Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Κλίμα... θριάμβου

Το γνωστό κόλπο αντιστροφής της πραγματικότητας και πάλι σε λειτουργία.
Η επίσκεψη Μέρκελ, οι συγχωνεύσεις Τραπεζών, η άνοδος του Χρηματιστηρίου, μια αναμενόμενη  ανακοίνωση του Eurogroup που να μιλάει για "πρόοδο" της Ελλάδας, οι περιοδείες Σαμαρά και οι "θετικές" δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων πρέπει να στήσουν ένα σκηνικό "θριάμβου" που να σταθεί ικανοποιητικά απέναντι στην απαίσια αίσθηση που θα δημιουργήσει η ανακοίνωση εντός ολίγου των φρικτών αντιλαικών μέτρων που θα σαρώνουν ό,τι απόμεινε.
Να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα αλλάζουν, ότι έφτασε η αρχή του τέλους της κρίσης κι έτσι πως αξίζει τον κόπο να κόψουμε άλλο ένα κομμάτι της ζωής μας και να το πετάξουμε στα σκυλιά. Όποιος δεν έχει άλλο κομμάτι να κόψει πρόβλημά του.Ας ψάξει να βρεί.

Ας τα δούμε όμως ένα-ένα με πολύ λίγα λόγια, γιατί πραγματικά δεν τους αξίζουν περισσότερα από δύο λόγια.
Για την επίσκεψη Μέρκελ που έχει στόχο τη στήριξη και τη δήλωση, δια της παρουσίας της, μιας κάποιας εμπιστοσύνης  της πολιτικής Σαμαρά. Όταν η πονόψυχη κ.Μέρκελ χρειάζεται 7000 αστυνομικούς για να την προστατεύουν από το λαό, καταλαβαίνει κανείς πόσο "φιλολαική" είναι η πολιτική που στηρίζει κι εμπιστεύεται, ή μάλλον επιβλέπει την εφαρμογή της.
Οι συγχωνεύσεις των Τραπεζών είναι ενα έργο που είδαμε ξανά πρόσφατα. Οπως διασώθηκε η Τρ.Πειραιώς "εξαγοράζοντας" με λεφτά του Δημοσίου, δηλαδή δικά μας, το υγιές κομμάτι της Αγροτικής, έτσι και η ιδιαίτερα προβληματική Eurobank σώζεται με συγχώνευση-εξαγορά από την ΕΤΕ πάλι με δικά μας λεφτά μέσω του πακέτου διάσωσης των Τραπεζών που βέβαια δεν χαρίζεται αλλά δανείζεται στο Ελλ.Δημόσιο.
Για την άνοδο στο Χρηματιστήριο τα έχουμε ξαναπεί. Οταν ανεβαίνει το Χρηματιστήριο, που σημαινει πως πανηγυρίζουν τα κοράκια των αγορών, δεν μπορεί να χαίρεται ο λαός. Κάθε άνοδος των αγορών μυρίζει απολύσεις, λεηλασία μισθών, δικαιωμάτων κλπ. Είμαστε στην εποχή που η οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί παρά να είναι είτε υπέρ του λαού είτε υπέρ του κεφαλαίου και  των Τραπεζων. Και τα δύο δεν γίνεται. Αυτό πέρασε κι όποιος δεν το πιστεύει θα αναγκαστει να το δεί αργά ή γρήγορα.
Για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων και τα παρακάλια Σαμαρά που παρουσιάζονται σαν περήφανη εθνική πολιτική δε χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ο κ.Σαμαράς αντί να προειδοποιεί τους Ευρωπαίους, όπως θα μπορούσε σύμφωνα με τη δική του ανάλυση να κάνει, με το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και στις δικές τους οικονομίες, αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός όπως την απειλούν, γυρίζει και δηλώνει πως αν βγούμε από το ευρώ καταστραφήκαμε, τρομοκρατώντας ουσιαστικά τον ελληνικό λαό για να μπορέσει να τον εκβιάσει και να τον αναγκάσει να δεχτεί τα μέτρα. Στους δε εταίρους λέει απλά ότι εμείς είμαστε στο καναβάτσο κι ότι κάθε κλώτσος και μπάτσος είναι καλοδεχούμενος.

Δεν ξέρω πόσοι και για πόσο ακόμη θα κάνουν πως δεν βλέπουν την πραγματικότητα κι από δειλία θα προσποιούνται πως πείσθηκαν από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ.
Σήμερα πάντως η Αθήνα είναι ήδη στο πόδι με συγκεντρώσεις και πορείες από το πρωί (συνταξιούχοι το πρωί στην Πλ.Κοτζιά με πορεία και κόντρα με τα ΜΑΤ κ.α., Ευελπίδων), ενώ το απόγευμα στις 6μμ όλο το κέντρο θα είναι αποκλεισμένο από την Ομόνοια(διάφορα σωματεία με το ΠΑΜΕ), τα Προπύλαια(ΜΑΣ και σπουδαστές, φοιτητές κλπ), την Κάνιγγος(λαικές επιτροπές κι επιτροπές αγώνα) μέχρι το Σύνταγμα.
Και όλα αυτά θα "δείχνουν" στον αυριανό ξεσηκωμό με συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι στο δρόμο λοιπόν. Ας νοιώσουμε επιτέλους τη δύναμή μας κι ας τους αφήσουμε μόνους στους θριάμβους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis