Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η πολτοποίηση της σκέψης από άλλη μια "έρευνα"

Λίγες σύντομες σκέψεις για να μην το πολυκουράζουμε.
To Bαρόμετρο της Public Issue έκανε λέει άλλη μια έρευνα (την 82η!) και διαπίστωσε τα εξής:
*Oι πολίτες δείχνουν αδιαφορία για τα πολιτικά πράγματα!
Παρ΄ όλα αυτά 82% είναι δυσαρεστημένοι από τη Δημοκρατία!
Επίσης ένα ανάλογο ποσοστό 80% δεν είναι αισιόδοξο για την εξέλιξη της κρισης, δηλαδή δείχνει απογοήτευση.(Δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι όσο δεν λέγεται αλλά αδιαφορούν.Ραγιάδες δηλαδή...)
Ομως γιά στάσου, παρακάτω το Βαρόμετρο βλέπει ότι 52% ενδιαφέρονται για την πολιτική!Τώρα πως γίνεται 82% να αδιαφορεί για τις πολιτικές εξελίξεις ενώ 52% ενδιαφέρεται για την πολιτική...δεν το καταλαβαίνει το φτωχό μυαλό μου.Το αντίθετο θα ήταν πολύ πιο λογικό.
* Μόνο 19% είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.
*Παρ΄όλα αυτά ο ΓΑΠ είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 49%!

Και πάμε στα γρήγορα στην πρόθεση ψήφου, η οποία όμως αναφέρεται ως "εκτίμηση της εκλογικής επιρροής" που μου ακούγεται λιγο μπερδεμένο.
Εδώ λοιπόν το ΠΑΣΟΚ παίρνει 44%!!!! και η ΝΔ 27%!!!
Διαβάζεις τώρα το 82% των απογοητευμένων από την Δημοκρατια, το 80% των απαισιόδοξων, το 19% μόνο που ειναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση(σιγά να μην είναι και τόσο), και μετά σκέφτεσαι και όλες τις άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δεν δίνουν ούτε 50% και στους 2 μεγάλους μαζί (27% ΠΑΣΟΚ+20% ΝΔ περίπου) και σκέφτεσαι δικαιολογημένα ποιό Ταμείο να πληρώνει τις "έρευνες" αυτού του είδους.Ποιός ξέρει.Μπορεί το μεγάλο του ΔΝΤ...Εκτός αν η έρευνα έγινε στα γραφεία των 2 κομμάτων, άντε και στην ενδιάμεση διαδρομή από το ένα στο άλλο.

Πάντως το κακό είναι ότι πολλοί τους πιστεύουν!Μάλιστα μετά τους αριθμούς εμφανίζονται και οι γνωστοί έγκυροι αναλυτές που "μεταφράζουν" τα αποτελέσματα και η πολτοποίηση της σκέψης έρχεται και δένει.
Παρά την μετωπική σύγκρουση με κάθε λογική το μέσον Τηλεόραση κάνει δουλειά, πείθει! Η τέλος πάντων κλονίζει την πίστη πολλών που περιμένουν την λαική αντίδραση και καλά κάνουν.
Κι ύστερα κάποιοι δήθεν ανησυχούν ότι απειλείται η βιωσιμότητα της Ιδ.Τηλεόρασης με την έκτακτη φορολόγηση της διαφημισης.Ελάτε τώρα, όλο και κάποιος σπόνσορας θα βρεθεί να στηριξει τέτοιο Θεάρεστο έργο.

Ενα τελευταίο σχολιο.
Ακόμη κι αν ήταν έτσι όπως λέει το Βαρόμετρο τα πράγματα, έχω να πω πως οι αντιδράσεις δεν ξεκινούν ποτε από τις όποιες σιωπηλές πλειοψηφίες.Ερχονται από την απελπισία αυτών που δεν αντέχουν άλλο ακόμα κι αν αυτοί ειναι λίγοι (που δεν είναι βέβαια καθόλου λίγοι).Γιατί βέβαια όταν κάποιος βλέπει τη ζωή του και το μέλλον του να γκρεμίζεται, καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το τί λέει το Βαρόμετρο της Public Issue ή η σιωπηλή πλειοψηφία. Στη Δημοκρατία υπάρχουν και έχουν δικαίωμα στη ζωή όλοι και βέβαια και οι μειοψηφίες.Δεν υπάρχουν ούτε περισσευούμενοι πολίτες, ούτε αναλώσιμοι άνθρωποι.
Ποσο μάλλον όταν δεν ειναι καθόλου μα καθόλου μειοψηφίες, που φυσικά δεν έχουν άλλο δρόμο από το να διεκδικήσουν και να πάρουν πίσω τις ζωές τους με κάθε τρόπο.

3 σχόλια:

yannidakis είπε...

πες με πολιτικα ανιδεο ή προχειρο μελετητη των καταστασεων, ομως το ενδιαφερον μου για καθε ερευνα δεν ξεπερνα τα λιγα δευτερολεπτα που χρειαζομαι για να σαρωσω με τα ματια τα γραφηματα που συνοδευουν την αναλυση (και οχι το αντιστροφο).
Το προβλημα οξυνεται στις εκλογες της ΤΑ οπου τα συμπερασματα ειναι πλεον αναξιοπιστα :[

symastev είπε...

Τα δικά μου γκάλοπ λένε ότι το 99% δεν έχει καμία εκτίμηση για τους δημοσκόπους των δημοκόπων! Από κει και πέρα κάθε δημοσκόπος παράγει και μια έρευνα για τον σκοπό του δημοκόπου που τον επιβεβαιώνει!

Μωρέ βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται….

Στέργιος

Γιώργος Σαρρής είπε...

"Ζητείται σανίς"

ShareThis