Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οι νέοι "Αθλιοι" και η αθλιότητα μιας "μη πολιτικής"

To πρόβλημα των μεταναστών είναι ένα πραγματικά δύσκολο πρόβλημα με πολλές πλευρές.
Δεν είναι όμως άλυτο. Θέλει σαν δύσκολο πρόβλημα να σκύψουμε όλοι πάνω του -κράτος και πολίτες οργανωμένα- και να προσπαθήσουμε με πραγματική ανθρώπινη αγωνία  να βρούμε μια ικανοποιητικη λύση.

Το Εφετείο from Free Voice Network on Vimeo.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κάτοικοι των περιοχών που βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο κέντρο του προβλήματος αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που δεν περιγράφεται εύκολα με ωραία λόγια. Δεν υπάρχει όμως και αμφιβολία ότι οι μετανάστες είναι ανθρωποι και όχι ζώα για να τα κλωτσήσεις και να φύγουν ειδικά όταν δεν έχουν που να πάνε.
Το πρώτο που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι οτι αυτοί οι ανθρωποι δεν θέλουν να μείνουν εδώ.Πρέπει όλοι λοιπόν -πολιτεία και πολίτες- να κάνουν ό,τι μπορεί να γίνει για να εξασφαλιστεί σε αυτούς τους ανθρώπους ο τρόπος να προωθηθούν στις χώρες που επιθυμούν και να φύγουν από την Ελλάδα που δεν έχει δυνατοτητες υποδοχής άπειρων μεταναστών.Να παλέψουν όλοι συγκροτημένα για να καταγραφουν, να παρουν χαρτιά και να προωθηθούν στις χώρες όπου βρίσκονται οι συγγενείς τους και που ήταν και ο αρχικός προορισμός τους.
Πρεπει δηλ. να απαιτήσουμε να ασκηθεί μεγάλη πίεση προς την ΕΕ  από το Ελληνικό κράτος  για να δοθεί λύση σε αυτό.
Μέχρι τότε πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα που να λύνουν ικανοποιητικά τα προβλήματα διαμονής και επιβίωσης τους. Σε αυτό θα έχει πολλά να προσφέρει η μελέτη ανάλογων προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν σε άλλες προηγμένες χώρες όπως η Αγγλία (με πολλά εκατομμύρια μετανάστες), η Αμερική, η Ιταλία, η Γαλλία, η Αυστραλία, η Ν.Αφρικη κλπ.Από τα λάθη και τα σωστά που έχουν γίνει θα προκύψει σίγουρα πλούτος από εμπειρίες και λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα.
Πρέπει πρωτα άπό όλα να καταγραφούν και να τους δοθεί βοήθεια για κάποιου είδους αυτοοργάνωση των "κοινωνιών" τους, έτσι ώστε να ελέγχουν οι ίδιοι και να λύνουν κατα το δυνατόν κάποια από τα προβλήματά τους η να ζητουν βοήθεια γι αυτό αφού τα εντοπίσουν. Εννοείται πως ανάμεσά τους υπάρχουν πολύ ικανοί και μορφωμένοι άνθρωποι που θα προσφέρουν ιδέες και λύσεις.
Πρεπει επίσης να βρεθούν ανθρώπινοι χώροι διαμονής αλλά και απασχόλησής τους έτσι ώστε να γίνουν δημιουργικοί, χρήσιμοι και να σταματήσουν να γίνονται στόχοι και θύματα συμμοριών που τους εκμεταλεύονται στα γκέτο του τρόμου της πρωτεύουσας ή άλλων πόλεων όπως η Πάτρα, να σταματήσουν να έχουν σα μόνη λύση για την επιβίωσή τους την μικροεγκληματικότητα.
 Μιλάμε βέβαια για απασχόληση προσωρινού χαρακτήρα αφού ο στόχος θα είναι πάντα η προώθησή τους.
Εννοείται ότι όσο και να ενισχυθούν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων και οι διακρατικές συμφωνίες σχετικα με τό πρόβλημα (πρέπει να γίνει και αυτό), λόγω της γεωγρφίας της χώρας πάντα θα υπάρχει εισροή μεταναστών.Οι πόλεμοι αλλά και η φτώχεια που παράγει ο καπιταλισμός, διαρκώς θα σπρώχνουν κύμματα εξαθλιωμένων (αλλά ανθρώπων) στην πόρτα μας, που είναι και η πύλη της δύσης. Ανθρωποι απελπισμένοι που έπεσαν θύματα δουλεμπόρων θα περισυλλέγονται κάθε λίγο από τη θάλασσα και θα πρέπει κάπου να πάνε.
Γι αυτό πρέπει οι λύσεις να έχουν μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα, παράλληλα με την προώθηση των μεταναστών, αφού είναι βέβαιο ότι ο πληθυσμός τους θα ανανεώνεται. Πρέπει φυσικά να εξασφαλιστεί ότι  θα λυθεί το πρόβλημα της ροής έτσι ώστε διαρκώς να μπάινουν λιγότεροι και να προωθούνται περισσότεροι προς άλλους προορισμούς.
Αλλά ξαναλέω ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι επιβίωσης αυτών των ανθρώπων.Και υπάρχουν προτάσεις γι αυτό.Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν οργανωμένα και σε καλλιέργειες και σε άλλες δουλειές ή χρήσιμες για την κοινωνία δραστηριότητες που θα δημιουργηθούν υπό την αιγίδα και τον έλεγχο του κράτους και με τρόπο που να δημιουργούνται κατα το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στις διάφορες τοπικές κοινωνίες.(Θα μπορούσε για παράδειγμα να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που να ψάχνει στις περιφέρειες για καλλιεργητές ή άλλους που έχουν ανάγκη από προσωρινά εργατικά χέρια και να προωθεί εκεί μετανάστες από τους στιβαγμένους στα απάνθρωπα βρωμερά γκέτο αφού πρώτα τους καταγράψει, τους ελέγξει και τους εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα προώθησης.Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει το κρατος και οι δήμοι δουλειές που έχουν να κάνουν με διαμορφώσεις άχρηστων δημοτικών χώρων σε χρήσιμους και ωφέλιμους και να απασχολήσει εκεί προσωρινά μετανάστες.Θα μπορούσαν με λίγα λόγια πολλά να γίνουν αν κάθονταν κάτω μετανάστες, πολιτεία και πολίτες και άκουγαν τι έχει να προσφέρει ο καθένας στη συζήτηση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος.Πολλά κεφάλια, πολλές λύσεις όπως λέει κι ο δήμαρχος της Μαριναλεντα.)
Να σημειώσω εδώ ότι από μελέτες που έχουν γίνει  προκύπτει ότι τα φτηνα εργατικά χερια που προέρχονται από μετανάστες δεν δημιουργούν απαραίτητα ανεργία στους Έλληνες αφου ειδικά τώρα συνεισφέρουν στο να επιβιώσει μια επιχείρηση, που σιγουρα θα απασχολεί και Έλληνες που θα μιλούν τη γλώσσα η θα είναι απαραίτητοι σε τομείς όπου χρειάζονται περισσότερο εξειδικευμένοι.

Βέβαια όλα αυτά δεν μπορούν  να γίνουν με περικοπές κάθε είδους κονδυλίων σε δήμους ή περιφέρειες γιατί έτσι ζητά η τρόικα.
Γι αυτό είναι φανερό ότι το πρόβλημα των μεταναστών συνδέεται άμεσα με τον αγωνα ενάντια στην υποδούλωση σε ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ, αλλά και με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τις άλλες παρενέργειες της παγκόσμιας κρίσης και της παγκοσμιοποίησης.
Δεν γίνεται π.χ. να αδιαφορούμε για έναν πόλεμο στην περιοχή μας όταν ξέρουμε τι προβλήματα θα μας φέρει.

Χρειάζεται πίεση λοιπον από όλες τις πλευρές και με τη συμμετοχή όλων και για να φύγουν με χαρτιά οι μετανάστες, και για να επιβιώσουν ανθρώπινα , αλλά και για να σταματήσουν να υπάρχουν οι πραγματικοί λόγοι που τους φέρνουν εδώ.

Κανενα πρόβλημα δεν θα σταματήσει να υπάρχει αν δεν βάλουμε στο μυαλό μας για καλά οτι αυτός ο κόσμος δεν δουλεύει και γι αυτό πρέπει οπωσδηποτε να τον αλλάξουμε κι όχι να τρώμε μεταξύ μας τις σάρκες μας όπως θέλει το σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis