Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ο Παπαδήμος ...¨Πρωθυπουργός

 Ξαφνικά όλη η Ευρώπη άρχισε να μιλά για ανάγκη πραγματικού κουρέματος του Ελληνικού χρέους.
Η Ελλάδα όμως έσπευσε να αρνηθεί....ή μάλλον για την ακρίβεια δεν έσπευσε η Ελλάδα αλλά κάποιος άλλος  για λογαριασμό της...
Πριν μιλήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -που μόνο πρωθυπουργός χώρας μεσα σε κυκλώνα κρίσης δεν είναι-, πριν μιλήσει ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών κ.Βενιζέλος, μιλησε ο συμβουλος του Πρωθυπουργού κ.Λ.Παπαδήμος. Και τι είπε;
Δήλωσε την αντίθεση του σε κούρεμα πάνω από 21%. Αν μάλιστα ως 21% θεωρεί την απόφαση της 21ης Ιουλίου, τότε μας είπε πως δεν χρειαζεται κουρεμα του Ελληνικού χρεους!!Ειπε ακόμη τα εξής:
"Ο στόχος της εφαρμοζόμενης πολιτικής είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση να υποστηρίξει κάποιο εναλλακτικό σενάριο μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του χρέους" ανέφερε ο κ. Παπαδήμος.

Αυτό το " ...δεν νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόθεση..." ας το μεταφράσουν οι έμπειροι δημοσιογράφοι.
Σε εμένα όμως βγάζει μια αύρα "πρωθυπουργική" που δεν είναι καθόλου για να μας ενθουσιάζει.
Ετσι κι αλλιώς αυτη η κυβερνηση εδω και μηνες αυτό που κάνει είναι να αρνείται τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος και να υποχρεώνει τους πολίτες που δεν έχουν ευθύνη για την κρίση να πληρώνουν το λογαριασμό.
Και παλιότερα άλλωστε όταν άρχισε η συζήτηση για συμμετοχή του ιδ. τομέα στο λογαριασμό η Ελλάδα προτίμησε να σωπάσει ή να αντιτεθεί, επιμένοντας πως είμαστε σε θεση να αποπληρώσουμε το σύνολο του χρέους ή πως το χρεος είναι απολύτως εξυπηρετήσιμο και επομένως δεν χρειαζεται αναδιάρθρωση.Ποιον άλλον προστάτευε αυτή η τακτική εκτός από τις Τράπεζες και τους τραπεζίτες που τωρα κινδυνεύουν να χασουν τις τράπεζές τους; (Και μην πειτε τα ασφαλιστικά Ταμεια γιατί γι αυτά κανείς δεν νοιάστηκε όταν κατασπαταληστεύονταν οι περιουσλιες τους νόμιμα ή μή.Αν θέλουν  να τα προστατεψουν απλά ας αντικαταστήσουν τα  ομόλογα που κατέχουν με ομόλογα στην παλιά ονομαστική αξία)


Ομως υπάρχει κατι ακόμη. Αν αυτη η θεση Παπαδήμου ήταν θεση της κυβέρνησης θα κάναμε κριτική μόνο στη θεση. Ομως κατι τετοιο μαλλον δεν ισχύει. Σημερα ο κ.Βενιζέλος παρά τα "νομίσματα" του κ.Παπαδήμου έκανε δηλώσεις μιλώντας για βελτιώσεις των όρων της απόφασης της 21ης Ιουλιου. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει θετικά την βαθύτερη αναδιάρθρωση σε αντίθεση με την "προτροπή" Παπαδήμου να μην συμφωνησει.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Παπαδήμος ή Βενιζέλος; Ποιος κυβερνα τελικά; Η κυβέρνηση η οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών;

Ως γνωστόν ο κ.Λουκας Παπαδήμος ήταν μεχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και υπήρξε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (αλλά και προσωπικός φίλος του Α.Παπανδρεου που λέγεται πως τον βοήθησε να γίνει και Πανεπιστημιακός)
Μάλιστα εν μεσω εκλογών για την Αυτοδιοίκηση είχε πεί σε  διάλεξη που είχε δώσει τα εξής:
"Η συζητούμενη κατά καιρούς αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δημόσιου χρέους (που διακρατείται από τους επενδυτές) δεν αποτελεί επιθυμητή λύση είτε για την Ελλάδα είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε αναπόφευκτη."

Κατόπιν κάλεσε και αυτός τους Ελληνες να παραιτηθούν από κεκτημένα για το καλό της χωρας για να λάβει απάντηση από τον καθηγητή Γ.Βαρουφάκη:
"Αν ο κ. Παπαδήμος πραγματικά πιστεύει ότι εμείς οι έλληνες πρέπει να δράσουμε με γενναιότητα, αποδεσμευόμενοι από τα κεκτημένα μας, τον καλώ να δώσει το παράδειγμα. Πως; Παραιτούμενος από την θέση του καθηγητή που κατέχει στο Τμήμα μου, σε κατάσταση αναστολής για πάνω από δέκα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσλάβουμε έναν νέο επιστήμονα για να διδάσκει τους φοιτητές μας. Μπορεί να χάσει ένα ευτελές μέρος της σύνταξής του όμως με αυτή την κίνηση θα καθιστούσε πειστικότερες τις προτροπές του προς τους υπόλοιπους."


Υ.Γ. Επίσης τον καιρό του ανασχηματισμου ή παραίτησης της κκυβέρνησης ή οικουμενικής(τον Ιουνιο) το όνομα Παπαδήμου έπαιζε παντού.Από υπερυπουργός και Αντιπρόεδρος μέχρι ακόμη και πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis