Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Tι χειροκροτούσαν;

 Εβλεπα άναυδος όλο αυτό το πλήθος που είχε μαζευτεί στα Δικαστήρια και χειροκροτούσε το φοιτητή που σκοτωσε τον Αλβανό επίδοξο ληστή και δεν καταλάβαινα τι κάνουν...  Τι χειροκροτούσαν; Μια τραγικά λάθος απόφαση που αφαίρεσε μια ζωή και που θα στοιχίσει μαλλον και στον ίδιο το νεαρό φοιτητή μερικά χρόνια φυλακή; Την αυτοδικία την ίδια; Την εποχή που ζούμε που μοιάζει όλο και περισσότερο με ζούγκλα; Τη φτώχεια που γεννάει όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα; Την αδράνεια της κοινωνίας που δεν κατάφερε να παρέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά και να αλλάξει τη ροή; Το ότι ακομα δείχνουμε να μην έχουμε ιδέα για το πως θα αλλάξουν τα πράγματα; Το ότι ακόμη οι περισσότεροι χλευάζουν αυτούς που ονειρεύονται έναν άλλο καλύτερο κόσμο όπου όλα αυτά θα μοιάζουν μακρινός εφιάλτης; Η μήπως αυτό που κάποιοι από αυτούς έχουν στο μυαλό τους;

 Αντιγράφω από την farmakoglwssa-kirki

Του Niko Ago
Ο 43χρονος επίδοξος ληστής που δολοφονήθηκε στην Παιανία από τον φοιτητή
-περισσότερο από 200 μέτρα μακριά από το σπίτι του-
ήταν πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών,
ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια,
ήταν με άδεια παραμονής δεκαετούς διάρκειας,
 τα τελευταία 2 χρόνια ήταν άνεργος
και η γυναίκα του βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του καρκίνου.
Μάλλον περισσότερο ένας απελπισμένος άνθρωπος δείχνει ότι ήταν,
που θα μπορούσε ή θα μπορεί στη θέση του, να είναι αύριο-μεθαύριο οποιοσδήποτε βρεθεί στη θέση του, πάρα ένας σκληρώς κακοποιός.
Δεν δικαιολογώ την πράξη του.
Θα ήθελα, αφού αποπειράθηκε να ληστέψει οικογένεια,
να τον είχαν πιάσει ή ακόμα και τραυματίσει,
 και να αποφάσιζε η δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.
Μήπως, εκτός από επίδοξος ληστής, όμως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος,
που δεν ήταν κάποιος που ήρθε χθες στη χώρα - άρα δεν το λες και... "λαθρομετανάστη"- ή
ταν ήδη θύμα της οικονομικής κρίσης,
πριν επιτεθεί σε άλλους και χάσει και τη ζωή του;

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O FOYKARAS O ALBANOS FILE MOY EKANE ENA TRAGIKO LATHOS.
PIGE NA KLEPSEI APLOYS ERGAZOMENOYS
ANTI NA MPOYKAREI SE KAMMIA TRAPEZA H SE KAPOIO SUPERMARKET.
THEORO OTI OTAN KAPOIOS PINAEI PREPEI NA APPALOTRIONEI AGATHA APO TIS MEGALES EPICHEIRISEIS.

Gryzor είπε...

Ας μην ξεχνάμε ότι ο κακόμοιρος,άνεργος, κτλ κτλ κτλ δράστης/θύμα είχε προηγουμένως βάλει το μαχαίρι στο λαιμό της μητέρας του θύτη, έτσι;

Ας μην ξεχνάμε ότι όσο "δικαιολογούμε" τέτοιες καταστάσεις, όσο παίρνουμε το μέρος, μονομερώς, αυτών που αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα, τόσο προκαλούμε την όξυνση των πνευμάτων, τόσο σπρώχνουμε τους μετριοπαθείς στην αγκαλιά των ακραίων, δεδομένου ότι φαίνεται πως αυτοί είναι οι μόνοι που είναι διαθέσιμοι να κάνουν κάτι (όσο λάθος κι αν είναι αυτό). Δεν είναι δα και η πρώτη φορά στην ιστορία που γίνεται κάτι τέτοιο.

Μην τρελλαθούμε κι όλας...μυρμήγκι δεν πατάω, αλλά αν κάποιος απειλήσει τους δικούς μου, Έλληνας ή ξένος, αν μπορώ τον έχω καθαρίσει με τη μία.

Το δε χειροκρότημα -μην κάνουμε και τους χαζούς- δεν σημαίνει απαραίτητα επιδοκιμασία της πράξης όσο συμπαράσταση στο θύτη, ο οποίος είναι επίσης θύμα της κατάστασης.

(χμ, μου έβγαλε ένα περίεργο μήνυμα, δεν ξέρω αν καταχωρίθηκε το προηγούμενο...)

Ανώνυμος είπε...

Το τι λυσσασμένοι υποστηρικτές δίκανων πυροβολισμών υπάρχουν ανάμεσά μας, δεν το φανταζόμουν.
Κάποιοι μάλιστα, πιστεύω πως κωλοτρίβονται για να τους τύχει κάποιο παρόμοιο περιστατικό και να τους δωθεί η ευκαιρία να σκοτώσουν κάποιον.

mbiker

Γιώργος Σαρρής είπε...

Gryzor
Χειροκρότημα σημαίνει επιδοκιμασία, ειδικα παρατεταμλενο.Δεν ξερω ποιοι ήταν όλοι αυτοί που ηταν εκεί αλλά κάποιοι απ' αυτούς ξερω τι πιστευουν.Ας μη γινει φαρ-ουεστ επειδη υπάρχουν "επαρκεις" δικαιολογίες.Επιχειρήματα υπαρχουν για όλα, ακόμη και για τα εγκλήματα.Αν οτιέγινε γινόταν μεσα στο σπίτι του φοιτητη θα μιλούσαμε διαφορετικά.Αλλα 200 μ. μακριά με τη γειτονιά να βγαίνει με ττς καραμπίνες στο δρόμο;;; Θα μπορούσαν να σκοτώσουν κι εσενα κατά λάθος κι άλλοτε επειδή σε κάποιον δεν αρεσει η φάτσα σου η κάτι που έκανες. Ηταν λάθος αυτο που εκανε αυτό το παιδι και δε γινεται να το χειροκροτάμε.

Γιώργος Σαρρής είπε...

mbiker
Καπως έτσι αρχίζουν τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών σε τέτοιες περιόδους.

Gryzor είπε...

Γιώργο, τώρα συγγνώμη, αλλά...

Από τη μία, παρατεταμένο ειροκρότημα σημαίνει μεγάλη συμπαράσταση εξίσου. Πρόσεξε, δεν λέω ότι *έτσι* είναι, απλά να μήν το βλέπουμε μονόπαντα.

Από την άλλη, εσύ λες 200 μέτρα, εκείνος λέει σκόνταψε. Και, όσο κι αν εσύ μπορεί να πεις πως "σιγά μή σκόνταψε" άλλο τόσο μπορεί ο καθένας να πει "σιγά μην, μέσα στο σκοτάδι, σκόπευσε από τα 200μ με καραμπίνα και τον πέτυχε". Δεν πατάμε ίσα εδώ...

Προφανώς και υπάρχουν και καλόπαιδα ανάμεσα σε αυτούς που χειροκροτούσαν. Αλλά, θα ξαναπώ, όχι και να βγάλουμε και καημένο το (αλλοδαπό ή Έλληνα, δεν έχει σχέση) θύμα. Έλεος ρε συ...

Όπως προείπα, όσο το βλέπουμε μονόπαντα και καταδικάζουμε μόνο τις ρατσιστικές αντιδράσεις χωρίς να αναγνωίζουμε την εγκληματικότητα των αλλοδαπών επειδή δεν "συνάδει" με την κάποια "διεθνιστική" και "αριστερή" ιδεολογία μας, όσο δεν βλέπουμε το ρατσισμό που έχουν οι ίδιοι οι αλλοδαποί (μεταξύ τους και εναντίον μας - το βλέπω καθημερινά γιατί δουλεύω με μετανάστες) τόσο οι ακραίοι θα κερδίζουν έδαφος.

Gryzor είπε...

Πολύ φρέσκο παράδειγμα μονομερούς αντιμετώπισης, η πρόταση του Τσίπρα για να φέρουν τις οικογένειές τους οι νόμιμοι μετανάστες.

Πάει, το χάσαμε τελείως. 650.000-1.000.000 να φέρουν και τις οικογένειές τους (πολλές φορές ήδη πολυμελείς), να αρχίσουν/συνεχίσουν να κάνουν παιδιά εδώ πέρα, άντε, να το κλείσουμε το μαγαζί.

Άλλο αγαπάω τους ξένους και δεν είμαι ρατσιστής, άλλο τους επιτρέπω να έρθουν μέσα στο σπίτι μου (είχαμε μία σχετική συζήτηση παλιότερα...). Και όσο η αριστερά κλείνει τα μάτια της στα συνεπακόλουθα προβλήματα, τόσο θα κρδίζει η ακροδεξιά...

Γιώργος Σαρρής είπε...

GRYZOR
η ΔΗΛΩΣΗ του φοιτητη απανταει σε όλα όσα λες. Ειναι φρικτά μετανοιωμένος και ζητάει συγνλωμη από την οικογένεια του νεκρού.Αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζει 5-15 χρόνια.Τι λεμε τώρα.Ηταν λάθος.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Για το θεμα των συγγενων των νομίμων μεταναστών υπάρχει οδηγία της ΕΕ που το επιτρέπει και ήδη ισχύει.Τι μας λεει τωρα η ΝΔ; Απλά σπρώχνει τον κόσμο σε ακροδεξιά λημέρια ενός δικαιολογημένου αλλά λάθος "συναισθηματισμού". Το πρόβλημα δεν ειναι οι μετανάστες αλλά η κρίση και η φτώχεια.Ακόμα κι αν καταφερναμε να φυγουν όλοι η εγκληματικότητα θα συνεχιζε να ανεβαίνει.Εχουμε πια στρατιες φτωχών. Από κει και περα μπορούμε να μιλάμε μέχρι το πρωί.Αν κάποιοι ήθελαν να μην παίρνουν μετανάστες τις δουλειές ας εξίσωναν τα μεροκάματα όλων κι ας τους έγραφαν αναγκαστικα στα σωματεία όπως έκαναν σε άλλες ευρωπαικές χώρες(Βέλγιο) παλιότερα. Οι ανθρωποι αυτοί πρεπει να παρουν χαρτιά και να φυγουν για όπου θέλουν. Στη θάλασσα δε γινεται να τους πετάξουμε.

Ανώνυμος είπε...

Για το θέμα των οικιογενειών των νόμιμων μεταναστών.
Απαντήθηκε νομίζω απ τον τσίπρα.
Υπάρχει σχετική νομοθεσία απ την κυβέρνηση καραμανλή που το επιτρέπει με νόμους του 2006 και 2006.
Η ΝΔ κάνει πως δεν ξέρει;
Πέραν τούτου όμως.
Γιατί θεωρείται θεμιτό και λογικό να μπορεί ο έλληνας της αυστραλίας να παίρνει κοντά του την οικογένειά του κι όχι οι εδώ νόμιμοι μετανάστες;

mbiker

Gryzor είπε...

@Γιώργο: συγγνώμη, αλλά είπα πέντε πράγματα κι εσύ απαντάς σε ένα... άσχετο (περί του θύτη). Είπα πως δεν ήταν λάθος, ή είπα πως λέει πως καλά έκανε; Μην βάζεις λόγια στο στόμα μου, σε παρακαλώ... τελείως άλλα είπα. Δυστυχώς δεν θυμάμαι να διαβάζω πολεμικούς και κλάμματα σε αριστερά site και blogs όταν τα θύματα ξυλοδαρμών και δολοφονιών στη ψύχρα είναι Έλληνες και οι θύτες καημένοι λαθρομετανάστες. Και, όπως είπα και θα ξαναπώ, όσο τα αγνοούμε τόσο ο κόσμος πάει ΧΑ.

@Γιώργο/Ανώνυμο (περί μεταναστών): άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε, με το συμπάθειο. Ανεφέρθηκα εγώ στο νόμιμο ή όχι του θέματος; Ποσώς δεν μ'ενδιαφέρει το οτι είναι νόμιμο. Νόμος δεν είναι και το Δουβλίνο ΙΙ; Νόμοι δεν είναι και αυτοί περί διαφύλαξης της κοινωνικής τάξης, για παράδειγμα, εναντίον των διαδηλώσεων; Αφήστε με τώρα που σας έπιασε ο πόνος για το τί είναι νόμιμο... κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας...

Και φτώχια να μην υπήρχε, διάβολε, ΔΕΝ αντέχει η ελληνική κοινωνία ήδη αυτούς που έχει, να φέρουμε κι άλλους και να έχουμε ξαφνικά ένα τρελλοκομείο από φυλές με επίπεδα αναπαραγωγής πολλαπλάσια από τα δικά μας; Να φτάσουμε σε λίγα χρόνια να είναι το 40 ή το 50% πακιστανομπαγκλαντεσιανοιρανονιγηριανοιρανοί; Τρελλαθήκατε τελείως; Η φτώχια μας πείραξε ή το ότι αποδεικνύετε πως, όπως πάντα, η αριστερά επιμένει να είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα σε ιδεολογικά κατασκευάσματα ιδεατών (μή χ*σω...) συμπάντων;

Σοβαρά πιστεύετε πως ο Έλληνας μετανάστης στην Αυστραλία (μία χώρα μεταναστών, εξ'άλλου) έχει σχέση (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, πνευματικά, θρησκευτικά...) με τον Ινδό στην Ελλάδα; Ή μήπως είναι στα ίδια ποσοστά που έχουμε εδώ; Πόσο καιρό θα αναμασάμε τις ίδιες σαχλαμάρες;

ΔΕΝ είναι η φτώχια το θέμα εδώ. Και να την εξαφανίζαμε ΠΑΛΙ θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τους μετανάστες. Ξυπνήστε πια, ΔΕΝ είναι διεθνισμός αυτός ο οχετός που συμβαίνει εδώ πέρα. Είναι η ποικιλοτροπη καταστροφή μιας κοινωνίας.

Γιώργος Σαρρής είπε...

Παιδια συγνώμη αλλά δεν έχω άπειρο χρόνο. Gryzor δεν μπορώ να απαντάω αναλυτικά σε όλα. Δεν πειράζει ας μείνει και κατι στον αέρα. Καταλαβαίνω τι λες και καταλαβαίνεις τι λέω. Πόσο αναλυτικα να μιλήσουμε σε λίγες γραμμές; Δεν ξερω τι λόγια έβαλα στο στόμα σου.
Για τον καθενα υπάρχει ένα θέμα που το θεωρεί το ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΘΕΜΑ. Εγω δεν βλέπω κυρίαρχο το θεμα των μεταναστών, παροτι είναι ενα τρομερά σπουδαιο θέμα, όταν γίνονται όλα όσα γινονται γυρω.Και το μεταναστευτικό ειναι ένα θεμα που έχει να κανει με την κριση του καπιταλισμού, τον ανταγωνισμό που δολοφονεί, τους πολέμους. Οποιος όμως το προβάλει ας πει και κατι που να γινεται για να λυθει. Στην Ελλάδα είναι ένα άλυτο ζήτημα για πολλούς λόγους και δεν αντιμετωπίζεται όπως π.χ. στην Αυστραλία που λες.Στην Αυστραλία δεν πας κολυμπώντας ούτε με ψαρόβαρκα, ουτε περνώντας περπατητός ένα ποτάμι. Ειναι πολυ ευκολα τα πραγματα λοιπον και ξερω τι λεω γιατι το έχω δει. Εδω το θεμα είναι πολύπλοκο και σηκώνει πολύ εκμετάλλευση. Γι αυτό θελει πολύ προσοχή. Ειναι τρομερά εύκολο να καταντήσει κανείς γεμάτος μίσος για ανθρωπους που φταίνε μονο επειδή ΄δεν είχαν το κουραγιο να μείνουν σε μια χώρα που πεθαίνει από πείνα ή απο πόλεμο. Ας είμαστε πιο αυστηροί με τους "αυστηρούς". Μόνο με απέραντη ανθρωπιά μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα κι εν πάσει περιπτώσει αποφεύγοντας οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε ρ'ηξεις και χασματα αναμεσα σε ανθρώπους που νοιάζονται για το τι συμβαίνει στην κοινωνία και παλευουν να βρουν λυσεις. Δε μου άρεσε ποτέ και δεν πρόκειται ποτέ να μου αρέσει αυτό το χαπι της κριτικής προς την Αριστερά για όλα. Ειναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και σε λίγο θα σκοτώνει και ανθρώπους. Οι ένοχοι είναι αλλού όχι στην Αριστερά. ΕΠΊΣΗς ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΞΥΠΝΉΣΤΕ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΥΠΝΙΟΙ, ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠ ΌΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΝ πολλοι.Νομιζω οτι δεν εχω κατι αλλο να πω.

Gryzor είπε...

Λοιπόν, διάβαζα άρθρο πριν από λίγο και θυμήθηκα τούτην εδώ την ανάρτηση. Σύμφωνα με το άρθρο, που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, αυτοί που σκότωσαν το μέλος της ΔΙΑΣ ήταν οι ίδιοι αλλοδαποί που βιάζαν κι έκλεβαν σπίτια στη Ν. Αθήνα, ενώ πιθανότατα -λέει- είναι αυτοί που ευθύνονται για το φόνο των δυο παλικαριών στην Καισαριανή (δίπλα στο σπίτι μου...), για το αυτοκίνητό τους.

Και αναρωτήθηκα, ασχέτως αν είναι αληθές το άρθρο ή όχι, πότε θα γράψεις γι αυτούς; Ή μήπως είναι και όλοι αυτοί καημένοι, με γάτα με οίστρο σε τελικό στάδιο και θεία με πονοκέφαλο και επειδή είναι άνεργοι (βρε για φαντάσου...) αναγκάζονται να κλέβουν και να σκοτώνουν;

Μία ισορροπία δεν βλάπτει.

Μπορεί να μην βλέπεις ώς κυρίαρχο θέμα το μεταναστευτικό (ούτε εγώ, αλλίμονο). Αλλά από τη στιγμή που γράφεις (και όλη η αριστερά ασχολείται), όποτε γράψεις, για την κακομεταχείριση των αλλοδαπών και ΟΧΙ για την άλλη πλευρά, ε, τότε υπάρχει μείζον θέμα έλλειψης αξιοπιστίας και σοβαρότητας.

Αυτά τα ολίγα...

ShareThis