Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Χρυσή εκλογική φημολογία

Το δις εξαμαρτείν λένε ουκ ανδρός σοφού.
Το τρις , τετράκις η πεντάκις εξαμαρτείν τίνος ανδρός;
Αυτή η ιστορία με τα σπρέντ των Ελληνικών ομολόγων που μόλις πάνε να πέσουν ξανά προς τά ύψη τραβούν μάλλον δεν είναι τόσο απλή όσο δείχνει εκ πρώτης.
Ξεκινησε  πέρσι τέτοιον καιρό με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις κυβέρνησης-Τραπεζιτών-Προβόπουλου, για να πάρουν τη σκυτάλη οι "άνθρωποι" των αγορών και να φτάσουμε στα γνωστά Ολύμπια δυσθεώρητα ύψη.Το "αστείο" αυτής της υπόθεσης σε όλη τη διάρκεια ήταν πως όποτε μπαίναμε σε κάποια φάση αποκλιμάκωσης πάντα βρισκόταν κάποιος καλοθελητης να κάνει μια κρίσιμη δήλωση και να επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη εκτός ελέγχου κατάσταση.
Μου τό έλεγε τότε ένας φίλος broker και δεν τον έπαιρνα σοβαρά αλλά μάλλον είχε δίκιο.
Π.χ. μόλις έβγαινε κάποια φήμη περί κινέζικων ή ρωσικών κεφαλαίων που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα το Ελληνικό πρόβλημα -με αποτέλεσμα την στιγμιαία αποκλιμάκωση στα σπρεντ= την επομένη ο Παπακωνσταντίνου διέψευδε κατηγορηματικά επαναφέροντας τα πράγματα στην προδιαγεγραμμένη πορεία που τελικά μας πήγε στη λύση της Τρόικας σηκωτούς.

Πολλοί προέβλεπαν ότι μέσα στο καλοκαίρι τα σπρεντ θα αποκλιμακώνονταν.Μερικοί μάλιστα μιλούσαν για 300-400 μονάδες βάσης πράγμα που βέβαια δεν έγινε.Ο καιρός περνούσε και τα χελιδόνια δεν ερχόντουσαν.
Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση άρχισε τελικά μετά το τέλος του καλοκαιριού και όσο κι αν δεν ενδιαφέρει άμεσα το δανειζόμενο από ΕΕ-ΔΝΤ ελληνικό κράτος για τα επόμενα 2-3 χρόνια, σίγουρα ενδιαφέρει τους εμπλεκόμενους σε αυτές τις αγορές κερδοσκόπους, αλλά παίζει και το ρόλο της στο συνολικό σκληρό παιχνίδι που είναι σε εξέλιξη.
Ομως ξαφνικά να που και πάλι κάποιος επεμβαίνει κι αλλάζει τη ροή της αποκλιμάκωσης.
Κι όταν αυτος ο κάποιος είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός, τότε η μένεις με το στόμα ανοιχτό ή ψάχνεις για ικανοποιητικές λογικές εξηγήσεις που στον κόσμο των αγορών υπάρχουν πάντα.
Η αλήθεια πάντως είναι η εξής.
Πρώτον, κάποιοι που πρόβλεπαν και έπαιζαν σε συμβόλαια παραγώγων την αναστροφή της αποκλιμάκωσης από τις 650 μ.β. προς τά πάνω σίγουρα κέρδισαν πάρα πολλά ειδικά όταν μέσα σε 2 μέρες είχαμε άνοδο 130 περίπου μονάδων βάσης.Μιλάμε δηλαδή για μια μεταβολή +20% που σε συμβόλαιο παραγώγων που παίζει με το 1/10 της αξίας του μετατρέπεται σε κέρδος 200% σε 2-3 μέρες.Δεν είναι και λίγο...
Δεύτερον, με δεδομένες τις απόψεις περί νομισματικών πολέμων που έχουν απόλυτα λογική βάση, ήταν στιγμή να κάνει και το ευρώ κάποια κίνηση μετά από μια ανοδική πορεία μηνών που φυσικά στραγγάλιζε τις Γαλλογερμανικές εξαγωγές.Ετσι μπήκε και πάλι μπροστά το Ελληνικο πρόβλημα και χάρις στις δηλώσεις Παπανδρέου περί εκλογών, το αποτέλεσμα ήταν μια άμεση υποχώρηση της ισοτιμίας του Ευρώ.
Οποιος τώρα έπαιζε σε συμβόλαια και την ισοτιμία αυτή και ώ του θαύματος έπεσε μέσα, τώρα κάνει πάρτυ σε κάποιο μαγικό τοπίο του υπέροχου κόσμου μας!
Τρίτον, μιά από τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα είναι η εκδοση ανά τακτά διαστήματα έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.Την μεθεπόμενη Τρίτη θα γίνει η έκδοση του Νοεμβρίου και βέβαια μια άνοδος στα σπρέντ έρχεται γάντι στους δανειστές.Χρυσό timing δηλαδή.

Θα περίμενε κανείς βέβαια από την κυβέρνηση μετά την ξαφνική αυτή ανατροπή,έστω για την τιμή των όπλων να μαζευτεί λίγο η εκλογική φημολογία.Αντί γι αυτό ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επιμένει στην απειλή, δίνοντας σήμα για συνέχιση του ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Οπότε το να υποθέσει κανείς οτι η Ελλάδα επιθυμεί αποκλιμάκωση σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα και μη με ρωτάτε να το εξηγήσω.
Ποιός ξέρει άλλωστε.Μπορεί να είναι για το καλό μας.Μπορεί η πατρίδα να κερδοσκοπεί εις βάρος της με στόχο να γκρεμίσει τις Παγκόσμιες αγορες.
Ολόκληρος Παπανδρέου είν' αυτός.
Δεν είναι για να τον υποτιμάς.
Μind the GAP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis