Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

6η μέρα γενικού ξεσηκωμού στη Γαλλία




" Οι κινητοποιήσεις δεν εξασθενούν " λέει στο κύριο άρθρο της η συντηρητκή Le Monde.
Kαι πως θα μπορούσε να λέει κάτι διαφορετικό όταν οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.Παρά τις απειλές του Σαρκό για την διατήρηση της τάξης νέα ρεκόρ καταγράφονται στις περισσότερες πόλεις ενώ πουθενά δεν έγινε συλλαλητήριο μικρότερο αυτών της περασμένης εβδομάδας όταν 3500000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους!
 330000 στο Παρίσι, 50000 στη Ρεν που ήταν ρεκόρ,45000 στη Λυόν, 150000 στην Τουλούζ, 140000 στο Μπορντώ και τεράστιες ανάλογες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις που σκέπασαν τον χάρτη της Γαλλίας δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.(Δείτε τον εντυπωσιακό χάρτη της LeMonde ΕΔΏ)
Ξεχωριστό στοιχείο η τεράστια συμμετοχή μαθητών λυκείου με 1000 σχολεία να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από τα οποία 600 είναι σε κατάληψη.
Εν τω μεταξύ όλο και μεγαλύτερος αριθμός Πανεπιστημίων δηλώνει παρών, με 20 Παν/μια να συμμετέχουν ήδη από τα οποία 10 είναι υπό κατάληψη.
Αν προσθέσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν στο προάστιο Νanteres (από όπου ξεκίνησε ο Μάης ΄68) η κατάσταση μυρίζει Μάη.
Το ενδιαφέρον για μας είναι οτι ο ξεσηκωμός στη Γαλλία γίνεται  για μέτρα πολύ πιο ήπια από αυτά του μνημονίου όπου το συνταξιοδοτικό κυριολεκτικά διαλύεται.
Επειδή το συνδικαλιστικό κίνημα στη Γαλλία δεν βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το δικό μας  σε ότι αφορά την ενιαία έκφρασή του αναρωτιέται κανεις τι είναι αυτό που μας κρατάει σε τετοια αδράνεια.
Βέβαια στη Γαλλία υπάρχει δεξιά διακυβέρνηση με Σαρκοζύ -δηλαδή χωρίς κάλυψη- ενώ στην Ελλάδα ζούμε την ψευδαίσθηση της σοσιαλδημοκρατίας και του "καλού" Γιώργου.
Μέχρι πότε άραγε;
Ειναι μάλλον σίγουρο ότι αν δεν είχε βρεθεί η λύση ΠΑΣΟΚ με τα γνωστά προεκλογικά ψέμματα  και υποσχέσεις, οι δρόμοι θα ήταν γεμάτοι και η περιπέτεια του ΔΝΤ θα ήταν σίγουρα σε πολύ διαφορετικό στάδιο.

Βέβαια ακόμη κι έτσι, είναι να απορεί κανείς τι περιμένουμε....

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ (εδώ και τώρα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis