Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Τι θέλουν να πούν τα σπρεντς;

Ο "πόλεμος" των σπρεντ συνεχίζεται αδυσώπητος τις τελευταίες μέρες και οι πολύχρωμοι σχολιασμοί δίνουν και παίρνουν.
Τί θέλουν να πουν τα σπρέντ;
Δίνουν σήμα άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας;
Κι όλες αυτές οι δηλώσεις που την μια προηγούνται και την άλλη έπονται των ανόδων των σπρεντς τι σημαίνουν;
Πως γίνεται οι Γερμανοί από τη μια να μιλούν για την αναγκη αναδιάρθρωσης (με κούρεμα) και να κόπτονται για τη σωτηρία μας κι από την άλλη να έχουν την ΕΚΤ να μην αγοράζει κανένα ελληνικό χαρτάκι με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει τα σπρεντ του 10ετούς στις 1300+ μονάδες;
Ολα αυτα και πολλά άλλα είναι λογικότατα ερωτήματα για τα οποία όμως οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι ολοφάνερες. Κι αυτό γιατί αν τα πράγματα στις αγορές ήταν ολοφάνερα τότε απλά οι κερδισμένοι θα ήταν περισσότεροι από τους χαμένους και το ταμείο δεν θα μπορούσε να πληρώσει.
Οπότε πρέπει κανείς να προσπαθήσει περισσότερο να μαντέψει τι παίζεται αντί  να διαβάζει  τίτλους και να βγάζει συμπέρασμα.
Το πρώτο που μπορώ να πω λοιπόν είναι ότι δεν πιστευω ότι θα γίνει άμεσα αναδιάρθρωση, μόνο και μόνο επειδή το φωνάζουν ολοφάνερα οι αγορές. Κι όταν όλοι φωνάζουν κατι, οι αγορές... κάνουν ή φροντίζουν να γίνει  το αντίθετο...
Η αγορά Ελληνικών ομολόγων είναι ουσιαστικά εδω κι ένα χρόνο νεκρή. Ο όγκος είναι μηδαμινός κι αυτό σημαίνει ότι με μικρές εντολές αγορών-πωλήσεων διαμορφώνεται το κλίμα και οι τιμές.Αρα γιατί είτε η ΕΚΤ είτε η Ελλάδα δεν δίνουν μερικά ψιλά για να αλλάξουν το κλίμα;
Η απάντηση εδώ είναι εύκολη. Πρώτο γιατί "όσο πιο άπαξιωμένα τόσο πιο φθηνα" και επομένως τόσο μικρότερο το ρίσκο της αγοράς των ελλ.ομολόγων. Βεβαια έτσι τα κρατικά χαρτιά που κάποτε ήταν "λεφτα στην Τράπεζα" τώρα πια έχουν συμπεριφορά κολόχαρτων τύπου ΚΛΩΝΑΤΕΞ και άλλων συμπαθών εταιρειών.Αλλωστε στις "περιοχές μηδαμινών όγκων" τι ποσότητες ομολόγων θα μπορούσε  να αγοράσει κανείς;
Επίσης όσο πιο μεγάλη είναι η "πίεση των αγορών" για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν τόσο πιο εύκολο είναι να πεισθούν για τα μέτρα που "πρέπει και απαιτείται" να ληφθούν( σε όλες τις χώρες κι όχι μόνο στην Ελλάδα).
Ομως η αλήθεια είναι οτι τέτοια ξαφνική και χωρίς λόγο ουσιαστικά πίεση στα Ελληνικά ομόλογα δεν είχαμε ξαναδεί μετα τα περσινά γνωστα επεισόδια. Οπως επίσης τέτοιο βομβαρδισμό δηλώσεων (αντικρουόμενων συνήθως) από έγκριτους, έγκυρους κλπ. παράγοντες.
Αυτό δεν σημαίνει κάτι άραγε; Την απαίτηση ίσως κάποιων σοβαρών κύκλων για αναδιάρθρωση εδώ και τώρα; Μέχρι ο Σόιμπλε είπε περίπου ότι κάτι πρέπει να γίνει με το Ελληνικό χρέος.
Η γνώμη μου πηγάζει από την αρχή ότι τον κόσμο αυτό τον κατευθύνουν τα "δίκαια" και τα συμφέροντα των αγορών-δηλαδή των τραπεζών- και είναι η εξής.
Υπάρχουν 2 πιθανότητες.
Αν παίρναμε τοις μετρητοίς όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στα ελληνικά σπρεντς θα έπρεπε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση πιθανόν και μέσα στο Μάιο.(Γι αυτό κάποιοι προσπαθούν να ξεφορτωθούν όσο όσο ελληνικά ομόλογα...κλπ) Το γιατί κόπτονται οι Γερμανοί για κάτι τέτοιο ενώ θα θίγονταν τα συμφέροντα των τραπεζων τους θα μπορούσε να εξηγηθεί με το επιχείρημα ότι προτιμούν να μεταβιβάσουν ένα μέρος της ζημιας στις τραπεζες και όχι στο κράτος όπως θα συμβεί αν η αναδιάρθρωση γίνει το 2013. Οτι δηλαδή παίρνουν το μερος των πολιτών...Μάλλον δεν πείθομαι...
Η άλλη πιθανότητα είναι να κρύβεται κάποιο παιχνίδι των αγορών πίσω από όλο αυτό.Και ποιό μπορεί να είναι αυτό; Μα τα CDS's! Aυτοί που στοιχημάτισαν πέρυσι στην ελληνική χρεωκοπία δεν το έκαναν δίνοντας τα χέρια βέβαια. Το έκαναν αγοράζοντας CDS's στις 600-900 μονάδες. Τωρα αφού κερδοσκόπησαν με τα ομόλογα ή το ευρώ ή το ελληνικό χρηματιστήριο, πρέπει να βρούν άλλους να  τους φορτώσουν αυτα τα CDS's σε καλύτερες τιμές. Για να γίνει αυτό πρέπει να τους πείσουν για την ανάγκη αγοράς ασφαλίστρων κινδύνου(CDS's) ώστε αν χάσουν από χρεωκοπία από τα ομόλογα να κερδίσουν από τα CDS's. Σε ποια τιμή να αγοράσουν; Αν γίνεται όσο-όσο. Οπότε όσο πιο μεγάλος ο θόρυβος κι όσο πιο έγκυρα τα χείλη που τον προκαλούν τόσο καλύτερα για τους πωλητές. Κι επειδή η αγορά είναι "μικρή" όπως είπαμε καλό είναι να φτασουμε στις 1500 μονάδες ώστε να πουλήσουν τον όγκο που έχουν μέ έναν καλό μεσο όρο που να δίνει κέρδος.
 Η γνώμη μου είναι ότι το δευτερο σεναριο είναι πολύ δυνατότερο από το πρώτο, παρότι συνηθως συμβαίνουν πολλά πράγματα μαζί κι όχι μόνο ένα.
Με βαση αυτό λοιπόν θεωρώ πολύ πιθανότερη μια ξαφνική άνοδο στο Ελλ.Χρηματιστήριο -που πιέζεται τωρα από τα σπρεντ- και μια ξαφνική αποκλιμάκωση των σπρεντ μετα τα τελη Μαίου παρά μια γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρεους που θα έβαζε φωτιά σε Πορτογαλία, Ισπανία με αποτέλεσμα να χαθεί η μπάλα σε μια στιγμή που το Ευρωσύστημα δεν δείχνει έτοιμο να τα βγάλει πέρα με κάτι τέτοιο.
Βέβαια αυτό υπό την προυπόθεση ότι κάποια από τις άλλες λεπτες κλωστές δεν θα σπάσει(πχ οι χρεωκοπημένες Γερμανικές τράπεζες, τα Ισπανικά Ταμιευτήρια και τα οικιστικά δάνεια και πολλά πολλά άλλα)

Από ένα τέτοιο σενάριο είναι καθαρό πως τρελά κερδισμένοι θα βγουν όσοι το καθοδηγούν και το ελέγχουν.

Υ. Γ. Πιστεύω  οτι οι εξελίξεις κρύβουν πολλά μέσα τους αφού την επόμενη βδομάδα θα έχουμε ανακοινώσεις μέτρων στην Ελλάδα που θα πυροδοτήσουν πολύ έντονες αντιδράσεις. Μπορεί λοιπόν το κρυφό χαρτί να είναι το τι θα κάνουμε εμείς που έτσι κι αλλιώς έχουμε φορτωθεί με το λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ShareThis