Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η κρίση πατάει γκάζι.



Διαβάζουμε στα ΝΕΑ για τις δηλώσεις Ολι Ρεν γύρω από τις καταθεσεις:

Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο φινλανδικό δίκτυο YLE, ο Ολι Ρεν επανέλαβε ότι η Κύπρος «είναι ξεχωριστή περίπτωση», σημείωσε όμως ότι οι μεγαλοκαταθέτες είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα, με βάση την υπό σχεδιασμό οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση κατάρρευσης τραπεζών.

«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μια πολύ σαφής ιεραρχία. Πρώτα οι μέτοχοι και στη συνέχεια ίσως οι μη ασφαλισμένες επενδύσεις και καταθέσεις. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι διασφαλισμένες».


Η πρώτη μας παρατήρηση είναι ότι ξεχωρίζει φυσιολογικές και "ειδικές περιπτώσεις".
Που σημαίνει ότι αν υπάρξει και κάποια 'αλλη "ειδική περίπτωση" δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα αποφασιστεί.
Η επίμονες πάντως και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις γύρω από ένα θέμα "ταμπού" για το οποίο κανονικά θα έπρεπε να "απαγορεύεται" η συζήτηση, αφού ένα bank run θα μπορούσε να προκαλέσει τρομερή και ανεπανόρθωτη ζημιά, σημαίνει, από τη μια ότι οι τράπεζες είναι σε απελπιστική κατάσταση και από την άλλη ότι όλοι οι "σίγουροι τρόποι διάσωσης" και ανακεφαλαιοποίησης(μέσω ESM, μνημονίων κλπ.) είναι φτερό στον άνεμο και δεν επαρκούν. Ετσι αναγκάζονται να θίξουν το ταμπού των καταθέσεων.
Δια της πλαγίας βέβαια εννοούν όλες τις καταθέσεις. Κι αυτό γιατί αφού μετά από όλα αυτά είναι λογικό ότι θα έχουμε τεράστιες μετακινήσεις μεγάλων καταθέσεων προς πιο "σίγουρα λιμάνια", αν και δεν μπορεί να δει εύκολα κανείς που μπορεί να υπάρχουν αυτά, είναι επόμενο ότι αν δεν επαρκούν τα κεφάλαια τότε θα έχουμε έκτακτες και "ειδικές περιπτώσεις" όπου θα χρειαστεί να μπεί χέρι και στις μικρές καταθέσεις. Mε λίγα λόγια, λίγο πριν το βομβαρδισμό, κατά κάποιο τρόπο εκδίδουν "ταξιδιωτική οδηγία" προς τις μεγάλες καταθέσεις να κάνουν τα δέοντα και να απομακρυνθούν από τις επικίνδυνες ζώνες.


Νομίζω ότι θα έχουμε εξελίξεις στο επόμενο διάστημα. Η κρίση πατάει γκάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis