Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μια νομιμότητα εντελώς παράνομη και παράλογη - Συντομες σκέψεις για το χρέος

-Tο χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς.
Λένε οι "δίκαιοι" κυβερνήτες μας και οι διάφοροι ειδικοί οτι αφού εμείς δημιουργήσαμε το χρέος πρέπει και να το πληρώσουμε. Ομως το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Μας το δημιούργησαν οι συνεργαζόμενοι με τις αγορές κυβερνητικοί υπάλληλοι με τις ευλογίες και τις υπογραφές των δανειστών οι οποίοι προφανώς γνώριζαν σε ποιούς δανείζουν. Οταν δανείζεις  ενα κράτος με χρέος όχι μόνο πάνω από 60% που λένε οι Ευρωπαικές συνθήκες, αλλά πάνω από 100% που θεωρείται μη διαχειρίσιμο ας μην παριστάνεις μετά τον αθώο.(Πόσω μάλλον όταν οι δανειακες συμβάσεις συνοδεύονται και από άλλες "υποχρεώσεις", όπως αγορές εξοπλισμών, συμβάσεις τύπου Siemens κλπ, που διευκολύνουν την διόγκωση του χρέους)
-Το χρέος είναι αδύνατον να πληρωθεί ό,τι και να λένε, όποιοι κι αν το λένε. Το χρέος μόνο αυξάνεται δεν μειώνεται, παρα μόνο προσωρινά (πχ αν εκποιηθεί δημόσια περιουσία) και μετά ξανά προς τη δόξα τραβά.(Ακόμη και με 4% επιτόκιο, ακόμη κι αν είχαμε μείωση κατα 30% του χρέους, μεσα σε 7 χρόνια θα είμασταν ακριβώς στο προηγούμενο σημείο). Αυτό λένε οι ψυχροί αριθμοί και όχι εμείς.
-Η προσπάθεια να πληρωθεί ένα τέτοιο χρέος ειναι ένας σίγουρος τρόπος για να χάσουμε και την Ελλάδα ολόκληρη(δημόσια γη περιουσία και επιχειρήσεις), και τις δουλειες μας και τα σπίτια μας και τις όποιες ελευθερίες έχουμε ακόμη.
-Το χρέος έχει πληρωθεί πολλές φορές. Οταν μιλούν οι αριθμοί τα φάλτσα επιχειρήματα πρέπει να σωπαίνουν. Μόνο τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε πληρώσει γύρω στα 500δίς σε τοκοχρεωλύσια!
-Πολλά κομμάτια του χρέους είναι αυθαίρετα και εντελώς αδικαιολόγητα και παράνομα και προέρχονται από δάνεια που είχαν γίνει ακόμα και στην δεκαετία του 1920 ενω γι αυτά έχουμε χρεοκοπήσει -και άρα απαλλαγεί- το 1932!
-Το χρέος είναι παράνομο αφού προέρχεται κατά βάση από τόκους και κεφαλαιοποιήσεις τόκων που είναι παράνομες. Πάνω από 90% ωφείλεται σε αυτή τη διαδικασία!
-Τα "χρήματα" που δανειζόμαστε δεν μπαίνουν καν στην Ελλάδα, αλλά απλά μεταφέρονται λογιστικά από τους δανειστές μας στους δανειστές μας για αποπληρωμές άλλων χρεών! Δεν είναι απίστευτο; Μας δανείζουν χρήματα που δεν χρειάζεται να έχουν -και φυσικά δεν υπάρχουν-, τα οποία αμέσως τα εγγράφουν στους λογαριασμούς τους (και έτσι εμφανίζονται και είναι πλέον δικά τους) και μάλιστα δημιουργούν και όποιο νομικό πλαίσιο θέλουν ζητώντας μας και μέτρα έτσι ώστε να είμαστε ακόμη πιο αδύναμοι και ευαλωτοι για να χρειάζεται να ζητήσουμε επι πλέον δανεικά!Αν αυτό δεν είναι παράνομο τότε τί είναι.
-Αυτή τη στιγμή, όλο μα όλο το ποσό των 110 δις πηγαίνει στην αποπληρωμή των προηγούμενων δανείων, ενώ τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δανειστούμε μεγαλύτερα ποσά για να αποπληρώνουμε μεγαλύτερο χρέος.
-Η επιμήκυνση μεγαλώνει το χρέος αφού το επιβαρύνει με επι πλέον τόκους, άρα ακόμη και η λεγόμενη "ανάσα΄' είναι προσωρινή και μακροπρόθεσμα καταστροφική.Απλά η τωρινή κυβέρνηση δεν ενδιαφερεται για το τι θα γίνει κάποτε...
-Ακόμη κι αν πολλά από τα προηγούμενα ήταν λάθος (που δεν είναι) και απλά το χρέος ηταν πολύ μεγάλο υπάρχει απόφαση του ΟΗΕ που αναγνωρίζει την προτεραιότητα των βιοτικών αναγκών ενός λαού και της λειτουργίας ενός κράτους, έναντι της υποχρέωσης των κρατών προς τους δανειστές οι οποίοι όπως είπαμε πάντα γνωρίζουν σε ποιούς δανείζουν.
-Οι όποιες επιτροπές λογιστικού ελέγχου (ΕΛΕ) πρέπει να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ, άν θέλουμε να ελπίζουμε οτι μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αμαν πια με τις επιτροπές της Βουλής όπου βάζουμε πάνω κάτω αυτούς που υπέγραψαν τις παρανομίες να ελέγξουν τους εαυτούς τους, και μάλιστα τους πληρώνουμε κιόλας γι αυτό!
-Η ΔΑΝΕΙΑΚΉ ΣΎΜΒΑΣΗ ΤΩΝ 110 ΔΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΟΠΟΥ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ! ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.
-Η κυβέρνηση δεν έχει καμια νομιμοποίηση απο τον Ελληνικό λαό για αυτη τη σύμβαση και για όλα όσα την ακολουθούν, αφού άλλα εξήγειλε και με βάση αυτά ψηφίστηκε στις εκλογές του 2009.
- Η άρνηση χρέους είναι μια διαδικασία εντελώς νόμιμη και εντός πλαισίων εύρυθμης λειτουργίας της Παγκόσμιας οικονομίας η οποία έχει εφαρμοσθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν από πολλές κυβερνήσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων.Απο φασιστικές όπως του Μεταξά έως κομμουνιστικές όπως των μπολσεβίκων.

7 σχόλια:

Gryzor είπε...

(kat'arxas, syggnwmh gia ta greeklish - gia kapoio logo mou vgazei kinezika otan gyrnaw se ellhnika...)

Symfwnw 99% me ta osa les - xreiazetai egkefalos ogkou peripoy enos koukoutsiou rodakinou gia na ta skeftei o ka8enas monos tou. To 1% pou diafwnw:

Les oti apoplhrwsame 500dis mesa sthn teleytaia dekaetia, ara ta xreh ta exoume apoplhrwsei pollakis. Plhn omws, ayta ta 500 me ta opoia plhrwsame den prohl8ane apo daneismo? Ara den stekei to epixeirhma...

YG1 mou aresei pws,enw oi diaforoi Mpamphdes loidwrousan osous elegan apo thn arxh oti oi oroi einai adynato na ekplhrw8oun, twra zhtwkravgazoun gia th "nikh" tou GAP mia kai "profanws htan adynato na ekplhwr8oun". Ki epontai ki alla...
YG2 8a htan poly kalytera an proseferes kai phges...
YG3 Syggnwmh kai pali gia ta greeklish.

Γιώργος Σαρρής είπε...

«ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να αναγκαστεί να κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, να εγκαταλείψει τις δημόσιες υπηρεσίες επιφέροντας χάος και αναρχία στην κοινωνία, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει κονδύλια αποπληρωμής δανείων σε ξένους και ντόπιους δανειστές» (1613η Συνάντηση, 17η Ιουνίου 1980).
Αυτο θα έπρεπε να ειναι αρκετό σαν βαση για να μην προχωρήσουμε στο μνημόνιο.
Το "επιχείρημα" με το οποιο δεν συμφωνείς λέει οτι όσο και να το πληρωνουμε πάντα απλήρωτο θα είναι αφου πρόκειται για φαυλο κύκλο που δεν κλείνει μετα από αυτο το σημειο. Βεβαια οι προυπολογισμοι για πολλά χρονια ήταν και πλεονασματικοί.Και από εκει σημαντικα ποσα απ΄όσο ξερω πηγαιναν στην αποπληρωμή χρεών. Αυτη η διαδικασία έρχεται άλλωστε από πολύ μακριά.
Πολλα απο όσα λέω εδω τα έχω ξαναπεί αναφέροντας και πηγες που λόγω χρόνου δεν έψαξα για να ξανααναφερω. Αλλα γενικά έχω λίγο βαρεθεί την δικαιολόγηση ξανα και ξανα ολοφάνερων πραγμάτων. κάπου τα λόγια τελειώνουν και ερχεται η ωρα για να γίνει κάτι.
Ολη η φαση αυτη ειναι φανερο οτι θελει να νομιμοποιησει μια διαδικασία που μπαζει απο πολλές μεριες. Και με λίγα λόγια επιχειρεί να μετατρεψει ενα χρεος που τωρα μπορούμε να αρνηθούμε σε χρεος που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε ακόμα κι αν δεν μπορούμε να το πληρωσουμε, ακόμα κι αν ειναι εντελως παράνομο. Το χρεος προς τραπεζες και ομολογιούχους παει να γινει χρεος προς κρατη που θα εχουν δικαιωματα κατασχεσης δημοσιας η και ιδιωτικης περιουσιας

Gryzor είπε...

Όπως είπ (γιέα! Ελληνικά!), συμφωνώ με το 99%. Αλλά το επιχείρημά σου στο συγκεκριμένο 'θεματάκι' εξακολουθεί να είναι λίγο έωλο.

Ας πούμε ότι δεν έχω εισόδημα ούτε αποταμίευση. Σου ζητάω να μου δανείσεις 10 δραχμές (ftw). Τις ξοδεύω. Μετά από ένα χρόνο σου ζητάω να μου δανείσεις 11 δραχμές (10+τόκος) και στις δίνω για να αποπληρώσω τις πρώτες. Μετά από ακόμα ένα χρόνο σου ζητάω 12.1δρχ κ.ο.κ. Σε βάθος ετών σου έχω 'αποπληρώσει' πολλάκις το αρχικό κεφάλαιο, δικαιούμαι λοιπόν να σου πω "φτάνει πια"; Και βέβαια όχι, μια που στην ουσία ουδέποτε έλαβες πίσω τα λεφτά σου. Στην ουσία απλά μετακυλώ το χρέος μου στο μέλλον χωρίς να βελτιώνω την καθαρή και πραγματική μου θέση.

Πρέπει να διαχωρίσεις την *πρωτογενή* (δηλαδή, από ίδια κεφάλαια) αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων/κεφαλαίου από την αποπληρωμή που έγινε με εκ νέου δανεισμό.

*ΒΕΒΑΙΩΣ* υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα (και δεν το γνωρίζω αυτό) όντως να έχουμε αποπληρώσει τα αρχικώς δανεισμένα κφάλαια με εξ'ιδίων εκταμίευση. Αλλά είναι διαφορετικό από αυτό που λες - και γι αυτό χρειάζονται οι πηγές, έστω και αν αντιλαμβάνομαι τη "βαρεμάρα" και το ότι θες απλά να εκράσεις μία γνώμη. Ναι, μπορεί να έχουμε πληρώσει 500 δις, αλλά πόσα έχουνε ξαναδανειστεί;

Και πάλι, δεν λέω ότι και ο εκ νέου δανεισμός ήταν σωστός/ηθικός, ότι θα πρέπει να αποπληρωθούν τα δανεικά αυτά (επ'ουδενεί) κτλ κτλ, αλλά θα πρέπει τα επιχειρήματα να είναι ακριβή...

Φιλικά
G

Γιώργος Σαρρής είπε...

Eίπα να καταγράψω μερικες "σύντομες σκέψεις " γυρω απο το χρέος χωρις να ξαναψαξω πηγες η να αποδείξω αναλυτικα τα πάντα απ την αρχή. Αυτο απαιτει ενα τεράστιο άρθρο.
Παρ όλα αυτα ποτε δεν γραφω συναισθηματικου τυπου σκεψεις για εκτονωση οταν αναφερομαι σε τετοια ζητηματα.Ολα εχουν πισω τους μια σειρα απο επιχειρηματα.
Το επιχειρημα όπου αναφερεσαι δεν μπορει να κριθει από μονο του ξεκομμενο απο τα υπόλοιπα γιατι τοτε κινδυνευει ως έωλο ενω δεν ειναι καθόλου. Εδω αναφερθηκε βιαστικα για να δειξει όπως ειπα τη θολουρα του χρεους και το φαυλο κυκλο πάνω στον οποιο στηριζεται η ύπαρξη των τραπεζων.
Για να ειμαστε πληρεις όμως πρεπει να αναφερθουμε σε όρους όπως η κεφαλαιακή επάρκεια και τα ίδια κεφάλαια των τραπεζων που είναι 2 ζητήματα που μας εφεραν με τετοια ενταση την κριση.
Π.χ.Δεχόμαστε αδιαμαρτυρητα ότι μια τραπεζα μπορει να εχει ιδια κεφαλαια πχ. 2 δις και να δανειζει 50-60 δις; Μα αυτου του τυπου οι "επενδυσεις" δημιουργησαν το πρόβλημα παγκόσμια.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Συνεχιζω..
Ετσι μια τραπεζα πχ Ντοιτσεμπανκ δανειζεται 1 δις απο την ΕΚΤ(οι φοροι μας) με 1% το οποιο δανειζει 30 φορες με επιτοκιο που αποφασιζουν τα σπρεντ! Επισης κάθε φορα που μας δανειζει(ανυπαρκτα χρηματα) τα εγγραφει στο ενεργητικπο της και τα ζητα ως πραγματικα. Παμε παρακατω.Ως κυριαρχοι του παιχνιδιου οι δανειστες αφου εχουν δικαιωμα να κοβουν χρημα -ενω τα κρατη όχι- επιβαλλουν όρους αναλογα με το ποσο υποτελης ειναι η χωρα που δανειζουν. Ακομα δεν υπάρχουν συγκεντρωτικα στοιχεια αλλά μελέτες όπως του Δ.Φωτιάδη για τα χρεη του 19ου αιωνα «ΟΘΩΝΑΣ, Η ΜΟΝΑΡΧΙΑ», η «Ιστορία των Εθνικών δανείων,του Ανδρεάδη και πολλα άρθρα παλια και καινουργια περιγραφουν όργια!Πχ από τα 800000λίρες του δανειου 1824 πήραμε στο χερι 305000, αναλογα το 1825 απο 2000000 λιγοτερα απο 950000 κλπ. Και ενω χρεοκοπήσαμε το 1843, αναδιαρθρώσαμε το 1875(έκδοση νεων ομολόγων) ξαναχρεοκοπήσαμε το 1897κλπ. όλο μπροστα μας τα βρισκαμε. Ειναι βεβαιο οτι οι επιτροπές που θα κανουν λογιστικους ελεγχους θα βρουν πολλα τετοια(ήδη αναφερονται περιπτωσεις) και στη συνεχεια αφου η υποτελεια συνεχιζόταν.Παρακατω..

Γιώργος Σαρρής είπε...

Απο το 1994-2007 είχαμε πρωτογενες πλεόνασμα κατα μ.ο. 1,7% ετησια και κει πρεπει να δουμε όλα τα στοιχεια για το τι πληρωναμε για το χρεος απο την τσεπη μας κι οχι με δανεικα, με το ΑΕΠ να πολλαπλασιαζεται και αυτο θα εχει πάλι ενδιαφερον στις λεπτομερειες. (Π.χ to swap Goldman Shacs μπηκε στο χρεος ενω εμεις δεν ξεραμε τίποτα κι ενω όλοι πληρωθηκαν τις μεσολαβησεις τους.)
Επίσης τα προ ΕΕ επιτοκια δεν ηταν 3% βεβαια...
Αρα εκτος απο το θεμα του "φαυλου κυκλου" του χρεους ουτως η άλλως ειναι σιγουρο οτι το πληρωνουμε ξανα και ξανα. και όλο το χρωσταμε. Αν με κάποιο τροπο τα κρατη ξεπληρωναν τα χρεη τους και δεν ειχαν αναγκη νεα δανεικα το παγκόσμιο τραπεζικο συστημα θα κατερρεε γιατι δεν θα μπορουσε να υπάρξει χωρις την εκ του μηδενος δημιουργια χρηματος απο την υποσχεση επιστροφης "promisionary note" των δανεικων. Στην ακρη αυτου του τουνελ υπάρχει η αθλια παραδοχη οτι οι ιδιωτες δανειστες δανειζουν τα κρατη (με χρηματα που δανείζονται φθηνα από τα κρατη!) ενω λογικα θα έπρεπε να συμβαίνει το αντιθετο.
Για όλα αυτα αν καπου κανω λάθος, εγω δεν ειμαι παρα ενας φτωχός και μονος καλλιτεχνης, που όμως δε γουσταρω να πληρωνω διεθνεις λησταρχους και να βλέπω τον κοσμο διπλα μου να πεθαινει (σε λιγο), αν και ειμαι αισιοδοξος και σιγουρος οτι κάποια στιγμη θα υπάρξει κόκκινη γραμμη και ξεσηκωμός

Γιώργος Σαρρής είπε...

Με πολυ λίγα λόγια οι τραπεζες στην ουσια δεν θελουν να τους αποπληρωσουμε. Θελουν να ειμαστε διαρκως εξαρτημενοι και διαρκως δανειζόμενοι.

ShareThis