Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Το "εγχειρίδιο μάχης" τις μέρες των τρομερών οδομαχιών στο Κάιρο!

Το μυστικό βιβλιαράκι της εξέγερσης με τις οδηγίες για τις οδομαχίες στην Αίγυπτο

Οταν ο Μπεν Αλι πήρε το αεροπλάνο του και χάθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση το σλόγκαν των ημερών στις γύρω χώρες ηταν το "Η Αίγυπτος δεν είναι Τυνησία".Ποιός να φανταζότανε τότε οτι η σιδηρά Αίγυπτος των 800000 αστυνομικών, των 500000 μυστικών της ασφάλειας και του μεγαλύτερου στρατου της περιοχής των 500000 στρατιωτών, θα γονάτιζε μπροστα στην ορμή ενός λαού που κανείς δεν μπορούσε να δεί οτι θα βγει στους δρόμους παίζοντας τη ζωή του κορώνα γράμματα.
Κι όμως, ο λαός της Αιγύπτου χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που είχε στη διάθεσή του (από τις  πέτρες μέχρι την τεχνολογία στο ιντερνετ) και πάνω από όλα πολλαπλασιάζοντας πολλές φορές το κουράγιο του κατάφερε το αδύνατο.Εθεσε εκτός μάχης την αστυνομία και στη συνεχεια έφερε το κρατος μπροστά στο αδιέξοδο ενός άγριου αιματοκυλίσματος που θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αναγκάζοντας το να υποχωρήσει.
Φυσικά ο ρόλος του στρατου ήταν και είναι κρισιμος και καταλυτικός. Ομως   μεσα στους κόλπους του  υπήρχαν και υπάρχουν διάφορες τάσεις.Είναι βέβαιο ότι από αυτούς "οι σκληροί" που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με λίγο αίμα παραπάνω στους δρόμους, θα είχαν επικρατήσει με ευκολία αν δεν είχε συμβεί κάτι τρομερά δύσκολο και σημαντικό.
 Αν εκείνες τις πρώτες 1-2 μέρες,  οι νεοι που πολέμησαν σαν τρελοί την αστυνομια του Μουμπάρακ, δεν είχαν καταφέρει να αντισταθούν αποτελεσματικά και να παραμείνουν παρόντες στις μάχες, ο πολύς λαός που κινητοποιήθηκε τις επόμενες ώρες συγκλονισμένος απάυτό που έβλεπε, ίσως να μην είχε κατέβει στο δρόμο.
Εκεινο το τρομερό τριήμερο λοιπόν, κυκλοφόρησε στους δρόμους του Καίρου από χερι σε χέρι ένα "Εγχειρίδιο μάχης" με οδηγίες για το πως πρέπει να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.
 Σ αυτό  αναφερόντουσαν οι στόχοι της εξέγερσης (πτωση Μουμπάρακ, εκδημοκρατισμός κλπ.), αλλά και συμβουλές για το πως πρέπει να κατεβούν οι Αιγύπτιοι στις διαδηλώσεις, με ποιόν εξοπλισμό, αλλά και οδηγίες μάχης. Ενα μικρό βιβλιαράκι με 25 σελίδες που έχει τρομερό ενδιαφέρον
Το βρήκα τυχαία κάνοντας google όταν είδα να αναφερεται από κάποιον Άγγλο δημοσιογράφο στον Guardian σαν good reading.
Ανάμεσα λοιπόν στα τόσα ποστ που έκανα γι αυτήν την τρομερή εξέγερση που μας έχει πάρει το μυαλό,και για χάρη της ιστορίας των γεγονότων αναδημοσιεύω  τα πιο ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά κομμάτια.
Το εγχειρίδιο που μοιραζόταν μυστικά απόχερι σε χέρι λεγόταν.
                .       . "Πως να διαδηλώνεις έξυπνα".       .

Στην αρχή λοιπόν μπαίνουν τα αιτήματα(Πτωση Μουμπάρακ κλπ).
Κατόπιν οι στρατηγικοί στόχοι.

 1.Κατάληψη σημαντικών κτιρίων
2.Προσπάθεια να κερδηθούν αστυνομικοί με τη μεριά της αντίστασης!(Καμιά σχέση με το "Μπάτσοι γουρούνια-δολοφόνοι" δηλ. και μάλιστα εκεί που μιλάμε για δολοφόνους κανονικούς)
3.Προστασία των αδελφών μας στους δρόμους(Αλληλεγγύη)
 Οδηγίες για το πως να κατεβαίνουν στους δρόμους
Λέει πως πρέπει να δίνουν ραντεβού σε σημεία εκτός κεντρικών δρόμων και μετα να συννενοούνται για να συναντηθούν με άλλες ομάδες ωστε να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι όσο προχωρούν προς το κέντρο, ωστε να μην αποτελούν εύκολο στόχο της αστυνομίας και των ασφαλιτών,
Αν συναντήσουν αστυνομία φωνάζουν συνθήματα θετικά.
Και κάπου εκεί δίνει οδηγίες για τα ρούχα και τον εξοπλισμό.

Ζακέτα με κουκούλα για προστασία από δακρυγόνα.
Μαντήλα για τα δακρυγόνα και χημικά
Γυαλιά για τα μάτια απο χρωματοπωλείο.
Ασπίδα που μπορεί να είναι και καπάκι από κατσαρόλα!(για τα γκλομπς)
Σπρέυ μπογιάς για τη μάσκα των αστυνομικών
 Ενα λουλούδι που να δηλώνει ειρηνική διάθεση
Πάνινα παπούτσια.

Και κατόπιν οδηγίες μάχης

Κράτα το έδαφός σου Αιγύπτιε!
Αποκρουση με την ασπίδα και σπρέυ.
Και τέλος η χρήση του σπρευ για το παμπρίζ των αστυνομικώ τεθωρακισμένων.
 Εκλεινε με συμβουλή για προσοχή να μην πέσει στα χέρια της αστυνομίας και βέβαια με ένα "Ζήτω η Αίγυπτος"
Κάπως έτσι λοιπόν ήταν το θρυλικό "εγχειρίδιο μάχης" που έκανε θραύση τις μέρες των τρομερών οδομαχιών με τους 300 νεκρούς και τους 3000 τραυματίες.Και νομίζω ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι τουλάχιστον γι αυτούς που έπεσε στα χ'ερια τους, αποτελεί ιστορία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

2 σχόλια:

Γ. Α. Παπανδρέου είπε...

μεταφράστηκε στα ελληνικά: http://rioter.info/2011/02/03/manual/

Γιώργος Σαρρής είπε...

Μετά από πολύ καιρό κάπου είδα ότι ανάλογα βιβλιαράκια με τις ίδιες παραστάσεις είχαν κυκλοφορήσει και παλιότερα σε άλλες εξεγέρσεις που είχαν το ίδιο ή παρόμοιο "καλό" τέλος για το σύστημα.
Μέγα λάθος να υποτιμά κανείς με αφέλεια το σύστημα που μπορεί να πάρει όποια μορφή χρειαστεί, ακόμη και του 'εξεγερμένου'...
Ετσι, σαν αυτοκριτική

ShareThis