Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Για την τοποθετηση του Λάκη για τα γεγονότα της Πέμπτης 20/10


Ειναι μάλλον λογικό κάποιος με την τεραστια δημοτικότητα του Λ.Λαζόπουλου να θεωρεί οτι μπορεί να τοποθετείται επί παντός και να εκφράζει γνωμες για τρομερά σοβαρά πράγματα ακόμη κι αν δεν είναι και πολύ βεβαιος για τι πράγμα μιλάει.
Ειπε λοιπόν δημόσια τη γνωμη του ο Λακης για τα γεγονότα της Πέμπτης 20/10 προσπαθωντας να τοποθετηθεί κάπου αναμεσα.
Ειπε κάποια πραγματα υπερ του ΚΚΕ, έδωσε μερικές εικόνες στα γρήγορα όπως είπε κι ο ίδιος, από γενική συμπάθεια στο κινημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ εδωσε το σημείο της ανακοινωσής του που μιλάει για ιδιοκτησιακες λογικες του ΚΚΕ (που κατέλαβε το Σύνταγμα!) και με ενα γενικό "πέρασμα" καθάρισε, τελειωνοντας με συγκινητικά λόγια για τα νεα παιδια που εχουν άλλο τρόπο σκεψης που εμείς δεν καταλαβαίνουμε κ.λ.π. Μαλιστα η αφορμη για να μιλησει για τα "νεα παιδιά" ήταν το οτι αναμεσα στους συληφθεντες με κατηγορία την κατοχή εκρηκτικών, ηταν κάποιοι 15χρονοι και επομενως είπε δεν μπορεί αυτοί να ήταν ασφαλίτες...

Καποια πραγματα φίλε Λακη ειναι πολύ σοβαρά. Καποια παιδια 15χρονα μπορεί να μην ειναι βεβαια ασφαλίτες, είναι όμως συχνα ο  τρόπος που εχουν οι ασφαλίτες  για να επιβαλουν τις επιλογες τους σε ένα χωρο τοσο χαλαρό και ευάλωτο όπως ο "αντιεξουσιαστικός" και να μετατρεπουν τους δρόμους από χωρους διεκδικησης δικαιωματων σε χουλιγκανομπάχαλο διαλύοντας τις διαδηλώσεις. Επίσης κι εγω ανάμεσα σε άλλους έχω βαρεθεί να ακούω αναλύσεις που παρουσιάζουν αυτα τα παιδιά σαν το μελλον του κόσμου ή των κινημάτων. Υπάρχουν κι άλλα παιδια που κινούνται στα όρια, που νοιωθουν την ιδια και μεγαλύτερη πίεση και που δεν πετάνε μολότωφ και πετρες σε διαδηλωτές, αλλά εντασσονται σε αυτα τα  κινήματα που υπάρχουν -με τα όποια προβλήματα, και παλεύουν να τα αλλάξουν και αυτά και μέσω αυτών τον κόσμο.

Οταν μιλάμε για γεγονοτα όπως της 20/10 που ειχαν νεκρό,  δεν μπορει να κάνουμε δημόσια τοποθετηση στηριζόμενοι στο "δεν μπορεί κι οι 2 θα φταινε" και  να καθομαστε καπου στη μεση για να μη στεναχωρήσουμε κανεναν.
Μπορεί βεβαια  η άποψη όπως είπε "να μην ειναι τοις μετρητοίς",αλλά η αλήθεια είναι οτι την παρακολούθησε ένα τεράστιο ακροατήριο με ό,τι σημαίνει αυτό. Και το ζητημα φυσικά δεν είναι αν αδίκησε κάποιον αλλά αν δημιούργησε μια εντελώς λάθος και βλαβερή εικόνα εμφυλίου  -που απομακρύνει τον κόσμο από τα κινήματα-, που όμως δεν έχει καμια σχεση με την πραγματικότητα.

Πρωτα απ΄' όλα η Ανακοινωση του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ λεει ψεματα και απορω πως αποδίδει ενας σοβαρός άνθρωπος κύρος έτσι ευκολα, σε συμπαθείς μεν πρωτοβουλίες που όμως δεν εχουν δοκιμασθεί και κριθεί για την εγκυρότητά τους. Το ΠΑΜΕ δεν απαγόρευσε σε κανεναν την εισοδο στην Πλατεια. Ολοι ηταν στην πλατεία κι αυτό ειναι γνωστό. Αρα πως ηταν όλοι εκει αφου το ΠΑΜΕ δεν τους αφησε να μπουν; Απλά καποιος λέει ψεματα. Το ΠΑΜΕ ήταν στην Αμαλίας με ένα τεράστιο μπλοκ και επομενως δεν μπορούσαν να είναι εκεί κι άλλοι.Επίσης το ΠΑΜΕ περιφρουρεί τα μπλοκ του και όπως και πάλι αποδεικνυεται πολύ καλά κάνει. Μακαρι να το έκαναν όλοι.
Δευτερο εκείνη τη μερα ηταν η πρώτη φορά που επιτέλους όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ήταν μαζί στην πλατεια, η πρώτη μεγάλη στιγμή συννενόησης και κοινής δράσης του εργατικού κινήματος στην πράξη κι αυτό εχει πολύ μεγάλη σημασία.
Βεβαια οταν εισαι ο Λ.Λαζόπουλος που φυσικά- παρα την ευαισθησία που δεν αμφισβητώ - δεν υπάρχει περίπτωση να εχεις οικονομικά προβλήματα, δε μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς οτι εκει εξω στους δρόμους δεν συμβαινει απλά μια διαμαρτυρία θυμωμενων ανθρώπων απο τα ψεματα που τους είπαν, αλλά μαινεται ταξικός πόλεμος. Δεν ειναι ευκολο. Κι ετσι οι απόψεις που μιλούν για οργανωμένα σχεδια με οποιο κόστος για να διαλυθούν οι κρισιμες διαδηλώσεις, φαίνονται υπερβολικές.
Μόνο που δεν είναι καθόλου.
Και αυτό δεν το είπε μόνο το ΚΚΕ. Το είπε με πρωτοφανή τρόπο όλη σχεδόν η Αριστερά. Από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ μεχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολλές ανεξαρτητες εκτός ΚΚΕ προσωπικότητες που καταδίκασαν απερίφραστα την δολοφονική επίθεση κατα απεργών εργατών με μολότωφ, πετρες, μαρμαρα, και αυτες τις καινουργιες βομβίδες φωτός που ακουγονταν σαν βόμβες, θεωρώντας χωρίς σημασία-και σωστά- το τι λογικές εχει γενικά το ΚΚΕ ή το αν οι περιφρουρησεις κοιτουσαν  σοβαρά ή χαμογελαστά και εκνευρισαν τον κόσμο "κάνοντας τον να νοιώσει ξενος" όπως είπε ο Λάκης.
Οταν εξελίσσεται μια κρισιμη διαδήλωση , όποιος σκεφτεται πολιτικά και με σοβαρότητα την περιφρουρεί, όπως σωστα έκανε το ΠΑΜΕ και σωστά δεχτηκαν παρα τις διαδικαστικες αντιρήσεις οι υπόλοιποι. Δεν ασχολείται με τα ψυχολογικά του κάθε ξεχωριστού διαδηλωτή που θελει να πάει μπροστά στη Βουλή για να "εκφραστεί" πετώντας πέτρες στα ΜΑΤ, για να μην τον κανεις να νοιωσει ξενος.
Οτι λεω φυσικά δεν ειναι προσωπική επίθεση αλλά κριτική σε μια πρόχειρη άποψη ενός ανθρώπου που θαυμαζω καλλιτεχνικά και που αντικειμενικά επηρρεάζει πολύ κόσμο και επομενως θα χρειαζόταν περισσότερο ψαξιμο.
Γιατι αυτό που εγινε την Πεμπτη δεν ήταν ένας απλός πλακωμός κι αυτό το είπε στην αρχή ο Λάκης. Δεν ηταν επίθεση στο μπλοκ του ΠΑΜΕ αλλά δολοφονική επίθεση "αγνώστων" σε ένα εργατικό μπλοκ που θα έχει πιθανότατα συνέπειες για την εξέλιξη και το φουντωμα του κινήματος.
Και κατι τετοιο δεν μπορεί να περναει ετσι. Ειδικά όταν στην εξέλιξή του είχε έναν νεκρό εργάτη.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο Γιωργο για τον πεντακαθαρο λογο σου.

Αντωνης χχχ

Ανώνυμος είπε...

συγκινητικα κρυσταλλινο το κειμενο σου
τετοιες φωνες αν ηταν πολλες και ενεργες θα ειχαν σπρωξει την αριστερα εμπρος, ισως και πιο ενωμενη

Μπραβο ξανα

Ευμένης είπε...

O πιο δύσκολος ρόλος είναι να μπορέσει ο χορτάτος, να μπει στο πετσί του νηστικού, και να αποδώσει τον ψυχισμό του.
Ο Λαζόπουλος χθες μας έπαιξε το έργο και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ.
Μέχρι και για την Βάσω Παπανδρέου βρήκε έναν καλό λόγο, του διέφυγε ότι ψήφισε ΟΛΑ τα αποτρόπαια μέτρα σε βάρος του λαού μας.
Τον κατανοώ διαχείριση του συστήματος θέλει γι'αυτό παλεύει.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο κειμενο

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή προσέγγιση...μπραβο γιωργο

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και απο εμένα καθαρός και σταράτος λόγος......

Γιοζεφ Κ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΣ είπε...

πολύ σωστά Γιώργο....

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το κείμενο.
Ψυχραιμη και σοβαρη άποψη, και επιτέλους ενα κείμενο με επιχειρήματα και όχι κραυγές.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ είπε...

Μια χαμένη ευκαιρία με ένα πικρό τέλος

Τα γεγονότα της Πέμπτης (σύγκρουση ΚΚΕ αναρχικών με δεκάδες τραυματίες και ο θάνατος του 53χρονου άνεργου οικοδόμου Δημήτρη Κοτσαρίδη μέλους του ΚΚΕ, από ανακοπή που το πιθανότερο σχετίζεται όχι τόσο με την ένταση των γεγονότων όσο με τα χημικά που εισέπνευσε ο άτυχος εργάτης από αυτά που σωρηδόν έριξε η αστυνομία στο χώρο του Συντάγματος) και ο κύκλος που άνοιξε μετά από αυτά έκλεισαν με πολύ άδοξο τρόπο την μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση στην Ελλάδα από την μεταπολίτευση. Μαζί του έκλεισε και το ξέσπασμα των «άγριων» απεργιών και καταλήψεων που άνοιξαν τις προηγούμενες μέρες. Το κίνημα έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αντιπαρατεθεί τελειωτικά με την κυβέρνηση του ΓΑΠ μεταθέτοντας τις εκκρεμότητές για έναν επόμενο γύρο.

Continue reading → http://t.co/95RBtpZS

ShareThis