Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

"Η μόνη λύση θα είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών" λεει ο Magnus της UBS!

"Χρειαζόμαστε ένα χρηματοπιστωτικό καθάρισμα: οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν τις απώλειες, να επανακεφαλαιοποιηθούν και να προχωρήσουμε παρακάτω"


Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα είπε ο George Magnus, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της UBS Investment Bank, σε συνέντευξή του στο Dow Jones Newswires.
Οταν τα ίδια σχεδόν έλεγαν Έλληνες αναλυτές κυρίως προερχόμενοι από την Αριστερά, τους λοιδωρούσαν και τους στόλιζαν με ειρωνείες
Λέει ο Mangus:
"Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα ισορροπίας των πληρωμών", τόνισε προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα μπορεί μόνο να συσσωρεύει ένα τεράστιο έλλειμμα, καθώς οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν στη χώρα."

" Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώνει με ακριβά δανεικά", έλεγαν από πέρσι Αριστερές Ελληνικές φωνές."Το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο. Πρεπει να προχωρήσουμε σε γενναία περικοπή του." Κανείς φυσικά δεν τους άκουγε, ενω δεχόντουσαν άγριες επιθέσεις στα τηλεοπτικά παραθυρα του ΣΚΑΙ και του MEGA από Καψή, Μπάμπη, Προτοσάλτε και σία.
"Και τι προτείνετε;", τους έλεγαν ειρωνικά."Να κρατικοποιηθούν μήπως οι τράπεζες;"... "Αυτό που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα ειναι να βάλουμε σε τάξη τα του οικου μας. Αυτή η κρίση ειναι δικό μας πρόβλημα" συμπλήρωναν προσθέτοντας φυσικά τα απαραίτητα πειστικά επιχειρήματα που απαιτούνται πάντα προκειμένου να πεισθούν οι αφελείς και να δικαιολογηθεί ένα έγκλημα.

Ας δουμε όμως τι λέει σημερα ο καπιταλιστής Magnus της ελβετικής και παγκόσμιας UBS(union de banques suisses).
"Οι επενδυτές ξέρουν τι έρχεται. Η αίσθησή μου είναι ότι σε αυτό το σημείο, οι αντιστάσεις θα σπάσουν και στο τελευταίο επίπεδο η μόνη λύση θα είναι η κρατικοποίηση των τραπεζών"
"Οι αρχές ποτέ δεν κατάλαβαν την ιδέα του κύκλου της κρατικής πίστωσης και της τραπεζικής κρίσης. Δεν μπορείς να λύσεις το ένα χωρίς το άλλο". 
"Νομίζω ότι έχουμε φθάσει σε ένα επίπεδο όπου είναι καιρός για τις τράπεζες να δεχθούν το χτύπημα. Πρέπει να εγγράψουν τις ζημιές στα βιβλία τους. Χρειαζόμαστε ένα χρηματοπιστωτικό καθάρισμα: οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν τις απώλειες, να επανακεφαλαιοποιηθούν και να προχωρήσουμε παρακάτω", δήλωσε ο Magnus.
"Ο Magnus -γράφει το capital.gr όπου δημοσιεύεται το 'αρθρο- άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι διαχειρίζονται την κρίση, επισημαίνοντας ότι απέτυχαν να εντοπίσουν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των τραπεζών και των κρατών, και ότι η τρέχουσα κρίση είναι η συνέχεια της προηγούμενης του 2008.

Οταν τόσοι και τόσοι προοδευτικοί και Αριστεροί  Έλληνες οικονομολόγοι ή πολιτικοί αναλυτές έλεγαν οτι ειναι απάτη το να κρύβουμε οτι η κρίση αυτη ειναι συνέχεια της χρηματοπιστωτικής  κρίσης του 2008 που κρύφτκε κατω από το χαλί της δήθεν ελληνικής κρίσης κάποιοι ούρλιαζαν για να σκεπάζουν τις φωνες τους.
Τωρα όλοι εμείς, που καμια φυσικά σχεση δεν έχουμε με την κρίση του 2008, θα πληρωσουμε τον τρομερο λογαριασμό που άφησαν να φουσκώνει εδώ κι ένα χρόνο λέγοντας ψέματα.

"Η Ελλάδα πρεπει να χρεωκοπήσει"
Kαι για να μη χάνουμε την ουσία των όσων είπε ο επικεφαλής της UBS κλείνουμε με αυτήν:
"Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προστατευτούν και η ΕΚΤ χρειάζεται να αγοράσει απεριόριστο αριθμό ισπανικών και ιταλικών ομολόγων για να επιλυθεί η κρίση χρέους"
Σε ότι μας αφορά ας κρατησουμε το πρωτο σημείο. Τα υπόλοιπα είναι μια μεγάλη συζήτηση.
Προσωπικά πιστευω οτι είναι πια αργά για κάποιες λύσεις του τύπου "αγοράς απεριόριστων ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας." Αυτο θα μπορούσε να γίνει ίσως με τα Ελληνικά ομόλογα τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2010. Τωρα πια είμαστε σε άλλο σταδιο.

Υ.Γ.Διευκρίνηση για μη μυημένους.Χρεωκοπία=Αναδιάρθρωση χρεους=Κουρεμα=Συμμετοχή των τραπεζών στο λογαριασμό. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γιατί να κρατικοποιηθούν; για να αναλάβει το κράτος τα σπασμένα τους, που ακολουθούσαν επεκτατική χρηματοπιστωτική πολιτική ενώ ήξεραν ότι δεν είναι βιώσιμη, πιστεύοντας (η κάθε τράπεζα) ότι οι άλλες θα βρεθούν με άδεια ταμεία όταν θα ζητηθούν τα τοξικά ομόλογα πίσω;

να μην κρατικοποιηθούν - αν κρατικοποιηθούν να δώσουν όλα τα ονόματα επενδυτών και τραπεζικών στελελών και λογαριασμούς και τραπεζικές κινήσεις των τελευταίων 5 ετών από τις αποτυχημένες τους επενδύσεις για να δούμε ποιοι πήραν τα χρήματα, πού τα επένδυσαν και τελικά πού πήγαν αυτά. Και να τιμωρηθούν όλοι αυτοί οι απατεώνες που απλώς μετέφεραν την απασφαλισμένη βόμβα από επένδυση σε επένδυση. Αλλιώς να πάνε από κει που ήρθαν και αν θέλει το δημόσιο να φτιάξει τράπεζες της προκοπής με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, έλεγχο των επενδυτικών κινήσεων και αποθεματικά της προκοπής.

Αλλά να μην πληρώσουμε όλοι τα λάθη των αποτυχημένων χρυσών αγοριών, εντάξει;

Γιώργος Σαρρής είπε...

Μεγάλη κουβεντα η κρατικοποίηση των τραπεζών που δεν ειναι ευκολο να γινει εδώ. Αλλα δεν ειναι δυνατόν 1.Οι τράπεζες που διατηρούνται στη ζωή με κρατικά χρήματα να κάνουν το δύσκολο σε όλα 2. Ενω εχουν πάρει από 55δις(το λιγότρο) βοήθεια με κεφαλαιοποίηση 6δις όλες μαζί στο Χρηματιστήριο, να παριστανουν τις ιδιωτικες τράπεζες. Ο έλεγχος ειναι αναγκαίος.(πόσο μάλλλον οταν το κρατος πλέον θα βαλει πολλά χρ'ηματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν.) Βεβαια τεραστια σημασια εχει το ποιο κρατος τις κρατικοποιει και τις ελέγχει. Γιατι αν ειναι το κρατος που προσφευγει στα ευρ.δικαστηρια για να μην εισπραξει! απο τον Μπόμπολα τις παράνομες επιδοτήσεις για την "ελλ.χρυσός" λες και ειναι Δημόσια εταιρεία και μαλιστα πρσφευγει πριν την Ελλ.Χρυσός τοτε τι να λέμε.

ShareThis