Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αίγυπτος-Η πόρτα της οργής δεν κλείνει με τίποτα."Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια"

Όλοι αναρωτιούνται και σήμερα τι συμβαίνει στην Αίγυπτο.Ασταμάτητοι για 6η συνεχόμενη μέρα οι Αιγύπτιοι βγαίνουν στους δρόμους για "Ψωμί, Ελευθερία, Αξιοπρέπεια", αγνοώντας επιδεικτικά την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρα τις βίαιες προσπάθειες καταστολής, παρα τα τεχνάσματα των κούφιων υποσχέσεων για αλλαγές και τον ανασχηματισμό, παρα τις εκκλήσεις του στρατού που έχει καταλάβει το Κάιρο και τους πυροβολισμούς στον αέρα, Αιγύπτιοι όλων των ηλικιών, όλων των στρωμάτων, μουσουλμάνοι ή κόπτες, φοιτητές ή εργάτες, μικρομαγαζάτορες, επαγγελματίες, όλοι γεμίζουν πάλι την κεντρική πλατεία ζητώντας την αποκαθήλωση του τυρρανικού καθεστώτος που μεχρι λίγες μέρες πιο πριν έδειχνε απόλυτο σημείο ισορροπίας στον Αραβικό κόσμο.
Πριν από λίγο το Ασσοσιέτεντ Πρες έδωσε βίντεο με πρωινή διαδήλωση σε μια στιγμη που φαινόταν πως γινόταν προσπάθεια να φανεί πως το κράτος επανακτά τον έλεγχο. Αυτη την ώρα από πολλά μεσα μεταδίδεται πως ο κόσμος πληθαίνει στην πλατεία Ταχρίρ και ετοιμάζεται για άλλη μια μέρα αποφασιστικής αντιπαράθεσης.
Το BBC μετέδωσε έκκληση διαφόρων μετώπων και συσπειρώσεων που δημιουργούνται αυτές τις μέρες στην Αίγυπτο προς τον ΕλΜπαραντέι να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Η κατάσταση παραμένει καυτή και κρέμεται σε μια λεπτή κλωστή ενω όλοι περιμένουν να δούν ποια θα είναι τελικά η στάση του στρατού μετα από 2 μέρες που "καλύπτει το κενό της ασφάλειας" στους αιγυπτιακούς δρόμους.
Φήμες έρχονται από παντού με αντικρουόμενες πληροφορίες.Η μια πηγή λέει αυτό που συμβαίνει εδώ και 2 μέρες, ότι δηλ. ο στρατός δεν κτυπάει τους διαδηλωτές, ενω άλλη πηγή λέει ότι υπάρχει εντολή από το πρωί στους στρατιώτες να επιβάλουν  την τάξη με κάθε κόστος.Στην πλατεία Ταχρίρ σύμφωνα πάλι με το ΒΒC oι διαδηλωτές δήλωσαν πως αύριο Δευτέρα θα κάνουν πορεία με τις σωρούς των δεκάδων νεκρών προς το προεδρικό μέγαρο αν δεν παραιτηθεί ο Μουμπάρακ.
Αυτή την ώρα μεταδίδεται πως πολεμικά αεροσκάφη κάνουν χαμηλές πτησεις πάνω από το Καιρο ένω το πρωί πολλά ελικόπτερα έκαναν φανερή την επίδειξη δύναμης που επιχειρεί ο στρατός για να χειραγωγήσει το εξοργισμένο πλήθος.Ας μην ξεχναμε οτι ο νέος πρωθυπουργός είναι παλιά καραβάνα, αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας!
Που πάει λοιπόν η κατάσταση; Σε λύση ή σε βίαιο πραξικόπημα και λουτρό αίματος;

Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που δέχονται ττην εξέλιξη του "συνδρόμου της Τυνησίας" οι  άλλες χώρες της περιοχής - Ιορδανία, Σ.Αραβία,Υεμένη κλπ, που τρεμουν πως έρχεται η σειρά τους.Ειδικά η δήλωση στήριξης του βασιλιά της Σ.Αραβίας προς το καταρρέον καθεστώς Μουμπάρακ ήταν δείγμα του φόβου που αισθάνεται αυτός και η εξουσία του.Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν το Σαουδαραβικό χρηματιστήριο, το μεγαλύτερο της περιοχής, υπέστη  χθές τρομερή πανωλεθρία με πτώση -6,5%(!) προεξοφλώντας ότι η Σ.Αραβια θα είναι ο επόμενος ίσως κρίκος στην αλυσίδα των εξεγέρσεων.
Εννοείται πως "η εντός της κρίσης της" Δυση, παρακολουθεί με δέος αφού και μόνο η κερδοσκοπία στο πετρέλαιο (βρίσκουν ευκαιρία τα κοράκια των αγορών) θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστική έκρηξη με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τις οικονομίες της.

4 σχόλια:

Ανατολή είπε...

Σε 28-29 χρονάκια, θα δούμε κι εμείς τέτοιες σκηνές στην Ελλάδα.
30 χρόνια δεν κράτησε ο Μουμπάρακ;
Μέχρι τότε υπομονή αδέρφια!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Θα σούλεγα τώρα....αλλα έχε χάρη.Την τσικουδιά μου γιατι σκάω!

Γιώργος Σαρρής είπε...

Κοίτα πάντως, στην Τυνησία είχαν 1 αστυνομικό για κάθε 40 πολίτες(!) και στην Αίγυπτο των 80 εκ. 800000 αστυνομικούς και 400000 ασφαλίτες!Παρ όλα αυτα τα πήγαν μια χαρά (ελπίζω να μην πνίξουνε το Κάιρο στο αίμα το βράδυ).Εδω αν ξεκινήσει ούτε 2 μερες δε θα πάρει και πολύ λέω.

Ανατολή είπε...

Μη σκάσεις φίλε, θα τα λάβεις τα προιόντα του νησιού οσωνούπω.
Επειδή θα σκάσω κι εγώ, τη φωτγραφία στην αποκάτω ανάρτηση με το φαντάρο να φιλιέται στο στόμα με το διαδηλωτή, τι την έβαλες;;;;
Φιρί, φιρί το πας!
(Μου θύμισες ιστορίες που μου έλεγε η ξαδέρφη μου απ' το Σουέζ).
Χα, χα, δε θες να μάθεις!

ShareThis