Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

200 άνθρωποι αγνοούνται από βύθιση πλοιαρίου έξω από την Λαμπεντούσα.

Mια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της περιοχής ξεδιπλώνεται αυτές της ώρες λίγα μίλια έξω από τη Λαμπεντούσα, το μικρό αυτό Ιταλικό νησί που το μάθαμε από την  κρίση που προκλήθηκε εκεί με τη μαζική μετανάστευση από Τυνησία και Λιβύη τους τελευταίους μήνες.
Πάνω από 200 άνθρωποι είναι χαμένοι στη θάλασσα μέσα σε θύελλα αυτή τη στιγμή, ενω από το πλοιάριο που βυθίστηκε έχουν διασωθεί 50 άτομα ενώ έχουν ανασυρθει νεκροί περίπου 20.
Η πλειοψηφία των θυμάτων -από πληροφορίες που βρήκα- είναι ξένοι εργάτες (Σομαλοί και Ερυθραίοι) που προσπαθούσαν εδώ και εβδομάδες να φύγουν από τη Λιβύη. Το ότι ήταν όμως Αφρικανοί φαίνεται πως ήταν πρόβλημα που τελικά καταλήγει σε τραγωδία αφού τους στοιχίζει τη ζωή.
Τραγικές όμως είναι και οι ευθύνες του ΟΗΕ, που αντί να παίξει πρώτα τον ανθρωπιστικό του ρόλο φροντίζοντας μεταξύ άλλων να απομακρύνει από την εμπόλεμη ζώνη τους ξένους που ήθελαν να φύγουν (όλους και όχι μόνο Ευρωπαίους , Αμερικανούς και Κινέζους), προτίμησε να εμπλακεί στον πόλεμο κάνοντας το πρόβλημα μεγαλύτερο.
Τώρα 200 άνθρωποι προστίθενται σε μια φρικτή λίστα με πάνω από 4500 νεκρούς που έχουν χάσει τη ζωή τους στο κανάλι της Σικελίας από τη δεκαετία του ΄90 προσπαθώντας να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη.
Eίναι απίστευτο το ότι όταν έψαξα φωτογραφίες -την ώρα που γραφόταν το ποστ αυτό, δεν ειδα την είδηση ούτε στη Λεμοντ, ουτε στο ΒΒC, ούτε στην Κοριέρε ντε λα Σέρα! Τουλάχιστον τα ελληνικά σάιτ έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία.
(Τις πληροφορίες τις βρήκα σε Ιταλικό μπλογκ που ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης στην περιοχή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis