλιασμα κινδυνεύουμε από ασφυξία. Έλεος!

Έκανε ο Α.Τσίπρας αναφορά και στην ΕΔΑ, φυσικά, "που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 επειδή έγινε ένα με την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα, αλλά κυρίως επειδή πίστεψε στην ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων" Η ΕΔΑ βέβαια πράγματι έγινε ένα με την εργατική τάξη και το λαικό κίνημα αλλά το κατάφερε αυτό γιατί ελάχιστη σχεση είχε πολιτικά με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΔΑ φώναζε "ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ" και αποκαλούσε "λάκο των λεόντων" την αγαπημένη του ΣΥΡΙΖΑ "Ευρώπη". Σ' αυτή τη βάση προχώρησε τότε και φυσικά έχοντας πίσω της το ηρωικό ΚΚΕ της παρανομίας με τα όποια λάθη του(όπως αυτό της διαλυσης των οργανώσεών του το 1958 για το οποίο το ΚΚΕ έχει κάνει αυτοκριτική όπως και για όλα τα άλλα που φυσικά δεν έγιναν από δειλία)

Η σύγκρουση  είναι σύγκρουση και δεν γίνεται να είναι εύκολη
Είπε ο Α.Τσίπρας ότι  "ο λαός μας ακουμπά τις ελπίδες του πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ"..
"Ας αναλάβουμε με θάρρος τις ευθύνες μας" είπε.
Πραγματι μιά πολύ μεγαλη μερίδα του λαού ελπίζει στο ΣΥΡΙΖΑ κι έχει στρέψει το βλέμμα της προς τα κεί, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα...
Η σύγκρουση όμως είναι σύγκρουση και δεν γίνεται να είναι εύκολη. Οποιος το λέει αυτό, όποιος προσπαθεί να το καρφώσει στη συνειδηση του λαού, που πρεπει να παλέψει με νύχια και με δόντια για το σήμερα και το αύριό του, για την ίδια του την ύπαρξη χωρίς υπερβολή, μόνο κακό μπορεί να κάνει. Ο εφησυχασμός στις μέρες μας κυριολεκτικά σκοτώνει.

Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον λοιπόν το τι θα κάνει με αυτές τις ελπίδες του λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τι θα κάνει με το χρέος που είπε πως έχει απέναντι σε όλους όσους γλαφυρά ανέφερε.
Δυστυχώς τα σημάδια τελευταία είναι θολά και αρνητικά.
Μοιαζει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ με καταστάσεις που βιώσαμε και είδαμε που μας πήγαν." Έμοιαζε" και χθες στο ΣΕΦ ακόμη πιο πολύ, με τόσα νέα μέλη και στελέχη που λίγο πριν βρίσκονταν κάτω από άλλη στέγη που καμιά εντελώς σχέση δεν είχε με "το  όραμα της Αριστεράς" πόσο μάλλον των κομμουνιστών. 

Οπως είπε και η Α.Παπαρήγα λίγες μέρες πριν "Αρχίζετε να μοιάζετε παντού στο ΠΑΣΟΚ και στην τακτική και στις μέθοδες προπαγάνδας"

Ξέχασα να πω ότι ο Α.Τσίπρας ανέφερε μια φορά και τη λέξη σοσιαλισμός."Για το σοσιαλισμό του σήμερα" είπε. Χωρίς φυσικά να τον ορίσει...

3 σχόλια:

Red Star είπε...

Απολαυστική και κατατοπιστική ανάλυση.
Ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του (αν και δυστυχώς και τον Ιούνιο πολλοί είχαν βγάλει τα συμπεράσματα τους με το 8,5 % του Κ.Κ.Ε τον Μάη) ,αλλά έπεσαν στην παγίδα του νέου δικομματισμού.Και τότε ήταν 19 η Ν.Δ 17 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ,δικομματισμός σε μικρογραφία, τώρα ξεκινούν από 30 η Ν.Δ και 27 ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Nτελαλης είπε...

Έχει αποδειχθεί δυστυχώς, πως ο άνθρωπος δεν διδάχθηκε και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τα αυτονόητα, σ’ αυτή την πορεία εκατομμυρίων ετών πάνω στη γη. Ότι δηλαδή δεν είναι ιδιοκτήτης, παρά περαστικός διαχειριστής, που όμως ο πλούτος που παράγεται πάνω στη γη του δίνει τη δυνατότητα να ζει όμορφα και χωρίς μεγάλο κόπο.
Ακόμη ότι καθένας από μας, είναι το ίδιο άξιος, όσο και ο πιο χαρισματικός ηγέτης που μας επιβάλλουν…
Ας δώσουμε λοιπόν έμφαση στην παιδεία, στην εμπειρία, στον αλληλοσεβασμό, στην ανάγκη για εργασία…
Άποψή μου είναι πως όλοι οι άνθρωποι έχουν χώρο εργασίας, καθένας στην δική του δεξιότητα…
Τώρα, αλλά από πολύ παλαιότερα, αυτά τα υπαλληλάκια της «νέας τάξης» μας μετατρέπουν συστηματικά σε χώρα ανέργων και τεμπέληδων…
Τι τύχη μπορούμε να ‘χουμε, αν δεν πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας;

Giannis Pit. είπε...

Εκπληκτική παρουσίαση και ανάλυση πράγματι. Και γεμάτη αλήθεια για την καθεστωτική μετάλλαξη και επικοινωνιακά στα μούτρα μας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη πλέον αυτό μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τις ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ να βγεί μπροστά, να βάλει στην άκρη, όπως τελευταία κάνει τις κινηματικές αγκυλώσεις και φοβίες του παρελθόντος, να ξεβρακώσει στο πεζοδρόμιο την ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και τέλος, κάνοντας σφήνα ουσιαστική στα αριστερά της κοινωνίας, επιτέλους να ανοίξει διαλόγους επικοινωνίας με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ(μ-λ) μέσα στο Κίνημα σε θέσεις που δεν αλλάζουν την αυτονομία κάθε χώρου.
Μιατέτοια προοπτική θα είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ στα μάτια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και θα προστατέψει το κόσμο από το να πισωγυρίσει στους φασίστες της Χ.Α.

ShareThis