Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Λιβύη- Πολλές πόλεις στην πλευρά των εξεγερμένων

(η φωτο από την Βεγγάζη)
Στις φλόγες της εξέγερσης  βρίσκεται εδω και μερες και η Λιβύη. Ενα σκηνικό ανάλογο με τις εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο με τη σημαντική διαφορά όμως ότι η Λιβύη ειναι μια χωρα όπου ο λαός βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση οικονομικά από τους λαόύς των άλλων 2 χωρών που ξεκίνησαν το ντόμινο των ανατροπών.
Φαίνεται πως η συνταγή "το πετρέλειο ενώνει το λαό" έφτασε στα όρια της και ο κόσμος βγήκε κι εκεί στους δρόμους ζητώντας την ανατροπή του επί 41 χρόνια ηγέτη Μ.Καντάφι. Και εκει φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος και το πόσο μεταλλάσσονται τα άλλοτε φιλολαικά κινήματα σε άγρια δολοφονικά καθεστώτα, όταν ερωτευτούν την εξουσία και τις χάρες της έχοντας βάλει το λαό στο περιθώριο.
Εδω και μέρες άνθρωποι δολοφονούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας και μισθοφόρους από την υποσαχάρια Αφρική, χτυπημένοι όχι από τυχαία πυρά, αλλά στην καρδια και το κεφάλι!
Κι όμως για αλλη μια φορά η ένταση της δολοφονικής βίας έφερε ακριβως τα αντίθετα αποτελάσματα από αυτά που προσδοκούσαν οι δικτάτορες. Αντι να τρομοκρατήσει το λαό τον εξόργισε.
Ετσι πριν λίγο στην Γαλλική Le monde διαβάζουμε πως συμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία για τα δικαιώματα του ανθρώπου(Fédération internationale des ligues de droits de l'Homme) μια σειρά από πόλεις βρισκονται πια υπό των έλεγχο των εξεγερμένων με ένα κομμάτι του στρατού να έχει αλλάξει πλευρά και να υποστηρίζει τις διαδηλώσεις.


Η Βεγγάζη( 2η πόλη της Λιβύης, η Συρτη (πόλη του Καντάφι),  Τομπρούκ, Μισράτα, Χομς, Ταρχούνα, Ζευτεν, Ζαούια, Ζουάρα, ειναι οι πόλεις που δεν βρίσκονται πλέον στον έλεγχο του στρατου του Καντάφι αλλά στα χέρια των διαδηλωτών! Μόλις τωρα απόγευμα Δευτερας η Λε Μόντ λέει πως οι συγκρούσεις μαίνονται πλέον και στηνΤρίπολη που το καθεστώς θεωρούσε προπύργιό του.
Οι ίδιες πηγές μιλούν για περίπου 400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, στις πιο άγριες επιχειρήσεις καταστολής από όσες είδαμε σε όλες τις εξεγερμένες Αραβικές χώρες.
Κι άλλο ελικόπτερο ετοιμάζεται άραγε;
Πάντως εκτός από τις προσχωρήσεις μονάδων του στρατου στην πλευρά των εξεγερμένων υπάρχουν και οι περιοχές παραγωγής πετρελαίου, όπου έχουμε δηλώσεις που μιλούν για σταμάτημα της παραγωγής αν δεν σταματήσει αμέσως η σφαγή των διαδηλωτών!
Δυσκολοι καιροί για τους δικτάτορες και τους πρίγκηπές τους.

2 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Μάλλον ζούμε σε μια εποχή που θα έχει διαδοχικές γέννες. Να δούμε μόνο πόσο επώδυνες θα είναι.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Μαλλον πολύ...
Ο πουστης βομβαρδισε το λαό του με αεροπλάνα! Αυριο θα απευθυνεται στους περηφανους γυιούς του τα παιδια της Λιβύης.
Ψόφος κακός...
Την Τεταρτη το νου μας.Κατι εχουν στο μυαλό τους...

ShareThis