Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Τηλε-μαιμουδιές και εργατοπατερικά κλάματα

H συζήτηση για συντάξεις κι επιδόματα "μαιμού" όπως είδαμε και χθες στα κανάλια συνεχίζεται κανονικά. Τα βλέμματα πρέπει να στρέφονται οπουδήποτε αλλού εκτός από τις αιτίες της κρίσης που φυσικά είναι στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που περνάει πιθανότατα την μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, και όχι σε κάποιους "τυχαίους" απατεώνες. Ο μεγαλοαπατεώνας είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.
Οπως γράφει  ο Ριζοσπάστης όμως "μαιμού" είναι η ίδια η "συγκλονιστική έρευνα" αφού τα στοιχεία λένε ότι η "απάτη" δεν είναι παρά σε πολύ χαμηλά και επομένως "φυσιολογικά" επίπεδα.
Π.χ. όπως γραφει ο "Ρ" "Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από περίπου 1.200.000 συντάξεις βρέθηκαν 6.600 αναπόγραφες, εκ των οποίων μετά από διασταύρωση διαπιστώθηκε ότι περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει, ενώ για τις υπόλοιπες συνεχίζονται οι έρευνες. Το «ζουμί», πάντως, είναι ότι από τον Ιούνη του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί μόνο 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις"

Τα ποσοστά είναι 5/1000 αναπόγραφες συντάξεις από τις οποίες πάνε στα δικαστήρια περίπου 1/10000!Για τόσο τρομερό σκάνδαλο μιλάμε...Τέτοια ποσοστά απατεωνιάς βρίσκεις ακόμη και στον Παράδεισο..

Η ουσία όμως του όλου θέματος είναι ότι η όποια "ανακατανομή" γινόταν στα χρήματα των Ταμείων, για να συντηρηθεί το κομματικό κράτος των ΝΔ. ΠΑΣΟΚ, ήταν "εσωτερική". Οι κατα καιρούς άδικες αλλαγές των ασφαλιστικών κλάσεων π.χ. μεγάλων κατηγοριών ασφαλισμένων προς κατώτερες κλάσεις "απελευθέρωναν" συνήθως κεφάλαια που χρησιμοποιούνταν για να εξυπηρετηθούν ανάγκες της εκλογικής πελατείας των 2 κομμάτων.
Το ερώτημα που θα έπρεπε βασικά να τεθεί στους τηλεπωλητές της αφήγησης "σπάταλο κράτος" για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι το "πόσοι ήταν αυτοί που έπαιρναν παράνομα συντάξεις", αφού αποδεικνύεται ότι αυτοί  ήταν λίγοι και τα ποσά που χάνονταν  αμελητέα μπροστά στα ποτάμια χρήματος που έφευγαν προς "νόμιμες" κατευθύνσεις(επιδοτήσεις μεγάλων εταιρειών, μεγάλα έργα, σωτηρίες τραπεζών, οφσορ εταιρείες κλπ.)
Το ερώτημα έπρεπε να είναι "πόσοι είναι αυτοί που θα ήταν δίκαιο και σωστό να παίρνουν κάποιο επίδομα ή σύνταξη" και το κράτος έκανε το κορόιδο γιατί τα χρήματα πήγαιναν αλλού. Πόσες γυναίκες που κανείς δεν τους έδωσε ποτέ σημασία, πόσοι φοιτητές από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, πόσοι άνθρωποι με σοβαρές ανίατες ασθένειες, πόσοι ηλικιωμένοι που αντί  για κάποιο λογικό ποσό της τάξης των 1000 ευρώ για να μπορούν να ζήσουν τους έδιναν 500, 600, ή 700 ευρώ για να καταντήσουν μάλιστα τώρα να τους κάνουν περικοπές "για το καλό και τη σωτηρία της πατρίδας".

Το γελοιότερο όλων είναι βέβαια όταν βλέπεις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ να ζητούν την επίλυση του προβλήματος "εδώ και τώρα" λες και δεν ξέρουν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Κατόπιν ρίχνουν κι ένα κλάμα καθώς και μερικές άναρθρες κραυγές για τις εργοδοτικές εισφορές που έχουν μειωθεί και "πρεπει να γίνει άμεσα κάτι γι αυτό", λες και δεν καταλαβαίνουν πως αν γίνει κάτι, αυτό  θα είναι να πιεσθούν οι μικροεπιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι να βάλουν κάτι παραπάνω και να ελαφρυνθούν οι μεγάλοι για το καλό της επιχειρηματικότητας. 'Επειτα πηγαίνουν ήσυχοι σπίτι και ρωτάνε αν ήταν ωραίοι στο γυαλί. 
Η πληγή του εργοδοτικού συνδικαλισμού που δε λένε οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πως πρέπει να κλείσει. 

1 σχόλιο:

symastev είπε...

Όταν είδα κι εγώ τα νούμερα τον «απατεώνων» συνταξιούχων και τα σύγκρινα με το μέγεθος της προπαγάνδας κατάλαβα καλά περί τίνος πρόκειται! Γελοιότητα στην πράξη μέτρα στην ουσία. Θυμήθηκα μια ανάλογη προπαγάνδα άναρθρων κραυγών ότι ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) δίνει απίστευτα υψηλές συντάξεις και μάλιστα με επιδότηση του κράτους. Άρα έπρεπε όχι μόνο να μειωθούν οι συντάξεις αλλά και να περικοπεί το ύψος.
Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος αναλογιστής ήρθε σε μια ημερίδα για το ασφαλιστικό και είπε τα εξής απίστευτα: οι μεγάλες συντάξεις είναι ένα θεωρητικό μέγεθος! Δεν έχει χορηγηθεί καμία μεγάλη σύνταξη και ούτε θα χορηγηθεί αφού δεν υπάρχουν ασφαλισμένοι με 35 χρόνια στις ανώτερες προαιρετικές κλάσεις που σημειωτέων πλήρωναν τριπλή εισφορά από εμάς. Μετά ήρθε η αλήθεια. Το 60-70% παίρνει συντάξεις πείνας των 600 ευρώ! Μετά από αυτές τις φοβερές διαπιστώσεις που βεβαίωναν την… σπατάλη των συντάξεων, η κυβέρνηση εξέδωσε το ΠΔ 258/05 για να μειωθούν εφεξής οι συντάξεις κατά 30%! Μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις το μόνο που σώσαμε ήταν οι συντάξεις των παλιών. Οι νέοι στον Καιάδα!
Το ίδιο έργο το είδαμε στους μισθούς, τις παροχές, τα επιδόματα, την υγεία… παντού η σπατάλη πήγαινε σύννεφο και γι αυτό έκοβαν από τους φτωχούς!!! Τι να πει κανείς μετά ότι ο απατεώνας δεν είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός;

ShareThis