Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Απογοήτευση; Οχι ευχαριστώ


Δεν με απογοητεύει η εξέλιξη των λαϊκών αντιδράσεων Καθόλου μάλιστα. Η ζωή έτσι κι αλλιώς -παρά την κακή συνηθεια της λογικής- ποτέ δεν εξελισσόταν γραμμικά και ούτε πρόκειται.
Με απογοητεύει όμως λίγο το ότι απογοητεύονται άνθρωποι που έχουν φάει τα κινηματα με το κουτάλι και δεν θα έπρεπε να απογοητεύονται. (Η ανάγκη βλέπεις για νέο αίμα που δε μασάει στο κίνημα, είναι πάντα εκεί...)
Είναι άλλο να μην είσαι ικανοποιημένος από μια κινητοποίηση και άλλο να λες οτι τέλειωσαν όλα. Γιατί βέβαια τίποτα δεν τέλειωσε. Ούτε για μένα ,ούτε για σένα ούτε βέβαια για αυτούς...

Η Συμφωνία των λαικών κινητοποιήσεων μετά από ένα δυναμικό χειμωνιάτικο intro πέρασε σε ένα δυνατό ανοιξιάτικο κρεσέντο Μαρτίου-Μαΐου που έιχε την γνωστή ματωμένη κορύφωση. Κάπου εκεί άρχισε η πραγματική "πλοκή " του έργου που βέβαια συνεχίζεται με μας πρωταγωνιστές και θεατές μαζί.

Βαδίζουμε ξυπόλυτοι πάνω στην καυτή άσφαλτο των μέτρων. Κάποιοι προσποιούνται πως δεν νοιώθουν κάτι τόσο ενοχλητικό. Κάτι σαν ένα συναισθηματικό πέπλο άρνησης που προσπαθεί να απαλύνει το σοκ. Το δέρμα της επιβίωσης όμως καίγεται χωρίς να ρωτάει, αφού οι φυσικοί νόμοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για προπαγάνδες η συναισθηματικές αντιδράσεις. Σε λίγο βέβαια ο πόνος θα είναι αφόρητος.
Aκόμη κι αν κάποιοι έίναι αποφασισμένοι να μείνουν σιωπηλοί απλά δεν θα τα καταφέρουν.
Η πραγματικότητα του καπιταλισμού είναι μια θάλασσα που διαρκώς φουσκώνει γύρω μας. Σε λίγο η χερσόνησος της ψευδαίσθησης "πάμε καλά" θα έχει γίνει ένα νησί κυκλωμένο με μαύρα νερά από παντού. Οι τηλεγέφυρες με τα ψέματα θα έχουν διαλυθεί και όσο κι αν θέλεις να κρατήσεις την ανάσα σου δεν θα μπορείς να περάσεις απέναντι. Και τότε η θα πρέπει να χτίσεις την κιβωτό της αντίδρασης και της ρήξης η θα πρεπει να παραδοθείς στον απόλυτο πόνο και την απελπισία.
Το θέμα είναι τότε τι κάνουμε.
Θα είμαστε επιτέλους μαζί η ακόμη θα το σκεφτόμαστε με ξεροκεφαλιά και παντογνωσία.Θα στήσουμε αυτί στην απαίτηση των δρόμων ή θα εξακολουθήσουμε να νομίζουμε πως μπορούμε ο καθένας μόνος του;

Υπομονή σύντροφοι όλων των πλευρών.
Η ζωή δεν σωπαίνει. Απλά παίρνει μια βαθιά αναπνοή πριν αρχίσει το ουρλιαχτό της. Το εκκρεμές των αντιδράσεων δεν μπορεί να μεινει για πολύ μετέωρο στην πλευρά της αδράνειας η της σιωπής. Θα διαγράψει μια δεδομένη τροχιά οργής και θα πέσει με ορμή πάνω σε οτι μας σκοτώνει.
Όλα είναι μπροστά μας λοιπόν. Μαζί με το καλοκαίρι...
Και μαζέψτε κανένα ξύλο. Ολόκληρη κιβωτός είναι αυτή.

Y.Γ.Ο πίνακας είναι του Georges Braque: Patience (1942),
Oil on canvas, 57.13" x 44.5" (145 x 113 cm)

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Γιώργο Σαρρή για τπ ίδιο πράγμα αγωνιζόμαστε.Ίσως μας χωρίζουν επιμέρους διαφωνίες ,αλλά δεν είναι ώρα για διχόνοιες.
Και κάτι άλλο που θέλω να σου πω..και να σε ευχαριστήσω για τα τραγούδια σου, που σημάδεψαν τα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια.Να σαι πάντα καλά...

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ,ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ .
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΟ ΠΩ ΕΙΝΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑ ΣΕ 2 ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.ΕΙΔΑ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟ ΠΛΗΘΟΣ.ΛΥΠΑΜΑΙ...ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΩ ΑΝ ΞΑΝΑΕΡΘΩ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ.
ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΚΛΕΦΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο να ρωτήσω.Συμφωνείς που πλάκωσαν στο ξύλο 20 ανθρώπους που κράταγαν Ελληνικές σημαίες;;[ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ].
Τέτοιες ενέργειες δεν διασπάνε την λαική ενότητα;;Ποιόν ενοχλούνε τα εθνικά μας σύμβολα...Με τις Ελληνικές σημαίες δεν πολεμούσαν οι αντάρτες του ΕΑΜ;;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Aνώνυμε 6.13
Δεν έχω αμφιβολία ότι παλεύουμε για το ίδιο πράγμα.Ειδικά αυτή τη στιγμή η αντιμετώπιση της λαίλαπας των μέτρων και η ανατροπή αυτής της φρικτής και άδικης για τους εργαζόμενους κατάστασης δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι όνομα θα έχει.Αρκεί να μην είναι ο φασισμός που περιμενει πονηρά στη γωνία.
Ευχαριστώ σχετικά με τη μουσική και τα τραγούδια.Μακαρι να είχα μπορέσει κάτι παραπάνω.Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για καλά τραγούδια που να είναι κοντά στον κόσμο

Γιώργος Σαρρής είπε...

Nα μην το σκεφτείς καθόλου να ξανακατεβείς στια συλλαλητήρια.Εχω ένα σωρό αντιρρήσεις και δεν ανήκω κάπου συγκεκριμένα, αλλα έχω αποφασίσει να μη λείψω ούτε μια μέρααν μπορω.Οι δρόμοι ανήκουν στον κόσμο κι όχι στις παρατάξεις.Τα κόμματα είναι όργανα του λαού και πρέπει να ακούν ότι έχουμε να πούμε.
Στο θέμα ης Βουλής τώρα δεν ξέρω αν έχεις μέσα σου καταλήξει στο τι νομίζεις σωστό η λάθος.Αν καεί η Βουλή δλδ. τι θα γίνει;Με την κατάσταση την τωρινή στο λαικό κίνημα θα είναι μια καλή αφορμή για πισωγυρισματα και φασισμούς.
Ειναι πιο πολυ από φανερό ότι δεν υπάρχουν συνθήκες σύγκρουσης που μπορεί να βγάλει νικητή το λαό.Υπομονή κι επιμονή χρειάζεται.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΆ ΚΛΙΜΆΚΩΣΗ.Το σύνθημα "να καεί το μπουρδελο η Βουλή" σιγουρα δείχνει την διάθεση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου, και την πρωτοφανή αμφισβήτηση ενός κουρελιασμένου από το σύστημα θεσμού, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα σωστό η ότι ο κόσμος είναι έτοιμος για συνολική αμφισβήτηση του συστήματος η για πέρασμα σε ένα επόμενο στάδιο πιο αμεσης δημοκρατίας.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Θα ξαναπώ ότι θεωρώ -καλως η κακώς- την Αριστερά σαν ΕΝΑ κομμάτι με διαφορετικές αποχρώσεις ,ιδέες και πρακτικές που σαν κοινό στοιχείο και στόχο εχουν την ανατροπή του καπιταλισμού.Δεν είμαι στο ΚΚΕ η στο ΠΑΜΕ παρ'ότι θεωρω ότι για πολλούς λόγους είναι ο κορμός της αντίστασης του λαού και χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπαρξει κίνημα και αποτελεσμα.
Ομως για μενα εξ ίσου σημαντικές είναι και οι άλλες αριστερές οργανώσεις και βέβαια κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα παραγωγής μιας σωστής και πρωτοπόρας πολιτικής και πρακτικής απο κάποια άλλη πλευρά την οποία σε αυτή την περίπτωση ενδεχόμενα θα ακολουθήσει ο λαός και οι εργαζόμενοι.Εννοείται ότι ούτε χωρίς τους υπολοιπους υπάρχει τρόπος δημιουργίας δυνατού λαϊκού κινήματος που να εκφράζει πολλές και διαφορετικές πλευρές.

Για το θέμα με τις σημαίες που λές δεν ξέρω τι έγινε και δεν έχω άποψη.
Πάντως στο Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη ύπήρχαν 10άδες Ελληνικές σημαίες.Και βέβαια δεν έδερνε κανένας κανέναν.
Ας μην βγάζουμε από το μυαλό μας ότι για κάποιο λόγο υπάρχει μια στοχοποίηση του ΚΚΕ και φυσικά το ΚΚΕ έχει σοβαρούς λόγους να είναι προσεκτικό σε προβοκάτσιες και προσπαθειες συκοφάντησης.

Kirki είπε...

giwrgo moy des ayto


http://www.youtube.com/watch?v=7bhpPrYdwcU
Η περιγραφή του για το λαό που βγήκε στους δρόμους και ΠΙΑ δεν υποχωρούσε.
Η Αργεντινή που έγινε χώρα του τρίτου κόσμου με κόσμο να αναζητά την τροφή του στα σκουπίδια.
Το κείμενο του Τζόζεφ Στίγκλιτς στην Ουάσιγκτον Ποστ για το ΔΝΤ.
Τι έφερε την καταστροφή στην Αργεντινή;
ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ!
Η ανυποληψία του ΔΝΤ
Η εντολή του ΔΝΤ στην Αργεντινή να ξεπουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα.
Τι ρόλο έπαιξαν στο ξεπούλημα τα μέσα ενημέρωσης.
Ο ρόλος των μεγάλων αστέρων.
ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ αλήθεια;
Η χαμένη μεταπολίτευση της Αργεντινής.
Ενα κομμα που είχε παραδοθεί ιδεολογικά στον αντίπαλο-τι μου θυμίζει,τι μου θυμίζει;
Μια ακόμη φαεινή ιδέα που ειχε το ΔΝΤ για την Αργεντινή:η πρόσδεση του νομίσματός της στο δολλάριο με αμετάβλητη ισοτιμία.



http://www.youtube.com/watch?v=9ZO1l65NRbE
Οι νέοι ηγέτες της Αργεντινής και το ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος
Οι ηγέτες που ύψωσαν ανάστημά τους και τα κότσια που είχαν.
Η ιστορική νίκη της Αργεντινής.
Η ανάπτυξη 8,2 τοις εκατό της Αργεντινής.
Μέσα σε πέντε χρόνια έβγαλαν 5000000 ανθρώπους απ τη φτώχεια,μείωσαν την ανεργία απ το 21 στο 8 αυξάνοντας παράλληλα τους μισθούς πάνω από 40 τοις εκατό.
Πως ο πρόεδρος της Αργεντινής έθεσε την κεντρική τραπεζα στην υπηρεσία του κράτους.
Αυτοί που λένε πως το ΔΝΤ έβαλε μυαλό.
Κι αυτοί που ισχυρίζονται πως ΕΛΛΑΔΑ και Αργεντινή δεν έχουν καμμία σχέση.

Kirki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Kirki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ένας στρατολάτης είπε...

Μπράβο Γιώργο, συνεχίζεις τα ενωτικά μανιφέστα και χαίρομαι για την υπομονή και επιμονή σου. Εγώ πάντως (αν και "σταλινιστής", "εκτός τόπου και χρόνου" κλπ.) προσυπογράφω κάθε λέξη από το κείμενό σου.

yannidakis είπε...

βρισκομαστε ακριβως στην στιγμη που εχουμε παρει εκεινη την βαθια ανασα. Δε σημαινει ομως οτι θα σκασουμε φιλε, απλα επειδη δεν αντιδραμε. Απλα επειδη θα περασουν τα μετρα κι εμεις θα υπακουσουμε σε αυτα.
Αναμενουμε μια εν καιρω εκπνοη που θα ειναι λυτρωτικη για μας και τα παιδια μας :[

Γιώργος Σαρρής είπε...

@yannidakis.
"Ηταν ο τόπος μου σαν το χαμόγελο όνειρο καθημερνό
κάποιος τον πούλησε, κάποιος τον ρήμαξε σα δανεισμένη πραμάτεια
Τώρα τ’ αγόρια μου παίζουν το θάνατο στα χαρακώματα.."
Aυτά τα λόγια του Μύρη λένε σχεδόν ακριβώς το τι θα συμβεί στα παιδιά μας αν δεν αντιδράσουμε.
Πως μπορείς να έχεις ακόμα εμπιστοσύνη ότι όλα θα πάνε καλά;Τα παιδιά μας τα περιμένουν τα μοντέρνα σκλαβοπάζαρα.Αυτό είναι το σχέδιο και το όνειρο του καπιταλισμού.Κι εδω διαλέγουμε αν είμαστε μαζί τους ,αν ειμαστε με το μέλλον των παιδιών μας ή αν απλά ο φόβος και το βόλεμα μας κάνουν να σωπαίνουμε.

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Δευτέρα σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[

Γιώργος Σαρρής είπε...

Για να πω την αλήθεια δεν το περίμενα

ShareThis