Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Κεφαλαιοποίηση κερδών


Aριστερά και πολιτική

Η επέλαση «θετικών ειδήσεων» τις τελευταίες ημέρες έχουν ένα διπλό στόχο: Από τη μια να δείξουν ότι τα μέτρα του ΔΝΤ πετυχαίνουν και άρα όσο σκληρά και αν είναι έχουν αποτέλεσμα και καλώς εληφθησαν και από την άλλη να κεφαλαιοποιηθούν τα κέρδη και να νομιμοποιηθούν με τον καθησυχασμό της κοινής γνώμης πως ό,τι έγινε, έγινε και τώρα έρχονται «καλές μέρες». Άρα δεν χρειάζεται να ετοιμάζεται ο λαός για καμία κινητοποίηση τους επόμενους μήνες και η όποια δυσκολία είναι αποδεκτή αφού το μέλλον προδιαγράφεται "καλό".

Αυτή η τακτική ενισχύθηκε με την εμφάνιση των κερδών του κεφαλαίου ως κέρδη για το λαό!!! Η κίνηση της τράπεζα Πειραιώς να εξαγοράσει την ΑΤΕ και το ΤΤ παρουσιάστηκε σαν σπουδαίο γεγονός για την Ελλάδα και προτρέπεται το κεφάλαιο να ακολουθήσει τη πρακτική των εξαγορών και συγχωνεύσεων και φυσικά την αγορά κοψοχρονιά των υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Η μονοπώληση στο απόγειό της παρουσιάζεται ως λαϊκό ζητούμενο για σταθερή οικονομία!!!

Το ΔΝΤ μας έβγαλε από την εντατική! Τα μέτρα αποδίδουν! Αυτό λέει η έκθεσή του μόλις το λαϊκό εισόδημα και το ασφαλιστικό πήγαν στη κόλαση. Ευλογεί τα γένια του. Πανηγύρια παντού στα κανάλια αλλά με νόημα. Βγήκαμε επειδή εφαρμόσαμε σκληρά μέτρα, άρα μη ζητάτε τίποτα από όσα κόψαμε, θα χρειαστεί να κόψουμε και άλλα για να πάμε ακόμα καλύτερα!!! Ποιοι θα πάνε καλύτερα δηλαδή;;;;

Το έλλειμμα του δημοσίου (της… ΝΔ) μειώθηκε κατακόρυφα! Ούτε γάζες δεν αγοράζουμε!!!

Το ευρώ, λένε ότι, ανεβαίνει… εξ αιτίας των επιτυχιών της κυβέρνησης του ΓΑΠ!!! Ο μεγαλοϊδεατισμός στο απόγειό του!

Η ΕΓΣΣΕ που μειώνει τους μισθούς περί το 13% σε 3 χρόνια (αύξηση το λένε χωρίς ντροπή!!!) παρουσιάζεται ως επιτυχία της διάσωσης του 13ου και 14ου μισθού και αυτών των ίδιων των συλλογικών διαπραγματεύσεων(!!!), Έτσι, έστησαν πανηγύρι οι σφογκολολάριοι του κεφαλαίου. Γιατί όχι αφού οι μισθοί των νέων θα είναι κάτω από την ΕΓΣΣΕ και με το νόμο; Ποια διάσωση των συλλογικών συμβάσεων;;;

Το κεφάλαιο έχει πάρτι, ο λαός κηδεύει τα δικαιώματά του αλλά τι να λέμε τώρα, η διαστροφή όλων των όρων είναι κανόνας. Ο ΓΑΠ από τη Σύμη μας το εμπέδωσε μιλώντας για… χαρά, ομορφιά κλπ (!) που πρέπει να έχουμε, «για να οδηγηθούμε (με την… ΕΓΣΣΕ και το ΔΝΤ) σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα μας δώσει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε μια Πολιτεία, μια κοινωνία, με κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια». Δεν είναι παράκρουση, είναι το πιστεύω το κεφαλαίου που ερμηνεύει τη δυστυχία του εργαζόμενου λαού σε ευτυχία δια στόματος διαχειριστή του.

Το χρηματιστήριο, μας λένε, κινείται, επί τέλους, θετικά και ετοιμάζουν πάρτι! Οι μετοχές των τραπεζών ανεβαίνουν και όλοι χαιρόμαστε (λες και είναι του λαού)! Οι ξένοι «επενδυτές» της αρπαχτής επανέρχονται και δείχνουν «εμπιστοσύνη» στο ΧΑ!

Έρχονται λέει και ξένα κεφάλαια για επενδύσεις, μόλις αποδείχτηκε ότι η οικονομία "πάει καλά" (και εξαγγέλθηκε νέα φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου ενώ πετσοκόφτηκαν οι μισθοί).

Όλα έχουν το νόημά τους. Να εμπεδωθούν τα μέτρα! Να αποδειχτεί ότι αποδίδουν. Να γίνει συνείδηση ότι η περικοπή του μισθού και των συντάξεων είναι η σωτηρία της πατρίδος! Να εδραιωθεί το αξίωμα όσο χειρότερα για τους εργαζόμενους και το λαό τόσο καλύτερα για την… οικονομία (κεφάλαιο)!
Και αφού και αν, καταφέρει το κεφάλαιο να μετατρέψει τη σημερινή κατάσταση σε αποδεκτή κατάσταση (κεφαλαιοποίηση), τότε θα ξεκινήσει για το δεύτερο γύρο αρπαγής σε ότι έχει απομείνει. Η κεφαλαιοποίηση των κερδών είναι πάντα προϋπόθεση νέας εξόρμησης του κεφαλαίου για νέα κέρδη. Το λέει και… «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ!

Γιατί να πανηγυρίζει λοιπόν ο λαός όταν το κεφάλαιο χωρίς ντροπή και με θράσος μας λέει ότι μετέτρεψε τα πάθη μας σε πακτωλό κερδών εν μέσω κρίσης;

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι νομίζουν ότι αν ο βασιλιάς φοράει πολλά χρυσά που έκλεψε από το λαό, ο λαός δεν θα το καταλάβει και θα είναι ενθουσιασμένος με τα λαμπερά που βλέπει. Όλοι όμως ξέρουν καλά ότι στο τέλος ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και τότε θα εφορμήσουν πάνω του.

Ας μη κάνει όνειρα το κεφάλαιο. Στη κεφαλαιοποίηση των κερδών που επιχειρεί, ο λαός θα αντιτάξει τη δική του «κεφαλαιοποίηση» των αγώνων και της ιστορίας του. Είναι το καλύτερο εφόδιο για τον σκληρό αγώνα που έχει να κάνει μέχρι να αποτινάξει τη πανούκλα του κεφαλαίου. Και ο ρόλος της Αριστεράς εδώ, στο να οργανώσει το λαό, είναι αποφασιστικός. Διαφορετικά ποτέ κανείς δεν θα καταλάβει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός για να τον απαξιώσει και να τον στείλει στα αζήτητα της ιστορίας.

4 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος.Ο εργαζόμενος διαπαιδαγωγήθηκε έτσι ώστε σε τούτες τις ώρες να μην μπορεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα και να αντιδρά σχεδόν παθητικά.Λογικό δεν είναι;Έχουν στην διάθεσή τους όλους τους μηχανισμούς.Της παιδείας του ελέγχου και της καταστολής.Παράλληλα απ΄όσο δείχνουν τα πράγματα η Αριστερά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο.Ας ελπίσουμε ότι θα λειτουργήσουν οι νομοτέλειες και θα πιεστούν τόσο τα κόμματα της Αριστεράς όσο κυρίως ο ίδιος ο εργαζόμενος να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανατροπή της λαίλαπας .
Να σημειώσω και τα τελευταία γεγονότα σχετικά με την ALDI. Ένα ερώτημα είναι τυχαίο που κλείνει; Τι ξέρουν αυτοί που δεν ξέρουμε εμείς;
Μήπως γνωρίζουν ότι η πορεία της οικονομίας όχι απλά δεν πάει καλά αλλά καταρρέει ακόμα ποιο περισσότερον και παίρνουν την μπάλα τους να παίξουν σε άλλο γήπεδο;
Καλή σου μέρα.

Γιώργος Σαρρής είπε...

BB γεια χαρά.Αυτό που λές για τα ΑLDI μου πέρασε κι εμένα απ το μυαλό.Μπορεί κάποιοι να σκέφτονται οτι το πορτοφόλι του έλληνα σε λίγο δεν θα μπορεί να αντέξει δυτικά προιόντα.Αν έχουμε καμιά Αλβανική αλυσίδα στην αγορά αύριο θα είναι επιβεβαίωση αυτού του σεναρίου.Ο χρόνος που λές ίσως 'ηταν αναμενόμενο να χαθεί με τον αιφνιδιασμό και την καταιγίδα μέτρων που φάγαμε.Επίσης ο πολύς κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι ο κόσμος αυτός χωρίστηκε για καλά στα δυό, πως τα παιδιά μας είναι για κάποιους ανθρωποι 2ης κατηγορίας που δεν τους αξίζει το ίδιο μέλλον με κάποιους άλλους.Καποια στιγμή θα το δουν ξεκάθαρα και τότε δεν θα είναι καθόλου αργά.Θα είναι μια καλή στιγμή ανατροπής.Σ αυτό τον κόσμο δεν μπορεί να υπάρχουν αναλώσιμοι.Για κανένα λόγο.Δεν μπορεί να μην γίνει καθαρό αυτό.Ακόμα κι αν αυτοί που δεν θα το δεχτούν αποτελούν μειοψηφία.Στο δικαίωμα μας στη ζωή δεν αποφασίζει καμια πλειοψηφία.Το διεκδικεί κανείς ακόμη και μόνος.Αυτό ξερω εγώ.Κι όποιος δεν το κάνει ας μην τολμήσει μετά να μεταβιβάσει την ευθύνη σε κανέναν.Ειναι ώρα προσωπικής ευθύνης για όλους.

Matriga είπε...

Γιώργο, είχα καιρό να σε επισκεφθώ και χάρηκα πολύ που εκτός από τις αναρτήσεις που είδα και διάβασα, ακούω και το τραγούδι σου Ξένος.
Υπέροχο, σαν το αστείρευτο ταλέντο σου. Να είσαι και να περνάς όμορφα!

Alkmini είπε...

Δεν θα διαβασω την αναρτηση . θα δηλωσω χαρουμενη που σε βρηκα στη μπλογκοσφαιρα και θα δηλωσω μια ζωη ερωτευμενη μαζι σου.
ακουγοντας τα παλια τραγουδια (Ζιγκ Ζαγκ) και τα δικα σου τωρα... αναπολω τα περασμενα... τα νιατα που τοσο γρηγορα περασαν.
Να εισαι καλα Γιωργο μου.
Καλο βραδυ

ShareThis